Tartıda 25 Gram Gelen 1 Dilim Ekmek Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Karbonhidrat sayım yöntemini bilin ya da bilmeyin tip-1 diyabetliyseniz ve size bir beslenme programı verilmişse bazı temel kurallara alışıyor olmanız lazım.
- Evrensel kurallara göre tartıda 25 gram gelen herhangi bir 1 dilim ekmek 15 gram karbonhidrat içerir.
- Herhangi 1 dilim ekmek diyoruz. Çünkü ister mısır unu, ister beyaz un, ister çavdar unu isterse kepekli unla yapılan her 25 gramlık 1 dilim ekmek 15 gram karbonhidrat içerir.
Peki bizler neden her türde unla yapılan ekmekleri rahat rahat tüketemiyoruz?
Burada da glisemik indeks ve glisemik yük devreye giriyor.
Ara bilgi: Glisemik indeks ve glisemik yük hakkında İyi Karbonhidrat İçin İyi Bir Rehber: Glisemik İndeks ve Glisemik İndeks ve Glisemik Yük başlıklı yazılarımızdan bilgi edinebilirsiniz.
Örneğin beslenme programınızda sabah 3 dilim ekmek yani 45 gram karbonhidrat var. 3 dilim ekmeği tartıda da tarttınız 75 gram geldi.
- Bu ekmeğin beyaz ekmek olduğunu hayal edelim. Bu beyaz ekmekle kahvaltı yaptınız. Kan şekeriniz glisemik indeks ve oluşacak glisemik yükten dolayı hızlıca yükselmeye başlar. Ama kullandığınız hızlı etkili insülinin etki hızı, bu beyaz ekmeğin kan şekerinizi yükseltme hızına adapte olamaz. Beyaz ekmek kan şekeri hızla yükseltirken insülin daha tam anlamıyla çalışmaya başlamadığı için insülinin etkisi başladığında da hipoglisemi riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.
- Ama bu kahvaltıyı kepekli, tahıllı ya da çavdarlı bir ekmekle yapsaydınız kan şekeriniz hızlıca değil yavaş yavaş yükselecek. Yaptığınız hızlı etkili insülinin çalışma hızı ile ekmeğin kan şekerini yükseltme hızı da hemen hemen eşzamanlı olacağı için de hiperglisemi ya da hipoglisemi yaşama riskiniz oldukça düşük olacak.
Aşağıdaki görsel bu durumu sizlere daha iyi anlatacaktır.
Tip-1 diyabette beslenmenin en önemli kurallarından biri budur. Pirinç, patates ve makarna gibi besinlerin sıkça ve fazla tüketilmemesinin istenmiyor olmasının da ana sebebidir. Bu sebeple standart pirinç yerine kepekli pirinçle pilav, standart makarna yerine kepekli ya da tahıllı makarna tüketerek beslenmemizde çok da kısıtlama yaşamamış oluruz.
Bu arada hiç mi patates yemeyeceğiz? Hiç mi standart pirinç ya da makarna yemeyeceğiz? Yiyebiliriz ama ölçüyü tutturmak kaydıyla 🙂
bugün insülin pompasını taktım ve diyabet hemşiresinin yanına gittim karbonhidrat sayımı öğrenmek için.. ilk olarak bunu öğrendim 🙂
Haluk Bey,
Karbonhidrat Sayım Yöntemi’ndeki temel bilgidir bu bilgi 🙂 . Benim de dün başladığım ama iş yoğunluğundan hazırlayamadım bir resimdi bu. Sizin de ilk öğrendiğiniz bilgiliyle aynı gün yayına almamız güzel bir tesadüf olmuş 🙂 .
Pompanın tekrar hayırlı olsun. Pompa kullanımınız biraz geçtikten sonra sizden pompa öncesi ve sonrası hakkında bir yazı isteriz 🙂 .
sevgiler
wala zamanın geçmesine gerek yok bile daha bugün öğlen taktım ve çok mutluyum gayet rahat ve güzel. doktorum Mesut hocama desteklerındn dolayı sonsuz teşekkrlerimi gnderiyom. 🙂
Esra hanım çok güzel bi foto olmuş,emeğinize sağlık..
Peki ekmek çeşitlerini glisemik indeks oranlarına göre nasıl sıralayabiliriz ?
Şimdiden teşekkür ederim 🙂
Rabia Hanım,
Güzel yorumunuz için teşekkürler.
En yüksek beyaz ekmek, sonra çavdar, sonra kepek ve en son tam tahıllı ekmeği glisemik indekse göre sıralayabiliriz.
En az glisemik indeksi olan tam tahıllı.
sevgiler
Teşekkür ederim Esra hanım.
Peki ısparta ekmeği,afyon ekmeği satılıyor vs. onlarda durum nedir acaba ?
Ben çok seviyorum kendilerini de 🙂 yememizde sakınca varmı sizce.
Sevgiler 🙂
Rabia Hanım,
Beyaz unla yapılıyorsa biraz mesafeli durmakta ben yarar görüyorum. Ekmek olarak ayırmayın. Önemli olan içerisindeki unlar. Çavrda mı, tam tahıllı mı, kepekli mi diye bakın lütfen ekmeklere.
Ama ben kesinlikle kendi tercihim bu yönde olduğu için beyaz unla yapılan ekmek zorunlu olmadıkça tüketmiyorum 🙂 .
sevgiler
Hımm anladım Esra hanım,çok teşekkür ederim..
Bazı firmalar yanıltıyor malesef.Benim bildiğim afyon ekmeği,trabzon ekmeği vs. yöresel ekmeklerde patates ve beyaz un kullanılıyor.Birinde firmayı aradım,ama bizim ekmekte yok dedi açıkçası pek inandırıcı gelmedi 🙂 Aslında en güzeli kendi ekmeğini kendin yapcan 😀
Rabia Hanım,
Ben genelde evdeki ekmek yapma makinemde 7 Tahıllı Un karışımından yapıyorum. İçerisine süt ve zeytinyağı da katınca harika oluyor.
sevgiler