Benim oglum 5 yasinda. Ben gelisim cagindaki diyabetlilerin ana ogunlerde gelisimi acisindan kisitlanmamasini dusunuyorum.
Sonucta yedigi kadar insulun girip diyabetimizi kontrol altinda tutuyoruz ama kisitladigimizda gelisimi icin yanlis oldugunu dusunuyorum.
Siz ne dersiniz bu konuda?
Bu nacizane benim dusuncem.
Bu da benim tosunum. Daha kis kilolarini atamadi ama neyse…
Tayfun Gökmen
Tayfun Bey Merhaba,
Yerim ben tosun yavrunuzu Çok tatlıymış.
Maalaesef anne ve babalar çocukları gürbüz olunca sağlıklı olacaklarını düşünüyor. Ama yeterli ve dengeli beslenildiğinde daha da sağlıklı olunduğunu öğrenmek lazım. İyi bir diyabet diyestisyeni özellikle gelişim çağındaki çocukların beslenme programlarına daha da özenli oluyorlar. Böylece doğru dozda insülin, doğru bir beslenme şekli ve en doğru gelişimi elde edebileceğiz. Yaza girdik bile. Kiloları yavrucuk verir Bu arada bu fotoğrafı ve sizin sorunuzu ve benim cevabımı diyabetimben.com a alıyorum.
sevgiler, esra
Benim kızımda 6 yaşında yaklaşık 2 yıldır diyabet yemeklerinin kısıtlanması fiziksel olarak değil ama psikolojik olarak onu çok etkiledi bu konuda ne yapılabilir bilmiyorum hastanedeki diyetisyenimiz bu konuda çok katıydı açıkçası ben diyabeti öğrendikçe diyeti esnetmeye çalışıyorum
Kısıtlama yapmak tabi ki doğru değil,karbonhidrat saydığın sürece sorun olmuyor ama istediğini ye ,yap iğneyi buda doğru değil.Çocuklar büyüdükçe bazı şeyleri daha iyi anlamaya başladıkça bunu kullanmaya başlıyorlar.Ben artık Yağız’ın önünü geçemez oldum doymak bilmiyor.Sabah kahvaltısı ederken öğlen ne yemeği var onu merak ediyor, derste yemek hayali kurduğunu söylüyor yani aşırı iştahlı,hareketli olmasa nasıl kilo alır düşünmek bile istemiyorum.
Merhabalar,
Benim oğlan da neredeyse 4.5 yaşında. Günde ara öğünler dahil 165g KH alıyor. Zaten alması gereken bu miktarı doktorlar yaşına , aktivitesine vs. göre hesaplayıp karar veriyor. Kısıtlamak ise; ben oğluma hesaplayarak herşeyi yediriyorum zaten!
Oğluma günde bu kadar KH yetiyor. Sanırım siz ,oğlunuz daha fazla yemek istediğinden bu konuyu gündeme getirdiniz.
Ben de tam tersi; en son kontrolümüzde uzmanımıza “şekeri yükselten karbonhidratlarsa daha az karbonhidrat verip, daha çok protein ağırlıklı beslesem “dedim.” Olmaz o kadar KH’ ı almalı”dedi.
Merhaba çocuklara yasak yok benim kızım şevval 2 senedir tip*1 diyabet ve 6.5 yaşında ve herşeyi yediriyoruz ama karbohidrat sayımı yapıyoruz . onun için problem yok sabah kahvaltısında ekmeğe nutella sürüp verebiliyorum.
Benim kızımda 5,5 yaşında tip 1 diyabetli. Karbonhidratını nasıl olsa sayıyorum deyip arzuladığı her şeyi her zaman yemesine izin vermek de sorun olabilir ileride. Şöyle ki verdiğimiz insüline de direnç gelişebilir. Elbette özel zamanlarda bazen haftada bir free günler işe yarıyor özellikle diğer çocuklarla birlikteyken bunu uygulamak psikolojik rahatlamada sağlıyor çocukta. Ancak bu serbest seçimlerin sınırlı olmasında fayda var diye düşünüyorum. Sağlıklı beslenme neyse o. Sonuçta abur çubuk doğada olmayan bir şey. Sonradan öğretilmiş bir ihtiyaç. Seçimler değişebilir. Biz ailelerin kararlılığı ile.
MRH; OĞLUŞUM 5.5 YAŞINDA 2 YILDIR TİP I DİYABETLİ. ANAOKULUNA GİDİYOR.BİZDE BU TÜR PROBLEMLER YAŞIYORUZ.İSTER İSTEMEZ OKUL DA VERİLEN MENÜ ONA FAZLA GELİYOR.YANİ FAZLA DERKEN ,SABAH 07.30 da KAHVALTI YAPIP GİDİYOR,SONRA ORDA SAAT 10:00 DA O GÜNKÜ MENÜDE LİSTEDE NE VARSA ONU YİYORLAR.ÖĞLEN 12:30 DA DA OKULDAN ÇIKIYORLAR.SAĞOLSUN ÖĞRETMENİ,SINIF ABLASI DİKKAT EDİYOR AMA ,ÖĞLEN DE ÖLÇÜLEN ŞEKERİMİZ HEP YÜKSEK OLUYOR.200-300 VS.ARA DOZ YAPIYORUM MECBUREN.ÇÜNKÜ BİZ SABAH AKŞAM MİX KULLANIYORUZ.ÇOK DÜŞÜNDÜM,ÇABALADIM AMA BUNA BİR ÇARE BULAMADIM.BAZEN MENUDE EKMEK YAZIYO,BEN TAM BUĞDAYLI EKMEKTEN KOYUYORUM 1 DİLİM,ORDA VERİLENİ ALMA DİYORUM MESELA VEYA TATLI VARSA ŞEKERPARE VS.O GÜNKÜ GETİRENE 2 TANESİNİ ŞERBETLEMEYİN DİYORUM,HANİ KURABİYE GİBİ YESİN DİYE.ÇÜNKÜ ÇOCUK ŞEKERİNİ BİLİYOR,FARKINDA AMA DİĞERLERİ TATLI YERKEN ONUN YEMEMESİ OLMUYOR İŞTE(YİNE DE ONLARIN Kİ YAŞTI VEYA SİYAHTI BENİM Kİ BEYAZ DEDİĞİ DE OLUYOR).ÇOCUK İŞTE HERŞEYE DİKKAT EDİYOR.AMA ŞEKERİNİ DE BİLİYOR,FARKINDA.ÇÜNKÜ 2 YIL OLDU.ÖĞRENDİ.
EVDE VERİLEN ÖĞÜNLERİ ONUN HOŞUNA GİDECEK ŞEKİLDE YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ.CANI O GÜN BU YEMEĞİ İSTEMEMİŞ OLABİLİR,ONUN YERİNE 2 DİLİM TAM BUĞDAY EKMEĞİNDEN YAPILMIŞ KAŞARLI TOST(veya evde yaptığımız az şekerli kek)YANINA TAZE SIKıLMIŞ PORTAKAL SUYU(çünkü meyve suyunu çok seviyor.buda onun yerine),DOMATES,SALATALIK VS.
BAZEN DE SABAH KAHVALTI YAPMAK İSTEMİYOR.BİR KASE ÇORBA İÇİRİYORUM ONUN YERİNE .YANİ EVET KISITLAMIYORUZ AMA SONUÇTA İSTEDİĞİ YİYECEKLERİ YEDİRMEYE GAYRET EDİYORUZ.
AYDA 1 VEYA 2 DEFA PETİTO İSTİYOR.ODA KÜÇÜK ANNE, ŞEKERİM YÜKSELMEZ DİYOR:-)DAYANAMIYORUM.
ÖYLE İŞTE.EVET BÜYÜME ÇAĞINDA Kİ ÇOCUK.KISITLANMIYOR HİÇBİRŞEY.AMA BİZİM SLOGAN ŞU.HERŞEYİN FAZLASI ZARAR DİYORUZ…………….
Necla hanım merak ettim saat 10 daki menüde kaç karbaonhidrat oluyor? Sanırım bu ara öğünü değil mi?
20 kh ?
EVET ARA ÖĞÜN OLUYOR ASLINDA AMA ÖYLE OLAMIYOR NE YAZIK Kİ.20 KH ALMASI GEREK ASLINDA ÇOCUĞUN.ONA AZ VERSELER BANA AZ KOYDULAR DİYOR MESELA.GERÇİ TATLI ŞEYLERDE VS. KENDİ ŞEKERİM VAR BU YETER DİYOR.AMA 1 ADET KURABİYE +1 KASE ÇORBA+1 DİLİM EKMEK+BAZENDE MEYVE OLABİLİYOR.(1 günlük menude)YANİ KARIŞIK BİRAZ.ÖĞRETMENLE KONUŞTUM AMA OĞLUM ERDOĞAN İÇİN ELLERİNDEN GELENİ YAPIYORLAR.ANCAK BU KADAR OLUYOR.SONUÇTA DİĞER ÇOCUKLARIN YEMESİ GEREK İŞTE
Merhaba ,
Benim kızım 7 yaşında ve yaklaşık 2 yıldır Tip 1 diyabetli .. Kreş zamanı sabah ara öğünün de arkadaşlarının yediğini değil ona meyve menüsü hazırlayıp veriyordum . Okula giderken de bu şekilde yaptım . Biz hızlı etkili insülin kullanıyoruz . Eğer arkadaşlarının yediği bir şeyi canı isterse ve 20 kh tı da geçerse o zaman mutlaka araya girip insülin yapıyoruz ki öğlen açlık değerli limitlerde çıksın .. Bence Necla hn doktorunuzla bu konuyu görüşün derim , neden hızlı etkili insülin kullanmıyorsunuz ? Bazal ve hızlı etkili insülin ile sanırım kontrol daha elde oluyor . Elbette bu sadece bir öneri,
Sevgiler ,
Asena ,
MHB ASENA HANIM ,DEDİĞİNİZ ŞEKİLDE YAPMAYI BİZDE DÜŞÜNDÜK.AMA OLMUYOR.ANAOKULUNA GİDİYOR OĞLUM.ÖĞRETMEN GÜNLÜK YEMEK LİSTESİ HAZIRLIYOR.AYIN BAŞINDA BİZ VELİLERE DAĞITIYOR.SIRASI GELEN VELİ ,HAZIRLIYIP GETİRİYOR.OKULUN BAŞINDA OĞLUMUN RAHATSIZLIĞINDAN BAHSETTİM,TOPLANTI ESNASINDA.HER VELİ KENDİ KOYSA ÇOCUĞUNUN ARA ÖĞÜNÜNÜ DİYE TALEP ETTİM.AMA DİĞER VELİLER ÇALIŞAN AİLELER OLDUKLARI İÇİN ,HERGÜN BUNLA İLGİLENEMEYECEKLERİNİ SÖYLEDİLER.ÖĞRETMENDE AYNI ŞEKİLDE DEDİ.YANİ;ÇOCUKLAR BİRBİRLERİNİNKİNE ÖZENİYORLAR VS DEDİ.
BU ŞEKİLDE TOPLU BİR (olmaz)CEVABI ALINCA BİZDE,YA OKULA GÖNDERMEYECEKTİK YA DA BU DURUMA GÖZ YUMACAKTIK.ÖĞRETMEN ONUN İÇİN LİSTEDE DÜZENLEMELER YAPTI ASLINDA.MESELA PASTA,POĞACA,MEYVE SUYU GİBİ GIDALARI AZ YAZMAYA ÇALIŞTI.YEMEK TÜRÜ AĞIRLIKLI OLDU.BEN DEDİĞİNİZ GİBİ YAPMAYA ÇALIŞTIM.AMA ÇOCUĞUN PSİKOLOJİSİ BOZULUYOR.HASTALIĞINI BİLİYOR,FARKINDA.O YÜZDEN ONA SINIFTA YEMEK SERVİSİ YAPILIRKEN AZ AZ KONULUYOR HERŞEYDEN.ANCAK BU KADAR ENGELLİYEBİLİYORUZ.OLMUYOR SİZİN DEDİĞİNİZ GİBİ.SINIFTA ARKADAŞLARI BAŞKA YİYECEK YERKEN ONA MEYVE MENÜSÜ HAZIRLAYIP YEDİRMELERİ OLMUYOR İŞTE.YOKSA DİYETİSYEN OLSUN,DOKTORUMUZ OLSUN OLMAZ DİYORLAR TABİ Kİ ,AMA NE YAPACKSIN.YUKARDA Kİ YAZILARIM DA DA BAHSETMİŞTİM.BİZ MİX KULLANIYORUZ.ANKARA SAMİ ULUS ÇOCUK HASTANESİ BUNU UYGUN GÖRDÜ.ÖĞLENLERİ 1 VEYA 2 ARA DOZ HUMALOG YAPIYORUZ.
ÇOCUK EVDE SIKILIYOR.HEM ONA BİR ETKİNLİK OLSUN DİYE GÖNDERDİM.BELKİ DİYECEKSİNİZ OKUL KAPANIYOR,ŞİMDİ NİYE DİYE AMA BEN ERDOĞANI BİR DAHA Kİ YIL YİNE GÖNDERECEM ANAOKULUNA.ÇÜNKÜ DAHA 5.5 YAŞINDA.
ALLAH SİZ ANNE BABASINA BÜYÜK SABIRLAR VERSİN İNŞALLAH,
diyebiliyorum ancak.
benim oglumda 8 yaşında 1 senedir tip 1 diyabetli yemek yeme ona eziyet gibi geliyor onun yerine abur cubur istiyor ne yapacağımı bilemiyorum