Sık Sorulan Sorular ve Cevaplarla ‘Çocuklarda Diyabet ve Tedavisi’ Kitabı

Haberler&GelişmelerSık Sorulan Sorular ve Cevaplarla 'Çocuklarda Diyabet ve Tedavisi' Kitabı

Galiba 6-7 ay önce bu projeye başladık. Biraz daha uzun ya da kısa da olabilir bir süre. Kitabın fikir babası Prof Dr Şükrü Hatun. Sık Sorulan Sorular ve Cevaplarla ‘Çocuklarda Diyabet ve Tedavisi’ Kitabı Projesi’nde ise Prof Dr Oğuzhan Deyneli, Doç Dr Eda Cengiz, Dr Diyetisyen Alev Keser ve ben bulundum. Bu kitap projesine benim de dahil olmamı sağlayan Prof Dr Şükrü Hatun ve Prof Dr Oğuzhan Deyneli’ye bu vesileyle de teşekkür etmek isterim.

Kitabın Adı: Sık Sorulan Sorular ve Cevaplarla ‘Çocuklarda Diyabet ve Tedavisi’ . Kitap Lilly firması tarafından basılıp ve Lilly firması mümessilleri tarafında endokrin polikliniklerine dağıtılacak. Ve bu yollarla da tüm tip-1 diyabetlilere ulaştırılması sağlanacak.

Kitap toplamda 108 sayfadan oluşuyor. Diyabetle ilgili sık sorulan sorular ve cevapları olduğu için de başucu kitabı tadında olacağına eminim. Ay sonu itibarıyla dağıtımına başlanacağı için şu an için kitabı online olarak maalesef paylaşamıyorum. Kitap dağıtıma geçince diyabetimben.com‘dan da rahatlıkla ulaşabileceğiniz bir kaynak olacak.

Kitabın sadece yazarlar ve önsöz kısmını sizlerle paylaşmak istiyorum.

okulda diyabet kapakYazarlar hakkında

Prof. Dr. Şükrü Hatun

Kütahya’nın Domanic ilcesine bağlı Aksu koyünde 1959 yılında doğdu. Hacettepe Universitesi Tıp Fakültesini 1983 yılında bitirdi. Mesleki yaşamında en onemli yeri diyabetli cocukların eğitimi ve sosyal haklarının geliştirilmesine ayıran Hatun, 1996 yılından beri diyabetli cocuklar icin kamp düzenleyen ekibin sorumlusudur, ayrıca diyabetli cocuklar ve aileler icin ceşitli eğitim kitapları yazmış veya cevirmiştir. Halen Cocuk Endokrin ve Diyabet Derneği Cocuk Diyabet Grubu Başkanıdır. Son olarak 2015 yılında Diyabetli Cocuklar Vakfı kuruluşuna oncülük etmiş ve bu vakfın başkanlığına secilmiştir. Prof. Hatun 1984 ve 1994 doğumlu iki kız cocuk babasıdır. Halen Kocaeli Universitesi Tıp Fakültesi Cocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı ve Cocuk Endokrinoloji-Diyabet Bilim Dalı başkanıdır.

Dr. Dyt. Alev Keser

Hacettepe Universitesi Beslenme ve Diyetetik Bolümü’nden 2000 yılında mezun oldu. Aynı yıl mezun olduğu bolümde Araştırma Gorevlisi olarak goreve başladı ve 2003 yılında yüksek lisans, 2008 yılında doktora eğitimini tamamladı. 2004-2012 yılları arasında Kocaeli Universitesi, Tıp Fakültesi, Cocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bilim Dalı’nda Dr. Diyetisyen olarak gorev aldı ve aynı donemlerde diyabet kamplarına katıldı. 2013 yılından bu yana Ankara Universitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bolümü’nde oğretim elemanı olarak calışan Keser’in temel bilim alanına ilişkin calışmalarının yanı sıra cocuklarda diyabet alanında ulusal ve uluslararası bilimsel dergilerde yayınlanmış makale ve araştırmaları bulunmaktadır. Türkiye Diyetisyenler Derneği, Cocuk Endokrinoloji ve Diyabet Derneği, Türkiye Diyabet Diyetisyenleri Derneği üyesi olan Keser, Okulda Diyabet Programı’nda “eğitmen” olarak da calışmıştır. Ayrıca, Arkadaşım Diyabet internet sitesinde diyabetli bireylere/ailelerine ve Diyabetli Cocuklar Vakfı’na “danışmanlık” yapmaktadır. Nil ve Yeşim adında iki kız cocuk annesi olan Keser, 2014 tarihinden bu yana Ankara Universitesi Tıp Fakültesi Cocuk Endokrinoloji Bolümü’nde diyabet tanısı almış cocukların tıbbı beslenme tedavilerini ve beslenme eğitimlerini vermektedir.

Prof. Dr. Oğuzhan Deyneli

İstanbul’da 1969 yılında doğdu. Marmara Universitesi Tıp Fakültesini 1993 yılında bitirdikten sonra, 1998 yılında İc Hastalıkları Uzmanı, 2001 yılında da Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı oldu. Akademik kariyerini halen Marmara Universitesi Tıp Fakültesinde Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalında sürdürmektedir. Ote yandan ilk kez henüz 15 yaşında iken tanıştığı tip 1 diyabet ile arkadaşlığını sürdürmekte, tüm diyabetli bireylere de bu dostluklarını daha iyi hale getirmeleri icin ceşitli platformlarda destek olmaya devam etmektedir. Prof. Deyneli, Diyabetli Cocuklar Vakfı, Tip 1 Diyabetliler Derneği, Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği, Türkiye Diyabet Vakfı, Türkiye Diyabet Cemiyeti, Endocrine Society, European Society of Endocrinology ve American Diabetes Association üyesidir.

Doc. Dr. Eda Cengiz

TED Ankara Koleji ve Hacettepe Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra cocuk hastalıkları uzmanlığı ve endokrinoloji ve metabolik hastalıklar dallarında üst ihtisasını Amerika Birleşik Devletlerinde (ABD) bitirdi. Yale Universitesi Pediatrik Endokrinoloji ve Diyabet Bolümünde oğretim gorevlisi olarak calışmaya başladıktan sonra 2010 yılında Yale Universitesi Ustün Akademisyeni olarak secildi. Bilimsel araştırmalarını Tip 1 diyabetin iyileştirilmesi, ultra hızlı insülinler ve yapay pankreas alanlarında sürdürdü ve bu alanlarda bircok projenin halen başkanlığını yapmaktadır. Cocuklarda ve genclerde insülin araştırmalarının yapıldığı dünyadaki tek merkezin de yoneticisi olan Eda Cengiz diyabet alanında bircok yayının sahibidir. Eda Cengiz, Amerikan Diyabet Birliği, Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü ve Juvenil Diyabet Vakfı gibi bircok ulusal ve uluslararası kurumun üyesidir.

Esra Avcı

İskenderun’da 1983 yılında doğdu. Fırat Universitesi Jeoloji Mühendisliği’ni 2005 yılında, Yıldız Teknik Universitesi İnsan Kaynakları Yonetimi’ni ise 2014 yılında bitirdi. 2008 yılından bu yana; Pfizer İlacları, ETİ, Bilkom şirketlerinde İnsan Kaynakları Departmanları’nda profesyonel iş hayatına devam etmiştir. 2012 yılında kendi Tip 1 diyabetini anlatmak adına, bir blog kurmuştur. İnternet ve sosyal medya kanalları üzerinden Tip 1 diyabetli bireyler ve yakınlarına rehberlik ederken iş hayatında edindiği tecrübelerini de kullanmaktadır. Ozellikle Tip 1 diyabetli bireyler ve yakınlarının; sosyal ve kamusal alanlarla birlikte iş hayatında karşılaştıkları sorunların dile getirilmesine oncülük ve rehberlik etmiştir. Şu anda FIT Solutions şirketinde İnsan Kaynakları Departman Müdürü olarak profesyonel iş hayatına devam etmekte olan Avcı, aynı zamanda diyabetimben.com bloğunun da yonetimini sürdürmektedir.

Önsöz

Bir cocuk diyabet olduğunda en onemli konu, üzüntüleri bir an once geride bırakıp diyabetle barışık, diyabet tedavisinin gereklerini yerine getiren bir hayatı organize etmektir. Bu bakışı diyabetle arkadaş olmak olarak tanımlayabiliriz. Aslında bu romantik bir kelime gibi gelebilir. Diyabetle arkadaş olmak ne demek gibi. Aslında bu temel olarak diyabet tedavisinde diyabetle barışık olmayı, diyabeti sürekli bir kaygı konusu haline getirmemeyi, insanın arkadaşlarına ozenli davranması gibi kendi diyabetine de ozenli davranmasını anlatmaktadır.

Cocuklar ya kendilerini bilmedikleri kücük yaşlarda ya da ergenlik donemi başlangıcında diyabetle tanışırlar. Her iki durumda da onlerinde büyümek icin uzun bir süre bulunur ve bu süreyi diyabetle birlikte yaşarlar. Aslında diyabetle birlikte büyürler; diyabet büyümelerini, büyüme de diyabetlerini etkiler. Günümüzde bircok diyabetli kendilerine iyi baktıklarında normal bir omür sürebiliyorlar. Bu kitabın yazarları arasında da bulunan ve kendisi de Tip 1 diyabetli olan Prof. Dr. Oğuzhan Deyneli’nin soylediği gibi “Eğer biz diyabetimizle gerektiği kadar ilgilenirsek sorunsuz ve başarılı bir hayat sürdürebiliriz”.

Bu kitap, diyabetli cocuk ve genclerden toplanan sorular temelinde hazırlanmıştır. Kitabın temel amacı, bir nebze de olsa diyabetli cocukların, genclerin ve ailelerinin yaşamlarına destek olmaktır. Kitabın bir başka ozelliği ise yazarların bir kısmının Tip 1 diyabetli olmasıdır. Dileriz, bu kitabı severek okursunuz ve yazdığımız cümleler sizlerin daha iyi bir yaşam kurmasına yardım eder.

Sevgilerimizle

Şükrü Hatun

Alev Keser

Oğuzhan Deyneli

Eda Cengiz

Esra Avcı

 

4 YORUMLAR

  1. Esra hanım ağız kokusu olmaması için şekerin cok stabil mi gitmesi gerekiyor? Konuyla ilgili sitedw bir yazı bulamadım ama varmı acaba yardımcı olurmusunuz

    • Yusuf Bey Merhaba,

      Sitede bu konuyla ilgili bir yazı yok. Kan şekerinin sürekli düzgün gitmesini bekleyemeyiz. Ani düşüklük ve yükseklikleri çok yaşayan bireylerde ağız kokusu görülebilmekte. Ancak sebebi sadece diyabet olmayabilir. Diş ya da mide rahatsızlıkları da ağız kokusunda etkilidir.

      sevgiler,

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: