Mühendis Dokunuşuyla Şeker Takip Dosyası
1998 yılında üniversite son sınıfa geçtiğim dönemde yapılan tetkikler sonrası Diyabetle yaşama başladım. O tarihten sonra inişli, çıkışlı zamanlarda diyabetle yaşamı idame ettirmeye çalıştım. Bu süreç bazen çok zorlayıcı olsada çevremde yer alan kişilerin de söylediği üzere diyabetle yaşamayı öğrendim.
18 yıl geçtikten sonra hayatımda ertelediğim insülin pompasına artık geçmeye karar verdim. Daha önce birçok doktor görüşmesi yapan biri olarak Dr. Yusuf BOZKUŞ hocamın tekrar Ankara’ya dönmesi bu sürecin ivmelenmesine vesile olmuştur. Kendisinden randevu aldıktan sonra rutin ölçüm notlarını tutmaya başladım. Bu notları tutarken doktoruma ne kadar ayrıntılı bilgi verirsem sürecin daha kolay işleyeceğini tahmin ettiğimden Excel’de tablolar oluşturmaya başladım. Başta aç-tok tablosu olarak başlayan bu çalışma kısmen ve elimden geldiğince sonuçları daha rahat değerlendirebileceğimiz bir aşamaya geldi. Doktor randevusu ile eşlenik olarak diyabet ve insülin pompası geçişi konusunda tecrübeli Diyetisyen Zeynep SUBAŞI’dan da randevumu almıştım. Doktor ve diyetisyen görüşmelerinden sonra onlarında söylemleri doğrultusunda Medtronic firmasından Şengül Hanımla irtibata geçtim ve süreç başladı.
Bu süreçte hazırladığım tablolar biraz daha şekillendi ve size gönderdiğim halini aldı. Sizlerin önerisi ile şekillenmesine devam edilebilir. Benim bu dosyayı size göndermemdeki amaç belki diyabetli arkadaşlarımın yararlanabileceği düşüncesidir.
Ekte yer alan dosyalardan bir tanesi 18 Eylül 2016 tarihinden bugüne kadar kendi ölçümlerimin ve bilgilerimin olduğu dosyadır. Diğeri basitçe sekmelerin anlatımları yer alan ve Kasım ayı için hazırlanmış boş dosyadır.
Dosya sekmelerinde yer alan başlıkları kısaca aşağıda özetlemeye çalıştım. Bu tabloları ve grafikleri kullanacak arkadaşlar olursa kendi değerlerine göre formülasyonlarını düzeltmeleri gerekmektedir.
Her bir görsele tıkladığınızda daha büyük bir fortta görselleri inceleyebileceğinizi hatırlatmak isterim.
ÖZETİ+GRAFİK: Bildiğiniz üzere doktor kontrolüne gittiğimiz zaman bizlerden genel olarak aç-tok ve gece ölçümleri istenmektedir. Bu sekmede özet olarak bu değerler, kullanılan insülin miktarları, ekstra ölçümler ve notlar bulunmaktadır. Burada kendi standartlarıma göre 200 mg/dl’nin üzeri kırmızı, 160-199 mg/dl arası pembe ve 70 mg/dl’nin altı mavi olarak işaretledim.
İlk olarak bu sekme ile başladığımda şeker değerlerinde meydana gelen değişiklikleri görmek için grafik çizdirmenin yararlı olacağını düşünerek bir çalışma yaptım. Tarihe karşı ölçüm değerleri grafiğine verileri atadığımda şeker ölçümlerindeki salınımları daha net gördüğümü fark ettim. İdeal aralık olarak 70-140 mg/dl belirleyerek bu alanı yeşil renk ile işaretledim ve ölçümlerimin bu aralıkta kalması için çalıştım. Çok başarılı olamadığım özellikle insülin pompası öncesi görülmektedir 🙂
ÖĞÜN GRAFİK: Özeti sekmesi sonrası grafikte bütün ölçüm değerleri yer aldığından ve bazal ayarlamalarının saat bazlı hesaplanması gereğinden dolayı bu grafiklerin öğün bazlı çizdirilmesinin işime yarayabileceğini düşündüm. Aynı ölçümleri bu sefer saat karşılıkları ile birlikte tablo haline getirdim.
Bu tablo oluşturulduktan sonra her öğün için tarih bazlı aç-tok değer grafiklerini hazırladım.
GENEL GRAFİK: Bütün ölçümlerin zamandan bağımsız grafikte nasıl görüleceği merak ettiğim için ölçüm sırasına göre şeker değerleri grafiği oluşturdum. Bu grafiğede önemli noktaları işaretleyerek takip ettim.
KALEM: Daha önceleri basit bir şekilde günlük ölçümleri ve yediklerimi not ettiğim bir sekmeydi. Ancak diyetisyen görüşmesinden sonra bu sekmenin geliştirilmesi gerekliliği ortaya çıktı.
Yediğimiz her gıdanın karbonhidrat miktarı ve bu miktara göre yapılması gereken insülin hesaplamaları için ve henüz pompaya geçmediğim için “KALEM” sekmesindeki formatı oluşturdum. Bu sekmede hedef karbonhidrat değerleri, hedef kan şekeri değerleri ve karbonhidrat insülin kullanım oranı gibi bilgileri girdim. Basit formülasyonlarla öğünde alınan toplam karbonhidrat miktarı ve buna karşı yapılması gereken insülin miktarlarını tabloya ekledim. Gün sonunda ölçüm sonucuna göre de ortalama şeker değerimi hesaplattım.
POMPA: Temel olarak kalem sekmesini aynısı ancak bazal miktarlarının yer aldığı bir tablodur. Pompaya geçtikten sonra ufak birkaç değişiklik yaparak modifiye etmiş oldum.
BAZAL TABLOSU: İnsülin pompasında bizim için en önemli bölümü olan bazal ayarlarında yaptığımız değişiklikleri görmek için bu sekmeyi oluşturdum. Temel olarak bazallarda yaptığımız değişiklikleri bu sekmede görmek, hem bizim için hem de doktorumuz için önemli olacağını düşündüm.
HbA1C: Kan tahlili yaptırdığımız zaman merakla beklediğimiz tahlildir. HbA1C ölçümlerini toplu olarak bir sekmede görmek istedim ve tablo/grafiğini oluşturdum.
KARBONHİDRAT SAYIMI: Belki gün içinde en çok kullandığım sekme diyebilirim. Diyetisyenim bana verdiği kitapçıktan (Anadolu Yemekleri ve Karbonhidrat Sayımı, Nazan Erenoğlu Son (Uzman Diyetisyen) ve Dr. Osman Son (Endokrin ve Metabolizma Haztalıkları Uz.)) verileri bu sekmeye aktardım. İşyerimde bilgisayarımdan, dışarıdaysam telefonumdan bu sekmeyi açarak karbonhidrat miktarını bilmediğim besinleri kontrol ettim ve insülin miktarlarımı ayarladım.
Bu tabloyu oluşturduktan sonra özellikle belirli bir grup besini seçmek için basit filtre uyguladım. Böylece özellikle cep telefonundan bakarken kolaylık sağladı. “A1” kutucuğunda yer olan oka basarak istediğimiz grubu ve/veya grupları filtreliyebiliyoruz.
Yazının başında da söylediğim gibi bu excel dosyasını ben kendim için hazırladım. Dosyayı gören arkadaşlarım, doktorum ve diyetisyenim olumlu şeyler söyledikleri için size göndermek istedim.
Şeker Takip Örnek Çalışma Dosyası ve Şeker Takip Çalışma Dosyası linklerinden de hem örnek çalışmaya hem de kendiniz için kullanabileceğiniz temiz bir çalışma dosyasına ulaşabilirsiniz. Linklere tıkladığınızda excel dosyalar bilgisayarınıza inecektir.
Size çalışmalarınızdan dolayı teşekkür ederim.
Uygar GÜZEL
Not: Karbonhidrat verilerinin olduğu bölümde bazı doğru olmayan bilgileri gördük. Kaynakça da zaten eski bir kaynak. Bu sebeple kendi kullandığınız değerlere göre besin listesini ve kh değerlerini güncelleyebilirsiniz.
test
Tip-1 teşhisi koyulalı 1 ay oldu fakat bende şimdiden aldığım besinler, kh mitarları o öğüne denk gelen insülin/şeker oranı, aç tok seviyeleri ile ilgili bir excel tablosu yaptım. Sürekli formülleri vs.. geliştiriyorum. Arkadaşı görünce demek ki aynı yolları kateden başkaları da varmış dedim 🙂
Tip-1 diyabet yönetimi aslında bir mühendislik işi. Bu tarz gelişmiş tabloları gördükçe çok mutlu oluyorum. Aklıma eski usuller geliyor 🙂
sevgiler,
Bu degerlere tabloya bakinca cok.kotu oldum benim sekerim neredeyse 300un altina dusmuyor ve insulini artirinca bu defa dususler yasiyorum el titremeleri basliyor ne yapacagimi bilemiyorum 2yildir tip1 diyabetle yasamayi kontrolü beceremiyorum pompa mi kullanmam gerek acaba bilgi verirmisiniz
Yeşim Hanım Merhaba,
Bence sizi takip eden diyabet ekibiyle tekrar değerlerinizi gözden geçirin. Bir yerde aksaklıklar var. Çözülmesi lazım.
sevgiler,
Ünsilün pompası ile değerlerinizi daha kolay regüle edebilirsiniz
Çok emek sarf edilmiş gerçekten, tebrik ediyorum. Bu tabloları kullanabilirsek, değerler daha iyi çıkacaktır. Diyabet gerçekten bir hesap-kitap işi, bunu da en iyi mühendisler becerir. teşekkürler…
Hazırı mevcut arkadaşlar yarım yamalak da olsa hemde Türkçe olarak Sidiary. http://www.sidiary.org/download-diabetes-software-146.asp?IDSprache=2&idMenu=4 linkinden ücretsiz indirip kullanabilirsiniz. Pompalarınızın desteği varsa datayı direk pompadan, kan şekeri ölçüm cihazınızdan da okuyabiliyor. Ve çok detaylı raporlandırmaları mevcut. KH sayım kısmı mevcut kendi database i var v.s. ben kullanıyorum memnunum. Denemek isteyenler de kullanabilir. bunun haricinde android telefonlar için mysugr ve sugar sense deneyebilirsiniz.
ALLAH RAZI OLSUN.
İNSANLIĞA FAYDALI BİR İŞ OLMUŞ.
İNDİRMEK İÇİN DE O 10 TAKLA ATMAMIZA GEREK KALMIYOR.
Merhaba besinlerin kh sayımı değerleri exceline nasıl ulaşabilirim. İndireceğim ben