Bugün akşam 18:00’da Amerika’dan Nazlı ile internet üzerinden Skype ile video konferans yaptık.
Nazlı kim mi? (İnanın bana isimle hitap etmek zor geliyor. Hep ‘hanım’ diyesim var ama Nazlı ile anlaştığımız için bu şekilde hitap ediyorum 🙂 )
Nazlı avukat ve Amerika’nın Pensylvania eyaletinde yaşıyor ve diyabetli. 2 çocuğu var. Nazlı internet de Türkiye’de diyabeti araştırırken bizim bloğumuz ile tanışmış. Ve bana mail göndermişti. Skype üzerinden görüntülü görüşelim şeklinde bir karar verdik. Ve bugün nihayetinde görüştük.
Evde 3 bilgisayar olmasına rağmen Nazlı ile görüşmemizi kayıt edemedim. Kayıt ediyordu ama bilgisayar aniden kapanınca iPad mini üzerinden mecburen görüşmemize devam ettik ve kayıt edemedim 🙁 . Ama ayın 6 sında bir aksilik olmazsa pompa set değişimini videoya çekip bana gönderecek. Ben de sizlerle bloğumuz üzerinden paylaşacağım.
Önemli konuya hemen gireyim. Nazlı insülin pompası olarak Omnipod’u kullanıyor 🙂 . Bizim çok konuştuğumuz cihaz. Ve o kadar memnun ki cihazdan. Nazlı anlattıkça ben merakla dinledim kendisini.
Omnipod insülin pompası; POD’dan ve rezervuardan ve de iPhone’a benzer bir kumandadan oluşuyor.
Omnipod’un setlerinin bizim pompa setlerimize benzer yanları var. Ancak paketleme stili farklı. Bizde rezervuar ve Quick set ayrı paketlerde. Ama Omnipod’da pod ve rezervuar aynı pakette. Ve paketi açınca tüm aparatları vücuda uygun şekilde takmak gerekiyor. Takılmazsa çöpe atılması gerekiyormuş.
Flakondan rezervuara yani şırıngaya çekilen insülin podun arkasındaki bir insülin deposuna boşaltılıyor (Yukarıdaki fotoğrafta da görebilirsiniz.). Kaç günlük insülin boşaltılacağı kişiden kişiye değişiyor. 3 günde 1 değişim yapılacağı için 3 günlük insülini poda enjekte etmek gerekiyormuş. Podu insülin uygulanan alanlardan birine rahatlıkla takabiliyor. Nazlı kemer bölgesinin üstündeki yağlı kısma takıyormuş podunu.
Eğer 3 gün sonunda saatinde podun değişimi yapılmazsa cihaz yani kumanda alarm veriyor ve kişiyi uyarıyor değişim yapman lazım diye. Ama değişim yapamayacak durumdaysa kişiye 8 saat ek süre veriyor pompa. Ve bu ek verilen 8 saat içerisinde de her saat başı alarm vermeye devam ediyor. 8 saat sonunda pod değişimi olmazsa sistem kendi kendini kapatıyor. Bu çok önemli detay. Bildiğiniz gibi bizim kullandığımız Medtronic pompasının setini bazı kişiler 3 bazıları 4 bazıları ise 5 günde 1 set değişimi yapıyor. Burada kişinin inisiyatifi daha yüksek. Ama Omnipod’da ne olursa olsun 3. günün sonunda ve saatinde pompanın değişmesi lazım.
Pompanın bazal ayarı bizim kullandığımız pompa ile aynı.
Bir de ola ki 3 günün sonunda podun içindeki insülin bitmedi ve onu almak istiyor. Alması inanın çok zor oluyormuş. Örneğin içerisinde 30 ünite insülin kalmış olsun. Ancak 20 ünitesini alabiliyormuş. İnsülin önemli. Çünkü Amerika’da insüline ücret veriyor Nazlı. Türkiye’de olduğu gibi raporu ve ücretsiz almıyor. Bu önemli bir konu ve Amerika’da genel bir uygulamaymış bu.
Bu durum pompa için de geçerli. Devlet belli bir tutarını ödüyor podların. Geri kalanı ise Nazlı ödüyor.
Ve Nazlı inanın Omnipod’dan çok memnun. Kablosu yok. HbA1c’si 5,5 🙂 . Bir diyabetli daha ne ister 🙂 🙂 .
Omnipod’un olumsuz yanları;
– Podların ara sıra hata vermesi. Bu hatalar ya set tıkanması ya deri altına geçen silikon kısmın damara denk gelmesi ya da bir başka sebeple olabiliyormuş. Bu tarz zamanlarda podu olduğu gibi çöpe atıyor. Yeni pod takıyor. Bu da maliyeti arttırıyor. Bu arada bu problem benim anladığım kadarıyla bizim pompa setlerimizde yaşadığımız set tıkanmalarından daha sık yaşanıyor.
– Bir de kumanda cihazında da sorun çıkabiliyormuş. Kumanda olmazsa podun vücuda takılı olmasının bir anlamı kalmıyor. Çünkü kumanda podun çalışması için tek araç. Nazlı bu konuda Omnipod’un müşteri hizmetlerinin yönlendirmesi ile reset tuşuna basıyor ve kumandayı belli bir zamana kadar kullanmaya devam edebiliyor. Ama firma yeni cihazı gönderince eski kumandayı firmaya iade etmek zorunda. Eğer etmezse 500 dolar cezası varmış.
Nazlı pod ve kumandanın fiyatlarını net rakamlarla bilmiyor. Bir önceki cümlemde bozulan eski kumadayı iade etmezse 500 dolar cezası olduğunu söylemiştim. Bu tahmini bir rakam. Dolayısıyla rakamları net bilmediği için de bizim için araştıracak.
Nazlı görüşmenin bir kısmında Omnipod’dan yeni bir haber verdi. Omnipod daha küçük podlar yapmış. Daha estetik bir hal almış podlar.
Bir de Omnipod’un Türkiye’ye gelmesi için Nazlı, ben ve Ankara’dan Asena Hanım bunun için çaba harcayacağız. Umarım çabalarımız sonuca varır. Çünkü gerçekten bu cihaz gayet başarılı. (Görsel kaynak: curemoll.com, myomnipod.com)
2 sene önce görmüştüm bu pompayı tam benim ergen oğluma göre dedim fakat hacettepede sordum türkiyede yokmuş hemen gelirse çok memnun olurummm.
Omnipod’in dummy sini Amerika’dan alip uzerimde denemistim. Harika bir sey. Inanilmaz heyecanlanmistim ve iste kullanabilecegim tek pompa budur diye dusunmustum. Ve hala Seker’imdeki masamin uzerinde duruyor. Omnipod ile defalarca yazistim ama malesef Turkiye’ye henuz ihrac edilmediginin cevabini aldim her seferinde. Ancak Avrupa’ya geldi belki bize de girisimler ve cabalar sonucunda gelebilir. Tesekkur ederim. Nimet Woodham
Nimet Hanım Merhaba,
Avrupa ya geldi dediğiniz gibi. Avrupa distribütörlüğünü bir firma sonunda alabilmiş. Distribütörlük şartları mı ağır anlamadım. Geçmiş bir zamanda Tr de bir firmanın başvurduğu ama sonuçlanamadığını duyduk. Sizin bu konuyla ilgili bir bilginiz var mı?
En azından nasıl bir yol izlenmesi gerekeceği ile ilgili hem Tr kanununu hem de Omnipod prosedürlerini öğrenmeye çalışacağım. Bakalım nasıl bir sonuç ortaya çıkacak 🙂
Sevgiler
esra hanım ilk kez bu siteye girdim çok güzel bilgiler okudum bir oglum var diabet 2004 yılında bu hast.yakalandı ailemizde yok bu pompa nın fiatı ne kadar omnipod çok mettettiniz yurt dışından getirtme imkanım var fiatı ne kadar dır şu an oglum 27 yaşında 3 aylık evli bilgi verirseniz sevinirim teşekkürler
Feride Hanım,
Omnipod yurt dışından getirilemiyor. Satışı yapılan ülkede diyabetlinin bir doktoru olması lazım.
Türkiye deki pompalardan Medtronic i önerebilirim size.
Sevgiler
Birkaç firma görüşmüş omnipodla ancak dedikleri şuymuş :” Türkiye bizim için uğraşamayacağımız kadar küçük bir pazar”.. Yani omnipod istiyorsanız bu ülkede pompa sayısı artmalı, pompa isteyen hasta sayısı artmalı ama en önemlisi pompayı bilen ve destekleyen doktor sayısı artmalı. Tabii bi de sgk nın ödemesi artmalı
hastaların gözünden bakmak yok bizi düşünen yok hastayı rahatlatacak iyi gelecek tedaviler türkiye ye ya gelmez ya da pahalı olur sgk hepsini karşılamaz.ne yazık ki burası türkiye 🙁
[…] http://www.diyabetimben.com/nazli-ile-sohbetimiz.html […]
merhabalar, ben omnipodu deneyenlerdenim.
Beni en cok vücudta direkt takili olmasi etkilemisti. Ama buna bagli bircokda iyi olmayan yanlari var. Mesela pumpe takiliyken kiyafet degistiriseniz…. pantolonun sikan yerine denk gelebilir. bir anda dar birsey giyemezsiniz… gözüküyor…. gece yatarkende beni rahatsiz etti. Ama minimedle böyle bir sorun yasamiyorum.. tek sorun su kablo….. sevgilerle Sema