Spor Yapıyorum Ama Kan Şekerim Düşmüyor Diyenlerden Misiniz?

T1D Hakkında Her ŞeySpor Yapıyorum Ama Kan Şekerim Düşmüyor Diyenlerden Misiniz?

Spor Yapıyorum Ama Kan Şekerim Düşmüyor Diyenlerden Misiniz?

Sporun hep kan şekerimizi düşürdüğünü düşünürüz ama bazen spor yapsak da kan şekerimiz düşmez, yükselişe geçer.

Amerikan Diyabet Vakfı kan şekerimiz 240 ve üzerindeyse spor yapılmamasını önerir. Hyperglycemia (High Blood Glucose) linkinden bu bilgiye ulaşabilirsiniz. Bunun sebebini kısaca anlatmak gerekirse; 240 mg/dL ve üzeri kan şekeri değeri vücudumuzda insülin olmadığını bize anlatır. Bildiğiniz gibi insülin kandaki şekeri hücrelerimize sokmaktan sorumludur. Bizlerde insülin olmadığı için kandaki şeker maalesef hücreye giremez.

Hücreler, enerji için içindeki şekeri kullanır. Biz spor yaparsak hücre içindeki şeker çabuk biter ve hücre enerji için kendi yapı taşı olan yağlara yönelir ve bunun sonucu da atık madde olarak keton ortaya çıkar. Yani keton oluşumunu hızlandırmamak adına 240 mg/dL ve üzerinde spor yapmıyor olmamız gerekir.

Bu arada sporu yaptık ve her şey yolunda ama spor yaptıktan 8 saat sonra bile vücudumuz sporun etkisinde olmakta. Spor sonrası da kan şekeri kontrolü bu sebeple önemli.

Bildiğiniz gibi ben hem düşük karbonhidratla besleniyorum hem de reformer pilates yapıyorum. Spor yapmadan önce kan şekerim 140 ve üzerindeyse kan şekerimde bir sorun yaşamıyorum. Yani spor esnasında ve sonrasında ve hatta 8 saat süresince kan şekerim oldukça iyi gidiyor. Ancak kan şekerim 100-130 gibi bir aralıktaysa insülin pompamdan spor öncesindeki 2 saat ve sonrasındaki 2 saat süresince bazal ayarlarımı değiştiriyorum. Yani bazal insülin değerlerimi düşürüyorum. Bunu da deneme yanılma yöntemiyle yapıyorum.

İnsülin kalemi kullanıcıları ise spor öncesinde kan şekeri değerine göre gerekirse ek karbonhidrat alabilirler.

 

16 YORUMLAR

  1. 108 mlg kan şekeri ile başladığım sprorun ki buna yaklaşık 4 km tempolu yürüyüş diyebiliriz. tüm günde ki kan şekerimi nasıl aynı değer de tuttuğunu görmek çarpıcıydı. çok zorlanmadan bile olsa yapılan bir aktivite sonucu vücut hemen olumlu bir toparlanmaya doğru gidiyor. ama tabi belirtilen şeker aralıkları kısmı önemli. çok yüksek şekerde vücut çalışması haliyle bozuk olduğundan bozulmaları arttırmaktan başka bir işe yaramamakta bu iş….

  2. geçen sene resmi basketbol maçım vardı. Sabah saat 9’da maç başlıyordu, 8de kahvaltımı yaptım ve maçın başlamasına çok az süre kala (330ml) meyve suyu içtim, sahaya çıktım. maçtan sonra gün içinde değerler normaldi fakat akşam yemeğimi her zamanki diyetime uymama rağmen gece yatmadan hipoglisemiye girdim ne yapsam çıkaramadım, çok uğraştım. Gece gece o kadar gıda almama da moralim bozulmadı değil. Bunun yaşanmaması için; uzun etkili insülin dozumuzu azaltmak ne kadar doğru
    (NOT: Diyabet teşhisinden sonra ki ilk resmi maçımdı)

  3. Merhabalar, geçenlerde bu tarz bir soru yöneltmiştim sizlere. vücudum ve ben hala bu spor işini anlamlandıramıyoruz 🙂
    Spor yaptığım halde şekerim yükseliyor. 140 ile salona girip 180 ile çıkıyorum. çubuklarda sıkıntı vardır diye aynı ölçümü 3-4 kez tekrarlıyorum yok sonuç yine aynı. aklım almıyor gerçekten. ilkinde 180 olan şekerim spor sonrası 200lü rakamlara çıkmıştı. yüksek şekerde sporun kötü etkisidir dedim. ancak 140 tan 180e yükseliş gerçekten anlayamıyorum neler oluyor… spora yeni başladım daha 6-7 kez gitmek kısmet oldu 3ünde yükselişe rastlamam gerçekten üzdü. sorun ne olabilir mantıklı bir cevap bulamıyorum.

    • Aslında şaşırtıcı değil 🙂 Egzersize normal şekerle başladığımız bir senaryoda da, sporun kan şekerine etkisi yapılan aktivitenin türüne, süresine, yoğunluğuna, zamanına gibi faktörlere göre değişmektedir. Örneğin koşu için; 30 dakikalık orta tempo yapacağım bir koşu, kan şekerimi bir miktar düşürecektir. Ancak 30 dakikalık bir interval antrenmanı yaparsam (aralıklarla yüksek tempo koşu ve kısa dinlenmeden oluşan tekrarlar şeklinde), bu çalışma kan şekerimi yükseltir, ilave insülin yapmamı gerektirebilir. Bunun nedeni https://www.diabeteshealth.com/exercise-often-raises-blood-glucose-in-type-1-diabetes/ linkli yazıda detaylı açıklanmış mesela. Fırsatını bulabilirsem çevirisini yapıp paylaşırım sonra ama açıklama özetle şöyle: “Güçlü efor sarf etmek yüksek miktarda enerji harcanmasını gerektirir. Sempatik sinir sistemi; böbreküstü bezi gibi endokrin organlarını harekete geçirerek bunu başarmamıza yardım eder. Böbreküstü bezi, adrenalin ve noradrenalin hormonlarını salgılar ve kana karışan bu hormonlar karaciğerin normaldekinden daha hızlı bir şekilde glukoz üretmesine sebep olur. Bu hız, aktif kas dokularının tüketeceği şekerden daha fazla olduğunda kan şekeri yükselir.” Bu nedenle yapılan farklı aktiviteler için, aktivite öncesinde, aktivite boyunca ve aktivite sonunda ölçümler yaparak kan şekerimizi takip edip o aktiviteye özel insülin veya glukoz ihtiyacımızı belirlememiz gerekiyor.

      • Yorumunuz için teşekkürler. Anlaşılan bu hastalıkla spor yapmak bile zor ve uğraştırıcı. Sanırım diyabetliler için body building yapmak = deveye hendek atlatmak…

        • Merhabalar konu benim de ilgi alanim olduğu için kayıtsız kalamadim 🙂 lütfen bu şekilde düşünme ben de teşhis aldığım gün her turlu sosyal mecrada “acaba benim gibi tip1 olup vucut geliştirmek isteyen birileri var mi” diye sadece #type1 etiketini kullanarak ufak bi arama yapmıştım ve gördüklerime inanamamiştım 🙂 evet dünyanın en kolay isi değil ama asla imkansiz degil, ozellikle chrisruden isimli hesaba bi bak derim, motivasyonun bol olsun : )

      • Ne yapmalıyız şimdi? Ben eskiden spora giderdim ve düşerdi. Ara verdim şimdi tekrar başladım ve 100-270 , 130-295 gibi sonuçlar alıyorum. Sinir bozucu ve yıpratıcı. Şimdi spora başlarken pompayı çıkartmadan bi de üstüne 2-5ünite ek doz yaparak denicem bakalım nolcak? Bu gidişle spor yerine hamburger yemenin aynı olduğunu falan düşünmeye başlicam.

    • Mert Bey Merhaba,

      Esma’nın bahsettiği detaylara katılıyorum. Sadece spor sonrasında olan bir durumsa Esma’nın söyledikler mantıklı. Ancak bir küçük detay daha var. Spor öncesinde ne zaman yemek ya da atıştırmalık yiyiyorsunuz? Ve ne tüketiyorsunuz? Besinlerin kana karışma hızı da etkili olacaktır.

      sevgiler,

    • Vallahi ayni seyden ben de sikayetciyim 140 la giriyorum basketbol idmanina 260 sekerle cikiyorum kafayı yemek üzereyim bir sürü yerde arastirdim ingilizce kaynakları araştırdım açıklaması yok bu durumun maalesef spor zararlı demekki bazılarımız için

      • İbrahim Bey Merhaba,

        Keton testi yaptırdınız mı? Şeker normal olsa da keton düzeyi yüksek olabilir mi diye düşünüyorum.

        sevgiler

  4. Tam 15 ay önce tıp 1 diyabet teşhisi konuldu hastanede yattigimda şekerim 300 idi 7 gün hastanede yattım insulin tedavisine başlandı. Hastaneden çıktıktan sonra sadece 2 ay insulin kullandım ve 13 aydır insulin kullanmıyorum ve şekerim normal düzeyde açlık 70 – 90 arası tokluk. 100 – 140 arasında çıkıyor spor yapmadan önce birşeyler yemezisem 60 lara kadar o iniyor işlerim dolayısı ile hastaneye gidemiyorum acaba bana yanlış teşhis konulmuş olabilirmi hastaneye gittiğim ilk gün den itibaren şekerim hep düzenli gitti.

      • 1996 doğumluyum günde 36 km bisiklet sürüyorum işe gidip gelmek için iş çıkışı ekmek arası nutella yediğim halde eve vardigimda şekerim 86 idi
        Not telefondan yazıyorum yazım yanlışları için özür dilerim.

        • senin şeker ya anlık stresle yükselmiş geçici birşey yada balayı dönemi dedikleri dönemdesin bu döneme bazen uzun bazen kısa sürebiliyormuş benimki kısa sürdü düşsün diye yürüsem dahada yükseliyor ….

  5. Merhaba ben 16 yaşındayım diyabet aynı zamanda vitiligo hastasıyım futbol antrenmanlarından önce 130 olsa bile şekerim antrenman sonu 350lere çıkıyor birkaç yıldır böyle ne oluyor lütfen yardım eder misiniz

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: