Porsiyon Ölçüsü ve Karbonhidrat Değerini Ortalama Nasıl Hesaplayabiliriz?
Yemek yerken hızlı ve doğru şekilde porsiyon ve karbonhidrat hesaplaması yapabilmek bizler için önemli. Bunun içinde elimiz bize yardımcı olmakta. Ya da uzun yıllardır karbonhidrat sayım yöntemini uygulayan bireylerin göz kararı da yeterli gelebilmekte.
Bugün elimizin yardımıyla nasıl porsiyon ve karbonhidrat hesaplayabileceğimizin ipucunu vermeye çalışacağım.
Sanırım bu yazının görseli de yazdıklarımı hayal edebilmeniz açısında yeterli olacaktır. Ama görseldeki birkaç kısaltmanın da ne anlama geldiğini öncelikle yazmak gerekli.
tsp: teaspoon: çay kaşığı
tbsp: tablespoon: yemek kaşığı
Görselin solunda sağına başlıyorum. Baş parmağın üst kısmı çay kaşığı servis ölçüsünü simgeliyor. Örneğin yağ değişimi için bu ölçüyü kullanabilirsiniz.
Baş parmak büyüklüğü ise bir tatlı kaşığını servis ölçüsünü simgeliyor. 5 gram tartı ağırlığına denk gelmekte. Peynir gibi besin tüketirken bu ölçü aklınıza gelsin.
Bir yumruk büyüklüğü ise 240 gram tartı ağırlığı ya da 200 ml’lik bir su bardağını simgeliyor. Makarna, pilav ya da meyveleri bu ölçü birimiyle hesalayabilirsiniz.
Avuç içi büyüklüğü yani elimizin aya kısmı da 90 gram tartı ağırlığını ya da 9 silme yemek kaşığını simgeliyor. Genelde protein değişimlerinde avuç içi büyüklüğü bizim için güzel bir referans noktası.
Avuç içi dolusu ölçüsü ise ortalama olarak 30 gram tartı ağırlığını ya da 2 tepeleme yemek kaşığını simgeliyor. Örneğin kuruyemiş yiyecekseniz bu ölçü şeklini kullanabilirsiniz.
Yazının görselinde yok ama işaret ve orta parmağımızın birleşmesiyle oluşan iki parmak büyüklüğü de 30 gram tartı ağırlığını, bir kibrit kutusu büyüklüğünü ya da iki tepeleme yemek kaşığını simgeliyor. Örneğin sigara böreği ya da sarma yerken bu ölçü birimi de işinize yarayacaktır.
test