Şeker Bayramı, Tip-1 Diyabet ve Aile

Tip-1'imŞeker Bayramı, Tip-1 Diyabet ve Aile

Bu aralar yazın gelmesinden mi bilmiyorum blogta çok sık yazı yazamıyorum. Sizler de farketmişsinizdir. İş yoğunluğum da halen devam etmekte. Ama yazı yazamamayı bir şekilde telafi etmeye çalışacağım 🙂

Bu sene özellikle oruç ve şeker bayramı hakkında diyabetimben.com olarak hiçbir yazı paylaşmadım. Tüm sosyal medya kanallarında ya da yazılı/görsel basında gördüklerim beni oldukça şaşırttı, güldürdü. Diyabetlilere oruç tutma önerileri, oruç tutarken dikkat edilmesi gerekenler ve hata sık kan şekeri ölçümü tavsiyesi. Ya da Şeker Bayramı süresince nelere dikkat edilmeli, ne yapmalı. Yıllar da geçse galiba bu tarz paylaşımlarda bulunulmaktan vazgeçilemeyecek. Bu sebeple ben de bu sene özellikle bu konuya temas etmiyorum. Teğet geçiyorum 🙂

Öncellikle bu yazının görselini Instagram’da gördüğüm bir görsel olarak seçtiğimi bilmenizi isterim. Bence oldukça başarılı bir tasarım olmuş. Ama kime ait olduğunu bilmiyorum. Bu sebeple kaynak belirtemediğim için özür dilerim. Özellikle Şeker Bayramı’nda diyabet teşhislerinin daha fazla koyulduğunu duymuştum. Şeker Bayramı tetikliyor demiyorum. Aman dikkat. Tip-1 diyabetin sebebi Şeker Bayramı değil. Sadece süreci hızlandırma faktörü olduğuna vurgu yapıyorum.

aileBiraz da bayram tatilinden bahsetmem lazım. Arefe günü Bursa’ya gittik. Abim artık ailesiyle Bursa’da yaşayacak. Gidişimiz biraz uzun sürdü. Ortalama 4 saat. Yolda giderken de sürekli bir acıkma hali. Yanımıza ilk defa yemek almıştım. Yeşil fasulye, beyeaz peynir, çok tahıllı ekmek ve acı biber 🙂 Eşref bunları getirdiğimi görünce baya şaşırdı. Benden bu tarz bir hazırlık hiç beklemiyordu 🙂 Ama arabalı feribotta bunları yemek müthiç bir keyifti.

Küçük bir not girmem lazım araya. Roche’un Accu-chek Connect ürününü kullanmaya başladım. İki gün oluyor alalı. Kan şekeri ölçümü ve verilerin telefonumdaki aplikasyona aktarılması da özellikle yoldayken beni baya rahatlattı. Bu ürünle ilgili kısa sürede tecrübelerimi paylaşmaya başlayacağım.

denizYeğenim Deniz ile (Aile içinde Denok deriz) oynamak, onun arkadaşı olmak tip-1 diyabeti ve her şeyi unutturuyor. Ama bu sabah Eşref ile benim yanıma gelip, yatakta zıplayarak bizi uyandırması apayrı bir mutluluk ve motivasyon kaynağı oldu. Üzerimi değiştirirken de Denok yanımdaydı. Pijamama takılı insülin pompasını gördü. Sordu. Ben de oturup anlattım. Özellikle yemeklerden önce insülinimi yapmak zorundayım dedim. Kan şekerimi de ölçtüm. Parmağımın kanadığını görünce acıyıp acımadığını sordu. Neden deldiğimi anlattım. Anlamaya çalıştı. Kahvaltı yapmadan önce de yanıma gelip, ilacımı yapmamı söyledi 🙂 Daha ne isterim bilmiyorum ama 4 yaşında ve anlamış olması ayrı bir mutluluk.

Sabahtan bu yana da şekerim yükselmiyordu. Daha doğrusu normal değerin üzerinde hiç çıkmadı. İstanbul’a dönüş yolunda Eşref’in ailesi için kestane şekeri ve pişmaniye aldık. Ancak çifte kavrulmuş lokumları görünce aklım başımdan gitti ve bir kutu da ondan aldık 🙂 Feribota kadar ara ara yedim 🙂 Kan şekerim yine yükselmiyor. Yolda regli olunca sebebi de ortaya çıkmış oldu. Her regli dönemi ne yersem yiyeyim yükselmiyor şekerim. Bir kadın olarak bu dönem beni mutlu ediyor galiba 🙂

Bayramın ritüeli şekerlere de değinelim. Bayramlar çoğu tip-1 diyabetlileri ve ailelerini hep tedirgin ediyor. Ailecek yenilen yemekler ve şeker korkutucu oluyor. Aslında bayram dışındaki günlerde çok kısıtlayıcı olunmazsa bayramlar da bir o kadar rahat geçer. Misafirliğe gidildiğinde ya da aielerin çocukları rahat rahat ondan, bundan yerken sizin ya da çocuğunuzun yiyememesi üzüntü de yaratmamalı. Mesela Eşref’in ailesine şeker alırken inanın çok üzüldüm. Mutluluk yaratsın diye aldığımız şey insanların sağlığına negatif etki yaratıyor. Bu sebeple bol kepçe yiyenlere üzülmek en doğrusu. Neden onlar gibi yiyemiyorum demek temelde yanlış gelmeli.

Umarım az hasarla ya da hasarsız bir Şeker Bayramı geçiriliyordur ve geçirirsiniz 🙂

 

6 YORUMLAR

  1. Esra hanım merhabalar,

    Öncelikle iyi bayramlar…ben de bayramın 1. gününü az hasarla atlattım diyebilirim 🙂

    Benim uzun süredir yaşadığım bir sorun var. Buradan size ve blog okurlarına danışmak istiyorum. 6 aydır sadece bir kere adet gördüm. Doktora gittim ve düzenleyici ilaç verdi. Şimdi onu kullanıyorum, bitince adet görüp hormon testleri yapılacak. Ben bunun tip 1 ile alakalı olabileceğini düşündüğüm için buraya yazdım. Acaba bu sorunu yaşayan var mı? varsa eğer nasıl bir tedavi gördünüz?

    Kendimi telkin etmeye çalışsam da yavaş yavaş endişelenmeye başlıyorum..

    teşekkürler, sevgiler…

    • Damla Hanım Merhaba,

      Az hasarlı geçen her gün bizi mutlu hissettiriyor 🙂

      Bir ara benim de başıma gelmişti. Galiba 2 ay sürdü. Tip-1 diyabetle ilgili olup olmadığı yönünde biraz araştırma da yapmıştım. Birkaç araştırmada tip-1 diyabetli kadınların, tip-1 diyabetli olmayan diğer kadınlara göre bazen regli dönemlerinin daha geç başladığı yönünden bilgilere denk gelmiştim. Özellikle 30 yaş üstü tip-1 diyabetli kadınların regli periyotları arasındaki sürenin daha fazla ve her regli periyodunun daha uzun olduğu yönünde bilgiler sözkonusu. Bunun sebebinin de östojen ve progesteron hormonlarıyla birlikte dışarıdan aldığımız insülin hormonu olduğu belirtilmekte. ‘type 1 diabetes and menstruation’ olarak Google manızı öneririm.

      Ancak kesinlikle tip-1 diyabetten dolayı denilen bir araştırma yok. Sadece olabileceği yönünden bilgiler ve araştırmalar mevcut.

      Bu durum biz tip-1 diyabetli kadınların hormonlarındaki farklılıklardan ötürü olmakta. Bu sebeple ben de bir dönem Yazz’ı kullandım. Belki hatırlarsınız. Sonrasında ise her şey düzene girdi.

      Umarım siz de kısa sürede regli olur ve periyodunuz bozulmadan devam edersiniz.

      Özellikle menstürasyon süreci ve menopoz dönemi konusunda yazı yazmaya çalışacağım. Çünkü çok fazla bilmediğimiz konu var 🙂

      sevgiler,

  2. Merhaba Esra Hanım,
    Öncelikle sizin ve tüm arkadaşların bayramını kutlarım.Ben tatlıyı çok seven biriyim ve bu sevgim bayramlarda bayağı artıyor 😀 Diyabet tehşisini almadan öncede şerbetli tatlıları fazla yemezdim şu anda öyle,bayramda misafirlikte ikram edilen şerbetli tatlılar yerine evde kendim yaptığım sütlü tatlıları tercih ediyorum sizce bir sakıncası olur mu ? Teşekkür ederim iyi bayramlar 😀

    • Firdevs Hanım Merhaba,

      Sütlü tatlılar, şerbetli tatlılara göre elbette daha masum. Ve biz tip-1 diyabetli bireyler sütlü tatlı yediğimizde kan şekerimizi daha kontrol altında tutabiliyoruz. Porsiyon, doğru insülin dozu ve doğru zamanda tüketim her zaman en önemli önceliğimiz. Buna dikkat ettiğiniz sürece bir sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum.

      Bu arada ah şu bayramlarrr 🙂

      sevgiler,

  3. Esra hanım merhaba,

    Cevabınız için çok teşekkürler..ben zaten daha önceden google lamıştım 🙂 ve şu bilgiye ulaştım:

    “ERKEN MENOPOZUN NEDENLER NELERDİR?

    Yumurta hücrelerinde bozukluk yaratan sebeplerden dolayı menopoza erken yaşlarda girilebilir. En çok rastlanan nedenler ise,

    Otoimmum hastalıklar: Bağışıklık sistemindeki problemlerden dolayı kişinin kendi yumurtalıklarına yabancılık hissetmesi ve yumurtalıkların tahrip edilmesi sonucu oluşan hastalıklardır.”

    KAYNAK: http://www.cemficicioglu.com.tr/erken-menopoz

    nasıl ki bizim bağışıklık sistemimiz insülin hormonlarımızı yok ediyorsa, yumurtalıklarımızı da tehdit olarak görüp yok edebiliyormuş…:(

    inşallah benimki de sizinki gibi geçici bir dönemdir…

    sevgiler

    • Damla Hanım Merhaba,

      Türkçe kaynaklara çok güvenmiyorum. Bana bir hafta süre verirseniz yabancı kaynakları çevirip iyi bir yazı yazmaya çalışayım.

      Tip-1 diyabetli kadınların regli periyodları ve menopoz dönemi ve işin psikolojik boyutu tip-1 diyabetli olmayan kadınlara göre biraz daha farklı. Sizin yorumunuzdan sonra biraz göz gezdirdim ama çok konu var 🙂

      Umuyorum geçici olmasını 🙂

      sevgiler

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: