Meraba! Bi’ Dakikanızı Ayırır Mısınız?

Sizden GelenlerMeraba! Bi' Dakikanızı Ayırır Mısınız?

Meraba Esra abla!

(abla diyorum çünkü yaklaşık eylül ayından beri blogunuzu takip ediyorum ve o zamandan beri ailemden biri gibisiniz ve neredeyse tüm akrabalarım esra avcı adına aşina oldu sayemde. umarım sorun olmaz 🙂

17 yaşındayım ve 7 yıldır şeker hastasıyım.

İnsülin pompasını duyuncaya kadar diyabetimben.com‘dan haberim yoktu. Ancak küçük çaplı bir araştırma yapınca direkt karşıma siz çıktınız.

17 yaşındayım demiştim. 12. Sınıfa geçtim ve üniversite sınavlarına hazırlanıyorum. Hayırlısıyla doktor olmak istiyorum. Hedefim Cerrahpaşa Tıp Fakültesi.

Ancak üniversiteyi kazanmadan önce yolumun insülin pompası alabilmek için oraya düşeceğini hiç düşünmezdim. Bu yaz tatili içinde pompa taktırmayı düşünüyorum. Ancak taktırmadan önce bi’ kaç kişiye danışmak istedim. Sağ olsun ailem ‘eğer senin için herşey daha rahat olacaksa taktıralım.’ dedi ve babam mali desteği sağlayacağını söyledi. Aile hekimimize de bi r sorayım dedim. Ama sormaz olaydım. Aklımı çok karıştırdı doktor bey. Bana şekerimi kendimin kontrol edebileceğimi, eğer iğne yapmada zorluk çekmiyorsam pompa takmayacaklarını söyledi. Hatta daha da ileri gidip hastalığım hakkında hiç bir şey bilmediğimi daha çok araştırma yapmam gerektiğini söyledi. (bunu söyleme sebebi de ‘şekerini 190 değil, 110nun altında tutmalısın’ önerisine karşı çıkmamdı. Ama ben kendimi biliyorum. Şekerim 110nun altında olduğunda düşüşe geçiyor ve odaklanma,anlama problemleri çekiyorum. Sınav döneminde olmasını isteyeceğim en son şey bu.)

 Kanuni Sultan Süleyman Hastanesindeki doktorum Neval Mutlu da çocuklara tavsiye etmediğini,diyabet hemşiresi Selime hanım da bunun iyi olacağını Çapa ve ya Cerrahpaşa da taktırabileceğimi söyledi. Bir yandan da sizi takip ediyorum. Ne kadar memnun kaldığınızı okudum. Bana tavsiyeniz nedir? Sizce en kısa zaman içerisinde gidip taktırmalı mıyım? Ayrıca şeker hastalığında genellemeler yapmak ne kadar doğru? İlginiz için şimdiden çok teşekkür ederim, rahatsız ettiğim için de çok özür dierim. Eşref Abiye de selamlar 🙂

NOT: diyabetimben.com‘a teşekkür etmeyi unutmayacağım. Bundan bir kaç yıl önce çevremde hiç çocuk diyabetli yoktu. Hepsi yaşlı ve diyetine dikkat etmeyip beni de yanlışa sürükleyen insanlardı. Tek destekçim ailemdi(başta annem,abim ve kız kardeşim) Ama şimdi sayenizde yalnız olmadığımı benim gibi bir çok kişinin olduğunu öğrendim. Çok iyi bir iş yapıyorsunuz. Allah yardımcınız olsun ve işiniz daim olsun.

 

Sağlıklı günler 🙂

İremgül

15 YORUMLAR

  1. Herkese Merhaba,

    Ben ya da biz bloğumuz olarak bu maili almak için ne yaptık?

    İş çıkışı servisteydim. Başım ağrıyor. Kan şekerim yine yükselmiş ve düşüşe geçmiş. Bir ölçüm yapayım dedim. 75 mg/dL çıktı. Ancak yüksekten düşüşe bu kadar ani geçince darmadağın oluyoruz hepimiz. Bende de oldu.

    Diyabetimben’in maillerine bakayım dedim. ‘Meraba! Bi’ Dakikanızı Ayırır Mısınız?’ konulu bir mail. Okumaya başladım. Her cümle beni benden aldı. Direkt Eşref’e gönderdim. Ama o arada nedense Zeynep aklıma geldi. Zeynep’in ilk yazısı. Kardeşi Osman’ı da anlattığı yazısı. Yazı üslubu ve tavrı Zeynep’i aklıma getirdi. Bu arada Zeynep’cim, yüzyüze görüşememiş olsak ta seni çoook sevdiğimi biliyorsun 🙂 Bak bu vesile ile selam da göndermiş oldum 🙂

    Eşref maili okuduktan sonra şu cevabı verdi: ‘ Süpermiş. İnsan böyle şeyler okuyunca her şey daha kolay geliyor hayatta 🙂 ‘

    Gerçekten de öyle. Kim bilir İremgül gibi bizi takip eden ama bize yazmayan kaç akranımız, arkadaşımız var?

    İremgül’cüm,

    Artık beni tanıyorsun zaten. Ben uzun uzun girişler yaparım bu tarz maillere. Bir türlü ne demek istediğime gelemem. Elim ayağıma dolaşır.

    Ama bu mailin özellikle kan şekerlerimin darmadağın gittiği bu günlerde beni kendime getirdi. Çok teşekkürler yazdığın her harf için.

    Maalesef bazı doktorlarımızın ileriyi göremediğini düşünüyorum. Yani kısaca vizyonları geniş değil. Ve yine sebebini bilmiyorum ama insülin pompasını tip-1 diyabetli hayatımızın bir parçası görmüyorlar. Ki insülin pompası bana göre şu an bizim hayatımızı daha da kolaylaştıran bir araç. Sürekli enjeksiyon yaparak oramızı buramızı delmiyor olmak büyük avantaj. İnsülin kalemi ile vücudumuz gün içerisinde birçok kez insülinsiz kalırken pompada bunu yaşamıyoruz. Ve insülin kalemi ile kan şekerimizde oluşan ani düşüş ve yükselişlere adam akıllı çözüm bulamazken insülin pompasında daha rahat çözüm bulabiliyoruz. Bu noktalar bile insülin pompasını tercih etmek için yeterli bence.

    İnsülin pompasını bilen ve vizyonu geniş bir doktor ile şu andaki doktorunu değiştir lütfen. Ben maalesef beğenmediğim bir doktor varsa ve bana destek olamıyorsa anında doktorumu değiştiriyorum. Hepimizin doktor değiştirme lüksü var.

    Maille telefonunu bekliyorum. Hatta bi ara buluşalım. Ben yarın itibarı ile yıllık izinde olacağım.

    İnsülin pompası kullanan ve bloğumuz kurulduğundan bu yana hep beraber olduğumuz arkadaşlarımıza da sesleniyorum. İremgül’ün bu mailine 1-2 cümle ile yanıt verin lütfen. Özellikle ne hissettiniz? Ve insülin pompası kullanıcıları olarak pompa hakkında önerileriniz ne olur?

    sevgiler

  2. Sevgili İremgül
    Benim kızım da 12 yaşında 2 yıldır diyabetli. Marmara Üniversitesi hastanesi’nde kontrollerimiz oluyor. Pompa konusunda biz de kararsız kaldık. Doç. Dr. Serap Hanım “18 yaşından öncesine önermiyorum ” dedi. Dr. Belma Hanım ise pompanın artılarından bahsetti. Ben pompadan yanayım. Özellikle Lantus kullanılmıyor oluşu en büyük artı. Çünkü Lantusun güvenilirliği hakkında özellikle Fransa ve bir kaç ülkede yayınlanan makaleler oldukça canımı sıktı. Pompada kullanılan insülin miktarı da neredeyse yarı yarıya azalıyor.

  3. mrb iremgül
    bende insülin kullanan bir abin olarak kesinlikle pompaya geçmeni tavsiye ederim benimde pompa kullanmadan önce HA1C 8-9 larda idi pompaya geçince 4.7-5.8-6.8-7.1-7.3 olarak ölçülmüştür hemde kollarım iğne yapmaktan şişmişti şimdi o kadar rahatım tabi şeker hastası olmayan kadar değil ama şekerler arasında iyiyim 21 yıllık şeker hastalığımın 6 yıl kadar kısmı nı pompa kullandığım kısmı o kadar rahat ettim ki istediğimi yedim yinede ha1c düenli ye yakın fakat şunu söylemek gerekirki pompaya geçmek kullanımın öğrenene kadar karmaşık geliyor vede daha masraflı oluyor maddi imkanlarına bağlı biraz da benim kredi kartım malesef kapanmıyor 🙂 tabiki aile desteğine bağlı ama yolunu bulsun ailen mutlaka pompaya geç en fazla 1 yıl acemilik çekersin sonra şeker hastası değilmişsin gibi hissedersin bir abinin tavsiyesi kendinize iyi bakın esra hanımın yazısını okuyunca bunları yazmak istedim selamlar

  4. Esra ablacimmmmm

    zaten garip hormanlar sebebiyle duygusallik yasiyorum sennde yorumunu okuyunca tutamadim kendimi :'( bende seni sizi cooookk seviyorum.. iyiki hayatindasin ablacim iyi tanimisim.
    yaziyi okurken isyerinde bi otur bi kalk sana mail yetistirmeye calistigim an geldi aklima ve dedimki hihhh papucum dama atilir Esref abinin yeni yazari iremgul olur:-)

    iremgulcum bende pompaya Esra ablam sayesinde gectim. hemde ha1c 11 iken.. banada zorla hastaneye yatirma cabalarinda olmalari nerdeyse caydiracakti.

    Saolsun esra abla destegini esirgemedi kisa bi surede gectim pompaya. Cok cok memnum. ayrica kh sayimini bilmiyorsan diyabet hemsiresinden once blogdan okuyup ogrenmeni tavsiye ederim. hic bir olumsuzluk seni caydirmasin.

    YASASIN INSULIN POMPASI:)

  5. Türkan Hanım,
    Felaket tellallığı yapmak istemem ama lantus kullanımının kanser riskini artırdığına dair bir çok makale var.Doktorum bu çalışmalardan sonra bir çok çalışma daha yapıldığını, lantusun güvenli olduğunu söyledi. Fakat neticede yeni bir ilaç. Uzun vadede yan etkileri konusunda ne kadar emin olabiliriz ki…
    Ben sırf bu nedenle pompayı tercih ediyorum. Fakat kızım vücudunda bir cihaz taşımaya sıcak bakmıyor. Belma Hanım deneme amaçlı geçici pompadan bahsetti. Bir deneyeceğiz bakalım…

  6. Filiz Hanım Merhaba,

    Aman aman. Bu yorum yanlış anlaşılmalara sebep olmasın.

    Lantus ile ilgili bahsettiğiniz konu odağında çalışmalar olsa da kesinlik kazanan bir durum yok. Veşu anda hangi tip insülin olursa olsun insülin bizim için bulunmaz bir nimet.

    Bir de şöyle bakanlar var. İnsülini ne kadar az yaparsam o kadar iyi. Ama yapılan insülin kan şekerini regüle etmiyorsa o insülini yapmanın amacı pek de kalmıyor. En doğru dozda insülin yaparak hem hayatımızı daha kaliteli yaşar hem de fazlanın da fazlası yapmayarak kesinliği kanıtlanmamış risklerle daha yakın olmamış oluruz.

    İinsülin candır, canandır 🙂

    Sevgiler

  7. Irem’cim ben tip fakültesinde okuyorum kardeşim ve yaklaşık 8 aydır pompa kullanuyorum.keşke ossye hazırlanırken de pompam olsaydı ve o kadar yipratmasaydim kendimi de ailemide.hekim abilerimi ablalarimi eleştirmek istemiyorum cunku belli ki henüz pompa çok iyi tanınmıyor.pompa=esneklik bu kadar güzel ışte tarifi.pek çok insana kalemler daha kolay görünür.pompa kaba taşınmaz görünür!ama biz pompa kullanıcıları biliriz ki insanın bazali hep farklı saati saatine uymuyor.ışte o zaman anlarız pompanin sanki bizim bir organimiz sanki elimiz ayağımız gibi olduğunu.kolay gelsin kardeşim…

  8. esra hanım uzun zamandır takip ediyorum sizi bir çok şey ögrendim blogunuzdan ben karsta yaşıyorum 3,5 yıldır diabetliyim bende pompa taktırmak istiyorum fakat karsa endokrin uzmanı 15 günde birkere gelip hemen gidiyor yani şartlar biraz zor pompa sık promlem yaratımı? yaratırsa endokrin uzmanınımı ilgilemesi lazım malum burası çok uzak bir şehir bilgilendirirseniz sevinirim şimdiden teşekkürler

    • Türkan Hanım Merhaba,

      Teknik bir sıkıntı yaşadığınız zaman pompada zaten Medtronic’e ulaşmanız yeterli geliyor. Ancak insülin pompası ile insülin dozlarınızın ayarlanması biraz zaman almakta. Ve sık doktor kontrolleri gerekecek.

      Sizin oraya gelen endokrin uzmanı pompa hakkında bilgili ise her 15 günde 1 kez bile olsa sizi görmesi bence yeterli gelir. Zaten bir süre sonra alıştıktan sonra pompaya ve kan şekerleriniz de iyi gidince doktor size sadece rehber oluyor.

      sevgiler

  9. Merhaba İremgül, aramıza hoşgeldin 🙂
    Ben insülin kalemi kullandığım için bu soruna net bir cevapta bulunamayacağım fakat bir eğitimci olarak ufak bir detayı belirtmek istiyorum.

    Uzun süredir üniversite sınavlarında görev aldığım için sınav esnasında pek çok sorunun yaşandığını gördüm. Eğer pompa taktırırsan, sınav günü sınav evraklarınla birlikte şeker hastası olduğuna ve pompa kullandığına dair bir rapor da götür, zira üstleriniz aranırken deneyimsiz ya da duyarsız bir görevli ile karşılaşırsan kimliğin ile birlikte raporlarını da ibraz ederek bu durumu büyümeden çözebilirsin. Çünkü sen de farketmişsindir, bu konuda bilinçsiz o kadar çok insan var ki, yanlış şekilde muamelelere maruz kalman seni hem üzer hem de sınavını etkiler.

    Bir abla ve bir eğitimci olarak aklında bulunsun istedim..Allah yolunu açık etsin,düşlerinin en kısa zamanda gerçekleşmesi dileklerimle..
    Sevgiler..

  10. İremgül, canım kızım selam sana;

    Seni bir dakika değil ömür boyu dinlemeye hazırım.Senin sadece şunu bilmeni istiyorum;asla hasta değilsin sen, asıl sana bilinçsizce akılverip aklını karıştıran sağlık otoriteleri hasta.Yaşamını kolaylaştırması bakımından pompa kullanman bence gerekli.Evet her sistemin avantajları ve dezavantajları var mutlaka,ancak herzaman artıların ve eksilerin çokluğuna göre hareket etmen
    en doğrusudur.Pompayla yaşayacak olan sensin,iyi olup olmadığına sen karar vereceksin.İlk başlarda zorluk çeksen de, zaman ilerleyipte benimsedikten sonra rahatlığına alışacaksın.Ama yine de karar senin.
    Bir de sana şunu söylemek isterim;durumunu asla bir serzeniş olarak dile getirme,sadece bunu bir yaşam biçimi olarak algıla ve çevrende böyle algılasın ki yaşamın güzelliklerini yakalıyabilesin.Herşeye rağmen o kadar güzelikleri barındırıyor ki bu yaşam,yeter ki zevk almasını bilelim. Benim bu konuyla alakalı (eyvah diyabetim) yazımı okumanı isterim, isterim ki hayata bakış açın değişsin. Senin gibi kalemi bu kadar kuvvetli bir kızımızın ileride nerelere ulaşabileceğini şu an görür gibiyim. Yolun daha çok çok başındasın önünde uzun bir yol var ve sen bu yolda azminle yürüyecek ve yaşamın mutluluğunu yakalayacaksın. Yeter ki yılma hep azimli ve dimdik dur. Gelecek sizlerin ellerinde…….
    Canım kızım seni feryadın için tebrik eder gözlerinden öperim.
    Ünsal Kantarcı

  11. meraba arkadaşlar ben siteye yeni katıdım.ben 16 yaşındayım 10 yıldır tıp 1 diyabetim ben insülin kalemi kullanıyorum 10 yıl boyunca her gün 4 defa iğne vurulunca da tabi kollarım bacaklarım şişmiş durumda ve acıyo insülin pimpasını yeni duydum ve burda da sizin yazdıklarınızı okudum aslında iyi bi şeymiş gibi duruyo ama benim içime sinmedi gibi yani pompayla ragat edilebiliyor mu o iğne sürekli vucudunda raatsız etmiyo mu hareketlerinde kısıtlanma oluyor mu ve bir de parasal yönden bu pompa bütçemizi zorlar mi merak ediyorum

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: