Pancreum

İnsülin pompası konusu bugünlerde biraz daha gündemimizde.

Özellikle tasarım harikası cihazlar yapılırken bir yandan da pankreası taklid etmesi ana hedeflerden biri.

Pancreum; bir ana çekirdek (CoreMD), BetaWedge (Beta Rezervuarı) , GlucoWedge (Glükoz Rezervuarı) ve AlphaWedge’den (Alfa Rezervuarı) oluşuyor. Yani bir pankreası oluşturan herşey bu cihazda var.

PDA Smartphone yardımıyla da cihaz yani pompa yani Pancreum yerinden çıkarılmadan kontrol altında tutuluyor. http://www.diabetesmine.com/2011/06/grand-prize-winner-pancreum-a-small-modular-artificial-pancreas.html linkini incelemenizi öneririm.

İnanın o kadar çok detayı var li bu cihazın. Çevirisini ancak kendim anlayabildim. Sizlere direkt çevirisini yapacak gücüm kalmadı. Bu sebeple aynı pankreas mantığında bir cihaz demenin önemli olduğunu ve bizler için yeterli olduğu düşünüyorum.

Ancak bu cihaz halen deneme sürecinde.  FDA onayları ve bazı geliştirme çalışmaları da devam ediyor. Tam olarak bu yorgunlukla anlayamadım ama bir ödüllendirme sürecinde Pancreum, Grand Prize Winner ödülünü de almış.

Bu cihaz pankreas mantığında çalışan ve hali hazırdaki dünyadaki insülin pompalarından kat be kat fonksiyonel ve ergonomik bir cihaz.

Gelelim ülkemizin durumuna 🙂 .

Ülkemizde halen insülin pompasından bi haber doktorlar var bildiğimiz üzere. Pompayı onaylamayan doktorlar bile var. Yahu pompayı bilmiyorsanız bari onaylamıyoruz demeyin.

Dolayısıyla böylesi bir ülkede tasarımdan ve bu tarz cihazların diyabetlilerin hayatını kolaylaştırması için Ar-Ge çalışmalarından söz etmek manasız ve özellikle hadsiz bir davranış olur.

Pompayı kullanan diyabetliler, pompayı bilmeyen ya da nasıl bir şey olduğunu merak eden diyabetlilere deneyimlerini, memnuniyetlerini aktarırken pompanın nasıl bir şey olduğunu bilmeyen diyabetliler de elbette endişeli bakarlar. (Ben pompaya hep mesafeliydim 🙂 . )

Üniversitedeki ev arkadaşlarımdan ikisi tıp öğrencisiydi. Eğitim süreçlerinin zorluklarını az çok bilirim. Gerçekten zor bir eğitim süreçleri var. Ama masanın karşısında oturup hastaya göz ucuyla bakmanın benim için bir anlamı yok. Özellikle doktorluk noktasında hiçbir anlamı yok.

Bu arada ülke koşullarını bir kenara bıraktığımı da düşünmeyin sakın. Suç sadece bizim doktorlarda değil. Ar-Ge’den bi haber ve büyük projeler peşinde koşan ama ortada projeden bi haber yöneticilerin olduğu yönetim anlayışı içerisinde yönetiliyoruz.

En azından dua ve aza tamah etmesini bilen biz insanlar Pancreum üretime geçse de, ülkemize gelse de, bir de bakanlık onayından geçip bizlere sunulsadan öteye gidemiyoruz 🙂 . Ülkemiz pazarındaki cihaz ve markalar da belli zaten.

Ama umarım Pancreum’u görürüz. İnanın çok merak ediyorum 🙂 .

Not: Yarın daha farklı bir tasarımdan bahsedeceğim sizlere. Bu tasarımı görünce Eşref ve ben çok şaşırdık 🙂 .

 

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

9 YORUMLAR

  1. Eveet guzel bi cihazmis vesselam amaa sonucta bizim ulkemizde pompa kullanabilmek icin alinmasi gereken raporlarimiz oybak sekere bagliyken bu tip coook akilli cihazlarla karsilasabilmemiz benim icin bir utopyadan farksiz. Ama gun gelecek biz de ileri medeniyet denilen o avrupada yasayan diger diyabetikler gibi en son teknoloji urunu olan ve bizim halimizi gercekten anlayan bu cihazlarla/ureticilerle karsilasacaginizi umit ederek uykuma daliyorum 🙂

  2. yapay pankreas hakkında hali hazırda araştırma süreci devam eden bir çok çalışma var hatta beta hücrelerinin enjeksiyon yoluyla vücuda aktarılması ile ilgili çalışmalar da devam ediyor,yapay pankreas değilse de belki insülin gibi beta hücrelerinin ayda veya haftada bir enjeksiyon yapılması mümkün olabilir.

    • Kadir Bey,

      Bu konuda araştırma konularımdan.

      Zaman bulup bu konuları da araştırırım umarım. Sizin bilginiz olan detayları yazabilirseniz sevinirim.

      sevgiler

    • Oğuz Bey Merhaba,

      Hastalar üzerinden denendiği ancak FDA tarafından onay alınmadığını tekrar okudum websitesi üzerinden.

      Sizin verdiğiniz bilgi gerçekten güvenilir mi?

      sevgiler

  3. ESRA HANIM ,

    Fransada bir grup teenage üzerinde deneniyor. Hatta web de videosu var . İşte bu noktada merakım giderek artıyor neden Türkiyede de denenmiyor ? Cihazın global bir başarıya ulaşmasını ister üreticisi değil mi? Ortak bir kamuoyu oluşturmanın bundan daha güzel bir yolu var mı acaba ? Bu testin insan sağlığını tehdit edici hiç bir yanı yok . Türkiye eminim bir sürü DM denemek isteyecektir.

    • Asena Hanım Merhaba,

      Bu tarz cihazların hastalar üzerinde denenmesi için ülkenin sağlık politikalarının buna izin vermesi gerekir. Cihazların olduğu ülkelerde gerekli onaylar alınmadan da farklı ülkerde özellikle hastalar üzerinde denenmesi imkansız halde olabilir.

      Dün gece Eşref ile özellikle yapay pankreas üzerine birçok video izledik. İnanın en azından hayatımda 1 kez bu tarz bir çalışmanın içerisinde olmak isterdim. Youtube’dan Articial Pancreas olarak arattığınızda çıkan birçok videoyo incelemenizi önereceğim.

      Dün size mailde de yazdığım üzere acaba bir ekip oluşturarak bakanlık, sgk ya da bu konulara daha duyarlı vekillerle mi görüşsek? Arada ne bir vakıf ne bir kuruluş olmadan. Diyabetli ve diyabetli yakınları olarak?

      Gerçekten ilerleyen yöntemleri ve uygulamaları gördükçe bu coğrafyada şimdilik yaşamak zorunda olduğum için ‘isyann’ ediyorum.

      sevgiler

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: