Portakal ve Portakal Suyu

KH SayımıPortakal ve Portakal Suyu

Portakal ve portakal suyu karbonhidrat oranları

1 adet küçük boy portakal 15 gram karbonhidrat içermektedir.

1 bardak portakal suyu ise 6 adet portakalın sıkılması ile elde edilir. Yani 6 adet portakal*15 gr KH= 90 gram karbonhidrat demektir.

Portakalı sıkıp lifini de posa olarak çöpe attığımız için elimizde bir bardak glisemik indeksi yüksek bir sıvı kalır. 

Portakalı portakal olarak suyunu çıkarmadan, lifiyle birlikte tükettiğimiz sürece herhangi bir sorunumuz olmayacak ama yine de tercih sizlerin 🙂

Not: Bloğumuzda atıfta bulunmadığımız fotoğraflar ve bu yazıdaki fotoğraf da Sevgili Emrah Türüdü’ye aittir.

18 YORUMLAR

  1. Ben, ilk başlarda karbonhidrat saymayı bilmezken 1 çay bardağı 15 cho diye bildiğim için Yağız’a ana öğünlerde 1 su bardağı 30 olarak veriyordum.Nesil hanım ile tanıştıktan sonra öğrendim bir su bardağı 6 portakal olduğunu yaptığıma çok üzüldüm.

  2. esra hanım sıkılmış portakal suyunun karbonhidratı yüksek oluyor değilmi ? portakalın meyvesini yediğimiz zaman karbonhidratı daha mı düşük bu karbonhidrat sayımını bir öğrenebilsem buraya bakıp not alıyorum ama arada unutuyorum

  3. Özlem Hanım,
    Meyveler sıkıldığı zaman posasından ayrılıyor.Posa çok önemli,yediklerimizin daha yavaş kana karışmasına sebep oluyor.Meyve posadan ayrılınca glisemik indeksi yükseliyor.

  4. tuğba hanım anladığım kadarıyla meyvenın sıkılmışı şekeri yükseltiyor ama kabuğuyla yediğimiz yada meyvesini yediğimiz zaman şeker daha az yükseliyor sanırım demekki portakal suyu içtiğim zaman yarım saatte fırlamasının nedeni portakalın sıkılmış olup posanın ayrılmasıymış çok sağolun ya daha karbonhidrat sayımını öğrenmeye çalışıyorum ama hala öğrenemedim ben işyerinde internetten takip ediyorum öğrenmeye çalışıyorum karbonhidrat sayımını burayada bakıyorum ve not alıyorum ama hala eksikler var

  5. Bende ilk zamanlar çok yaptım bu hatayı neyse ki oğlum balayı dönemindeydi zararını görmedim.Karbonhidrat saymayı zamanla öğrenirsiniz ama kendi başınıza biraz zor iyi bir diyetisyenden destek almanız lazım.

  6. merhaba,
    2,5 yaşındaki kızımız ve biz tip 1 diyabetle 31 aralık 2013 tarihinde tanıştık. yoğun bakım günlerimizden sonraki 15 günlük hastane günlerimizde karbonhidrat sayımı konusunda eğitim aldık. bu yöntem hayatı ve yemek yeme zevkini kolaylaştırıyor. doru zaman ve doğru miktarlar…evimizdeki meyve sıkma makinesini bir kenara kaldırdık. meyveyi meyve olarak yeme zevki çok daha güzel ve sağlıklı. herkes için geçerli bir kural değil mi ki bu.

  7. Özlem Hanım,

    Size şöyle anlatayım. 1 portakal yediğinizde 15 gram KH alıyorsunuz. Bu da 1 porsiyon meyve demek. 1 bardak portakal suyu içtiğinizde ise 6 portakala yemiş oluyorsunuz. Bu da 90 gr KH demek. Dolayısıyla tüketmemeniz gereken 5 adet fazla meyve tüketmiş oluyorsunuz.

    Ayrıca portakal gibi lifli meyveler sıkıldıklarında liflerinden ayrılıyor. Lif kan şekerimizin aniden yükselmesini engellerken hem de daha dengeli bir kan şekerimiz olmasını sağlıyor. Bir meyveyi lifinden ayırırsak kan şekerimiz daha hızlı yükselir.

    Şimdi daha ne anlatmış olabildim mi?

    sevgiler

  8. ben oldum olası meyve suyuna sıcak bakmadım, yani ne gerek var ki, “doğada herşey en sağlıklı haliyle” tezinden yola çıkarak inandım, ayrıca annem ben küçükken ağır bir bağırsak hastalığıyla yıllarca uğraştı o zamanlar sağlıklı olabilmek için doktorunun tavsiyesi üzerine herşeyi posasıyla tüketirdi…

  9. Esra hanim eşimin sabah 9daki tokluk şekeri 90 çıkmıştı bu yuzden ara öğün çapı 7,5cm olan büyük boy portakal(20grkh) 100ml yogurt yedi ve 3 saat sonra açlık şekeri 281 çıktı. Ortalama 26kh karbonhidrat almış olmasına rağmen neden bu kadar yukseltigine anlam veremedim?
    Not: kh sayımını yeni öğreniyoruz. Kh/insulin oranı:13 civarı IDF: 52 olarak düşünürsek.
    Not: portakal bana gore ortaboy ama uç noktayı düşündüm.
    26/13=2 ünite kadar yükselmesi gerekir.
    IDF:52 idi–> 52*2= 104 yükselip 90+104=194 olması gerekmiyor muydu?(yaklaşık olarak)

    • Ahmet Bey Merhaba,

      Ara öğünde insülin yapıyor musunuz? Yapmıyorsanız bundan dolayı olabilir diye düşünüyorum. Ara öğünlerde 20 gr KH’dan fazla KH aldığımızda kan şekerimizde oynamalar olabiliyor.

      Aynı zamanda anladığım kadarıyla sabah 7’de kahvaltı yapıldı. 9’da tokluk kan şekeri ölçüldü. 12’de ise 281 mi çıktı?

      sevgiler,

  10. Ara öğünde insulin yapmiyoruz çünkü tokluk 90cikti ve yediğimiz ara ogunu yükseltmek amacıyla yedik. 3 öğün yiyoruz son 1 haftadır hastanedeydik,bu sırada karbonhidrat sayımını öğrendik sitenizden. Sabah 6:30 kahvaltı 9da tokluk şekeri(90), dediginiz gibi de 12 de açlık kan şekeri 281 çıktı.aslında orta boy portakal ,yoğurtla birlikte 20 ancak eder ama fazla diye varsaysam bile bu 281 fazla çıkıyor. Bu durum da orta boy portakalin daha mi fazla karbonhidrati var.
    Sizler de nasil bir etki yaratiyor ,yendiğinde sizde nasil bir artış oluyor bunu da merak ediyorum?

    • Ahmet Bey Merhaba,

      90 kan şekeri tokluk için düşük bir değer. Sabahki açlık kan şekeri kaçtı bilmiyorum ama bu değer düşük geldi.

      90 kan şekerini görünce insülin yapmadan ara öğün almış olmanın etkisi olabilir. Karbonhidrat sayımında ise öğrenme aşamasında tartı kullanmaktan vazgeçmeyin. Aynı zamanda insülin doz ayarlarının da olduğu bir süreçte bu tarz yükseklikler de olası.

      Sevgiler

  11. Bugün tartimizi aldık evde takip etmeye devam ediyoruz. Matematikçi olduğum için boyle net hesaplar bekliyorum bunu görmek için tartı aldık. Cevabınız icin tesekkur ederiz.
    Saygılarımla..

    • Ahmet Bey Merhaba,

      Tartı almak ile iyi yapmışsınız. Bahsettiğim gibi kh/insülin oranı ile IDF oranı oturana kadar Yükseklik ve düşüklüklere takılmayın. Birkaç ay içerisinde oturur.

      Sevgiler

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: