Rafet Bey’in Askerlik Muafiyet Tecrübesi

Diyabetli HaklarıRafet Bey'in Askerlik Muafiyet Tecrübesi

Ben de bir deneyimimi paylaşmak isterim..

Şeker Hastaları / Diyabet Hastaları Askerlik Yapar Mı?

Merhaba Arkadaşlar,

Uzun zamanlardır stresi yaşadıgım ve önesindede çok araştırdıgım konu hakkında sizlere bilgi vermek istiyorum.

Şeker Hastaları (Tip1) Askerlik Yapar Mı?

Askeri Hastane’nin yapacagı muayene sonucunda gitmiyorsunuz. Tabiki değerleriniz istenilen gibi cıkarsa muaf alıyorsunuz.

Şimdi size aşama aşama yaşadıgım süreci anlatacagım;

İlk olarak bu işlemlere başlamanız için tecil’inizin olmaması ve askere gidis sürecinizin başlaması gerekiyor. Askerlik şubesine gittinizde size 1 Adet form verıyorlar. O formda “Askerlik Şubesi Tarafından Hastane Sevkimi istiyorum” diyeceksınız. Sonrasında sizi uzun bir sürec bekliyor. Eger calısıyorsanız 1 veya 2 hafta izin kullanın. Çünkü benim işlemlerim yaklasık 11 gün sürdü.

Askerlik Şubesi’ne gitmeden önce;

  • 1 adet en son mezun oldugunuz okulun diploması
  • 5 adet nufus cüzdani fotokopisi
  • 14 adet fotoğraf
  • 1 adet şeker hastası olduguna dahil rapor kopyası ve orjinali

Bu evraklar ile askerlik şubesi sizi en yakın hastaneye sevk ediyor. Eger gittiğiniz o askeri hastane donanımlı ise sizi muaneye alıyor. Benim gittigimde yoktu ve bu yuzden baska bir hastaneye sevk ettiler (Gümüş Suyu).

Hastane süreci en uzun ve sıkıntılı aşama. Ben ilk gittigimde dahiliye bölümüne sevk etti. Dahiliye bölümündeki albay 3 gun boyunca igneleri yapmayıp her sabah gelip aclık ve tokluk kanı vermemi istedi.

Burada size tavsiyem sabah en gec 8:30’da orada olun. Laboratuar acıldıgı gibi de hemen şeker hastası oldugunuzu söyleyin. Eger bekle derlerse de numara isteyin. Yoksa ac karnına cok beklersiniz…

3 gün boyunca kan verdıkten sonra evrak süreciniz başlıyor. Oradaki çalışanlar sizleri yönlendiriyorlar, oraya git buraya git diye. Kesinlikle sormaktan cekinmeyin. Hemşireler yogunluktan cevap vermekte zorlanır ama siz yine de sorun.

Sonuclarınızı aldıktan sonra dahiliye sizi evraklarınızı yazacak ve kurula gönderecek. Bu arada kurul haftada 3 gun vardır; Ptesi, Çarşamba , Cuma günleridir. 6 kişilik kurula girdiginizde sizi karsılarına alıp raporunuzu okurlar ve şu kadar saat sonra sonucu alıcaksın derler.

Muafınızı aldıktan sonra askerlik subesine tekrar gidip evrakınızı bırakıyorsunuz ve artık askerlik ile bir baglantınız kalmıyor. Buarada merak edilen şey ben muaf olabilirmiyim ? Şeker degerleriniz istenilen gibi cıkarsa muaf alırsınız tahminimce. Bu kesin bir bilgi degildir.

Örneğin

Açlık : 200

Tokluk : 400

Eger sizin de sormak istediginiz bir konu olursa bu sürecten edindigim deneyimden faydalanarak bilgi verebilirim.

Önemle söyleyeyim bu süreci kafanıza takmayın. Sağolsun askeri subedekiler olsun, hastanedekiler olsun iyi davranıyorlar ve yardımcı oluyorlar.

İyi Günler.

Rafet

6 YORUMLAR

  1. benim anlamadığım sizin devlet hastanesinde kaydınız olmasına rağmen neden böyle bir zorlu sürece sokuyorlar, tip-1 in iyileşemediğide bilinen bir şey sanki fazla kilonuz var gibi kilo vermişseniz askere alırız mantığıyla hareket ediliyor.

  2. Benim oğlum henüz 10 Yaşında ama bu konu ile ilgili her tecrübeyi okuyorum. Birşey sormak istedim 3 gün boyunca hiç insülin yapmadınız mi bu beni korkuttu açıkçası çok geçmiş olsun sevgiler

  3. Bu gün askerliğe elverişli değildir raporu almış biri olarak aynı işlerle uğraşacak arkadaşlara yardımcı olması açısından hikayemi paylaşmak için siteye girdim, bu güncel başlığı görünce buradan paylaşayım dedim.

    Öncelikle şunu çok rahatlıkla söyleyebilirim. Hangi tip olursanız olun diyabet hastasıysanız, hastalığınızı saklamadığınız takdirde askere alınmıyorsunuz. Bu konuda herhangi bir endişeye mahal yok.

    Ne sebeple olursa olsun askerlik işlemlerine önce ikamet ettiğiniz bölgedeki askerlik şubesine başvurarak başlıyorsunuz.

    E-devlet üzerinden randevu almanızı tavsiye ederim. Saatinde orada olup sıra beklemeden işlemlerinizi hallediyorsunuz. En az 3 kere gideceğiniz için sıra sinir bozucu olabilir.

    Askerlik şubesi sizi rutin sağlık kontrolü için aile hekiminize yönlendiriyor. Aile hekiminiz sağlık raporu üzerine, dahiliye(her askeri hastahanede endokrinoloji polikliniği olmadığı için) polikliniğine sevki uygundur yazarak geri gönderiyor. Sağlık raporunuzla birlikte tekrar askerlik şubesine müracaat ediyorsunuz. Burada sizin tarafınızdan hazırlanmış evrakları kapalı bir zarfa koyup sizi askeri hastahaneye sevk ediyorlar. Bu sevkin geçerliliği 3 gün, dolayısıyla programınızı ona göre yapmalısınız. aksi takdirde işlemleri baştan almanız gerekebilir.

    Sonraki aşamaların hastahaneden hastahaneye değişiklik gösterdiğini anlıyorum. Ben işlemlerimi GATA haydarpaşa hastahanesinde yaptım. Bundan sonra anlatacaklarım GATA’ya mahsus olabilir.

    Sevkinizle birlikte Dahiliye er-erbaş polikliniğine müracaat ediyorsunuz. Buradaki memurlara şeker hastası olduğunuzu söylerseniz sizi doğrudan Endokrinoloji polikiliniğine sevk ediyorlar.

    Gata’da endokrinoloji polikliniği öğleye kadar hizmet veriyor. Dolayısıyla işlemlerinize erken başlamanızı tavsiye ederim.

    Endokrinoloji polikliniğinde doktor sizden Sivil hastahanenin başhekimi onaylı raporunuzu istiyor. (ilaç raporu da iş görüyor.)
    Sonrasında biyokimyaya sevk ediliyorsunuz.
    Hastahanenin kendi biyokimya kliniğinde gün aşırı iki kere açlık ve tokluk şekeri tahlili yaptırıyorsunuz. (toplam 4 kere damardan kan, 1 kere idrar veriyorsunuz.)

    benim muayene olduğum doktor açıkça değerlerde 200 ve üzeri görürsek tek seferde hallederiz. ilaçlarını ona göre ayarlarsan iyi olur dedi.
    endokrinoloji polikliniğine cuma günü gittim. ertesi pazartesi ve çarşamba günü kan verdim.
    Biyokimyadan ve sivil hastahaneden aldığım raporlala perşembe günü tekrar endokrinoloji polikliniğine gittim. Doktor sonuçları onayladıktan sonra sağlık kurulu birimine giderek kurula gireceğinize dair evrakı hazırlatıyorsunuz. Bu evrakı önce biokimyaya sonra endokrinoloji servis sekreterliğine götürüp onaylatıyorsunuz. Endokrinoloji servis sekreterliği evrakı toplayıp kurul gününü ve saatini size bildiriyor. Kurul günü sabah başka bir doktor evraklarınızı kontrol ediyor. sonra kurul saatinde kapıya gidiyorsunuz. sırayla çağırıp sonucu söylüyorular. bir kaç saat sonra gidip askerlik şubesine teslim edeceğiniz raporu alıyorsunuz.
    değerleri 200 üzerinde çıkanlara elverişsiz, altında kalanlara ise erteleme kararı veriyorlar.

    aldığınız evrakı askerlik subesine teslim ediyorsunuz, işlemler böylece tamamlanmış oluyor.
    Hastahane içerisinde doktorlar başta olmak üzere bütün personelin son derece anlayışılı ve yardım etme gayretinde olduğunu söylemeden geçmemek lazım.

    toplam 5 fotoğraf götürmek kafidir. Dördünü sevkten önce askerlik şubesi sade bir tanesini gata alıyor.

    Atladığım şeyler olabilir, ama genel çerçevesiyle işlemler böyle…

  4. Simdi bilgisi olan arkadaslara birsey sormak istiyorum kan sekerimin 40,1 de yani 45 altinda ve surekli oldugunu biliyorum bunun sebebi seker hastaligimi

    • Bünyamin Bey Merhaba,

      Kan şekeriniz galiba sürekli 40 ve 45 mg/dL çıkıyor. Doğru mu? Öncelikle sürekli bu şekilde yaşamanız imkansız. Kan şekeri ölçümünüzü nasıl yapıyorsunuz?

      sevgiler

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: