Şeker Düzensizliği

Tip-1'imŞeker Düzensizliği

Şeker Düzensizliği

Birkaç gündür kan şekerim pek de iyi gitmiyor. Hep yükselişte.

Bugüne kadar da araya girdiğim boluslarla dahi toparlıyordum ama bugün maalesef toparlayamadım.

Sabah 115 mg/dL kan şekeri ile kalktım. Ki zaten dün akşam yatay set değişimimi de yapmıştım. Bu değer her şeyin iyi gittiğinin bir göstergesi.

Kahvaltıda 2 dilim çok tahıllı ekmek ile sandiviç yedim. Ama sonrasında öğle yemeğine 211 mg/dL kan şekeriyle girdim. Akabinde hızla yükseliş devam etti.

Saat 14:00 gibi başımda bir ağrı. Ben bu hiperglisemi anlarını; ‘başıma bir öküz oturmuş’ diye tasvir ediyorum. Eskiden sinirli olurdum. Ters ters cevap verirdim. Ama bu aralar bi sakinlik ve sakin sakin konuşmalar var. Bi ölçtüm 300 lerin başında. Öğlen mantı yedim. Bir de çiğ börek. Salata da. Yedin tabiki. Olan oluyor şimdi. Ama yok ya. Hareketli bir gün. Karbonhidratı da saymışım. Ama ben kan şekerimi her 15-20 dakikada bir takip etmeye devam ediyorum.

Doların yükselişi gibi. 350 civarındayken Medtronic’ten Mine Hanım’ı aradım. Sorun yatay setten midir ya da teknik sorun olabilir mi diye konuştuk. Bana yanımda insülin kalemi ya da yedek pompa seti olup olmadığını sordu. Her birine yok dedim. Ya bi insan nasıl bu kadar rahat olabilir? Neden yanında bu tarz acil durumlar için malzeme bulundurmaz. Ek doz gönderip göndermediğimi de sordu. Gönderdim dedim. Saat 15:15’e kadar bekleyelim dedik. Ama Mine Hanım bence beklemeyin dedi. Bu da benim gereksiz ısrarım. Bana göre bir sihirli değnek dokunacak ve her şey düzelecek.

Bu arada su içmeye de başladım 🙂 Tuvalete de gidip geliyorum. Ama olmadı. Kan şekeri 371 mg/dL’de. Ben işi gücü bıraktım. Ki bir de işler yoğun. Stres son noktada. Buna rağmen çıkıp eve geldim. Takside Mine Hanım aradı. Ağlıyorum. Hüngür hüngür. Sakinleştim Mine Hanım ile konuştuktan sonra. O arada Eşref de arayıp duruyor. O da işten çıktı ve evin yolunda.

Eve gelir gelmez hemen İDF oranıma göre insülin kalemi ile ek doz gönderdim. Sonra insülin pompamın setini bu sefer dikey set ile değiştirdim. Kan şekerimi sürekli kontrol ettik Eşref ile. Ne zamanki 170 leri gördük ben yatıyorum dedim ve yattım.

2 saat sonra ise 35 mg/dL kan şekeri ile uyandım 🙂 Bu sefer de hipoglisemiyi tedavi etme çabası.

Şu anda her şey yolunda. Kan şekerim yükselmek istemiyor.

Biraz düşünüp sorunun nereden kaynaklı olduğunu bulacağım. Çünkü çok fazla etken var. En ağır basanı bulmak lazım.

Olasılıklar;

  • Yoğun iş stresi
  • Yatay seti doğru takamam
  • Pompamın 1 hafta önce motor hatası vermesi
  • Boğazımın bu aralar açılması ve fazla karbonhidratlı besin tüketmem gibi birçok sebep var. Ağır basanı bulacağım elbet 🙂

23 YORUMLAR

  1. Esracım, Mustafa’mız da bu aralar yüksek gidiyor. Düşürmeye çalışırken 40 lara düşüyoruz. Sonra hadi uğraş gene.bu sefer gene çıkıyor saçmasapan bir durum…ancak aklıma birşey geldi bu aralar herkes grip, ondan etkileniyor olabilirmisiniz acaba?!?! Sevgiler

    • Dilek Hanım Merhaba,

      Yo yo. Grip gibi bir durum yok 🙂 Keşke olsa da ne yapacağımızı bilsek.

      Daha düşünemedim sorun nereden kaynaklı diye ama bugün her şey yolunda. Acaba pompa ve teknik sorun mu diye düşünmüyorum değilim.

      Size de kolaylıklar gelsin. Mustafamıza iyi bakın 🙂 Yeriz biz onu 🙂

      sevgiler

  2. Esra Hanım..

    Bunlar benim için de o kadar tanıdık manzaralar ki..herşeye dikkat etmeme rağmen şekerim yüksek gidiyor bazı zamanlar..ve en nefret ettiğim şey de hiperglisemiden sonra gelen bu hiponun da hiposu glisemiler..:)

    Bu konuyu doktoruma danıştığımda bana zaman zaman bu tarz kısır döngülerin ve inatçı yüksek şeker seviyelerinin olabileceğini belirtmiş ve sebebi olarak da sizin saydığınız alternatifleri göstermişti.

    Tekrar geçmiş olsun,

    Sevgiler..

  3. çok geçmiş olsun esra hanım, yaşıyoz arada böyle şeyler napalım, bu tür sıkıntıları daha az yaşamaya çalışmak dışında bi şey yapamıyoruz şimdilik maalesef.

  4. Merhaba Esra abla,
    Bana pompadan kaynaklanmış gibi geldi. Pompadaki feedback özelliği malesef gelişmemiş, bu hafta ben de senin gibi bir olay yaşadım, pompa hiç tepki vermedi baktım inmiyor şeker iğneyle kurtardım. İğne hep yanımızda olmalı.

  5. Çok geçmiş olsun diyorum.Bu gibi durumlarda en çok canımı sıkan şey şekerimizin neden yükseldiğini anlayamamamız.yani sebebini bilsek rahatlıcaz.Ama çalışma hayatı olduğu için stres olabilir diye düşünüyorum.Ama bu kadar yüksek şekerle mantı ve börek olayı ilginç.sanırım psikolojik bişey.İnsan sıkılıyor heralde bir noktadan sonra.kendinize iyi bakın.

    • Özge Hanım Merhaba,

      Bi ara saldım kendimi artık. Ama o kadar yükseleceğini düşünmedim mantı ve çiğ börek sonrasında 🙂 Bu şekilde bir davranış zaten başından çok ilginç ve normal zamanda yapmayacağınız bir şey ama bugün her şey yoluna girdi 🙂

      sevgiler

    • Esra hnm merhaba
      Herseyin normale donmesini diliyorum cunku cok can sikici ve bu durumlar yasanirken ilece ortamdan kopuyoruz her sey normale donene kadar.
      esr hnm, bizde iki gundur ogle yemeklerinden sonra kan sekerimizde dusuk gidiyor.bu gunku profili ozetlersem; oglen 14:00 de 102mg ye 2,5 unite buna karsilikda 45 cho yedik.buna karsilik yemekten 1 saat sknra 73mg, yemekte 2 saat sonra 79 mg,3 saat sonrA 78 mg idi 1 armut yedik yemekten sonraki4.saatte ise 246mg idi.bu profil dunde boyleydi rakamlar farkliydi yemeklerde normaldi.bulgur pilavi, kabak yemegi, kofte, yogurt.aklima sadecd insulini kaz icine yapma ihtimali geliyor, sizce? sizin profil icinde bol glisdmik yuklu beslenme ve sette sorun olabilecegini dusundum.
      se giler selamlar

      • Dilek Hanım Merhaba,

        Dediğiniz gibi düzelene kadar can sıkıcı olsa da düzelince her şey normale geliyor. Ben de hem yemek hem de setten kaynaklı bir sorun vardı diye düşünüyorum.

        Anlattıklarınıza bakılırsa aslında yemeklerinizde pek de bir şey yok ama 4. saat yüksekliği yemeğin yağlı olmasını ve proteinden dolayı olduğunu düşündürüyor. Diğer bir olay ise bazal insülin o saatlerde bitmeye yaklaştığı için de olabilir. Ama bu durumda bazal insülini yaptığınız saate göre değerlendirme yapmak lazım.

        Kas içerisine yapma durumu da olabilir. Ancak kas içerisine yapsaydınız ciddi bir hipoglisemi geçirirdi diye düşünüyorum. Ama yine de bu da bir ihtimal. Kaç mm’lik iğne ucu kullanıyorsunuz?

        sevgiler

        • Esra hnm merhaba’
          Micro fine 4 mm lik iğne kullanıyoruz.dediğiniz gibi yemeklerde fazla protein ve yağlı değildi, eksik cho da yok beslenmede,enson doktor kontrolümüzde balayında demişti doktorumuz. Bu balayı döneminde sürec nasıldır hiç bilgimiz yok.her öğünde farklı bir durum çıkıyor ortaya öğlen beklediğimz değer çıkıyor akşam çokkk altında bir deger cıkıyor.balayı döneminde insülin üretme bir öğünde gerceleşirken baska bir öğünde gercekleşmeyebilir mi ?
          Bazal insülini sabah 9:30 da yapıyoruz, regular ile birlikte,kas içine uygulamada çok ciddi dediğiniz deger 70 mg nin altında mı olur acaba.
          Buğünde öğlen değil akşam yasandı aynı durum. Akşam açlığı 19:00 da 160 mğ idi,3ünite yaptık 45 cho yedi.1 saat sonra 65 mg idi, bununla birlikte enjeksiyon bölgeleri bacaklarının üst bölümleri baska bölgeletine uygulatmıyor yanlıs aslında ama artık ikna etmeye calışıyoruz.önerilerinizi dikkate alacağım tecrübelerinize itimatım var.
          Sevgiler slamlar

          • Dilek Hanım Merhaba,

            İğne ucunda sıkıntı yok ama enjeksiyonu az yağlı bölgeler yapmamaya özen gösterin. Popo ve göbekte denediğinizde ne oluyor bir gözlemleyin derim.

            Balayı döneminde insülin ihtiyacı ya minimuma iner ya da sıfırlanır. Ve sadece bazal insülinle bir süre devam edilir.Ancak sizdeki gibi yemekten sonra ilk saatlerde kan şekeri düşük sonrasında da yüksek gidiyorsa balayı olur mu bunu da ben bilmiyorum. Ama balayı dönemi böyle olmaz. Balayı dönemi geçici bir dönem. Ben 3-4 gün yaşamıştım. Ancak bazı bireylerde aylarca bile devam edebiliyor. Bir öğünde balayı etkileri olurken diğer öğünlerde olmaması imkansız.

            Bazal insülini o saatte yapıyorsanız bu yüksekliğin sebebi bazaldan kaynaklı değildir galiba.

            Enjeksiyon bölgelerinde ve enjeksiyon yapma yönteminde sorun olabileceği geliyor aklıma. 4 mm ile yaptığınızda ve düşüklük olduğundaki bölgeler nereleriydi? Yağlı bölgeler miydi? Değilse bence dediğim gibi popu ve göbekten bir deneyin.

            Bir de KH/İnsülin oranını değiştirseniz. Mesela bir öğünde 15 grama 1 ünite yapıyorken ertesi öğünde 20’ye 1 ünite yapsanız. Ya da insülini yemek yemeden önce değil yemek yedikten 1 saat sonra yapmayı denesiniz. Bu arada ben bunları yazıyorum ama doktor olmadığımı unutmayın 🙂 Doktorunuza bu önerileri danışarak yapmanız daha iyi sonuç verir.

            sevgiler

            • Esra hnm tekrar merhaba,
              Sizin de yorumunuzdan yola çıkarak enjeksiyon bölgeleri ve uygulamalarına baktım, Amerikan hastanesi’nin sitesinde bir açıklama var. İnsülini sürekli aynı bölgeden uygularsanız o bölgede insülin birikimi gerçekleşir diyor. Bizde 9 aydır sadece bacaktan yapıyoruz artık morarma ve sertlikler oluşmaya başladı.siz hiç yaşadınz mı böyle bir durum enjeksiyonla alakalı?
              Yasayan arkadaslar paylasırlarsa sevinirim.
              İyi hafta sonları
              Sevgiler

              • Dilek Hanım Merhaba,

                Her zaman aynı bölgeye insülin yapılmamalı. Dediğiniz gibi insülin birikiyor ve hedeflendiği gibi kan şekerini düşürmüyor. Morarma ve sertlikler de cabası.

                Bölge değiştirin ve bölgeleri rotasyona tabi tutun. Oldukça önemli rotasyon.

                Rotasyon olmazsa nelerle karşılaşılacağı ile ilgili detayları ise bloğumuzdaki 16 bölümlük İnsülin Enjeksiyon Rehberi hakkındaki her yazıda göreceksiniz. Kategorinin linki: http://www.diyabetimben.com/category/insulin-enjeksiyon-rehberi

                sevgiler

  6. Gecmis olsun Esra hanim.Bu aralar bizde kan sekeri dusurme telasindayiz.Babamin kan sekeri regule sayilabilecek noktaya yakindi(3 aylik ortalama 6,2)Ayak parmaginda diyabetik yara baslangici gorunce ortopediste gittik,verdigi ilaclarla gerileme olmayinca 6.gunde dahiliye doktoruna gidip yatis aldik.Bayrami da hastanede gecirdik.Gerekli filmler cekildi,erken davrandigimizdan kemige sicrama yok,damardan antibiyotikler ve kan sulandiricilar yapildi;intaniye,cildiye,ortopedi konsultasyonlari vb.Babamin gogus agrisi sikayeti sonucu ekg cekildi,kalp krizi gecirmis.Yogun bakima alip ertesi gun anjiyo yapildi,diyabet damar yapisina fazlaca zarar verdiginden stent takilamadi.Kalp krizi geciren diyabet hastasi,cokca seker hapi kullanamayacagindan insuline basladik.Gunde bir kez insulini ben yapiyorum,ayak pansumani da yapiyorum.Bir haftadir tokluklar 200 un uzerinde.Bugun bir haftalik seker olcum sonuclari ve kullandigimiz ilaclarla doktora gidip ilac duzenlemesi yaptik.Donusumlu refakatcilik ve zorlu bir hastane maratonu sonunda,evde hasta takibi yapiyoruz.Diyabetle ilgili tum ‘pati’ ler den korunmanin en guzel yolu uzun vadede seker regulasyonunu korumaktir sevgili arkadaslar.Biraz ic dokme gibi oldu yorumum,idare edin:) Kolay gelsin.

    • Görkem Bey Merhaba,

      Tüm yaşadığınız sıkıntılar çoook geçmiş olsun. Elbette geçebilecekler için bu geçmiş olsun temennisi.

      Diyabetik ayak sendromunu bilmekle beraber çok detaylı bilgim yok. Başa gelince insan pek de detayları bilmiyor. Siz bize anlatırsanız sevinirim. Babanızın yaşadığı süreci ve nasıl teşhis konulduğuna dair.

      Maalesef hastane süreci hem hasta hem de diyabetli yakınları tarafında zorlu geçiyor. Ama her şey ailemiz için değil mi?

      Toklukların yüksek gitmesini önlemek için doktorunuz neler önerdi? Bu insülin dozları oturunca umarım her şey daha iyi olacak.

      Babanıza selamlarımı iletin lütfen.

      sevgiler

  7. Esra Hanım,
    Çok geçmiş olsun, umarım şu anda iyisinizdir. Şu dürüstlüğünüze bayılıyorum ama ya 🙂 ben olsam salata yedim, ızgara köfte yedim yine de şekerim fırladı derim, kendime bile söylememem mantı, çig börek falan yediğimi :))
    Sevgiler,
    Ezgi

  8. Herkese Merhaba,

    Hepinize teker teker teşekkürler 🙂

    Bu tarz olumsuz tecrübelerde nasıl bir yol izlediğimiz ve yaptığımız hatalar ve olası aksaklıkların neden kaynaklandığını görmek diğer bireyler için bir rehber görevi görüyor. Her ne kadar ‘geçmiş olsun’ demeniz için bu paylaşımları yapmasam da umarım hedeflediğim gibi diğer arkadaşlarımız için bu tecrübeler iyi birer rehber oluyordur.

    İyi ki hep beraberiz 🙂

    sevgiler

  9. merhabalar herkese ablacim uzuldum ama bu gibi durumlar hayatimizfa hep olucak artik bana normal gelio galiba cok ustunde durmayi sevmiorum bu ara benimki cok sakin hic uzmuo beni hatta bu kadar normal olmasi tuhaf geldi gecen gun ogle yemegimfe bolus gondermedim o oglende karbonhidrat agirlikli yedim ama 3. saatte sekerim 140′ ti saka gibi dimi hatta glukometreden suphelendm gittim saglik ocaginda olcturdm ama dogruydu bu aralar sanki insulin ihtiyacim azaldi gibi bu dusuncemi doktorumla paylastim ama pek benle ayni fikirde degil ama yatay sete gecince daha iyi sanki seker oranlarim seninde en kisa zamanda toparlicana eminim sakin ve sogukkanli olmak lazim ama soylemk kolayda hangimiz yapmioruzki panik biliosun beni:)

  10. Tum iyi dilekleriniz icin cok tesekkur ederim Esra hanim,sagolun.Seker yoluna girdi,tokluklar 150’nin altina dustu.Doktora giderken,gunde 1 kez 10 unite salinimli insulin ve gunde 3 kez yemekten once NovoNorm isminde bir ilac kullaniyordu babam.Gerekli testleri isteyen doktor,insulini 14 e cikarip matofin ekledi ilac listemize(gunde 3 kez tok)1 ay sonra kontrole gidecegiz.Sekerin 150’nin altinda gitmesi,diyabetik ayak yarasinin iyilesmesi adina onemli.Diyabetik ayak sorununu hasta yakini olarak anlatmaya calisayim.Dahiliye,kalp damar,intaniye,cildiye,ortopedi hekimlerinin degerlendirmesi gereken komplike bir sorun.Gecen yil babam ayaginin altindaki agridan sikayet ediyordu.Bir sure sonra ayak altinda,yanlis hatirlamiyorsam iki ayri noktada akinti basladi,devaminda sag ayak bas parmaginda kizarma ve renk degisimi goruldu.O donem ben diyabete alismaya calisiyordum ve baska sorunlarla ugrasiyordum.Diyabetik ayak,seker hastalarinda yaralarin gec iyilesmesi vb.konularda bilgim yoktu.Annemle birlikte doktora gittiler,pansumani yapilmis,gereken ilaclar verilmis.Bizim icin gec iyilesecek bir yaraydi sadece.Evde pansumani yapiliyor,gumus emdirilmis ozel yara bantlariyla cerahatin cikip yaranin tamamen kapanmasina gayret ediyorduk.Bir sure sonra ayak altinda basarili olduk,sag ayak bas parmakta kotu koku ve akinti belirdi,parmakta komurlesme basladi.Hastaneye gittik,olmadi baska hastane,farkli yaklasimlar/kararlar cikti… Bu sorunu olabilecek en az hasarla atlattik.6 aydir sekerler regule,diyabetik terlik ve ayakkabi kullaniyoruz,ayak kremleniyor ve kontrol ediyoruz,guzel goturuyorduk.Sag ayak 2.parmakta,tirnagin bittigi noktada,yatay bicimde minik bir kesi ve kesinin agzinda sararma gorunce hemen ortopediste gittik.Bir haftada,yaptigimiz pansumanlar sonunda gerileme olmayinca hastanede yattik.Acemilik donemlerimizdeki gibi enfekte bir durum yok,akinti ve kotu koku yok.Hekimler degerlendirdi;kan sulandirici ilaclar,antibiyotik,damar acici ilaclar ve pansumanlar yapildi.Evde devam ediyoruz pansumanlara,kontrole gidecegiz.Umarim sorunu asabiliriz.Bizim problemimiz,babamin uzun zaman zarfinda sekerine dikkat etmediginden damar yapisinda meydana gelen bozulma.Ve malesef hastanin hikayesinde sigara kullanimi var,1 yildir birakmis olsa da.Ayakta beslenme bozuklugundan yeteri kanlanma olmuyor.Ileri yas diyabetlilerin,ayakkabi vurmasindan tutun,ayaga batan yabanci bir cismi hissedemeyisine kadar,kucuk seyler buyuk sorunlar acabilmekte.Yurt disinda(Hollanda ve Almanyada oldugunu duydum) diyabetik ayak hastaneleri varmis.Ocak ayinda karsilastigim yurt disindan emekli bir diyabet hastasinin ayaklarinin durumu benden iyiydi,gunluk bakim yapiyordu ayaklarina.Dilerim bizim hastanelerimizde de “diyabetik ayak bakim merkezleri” kurulur ve diyabet tanisi konan insanlara insulinle birlikte ayak bakim egitimi de verilir.Kolay gelsin,tesekkurler.

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: