Sağlık Bakanlığına İlgili Linkten Gönderdiğim Yazı ve Ekran Görüntüsü

Genel BilgilerSağlık Bakanlığına İlgili Linkten Gönderdiğim Yazı ve Ekran Görüntüsü

Sayın İlgili,

11 yıldır Tip-1 diyabetliyim ve son 1 yıldır insülin pompası kullanıyorum.

Günde bazen 8, bazen 10 ya da hipoglisemi anlarında 15 i bulan ve bulması zorunlu kan şekeri ölçüm zorunluluğum oluyor.

Kan şekeri ölçüm çubukları ile ilgili mevzuatı son 1 yıldır sürekli değişiyor. Ve 22.06.2012de yeni tebliğ yayınladı. Bu durumda yetişkin bir diyabetli olmam sebebiyle ayda 3 kutu 50lik ölçüm çubuğu alabileceğim. Bu da 150 adet ölçüm çubuğu demek. Günde 5 ölçüm yapmam lazım.

Peki kan şekeri ölçümü özellikle tip-1 diyabette bu kadar önemli iken nasıl bu şekilde tebliğ yayınlanıyor anlayamıyorum.

Doktorumuza gittiğimizde bizden 3 gün süre ile sabah-öğlen ve akşamları ana yemek öncesi açlık ve sonrasında tokluk kan şekeri ölçümü istenebiliyor. Bu da günde nerden baksak 6 ölçüm demek. Bir de gece 03:30daki ölçüm var. Toplamda 7 ölçüm oldu.

Ara öğün öncesi kan şekeri ölçümlerini de sayarsak 3 ölçüm de buradan gelecek.

Yani nerden baksak sağlıklı bir diyabetli günde en azından 10 kez ölçüm yapmalı.

Diyabetli bireylerin sağlıklı bir şekilde hayatlarını devam ettirebilmeleri için kan şekeri ölçümlerimize sınırlama getirmeyin lütfen. Kan şekeri ölçümü biz diyabetliler için oldukça önemli.

Yayınlanan tebliğin yeniden düzenlenmesi konusunda saygılarımı sunarım.

Saygılarımla

Esra Avcı

9 YORUMLAR

  1. Esra Hanım Merhaba,

    Ben de 2 gün sonra ölçüm çubuğu yazdırmak için hastaneye gidicem.

    Hatta sizinle son konuşmamızdan sonra daha çok çubuk alabileceğimizi söylediğinizde çok sevinmiştim. çünkü gerçekten özellikle hipoglisemi anlarını da sayarsak bazı günler 15 ölçüm yapmak durumunda kalabiliyoruz.

    ama bu yeni karar herkesi olduğu gibi beni de üzdü. Biz gün geçtikçe birşeyler daha iyi olacak derken malesef daha da kötüye gidiyor ve zararı yine bize dokunuyor.

    Kesinlikle sessiz kalmayalım bende mail atıcam ama bizi duymaları için başka ne gerekiyorsa yapalım.

    Çünkü bizi bizden başka düşünen yok.

    Sevgiler:))))

    • Zeynep Hanım Merhaba,

      İnanın çok önemli bir karar bu karar.

      Sosyal güvencesi olmayan diyabetliler için facia bence. Ki başlı başına devletin sosyal güvenlik kurumu sosyal güvencesi olmayan diyabetlilere insülin bile veremezken ölçüm çubuğunu mu düşünecek???

      Yardım masaları gibi yerler kurulmuş ve insanlar bu masalara ya da vakıf tarzı yerlere gidip insülin dahi istemeye utanabiliyor.

      Dolayısı ile bireysel anlamda ilk hedefimiz sağlık bakanlığının verdiğim linkine girip ön kayıt yaptırmak. Ardından mailimize gelen onay linkine tıklayıp derdimizi anlatmak olmalı.

      sevgiler

  2. Sayın İlgili,
    Ben 2,5 yıldır tip1, babam yaklaşık 15 yıldır tip2 diyabet hastası. Biz her birimiz günlük ortalama 10’ar kere kan şekerimizi ölçüyoruz. Bu hipoglisemi durumlarında daha da artabiliyor. Zaten zar zor dengede tutabildiğimiz şeker seviyemizi yeni yayınlanan tebliğe göre günde 5’er kez ölçebilecek olmak geleceğimiz açısından bizi endişeye düşürüyor.
    Şeker hastası olduğumuz için düşen hayat standartlarımızı ve yaşadığımız sıkıntıları anlayın lütfen ve kan şekeri ölçüm çubuklarımıza sınırlama getirmeyin. Şekerimizdeki her düzensizlik ve ölçüm sayımıza getirilecek kısıtlama gelecekte bizi başka rahatsızlıklara sürükleyeceğinden yeni tebliğin tekrar düzenlenmesini talep etmekteyiz.
    Saygılarımla
    Ayşegül HACIALİOĞLU

    Umarım olumlu bir yanıt alırız en kısa zamanda… Sevgilerle

  3. bu da benden…(umarım istediğimiz gibi bir sonuç elde ederiz en kısa zamanda..)

    Sayın ilgili,
    22.06.2012 tarihinde resmi gazetede yayımlanıp yürürlüğe giren sosyal güvenlik kurumu sağlık uygulama tebliğinde değişiklik yapılmasına dair tebliğin 17. maddesi ile değiştirilen aynı tebliğin 7.3.5 maddesi ne göre şeker ölçüm çubuklarına getirilen sınırlama gerek bir diyabetli annesi olarak beni gerekse de konuya duyarlı olan toplum vicdanını rahatsız edecek nitelikte bir düzenleme olmakla beraber anayasamızca da kabul edilen sosyal devlet ilkesiyle de bağdaşmamaktadır. Zira devlet toplum sağlığını korumakla yükümlü olduğu kadar bireyin sağlıklı yaşaması veya sağlıklı yaşamını sürdürmesi için ona gerekli devlet yardımının yapılması ile de mükelleftir. İyileştirildiği ileri sürülen ekonomiyle doğru orantılı olarak sağlık hakkında da iyileştirmeler yapılması gerekirken devletin katkısının azaltılması ve ek yükümlülükler getirilmesi üzüntü vericidir. Hastanın ücretsiz ilaç alma hakkına sınırlama getirilmesi, alınan ilaç sayısının sınırlanması, kimi sağlık gereçlerinin hastaya yüklenmesi, ilaç veya diğer sağlık malzemelerine hastaların fazlaca katkılarının istenmesi gibi uygulamalar, sosyal güvenlik ve sağlık hakkı konusunda hem bireysel hem de toplumsal olarak düşündürücüdür. İstikrarlı bir sosyal hukuk devletinde kazanılmış hakların çiğnenmesi mümkün değildir. Diyabet hastaları açlık ve tokluk şekerleri ile gece yatmadan önce ve gece yarısı da saat 3 gibi kalkıp o anki şekerlerini takip etmelilerdir ki yaşam boyu sürecek ve kronik bir rahatsızlık olan diyabetin getirdiği olumsuzluklarla karşılaşmasınlar. hipoglisemi ve hiperglisemi anlarında bu ölçüm sayısı daha da artmaktadır ki bu asla keyfi değil zorunluluktur, zira aklı başında olan kimse keyfi olarak parmaklarını günde ortalama 10 kez delip kan çıkarmak istemez. Bu bakımdan kan şekeri takibinin hasta ve yakınları için son derece hayati öneme sahip olduğunu bilgilerinize ve vicdanınıza arz eder, tebliğde gerekli düzenlemenin yapılması konusunda hazırlıkların bir an önce başlatılmasını zaten bu hastalıktan muzdarip olan bizleri mağdur etmemeniz adına saygılarımla temenni ederim.

    • Melek Hanım Merhaba,

      Sizin hukukçu olmanız bizim için büyük bir avantaj.

      Tuna’nın annesi olarak duyarlılığınız çok önemli.

      Galiba sağlık bakanlığı nin sitesinden de gönderdiniz bu yazıyı.

      Tekrar ellerinize ve emeğinize sağlık.

      Umarım iyi bir sonuç alırız.

      sevgiler

  4. sygıdeğer yetkililer ben tip 1 diyabetüs mellütüs ilaç kullanan hastayım benim bir çok kronikleşmiş hastalıklarım var doktorlarım sürekli kontrol altında tuman gerekli yüzü yukarı çıkarmayacaksın diyorlar şeker ölçüm çubuklarının son tbliğe göre bana altı ayda bir kutu 50.lik strip veriliyor buda dört günde bir ölçüm demektir ben bu şartlarda şekerimi nasıl kontrol altında tutarım lütfen ölçüm çubuklarımıza kısıtlama getirmeyin saygılarımla

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: