Mühendis Babadan Tip-1 Diyabetli Oğlu İçin Yapay Pankreas

Genel BilgilerMühendis Babadan Tip-1 Diyabetli Oğlu İçin Yapay Pankreas

Aslında bu haber 8 Mayıs 2016’nın haberi. Yabancı kaynakları Mayıs’ın başında yayınlanmış. Okuduğum zamanda da çok heyecanlandım çünkü bir baba kendi imkanlarıyla yapay pankreas teknolojisini kurmuş ve hayatlarında aktif kullanır hale getirmiş.

Çalışması yaklaşık iki ay sürmüş. Eminim süre bu kadar kısa değildir. Geniş bir zamanda araştırıp, planlayıp, yapmıştır. Ama güzel bir sonuca da ulaşmışlar.

Elbette Dünya’daki çoğu yapay pankreas çalışmalarındaki yapay pankreas gibi değil ama yine de işe yarıyor.

Babanın yaptığı bu sistem; nsülin pompası ile iletişimde olan sürekli glikoz monitörü, bilgisayar anakart ve pil takımına bağlı küçük bir radyo alıcı ile iletişim kurmakta.

Hatta bilenler vardır ama Nighscout adında teknolojiyle ilgili ailelerin kurduğu bir grup var. Bu grup; diyabetli bireylerin uzaktan takip sistemleri kurmalarına ve varolan sistemi geliştirmek, yeni sistemler yapmak için çabalayan bir grup. Yapay pankreası kendi imkanlarıyla yapan baba gibi birçok aile diyabet teknolojilerine kendi çabalarıyla destek olmaktalar. NightScout Turkey sayfası da yakın zamanda açıldı. Bu sayfaya ulaşmak için NightScout Turkey Facebook Sayfası ‘na tıklamanız yeterli.

Sabah Gazetesi’ndeki Haber

artificial pancreas 5ABD’de diyabet hastası olan 9 yaşındaki Andrew, yazılım mühendisi olan babasının internette yaptığı araştırmaların sonucunda geliştirdiği yapay pankreasla günlük yaşamını aksatmadan sürdürüyor

ABD’de Andrew Calabrese isimli 9 yaşındaki bir çocuk çantasını gittiği her yere götürüyor. Ancak küçük Andrew çantasıyla sadece kitap değil, babası Jason Calabrese tarafından geliştirilen robotik bir pankreas da taşıyor. Birinci tip diyabet hastalığına yakalanan Andrew’ün kullandığı yapay pankreas henüz ilaç yetkilileri tarafından onaylanmadı. Ancak bir yazılım mühendisi olan Calabrese’in geliştirdiği pankreasa Andrew’ün doktorunun onay verdiği belirtiliyor. Calabreras internette yayımlanan bilgilerden yola çıkarak eski bir insülin bombasının sistemine nasıl girildiğini öğrendi ve pompayı oğlunun kan şekeri seviyesine göre insülin hormonunu ayarlaması için tekrar programladı.

Çocuklarına Özel

Calabrese bu alandaki tek kişi değil. Onun gibi 50 kişinin daha çocukları için özel yazılımlar ve yapay pankreaslar geliştirdiği biliniyor. Gerçek zamanlı şeker seviyesinin ölçülmesine olanak sağlayan sensör teknolojisindeki gelişmeler yapay pankreasların yapılmasına olanak tanıyor. ABD İlaç ve Gıda Dairesi bu tür cihazların onaylanmasına öncelik veriyor ve birçok şirket bu tür cihazları geliştirmek için çalışıyor. Ancak süreç hastalar için uzun olduğundan, yazılım mühendisliğiyle meşgul olan birçok kişi yakınları için bu tür cihazlar geliştirmeyi tercih edebiliyor. 41 yaşındaki Calabrese yapay pankreası geliştirmek için iki ay harcadığını ve deneme sürecinin haftalar sürdüğünü belirtiyor. Calabrese, “Diyabet her durumda tehlikeli. İnsülin tehlikeli. Bizim yaptığımız bu cihazı geliştirmek ve riski azaltmak” diye konuştu.

NOT: Yazıyı Facebook ya da Twitter gibi sosyal medya kanallarında paylaşın. Alttaki Facebook, Twitter, Google+ ya da Pinterest butonlarına tıklamanız yeterlidir.

artificial pancreas

artificial pancreas 2

artificial pancreas 3

4 YORUMLAR

  1. ”Çalışması yaklaşık iki ay sürmüş. Eminim süre bu kadar kısa değildir. Geniş bir zamanda araştırıp, planlayıp, yapmıştır.” demişsiniz ya Esra Hanım..bence çalışma süresi doğru ..sadece diyabet konusunda maalesef tıp ağır aksak ilerliyor..hep sürümcemede bırakılıyor..benim görüşüm bu..bir mühendis prototipini oluşturabiliyor..ama binlerce prof dr vs. maalesef müspet bir gelişme yok.araştırma geliştirme 5-10 sene sürecek deniliyor.hep bekleyeceğiz hep bekleyeceğiz..saygılarımla..

    • Muzaffer Bey Merhaba,

      Çok mu umutsuz bakıyorsunuz tip-1 diyabetteki gelişmelere? Yorumlarınız bana bu tarz bir his verince yazayım istedim. Beni yanlış anlamayacağınızı düşünerek elbette 🙂

      Babanın yaptığı yapay pankreas bilim insanlarının yaptıklarının yanında çocuk oyuncağı kalır. Tam olarak inceleyince zaten tüm teknolojiyi mükemmel bir şekilde yapmasını bekleyemeyiz. Ama yaptığı şey de fena değil.

      5-10 yıllar dediğiniz gibi hep duyduklarımız ama Eda Hanım geldiğinde artık 5’lerden ziyade kısa sürede gelişmeleri göreceğiz umudundayım. Siz de olun.

      sevgiler,

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: