Medtronic’in 2020 Nisan Ayı’na Kadar Çıkarmayı Planladığı Tip-1 Diyabet Çözümleri

Haberler&GelişmelerMedtronic'in 2020 Nisan Ayı'na Kadar Çıkarmayı Planladığı Tip-1 Diyabet Çözümleri

Medtronic’in 2020 Nisan Ayı’na Kadar Ve Sonrasında Çıkarmayı Planladığı Tip-1 Diyabet Çözümleri

Medtronic Global Diyabet Birimi Yeni Çıkacak Ürünlerin Sinyallerini Verdi başlıklı yazımızda sizlerle Medtronic’in yeni çıkaracağı ürünlerin ve çözümlerin bir kısmından bahsetmiştik.

Bu yazımızda da 2020 Nisan ayına kadar ve sonrasında çıkaracakları ürün ve çözümlerden bahsedeceğiz.

İki Yıl İçinde Lansmanı Yapılacak Ürünler ve Çözümler (Medtronic’e göre Nisan 2020’ye kadar çıkarılması bekleniyor.)

Daha önce FDA, Medtronic Guardian ™ Connect Sürekli Glikoz Ölçüm Sistemini Onayladı başlıklı yazımızda Sugar.IQ ve CGMs entegrasyonundan bahsetmiştik. Medtronic’in yeni çıkacak Guardian Connect’i ile uyum içinde çalışacak Sugar.IQ ™ diyabet yönetiminde aynı zamanda asistanlık da yapacak. Az önce paylaştığımız linkten de bununla ilgili detayları okuyabilirsiniz.

Medtronic aynı zamanda “Sugar.IQ Dozaj Asistanı” yu insülin kalemi kullanıcıları için de geliştirmeyi planlıyor. Bu insülin kalemi doz asistanlığı ile insülin dozları kayıt altına alınırken diyabetliye de rehberlik edecek. Ama bunu yapabilmek için de ya mevcut kullandığımız insülin kalemlerine takılacak, bluetooth özellikli bir aparat yapacaklar ya da Medtronic’in eskiden var olan kartuşlu ve elektronik insülin kalemini mi devreye sokacak bilmiyoruz. Zaman geçtikçe bunu hep birlikte göreceğiz. Diyabetli kişi aynı zamanda bu uygulama ile diyabet verilerini (besin, hastalık, spor gibi) de manuel girebilecek.

Bluetooth Uyumlu, Mobil Uygulama Entegrasyonlu Yapay Pankreas Yani Medtronic MiniMed 670G İnsülin Pompası

Aslında yıllardır insülin pompası kullanan bizler insülin pompasının bir mobil uygulama ile yönetilmesini hep hayal etmişizdir. Medtronic sonunda bu konuya da çözüm getireceğini duyurmakla bence iyi bir adım atmış oldu.

Bu vesileyle de Medtronic Minimed 670G’nin verilerini uzaktan diyabetli kişiyi takip etmek, uzaktan yazılımsal güncellemelere izin vermesi, mobil uygulamadan insülin pompasını yönetmek gibi bazı avantajlar olacak. Bu tarz bir geliştirmeye karar verildiği zaman Medtronic “Harmony sensörüne” geçebilir. Ve yine bluetooth özelliği eklendikten sonra kalibrasyon için Roche’un Accu-Chek Guide Link kan şekeri ölçüm cihazının kullanılmaya başlanacağı söyleniyor.

Harmony yani Uyum Projesi İçin CMGs (Sürekli Glikoz Ölçüm Sensörü)

Mevcut Guardian Sensor 3’ten daha doğru olmasının beklendiği bu yeni nesil CGMs ile ilgili ayrıntılar maalesef sınırlı.

Bu yeni nesil Medtronic sensörün 10 günlük kullanım ömrüne sahip olacak ve güne sadece 1 parmak ölçümü kalibrasyonu yeterli gelecek. Ancak bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceği konusunun bir muamma olduğu belirtiliyor. Aynı zamanda bu yeni nesil sensörün vericisinin mevcut sürüm ile aynı olacağı da belirtilmemiş.

Gelişmelerle ilgili son bir yazımız daha kaldı. Onu da en kısa zamanda sizlerle paylaşmaya çalışacağız 🙂

4 YORUMLAR

  1. Aslında cep telefonu uygulama destekli insülin pompaların çok daha fazla yaygınlaşması gerekiyor. Bukadar gelişmiş bir çağda bunun neden hala daha çok sınırlı olduğunu hala anlamış değilim. Yani insülin pompası cep telefonu üzerinden kumanda edilmesi mümkün olması gerekli. Bu durum özellikle görme engelli diyabetli yada görme engelli diyabet yakınları için mümkün olmalı. Fakat malesef daima engellere takılmaktayız. Örneğin Nightscout ve AndroidAps bizlere aslında o kadar mükemmel örnek bir teknik altyapı sunuyor ki, teknolojinin vermiş olduğu imkanlarla aslında bugün bile Diyabet yönetimini çok daha gelişmiş bir halde olmalıydı. Diyabeti yönetmenin zorluğunu bir kenara bırakın, teknolojinden çok iyi anlayan birisi olarak aslında diyabet yönetimini bizler için çok daha kolaylaştıracak teknolojilerin bugün bile mevcut olduğunu söyleye bilirim.
    Teknolojik destekli Diyabet yönetiminde malesef ortak bir iletişim protokolü bile yok. Yani her şirketin kendine ayit olan cihazlarını kullana biliyorsunuz. Yani A Pompa ile B CGM sensörünü birlikte kullanmanız yasal yollarla mümkün değil. Artık bence uygulamalar içinde belirli bir standard alt yapı hazırlanması gerektiğine inanıyorum. Bu standardların er yada geç geleceğinede inanıyorum. Fakat zaman bence gerçekten çok yavaş işlemekte. Bunların bilincinde olmak beni gerçekten çok üzüyor. Elbetde günümüzün teknolojisi sayesinde 10 yıl öncesine göre imkanların bir hayli fazlalaştığını biliyorum ve bunuda göz ardı etmemek lazım. Fakat öte yandan bunun daha fazlasının mümkün olduğunuda bilmek ve mücadele vermek lazım. Aslında teknolojik diyabet yönetimi bizlere şu imkanları suna bilir:
    * Cep telefonu aplikasyonuyla insülin pompasını %100 yönetmek
    * İnternet yoluyla Glükoz degerini birebir öğrenmek ve aktarmak.
    * SMS yoluyla ister CGM ister insülin pompası durumu hakkında bilgi almak ve insülin pompasını %100 yönetmek. Örneğin: İnsülin ve pil durumu, basal ve bolus oranını öğrenmek ve değiştirmek.
    * Closed loop: Yani insülin pompasının taban verilerini girdikten sonra kendisi basal oranını Glükoz değerinin gidişatına göre insülini belirli bir süre için artdırması, eksiltmesi yada durdurması.

    Diyabetliler ve diyabet yakınları olarak biz pes etmeden mücadele vermeliyiz, sesimizi daha fazla duyurmalıyız, araştırmalıyız, sormalıyız, hemen ikna olmamalıyız.

  2. Merhaba 2022 değil Amerika’da bu sistem kullanmaya başlayan diabetliler var ve bizde onay almışız. Medtronic ile konuştuğumda Minimed 670G için 2019 Mayıs ayı gibi piyasaya gireceği bilgisini almıştım.

    • Sayın Verda.

      670G’nin Amerika’da çıktığını biliyoruz. Ama bu yazıdaki konuyu tam anlayamamışsınız. Medtronic 670G’nin geliştirmelerine bakıyor. Bu yazıda da ondan bahsediliyor.

      Türkiye’de çıkış süreciyle de ilgili Medtronic size o şekilde bilgi verdiyse doğrudur.

      sevgiler

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: