İsrailli Beta-O2 şirketi, Juvenile Diabetes Research Foundation (JDRF)’den almış olduğu hibe ile kendi ßAir bio-yapay pankreasını geliştirerek klinik çalışma aşamasına getirdiğini duyurdu. İlk deneme İsveç’te Uppsala Üniversitesi Hastanesi’nde sekiz hastanın katılımı ile gerçekleştirilmeye başlanacak. Hastalar yaklaşık iki yıl boyunca yeni cihazın implante edilmiş pankreatik endokrin hücrelerin fonksiyonlarını, sağlamlığını ve güvenliğini değerlendirecekler.
Cihaz aslında sağlıklı bir pankreas gibi davranmak için insülin ve glukagon üreten hücreleri, Langerhans adacıklarını, içermektedir. Canlı hücreler ßAir cihazın içinde bir yuvada olduğundan, hastalar koliniyi sağlıklı bir şekilde korumak için Tomagatchi’de benzeri şekilde 24 saat boyunca hava ve oksijene ile beslemek zorundadırlar.
Yeniden doldurulabilen cihaz cilt altına yerleştirilen 2 port üzerinden yapılmaktadır. Cihaz son derece kullanıcı dostudur ve çalıştırılması için çok az miktarda teknik beceriye gereksinim duymaktadır. Yeniden doldurma işlemi yaklaşık olarak iki dakika kadar sürmektedir ve yanlış birşeyler olduğunda cihaz alarm vermektedir.
Bioreaktör içinde, hücreler gelişmek için rahat bir ortam sağlayan bir hidrojel yapısının içine yerleştirilir. Ayrıca, bu yapı vücudun bağışıklık sisteminden koruma sağlamaktadır, bunun anlamı geleneksel bir doku adacığı transplantasyonu gibi hastalara immunsupresif tedavi gerekmediği anlamına gelmektedir.
(Kaynak: http://www.medgadget.com/2014/09/sair-bio-artificial-pancreas-may-finally-treat-type-1-diabetes.html, Çeviri: Barış Kayadelen)
Semra Gülmez İnsallahhhh yarabbiiii
Muhammed Arda Ural Inşallah
Fatma Gedik Amiiiiiiiin hadi hayırlısı.
Dilek Karadavut Demirbilek Heyecan verici
Emrah Karadavut · 2 ortak arkadaş
Olacak , olacak…
Canan Özvardar Bal Insallah
Şentürk Öz Hadi hayırlısı İnşallah.
Miraç Zor Yöntem inşallah olur da canım kızıma iğne yapmaktan kurtulurum
Burhan Aydn Inş. Sevinebilirmiyiz yani
Semsi Yiğit Torun ayyyy inanmıyorum …rüya gibi inşallah….
Melisa Sevilmiş allahım sana şükürler olsun bizler için çalışan emek veren herkese allahım yardım etsin inşallah
Tuğba Kavuş Aybey · 2 ortak arkadaş
İnşallah
Medine Gülsoy Allaaaah cok sevindimmm
Ali Gezer Inşallah bir an önce olmasın yüce allahtan istiyorum tüm bekleyenllere ve birincik oğlum yunus ermeye
Ayfer Lütfi Grsy · Medine Gülsoy ile arkadaş
İnşallah derdi veren RABBİM devada verir :
umarım doğru bilgidir ve kısa sürede bizlere de şifa olur…
Esra hanım affreza ile ilgili bilgi vermiyorsunuz bir diyabet sitesi olarak yok sayıyorsunuz tamam diyorum ilgilenmiyorlar peki ama neden yorumumu yayınlamıyorsunuz bir arkadas bana yardımcı olacak belki? Ben bu siteyi uzun zaman dır takip ediyordum ve diyabetli olsun olmasonbir cok kisiye reklamını yaptım. Yanlış yapmışım demekki bu tavrınız beni çok kırdı, artık burada yokum ben herkese mutlu günler yorumum yayınlanırsa tabi
Yusuf Bey,
Yorumunuz mu yayınlanmadı? Ne yazdınız ki?
Bazen yapılan yorumlar onaya düşmeyip istenmeyen yoruma düşüyor ama orada da yok. Bu tarz yorumları yapmadan önce lütfen daha dikkatli olun. Çünkü neyin ne olduğunu bilmeden bir yorum yapıyorsunuz.
Ayrıca her yeni yazının altına Affreza ile ilgili yorum yapıyorsunuz. Lütfen her yazı altına konuyla alakasız yorum yapmayın.
Affreza sanki tip-1 diyabete çözümmüş gibi düşünmeyin. Elbette astım ilacı kullanmak gibi basit bir kullanım bizlerin işini görür ama her tip-1 diyabetli Affreza’yı kullanamıyor. Tüm insülinler yani kısa ve uzun etkili insülinlerin de yerine geçemeyecek. Solunum yoluyla ile alınacağı için gerçekten etkili olup olmayacağı da halen soru işareti. Dolayısıyla sizin hayalini kurduğunuz ve sürekli yorum yaparak lütfen çevirin diyebileceğiniz gibi mükemmel bir ilaç değil. Umarım bu cevabım size az da olsa yeterli gelir.
Diyabetimben’i de takip edin ya da etmeyin. Karar sizin.
Tekrar söylemem gerekirse konuyla alakasız her yazının altına lütfen yorum yapmayın.
sevgiler
ben yorumumda affreza ile ilgili bilgi alabileceğim ingilizce bilen bir arkadasın olup olmadığını belirtmiştim kötü bi içerik felan yoktu uslubum gayet düzgündü cıkmıs olmalı demekki panelle ilgili bir sorun. affreza kısa ve uzun insülinin yerine geçmeyecekse neyin yerine geçecek acaba? birde kullanan insanlarda hep başarı gözlenmiş. siz başarılı olup olmayacağıda halen soru işareti diyorsunuz ama. ilaci direkt cıkartmıyorlar illaki testlere sokarak onay alınarak cıkartılıyor. siz boş olduğumda haberi yayınlıyacağım deiştiniz ama günlerdir bekliyorum dört gözle ve haber cıkmadı. affreza sanırım akciğer problemi olan insanlar tarafından kullanılamıyacak ama benim böyle bir sorunum yok bildiğim kadarıyla. en azından dengeli beslenerek affreza ile şekerimi dengede tutabileceğimi düşünüyorum. bu yüzden cırpınıyorum bu denli. ilginiz için teşekkürler
selam yusuf bende araştırdım bu afrezzayı umarım olur gerçekten tip1 diabetliler için dönüm noktası olur ama ülkemize ne zaman gelir parası nasıl olur devlet nasıl bakar bunlarıda düşünüp çok umutlanmamak lazım
Tahir Bey, Yusuf Bey Merhaba,
Biz tip-1 diyabetliler hayatında hem uzun hem de kısa etkili insülin var. Kısa etkili insülin deri altına enjekte edildiğinde maksimum 4 saat etkileri devam eder. Çünkü deri altından yavaş yavaş salınır.
Uzun etkili insülinler ise ortalama 22 saat süresince deri altından yine yavaş yavaş salınır.
Şimdi Affreza gibi solunum yolu ile alınması düşünülen ilaçların etki süreleri deri altına yapıldığı gibi olmayacak. Ki Affreza özellikle uzun etkili insülin için tasarlanmamış. Yukarıda bahsettiğim gibi solunum yolu ile alınacak insülinlerin 22 saat boyunca yavaş yavaş salınması beklenemez.
Kısa etkili insülin için kullanılabilecek bir ilaç olabilir. Bu sebeple tekrar etmem gerekirse Affreza mükemmel bir çözüm değil. Kan şekeri regülasyonu için hayal ettiğiniz gibi harika bir çözüm değil. Dönüm noktası da değil.
Solunum sıkıntısı olan tip-1 diyabetli bireylerin de kullanmaması gerekli. Bunun gibi birkaç daha önemli nokta bulunmakta.
Umarım Affreza gibi solunum yolu ile alınabilecek insüline benzer ilaçlarla ilgili yaşanılabilecek sıkıntıları anlatabilmişimdir.
Sevgiler,
katılıyorum esra hanım denemeden bilemeyiz yanlış hatırlamıyorsam amerika-almanya ortak yürütülüyor 800 milyon dolar ayırılmış afrezza için
Evet. Önemli bir proje ama dediğim gibi bir önceki yorumumda okuduğum kaynaklara göre yaptığım yorumlar oldukça önemli. Hayatımızı tam anlamıyla değiştirmeyecek.
sevgiler,
kesinlikle katılmıyorum size esra hanım. ben sosyallikten kaçıyorum neredeyse hastalık yüzünden. dışarılarda iğne vurmak zor oluyor kolumdan vurmuyorum zaten bacağımdan alıştığım için dışarıdada tuvaletlerde ancak vuruyorum ünitemi yediğimi ayarlıyamıyorum. bu nasıl mucize bir buluş değil ? düşünsenize dışardasınız bir kahve içmek istediniz sık spreyi iç. baklava yemek istedin sık ye. aksam yemeginden önce sık ye. iğne yok. gece uyumadan iğne olursun zaten günce 4 sefer iğne oluyosak 1 inmesi bizim için çok iyi değilmi? affreza için bilgi istememin sebepleride bunlar aslında. deri altı gibi etkili olmasa bile az etkili olsa bile dengeli beslenme ile iğnetyi günde bire indirebileceğimize inanıyorum. sevgiler
Yusuf Bey,
Sık ye. Sık ye. Güzel bir hayal bu. Umarım olur ve görürüz.
Tekrar ediyorum. Hayal ettiğiniz gibi değil. Beklentinizi yükseltmeyin. Umarım ürünle ilgili detaylar netleştikçe ve beklentinizi karşılamadığını görünce çok üzülmezsiniz.
Şu anda mevcut insülin kullanımı, beslenme ve sporunuza dikkat edin yeter. En önemlisi bu. Şu anda insülin enjeksiyonu ile kan şekerini en ideal şekilde yönetemezseniz sprey ile yönetmeniz daha zor olur.
sevgiler
Herkese Merhaba,
Afrezza ile ilgili bilimsel birkaç makaleye hızlıca baktım.
FDA yani Amerika İlaç ve Gıda Birliği, inhale insülin olan Afrezza istemsiz bronş kasılmalarına ve gögüs kafesi sıkışmalarına sebep olmakta demektedir.
Astım ve KOAH hastalıkları olan bireyler ile sigara kullanan bireylerde kullanılmaması gerektiği belirtilmiş. Özellikle kan şekeri yüksekliklerinde de Afrezza ile müdahale edilemeyeceği söyleniyor. Ki biz tip-1 diyabetlilerde kan şekeri yükseklikleri sık olabiliyor. Bu durumda insülin enjeksiyonu ile müdahale yapılması isteniyor.
Ve en önemlisi FDA akciğer kanserine zemin hazırlama olasılığının yüksek olması sebebiyle daha fazla çalışmalar daha yapılmasını talep etmiş.
Son olarak da sadece kısa etkili yani yemeklerden önce yapılan insülin yerine geçeceği ve etkisinin 15 dakikada maksimuma çıkacağı ve 3 saatte de etkisinin biteceği söyleniyor. Hipoglisemi riskinin de enjeksiyon ile yapılan insülinlere göre daha fazla olduğu söylenmekte.
Umarım bu kısa ama detaylı birkaç bilgi yol gösterir.
sevgiler,
Bair bio yapay pankiriyas hakkinda bizim anlayacağimiz şekilde bilgi verirseniz seviniriz.. mesla tamamen kan şekerini kendimi konturol ediyo doğal pankiriyas gibi kan şekerini normal tuyomu
Kolay gelsin. Tıp 1 dıyabet hastası 22 yaşında sağlık sektorunde calışan bır gencim. Nekadar dıkkat edersem edeyim ığne yerlerım ister istemez bundan etkılenıyor.Ve hastalığımın 6. senesındeyim. kondüsyon olarak kendimi çok daha güçsüz hissediyorum. Kıtle ındexıme gore 4 kılo fazlam var ne yazkkı.Açıkçası yormaya başladı bu hastalık artık beni..
Zaman zaman boyle sıtelere gırıp acaba bir çare bulundu mu diye de araştırıyorum ki gözüme çarpan guncel bir haber var bugün.
ßair Bio adında bir şirketle alakalıydı sanırım ve vücuda yerleştirilen Port benzerı bır cıhaz ile(sanırım gun ıcınde doldurulması, beslenmes felan gerekıyor) Yapay Bır Pankreas görevi görecekmiş.
Sizden ricam bu konu hakkında bizlere yardımcı olabilece bir şekılde bır yazı hazırlamanız.
Çalışma sistemi tam olarak nedir?
Maliyeti nedir?
Yanımda ekstra ilaç taşımam gerekecekmi?
Dolum süresi günlük mü – ya da ne kadar aralıklarla?
Bu cihaz ınsulın sevıyesını kendısı mı ayarlayacak( ki çok zor bu ıhtımal), yoksa ınsulın pompalarındakı gıbı bır sıstemmı söz konusu?
Umarım yardımcı olursunuz.
İlgi ve alakalarınızdan dolayı çok teşekkür ediyorum.
Konu hakkında NET bilgi sahibi olan arkadaşları yorum yapmaya davet ediyorum.
Allahım hepimize şifa versin.
[…] 2014 tarihinde ßAir Bio-Yapay Pankreas ile Sonunda Tip-1 Diyabet Tedavi Edilebilecek başlıklı yazımızda sizlerle paylaşmıştık. Bu haber ile de ilk kez tip-1 diyabetli bir […]