Bugün telefonumun whatsapp’inden bana ulaşan Kulak-Burun-Boğaz Doktoru Sn Mehmet Ateş’in bana gönderdiği ve sizlerle paylaşarak fikrinizi almak istediği mailini aşağıya ekliyorum.
Elimden geldiğince yön göstermeye çalışacağım ama sizlerin de yönlendirmesi elbette önem taşıyor.
Herkese İyi Günler,
Arkadaşlar sizlere danışmak istedigim önemli bir konu var. Ben yeni tanı diyabet hastasıyım (30 yaşındayım ). 3 ay önce 600 kan şekeri 9.1 hba1c ile Başkent Hastanesi’nde tedaviye alındım. İlk gece insilin infüzyonu sonrası 4 lü tedaviye başlandı ve ben ilk tedavi dozundan itibaren insilini tolere edemedim ve sürekli hipoglisemilerim oluyordu. 3*4 ünite Humalog ve 1*12 Lantusla başlandı. Ben de doktor oldugum için kendim planlarım tedaviyi diip kendi istegimle 3. gün taburcu oldum. Ama gün içinde sıkça hipoglisemilerim oldugundan ( 50 – 60 ) dozları azalttım ve sonundada insilüni kestim. Doktorumla konuştugum zaman kesinlikle tip-1 oldugumu 2. günde balayı dönemine girdigimi söyledi. Ben tabi bi kaç görüş daha almak istedim ve başka doktorlara danıştıgım zaman, bilgisine güvendigim bir hocam bana benim ara bir form oldugumu zamanla ne olabilecegini görecegimizi söyledi. 2 aydır insülin kullanmıyorum. açlık kan şekerlerim 100-105 civarlarında. tokluk kan şekerlerimde duruma göre değişmekte. Eğer yemekten sonra hareket halindeysem 120 civarlarında, eger yemek yiyip hiç hareket etmeyip uzanırsam 160 – 170 civarlarında çıkmakta. Bu süre içinde denemek için bir çok kez tatlı yedim ama tatlıdan sonra yarım saat yürüyordum. Kan şekerleri 130’u geçmiyordu. Çok aktif spor yapmama gerek kalmıyordu. 15 dk bir yürüyüş bile kan şekerimi şu an 50-60 mg kadar düşürüyor.
Bu arada düzenli kan tahlilleri de yapıyorum. C-peptit dim ve insülinim normal sınırlarda ve Anti – GAD antikorum 1000 lerde (+) , anti insilün (-). Sizlere sormak istedigim şu balayında mıyım yoksa LADA (tip 1.5) diyabet miyim? Yoksa başka bir form muyum? Tecrübelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.
Herkese geçmiş olsun. Şimdiden çok teşekkür ediyorum.
Mehmet Ateş
Mehmet bey merhabalar. Ben de 11 senedir diabetliyim. Benimkide 1.5 deniyor. Cünkü dogustan degil, korkunun etkisiyle pankreasim zarar gormus bu yuzden insulin uretmeyi kesmis. Bana gore siz tip 2 diabetlisiniz. C peptit testlerinizde insulin uretiminin var oldugunu soyluyorsunuz. 30 yas ve sonrasi genelde tip 2 diabetli grubuna giriyor. Kaldı ki sizin insulin uretiminiz mevcut yani bu durumda size insulin degilde agizdan hap olarak tedavi uygulanmadi benim dusunceme gore daha dogru olur. Doktorunuzla bu konuda konusmanizi tavsiye edebilirim. Banada hap verilecekti ancak vucudumda insulin uretilemedigi icin insulinle devam ediyorum. O haplar zaten vucudunda insulin ureten hastalara veriliyor sizin icin de uygun olabilicegini dusunuyorum. Nacizane fikrim bu. Iyi aksamlar, sevgiler ☺
Mehmet Bey selamlar,
Ilk diyabet teşhisimin üstünden 3 yıl geçti. Diyabetimle ilgili araştırma yaparken Esra hanımın sitesi olan diyabetimben ile tanıştım. Kendi diyabet hikayemi de yazmıştım Esra hanım hatırlar. Diyabet teşhisi 28 yaşımda koyuldu 300 küsür şeker Antigad pozitifliği ile hastaneye yattım ve 1 hafta kaldım. Insülin tedavisi ile Başlayan tedavi sürecim sizde de Varolan insülin üretimi sonucu 1 yılın sonunda sadece hapa döndü. Size sormak istediğim ilk Teşhis anında ve son yaptırdığınız c-peptit değerleri nasıl? Şu anda herhangi bir hap kullanıyor musunuz? Ana ve ara ölümlerinize dikkat ediyor musunuz?
Teşekkürler. Iyi Akşamlar.
Aslı hanım tip 2 oldugumu sanmıorum hiç aile öyküm yok bide antikor pozitifligi var ayrıca kiloluda değilim sanmıorum. Serkan bey ilk tanı anında ısrar etmeme rağmen c-peptidime bakılmadı güvenilir olmadıgı söylediler geçen hafta açlık c-peptit degerim 1.44 kendi doktorum balayı dönemi için normal dedi ama bilmiyorum. dahiliyeci arkadaşımın ısrarıyla glfor 2* 850 kullanıyorum işe yarayıp yaramadıgından emin değilim bence çok yaramıo beslenme olarakta ögünler olarakta çok dikkat ettigim söylenemez eskidende az yerdim gene az yiyorum ama yemekhanede ne çıkarsa bende yiyorum ara ögünü iş yogunlugundan dolayı insilün kullandıgım zaman bile zorla yapıodum artık hiç yapmıorum tek yaptıgım şekeri bıraktım elimden geldigince de beyaz ekmek yemiyorum
mehmet bey iyi gunler
Mehmet Bey Merhaba,
Geçtiğimiz yıl online olarak Coursera üzerinden Pensilvanya Üniversitesi’nden diyabetin tüm tipleriyle ilgili eğitim almıştım. Bu eğitimde tip-1 ve tip-2 diyabetin kendi içinde oldukça farklı türleri olduğundan özellikle belirtiliyordu. Asıl diyabet tipiniz ve alt kırılımları noktasında da teşhis alabilirsiniz elbette.
Aldığım eğitimi düşündüğümde Lada yani tip-1,5 daha kuvvetli geliyor bana. Aslı Hanım’ın yorumunu devre dışı bırakmak için de; Lada’yı tip-2 diyabetten ayıran en temel detayın adacık otoantikor testleri. Balayı döneminde olduğunuz tezi ise düşük gelmekte. Kan şekeri balayı dönemi de olsa mükemelle yakın gitmemekte. Aynı zamanda balayı dönemi uzun süren bireyler elbette olmakta ama görülme sıklığı düşük.
http://www.diyabetimben.com/diyabet-tanisinda-antikor-testleri/ linkindeki antikor testlerini de referans alarak bence test aşamasını tamamlayın derim.
sevgiler,
2 kere göndermişim kusura bakmayın . Bu arada Esra hanım çok teşekkür ediyorum yayınladıgınız için. Serkan bey bu arada Siz lada diyabetsiniz anladıgım kadarıyla değii mi sizde hareket ettiginiz zaman bu kadar rahat düşüyormu kan şekerleriniz bugün örneğin işlerim vardı sağa sola gittim çok oturmadım kan şekerlerim tokluklar dahil 100 ü geçmedi bu normal mi?? Balayı yaşayan arkadaşlar sizde de oluyormuydu böyle??
Merhaba Mehmet Bey,
Bloğun kurulma amacı paykaşım olduğu için seve seve yayınlıyoruz.
Umarım verdiğim cevap size yol gösterir. Aklıma yeni geldi. Başkent Üniversitesi Ankara’da mı takiptesiniz? Yoksa İstanbul’da mı?
sevgiler,
Adana
Geçen hafta Balcalı Üniversite hastanesine gittim aslında dier antikorları tamamlamak için ekstra ICA vardı onuda yaptırdım daha çıkmadıda o da negatif gelirse lada diyabet olduguma daha çok inanacagım ama gene kesinlik kazanmıcak
Mehmet Bey,
Kullandığınız ilacın işe yarayıp yaramadığından emin Değilim demişsiniz kendi yaptığınız ölçümlerde sonuçlarınız nasıl? Açıkçası c-peptit değeriniz iyi çünkü şekerin toksik etkisi zamanla azaldıkça rezervinizde yükselecektir. Tip 2 Değilim demişsiniz benim de ailem de şeker hastası yoktu sizin gibi peki açlık insülin değerinize bakıldı mı? Glifor insülin direnci için tip 2 bireylere de veriliyor çünkü . Ara öğünlerinize mutlaka dikkat etmelisiniz çünkü uzun Süren açlık sonrası şekeriniz hızlı yükseliyor ve pankreas bunu tolere edemiyor.
benim kan şekerim ne yersem yiyeyim 180 ni geççmedi 2 aydır ilk tanı anında insilün degerimde bakılmadı ama sonra yaptırdıgım tetkiklerde açlık 3.3 tü bende insilün direnci oldugunu çok sanmıyorum BMİ sim 22 yaa insilün kullanmıyorsan ara ögüne çok gerek olmaz dedi dahiliyeci arkadaşlar ama genede aç hissedersem meyve yiyorum fırsatım olursa
Mehmet Bey,
Maalesef benim de teşhisim netliğe kavuşmadı. LADA diyabet mi demişsiniz ancak yaş gereği buna uygun değiliz tabi ki Antigad pozitifliği soru işaretleri yaratıyor ancak kendi doktorum c peptit düzeyinin antikor varlığından daha önemli olduğunu söylüyor. Her 3 ayda bir c peptit düzeyinize mutlaka baktırmalısınız eskiye göre kıyaslayarak durumunuzu anlayabilirsiniz. Sizin gibi yemek sonrası spor yapıyorum ve tokluk değerlerim normal çıkıyor yazınızı ilk okuduğumda sonunda kendime benzer birini buldum diye düşündüm çünkü hemen hemen aynıyız Teşhis anı yaşı ve laboratuvar sonucları bakımından. Insülin kullandığım zamanlarda doktorum balayı doneme olabilir Demişti ancak 1 yıl dolunca hala seker düzenli Gittiği için bu kadar uzun balayı olmaz Demişti sizinle böyle olabilir.
Serkan Bey, bir yıl insilün kullandınız anladıgım kadarıyla ben 1 ay dayanamadım kaç ünite yapılıyordunuz ama çok yogun iş tempom var evde yattıgım zamanlar sıkıntı olmuyordu sizin degerler nasıl bide hipoglisemilerin oluyormuydu o dönemde?? ben yaşımızın uygun olmadıgını düşünmüorum yaşımız çok uygun bence tip 1 için hiç uymuyor
Mehmet bey,
Günde bir kez akşam yemekten önce 25-30 ünite Lantus insülin ile başladım doktorum Tarafından kademe kademe düşürülerek 10-12 üniteye kadar düşürdükten sonra tamamen insülin kesilmişti. Tabi ki bu süreç boyunca hipohlisemilere giriyordum ancak çok aşırı düşüşlerim olmuyordu 70 lere kadar düşüyordu. Size tavsiyem hipohlisemilere önlemek için ara öğünlerinize dikkat etmelisiniz. Lada diyabet olabilir miyiz? Açıkçası düşünmedim çünkü 3 Yıldır çok asırı yukseklıklerım olmadı.
merhabalar Serkan bey bence siz çok yüksek ihtimal lada sınız 3 aydır okuadıgım kaynak ,makale kalmadı. 3 yıl süren balayı dönemi diye birşey yok. Ben insilünleri bıraktıgımdan beri hipoglisemi yaşamıyorum çok şükür. Sizin hikayenizi okudum bire bir aynıymışız bende görünce mutlu oldum büyük ihtimalle bende de aynı seyir olacak die tahmin ediorum . Bişey soracam c-peptit düzeyiniz yıllar içinde azaldımı?? Bide balayı dönemi yaşayan arkadaşlar tecrübelerinden bahsederlerse biraz daha bilgi edinebiliriz rica ediorum arkadaşlar .
Mehmet bey,
Açıkçası LADA ile ilgili araştırma yaptığımda antigad pozitifliği bakımından uyumlu olduğunu düşünüyorum fakat yavaş seyirli olması nedeniyle yıllar geçtikçe cpeptit yani pankreas rezervinin azalması gerekmez mi? Çünkü 3 yıldır yapılan ölçümlerde hemen hemen birbirine yakın cpeptit değerleri gördüm. Hatta bir de şunu tavsiye ediyorum size ilk teşhis anında çıkan sonuç ile 1 yıl sonra ki sonucu karşılaştırmanız kendimden örnek vermek gerekirse antigad degeri ilk teşhisi göre ciddi miktarda düştü. LADA diyabet nasıl bir seyir izler acaba bir doktor olarak bizi aydınlatırsanız sevinirim ve en önemlisi LADA diyabetli biri eninde sonunda insülin kullanmak zorunda kalır mı? Teşekkürler
Serkan bey büyük ihtimalle sizde benim okuduklarımı okuuşsunuzdur, teorik bilgiye göre Lada diabet hastaları en geç 5-10 yıl içinde insilün tedavisine geçmek zorunda kalacağı kesindir şeklinde yazmışlar. Burdan yola çıkılarak zamanla pankreas rezervinin azalması gerektigi gözüküyor. Ama tıpta herzaman denir hastalık yoktur hasta vardır die hastalıklar bireylerde farklı şekilde kendini göstermektedir. Bu konularda baya tecrübel bir hocam durumumu ve tahlil sonuçları gördügünde durumun kötüleşebilecegin, böyle kalabilecegi hatta toparlayabilecegini söyledi. atipik bir durumda oldugumuz kesin ve kitabi bilgilere çok uymuyoruz bu yüzden ne olacagını kestirmek zor. Anti GAD için de bazı çalışmarda D-vit + insilin tedavisiyle ANti GAD negatifleştiyi görülmüş, sizde de durum düzenli beslenme sporla antikor düzeyinizi düşürdügünüzü düşünüyorum. Antioksidan beslenmeyle hücre yıkımının azaldığı bilinmektedir . 3 senedir insilün ve c-peptit düzeylerinde azalma yoksa sizde pankreas yıkımı durdugunu gösteriyor umarım tekrar yıkıma başlamaz bende tetkiklerimi sıkça yaptırmayı düşünüorum şimdilir 2 ayda bi azalma gözükmüor zamanla ne olur bilmiyorum tabi neyse görecez bakalım.
Mehmet bey,
Hastalık öncesi Kişilik yapısı olarak heyecanlı mükemmeliyetçi bir yapım vardı ve bazı stresli olaylar yaşamıştım doktorum neye bu kadar üzüldün diye sormuştu. Bağışıklık sistemimizin şaşırarak pankreasımıza saldırmasında stresin etkisi var mıdır? Sizde de hastalık öncesi yoğun stres yaşamışmıydınız? Bağışıklık sistemimiz ne oluyorda pankreasımızı hedef alıyor? Ve antigadı azaltma özelliği olan antioksidanlar nelerdir sizden bilgi almayı isterim.
Teşekkürler ve tüm diabet dostlarına bu zorlu hayat mücadelesinde hiçbir zaman Umutlarını kaybetmememeleri gerektiğini belirtmek isterim.
Bende kişilik olarak çok stresli bir adam değilimdir belirgin bir stresim yoktu die tahmin ediorum. Zaten bildigim kadarıyla stresle Antikor lar arasında belirgin bir bağ yok. AntiGAD hakkında bi ton çalışma var genelde ilaçlar başarılı sonuçlarda var ama çalışma aşamasında ve yan etkisi yüksek olan ilaçlar, doğal olarak kullanamayacağız, yapabilecegimiz tek şey d-vit almak antikor üretimini azalttıgı gösterilmiş. Antioksidanlar da antiGAD üzerine etkili değilde Pankreas hücrelerinin saldırı karşısında daha az hasar almasını sağlıyor bunlarda özellikle c vit içeren meyve ve sebzeler, yeşil çay , heryerde yazan yararlı olan şeyler işte bide bildigim kadarıyla enginarın karaciğer ve pankreas üzerinde ciddi bir koruyucu etkisi var.
bu hastalığın neden ilacını bulamıyorlar daha:((
Selamlar,
Bugün üye kaydımı yaparak aranıza katılmış bulunmaktayım.
Başta Esra hanım ve diğer katkı sunan arkadaşlara emekleri için teşekkür ediyorum.
İki ay kadar önce kilo kaybı nedeniyle vermiş olduğum kan tahlili sonucu diyabetli olduğumu öğrendim.
Açlık kan şekeri 324 – tokluk 489 – hemoglobin A1C 11, Anti GAD 375 – Adacık Hücre Antikoru 1:10 pozitif – Anti İnsülin negatif – C Peptit 1.84 – İnsülün 5.13
Bu sonuçlar üzerine gitmiş olduğum endokrin merkezinde sabah akşam insüline ve glifora başlandı.
Mehmet ve Serkan beylerin bir benzeri durumu sanırım ben de yaşıyorum.
Birinci haftadan sonra hipolar yaşamaya başladım. Doktorla konuşmamızdan ve okuduklarım sonucunda kan şekerimi takip ederek, insülin dozlarını azaltmaya başladım.
Tekrar doktora kontrol için gittiğimde bu kadar düşük insülin dozlarının yapılmasının gerekli olmadığını ve balayı dönemine girdiğimi söyledi. Novamix 30’u bıraktırarak Lantus bir kez 6 ünite olarak başlattı ve 2 ay sonra kontrole gelirsin dedi.
2 ci ayın sonunda tekrar kan verdim, aclık kan şekeri 70 – hemoglobin A1C 6.6 çıktı, henüz doktora gösteremedim, bir hafta sonra gösterebileceğim.
Mehmet bey gibi ben de hareketli bir gün geçirdiğimde ve yediklerime dikkat ettiğimde kan şekerim çok iyi çıkıyor, ciddi bir yükseliş olmuyor.
Doktorum antikor testleri çıkmadan önce yaşım 45 olduğu için büyük bir ihtimal ile Tip 2 olabileceğimi söyledi, 2 Antikor pozitif çıkınca Tip 1 olarak teşhisi düzeltti.
Yazılanları okuyunca bizim durumumuz nedir, açıkcası benim de kafam karıştı 🙂
Bu işin uzmanı iyi bir doktor bulup; durumumuzu netleştirmek en doğrusu gibi . . .
İnş en yakın zamanda çıkacaktır. Arkadaşlar bu arada İCA antikorumda pozitif geldi . Serkan bey sizin başka antikorlarınıza bakıldımı sonuçları neydi?? Aramızda Lada diyabet olup İCA sı pozitif olan var mı??
Bu işin tecrübeli bir doktorla hallolacagını sanmıyorum çünkü durumumuz balayı döneminede uyuyor, lada diyabet başlangıcınada uyuyor bana tüm doktorların dedigi gibi zaman gösterecek ne oldugunu ama balayı dönemleri kitaplarda 1 yıla kadar sürebilir desede genelde insanlarda en fazla 1 ay kadar sürüyor die biliorum serkan beyin durumuda bizim lada diyabet olma ihtimalimizin daha yüksek oldugunu gösteriyor siz genede d- vitamini takviyesi alın ve spora devam edin elimizden başka biley gelecegini sanmıyorum bide dua etmek;))
Mehmet bey iyi Akşamlar,
Sizin d vitamini ile ilgili söylediklerinizi okuyunca aklıma geldi söylemem gerekiyor doktorum d vitaminini kontrol ettiğinde Sınıra yakın bulmuştu ben de onun üstüne kendim Davit ampul Alıp içmiştim belki de antigadın Düşüş nedenlerinden biri olabilir. Anti ica testine gelirsek sadece ilk Teşhis anında ölçülmüştür negatif gelmişti onun dışında tekrar ölçülmedi. Bu arada immün sistemimizde sorun olması nedeniyle doktorumuz haşimizin tiroidi açısından da testler yaptırıyor tiroidi saldırı var mı yok mu diye siz de mutlaka bu testi yaptırın. Antikor testlerinin ilk Teşhis anında daha değerli olduğunu belirtmişti doktorum ama en önemlisinin c peptit düzeyi oldugunu söylüyor çoğu doktor. Çünkü rezerv Varlığı pankreasın kendi kendini hala idare edebildiğini gösteriyor. Yakamoz rumuzlu abimize gelince gerçekten onun durumu da çok ilginç çünkü yaş olarak tip 2 ile uyumlu kesinlikle ancak antikor Varlığı nedeniyle tip 1 teşhisi konmuş. Bazı araştırmalarımda antikorların da pozitif olması tip 1 konusunda yeterli değil yalancı pozitif kavramı olabiliyormuş. Mehmet beyinde dediği gibi hastalık yok hasta var net çizgilerle ayırmak çok zor tabi olan yine biz hastalara oluyor Teşhis konusunda hala netliğe kavuşturulamadı maalesef.
Balayı konusu ise tabi ki zaman gösterecek ancak teşhisten itibaren ilk 6 ay içinde netliğe kavuşur. 1 yıla kadar uzayan balayı yaşayanlar olmuş ancak tabi ki ender vaka bence bizim durumumuzda balayı olacağını düşünmüyorum.
Mehmet Bey Merhaba…
Ben 17 yaşında ve 32 aydır diyabetim benimde ayni şekilde bi diyabet öyküm vardı fakat benim tanim AKŞ 952 ile konulmustu . Hastaneden ayrildigimda 7-8 Humalog 12 Lantus ile taburcu oldum fakat ayni dediğiniz gibi sürekli hipoglisemi yaşıyordum kac gram karbonhidrat alirsam alayım hiperglisemi yasamiyordum bölgesel lig basketbol turnuvalarina katiliyorduk mactan önce 100 gram karbonhidrat alıp insülin vurmamama rağmen mac esnasında 100 110 civarı çıkıyordu. Adacık dahil olmak üzere antikorlarim pozitifti günde 3*3 Humalog 1*8 Lantus kullaniyodum bu ikilem sürekli devam etti ve 2 sene sürdü ama yaklaşık 4 ay önce bu düzen bozuldu sınav stresi spor hayatina verilen ara vs sebeplerle hiperglisemilerle karşılaştım ve suan yaklaşık 3*10 1*15 kullanır haldeyim .
Balayı donemiyse neden 2 sene sürdü. LADA diyabet ise neden suan bu üniteleri kullanıyorum bilmiyorum.
Yararim olduysa ne mutlu . Iyi günler
Mrhbalar abicim valla ben hala sürekli bu durumu düşünüyorum bulabildigim tüm kaynakları okumaya çalışıorum durumumuzu balayından başka hiçbirşeye oturtamıyorum balayı dönemine bile çok ii uymuyor ama bazı kaynaklar 2 yıla kadar sürebildigini söylüyor sen o dönemde c peptit degerlerine baktırıyormuydun bi de şekerlerin nekadar yükseliyordu son bir soru bu dönem birden mi bozuldu yoksa 2 sene içinde yawaş yawaş mı bozuldu ?? Çok soru sordum biliorum ama sen de biliosundur belirsizlik kafada binlerce soru oluşturuo . Bu arada teşekkür ederim paylaşımın için
C peptit konusunda pek bir bilgim yok sadece normal diyorlardı ama defter kontrolume gittiğimde doktorlarimdan sonuclarimi alıp size mail yolu ile ulastirabilirim. O dönemde şekerim milyonda bir yükseliyordu ama sanki resmen insüline bağımlı olmadığımı hissediyordum cok cok istisna yükseliyordu yaz tatilinde antrenman haftasında sadece lantus yaptığımı hatırlıyorum yarim ünite insülin aldığımda da hipoglisemi yasiyodum hic almadigimda 130 135 civarı çıkıyordu en fazla . bu sene birden oldu hersey bir gün tokluk ölçtüm baktım hiperglisemi artirdim yine hiperglisemi artirdim yine derken anca insülin duyarlılığım 1/40 karbonhidrat oranim 1/10gram şekilden devam ediyorum. Bu Arada yardımcı olabildiysem istediğiniz kadar soru sorabilirsiniz her cevap mutluluktur benim icin .
Peki şimdi spor yaparken gene düşüyor mu şekerlerin yoksa o durum bitti mi ben de hareketliysem şekerim 130 u hiç geçmiyor bitek yemek yiyip yattıgım zaman 180-200 arası olabilior o yüzden sürekli hareket halindeyim bence den gene spora başla en azından yemekten sonra 15 dk aktif hareketini yap bak bakalım gene yükselmeler oluor mu bazen bazı beta hücreleri antikora rağmen ölmüyormuş hareketle o az insilün çok miktarda glikozu dokulara geçire bilior çok ii bildigimden konuşmuorum ama deneye bilirsin
Mehmet bey mrb,halen valayı döneminiz devam ediyormu?
Bende net olmayan bir durumdayım ilk önceleri tip 1-2 arasında kaldılar sonra balayı dediler ni ara mody dendi hapa geçecektim vazgeçildi en son yine balayı dediler 4lü dozla başladım hipo yüzünden zamanla azaldı şuan sadece uzun etkili kullanıyorum değerlerim genelde normal
Siz nezamn tanı aldınız esma hanım ve kaç yaşındasınız c-peptit degerlerinizi biliyormusunuz??
Mehmet Bey Merhaba,
2002 yılında tanı aldım. C-peptit’e galiba 3 yıl önce bakmıştık. Çoook düşük çıkmıştı galiba ama net hatırlamıyorum. Neden sordunuz?
sevgiler,
2013 kasımda tanı aldım. Cpeptit 4,5 civarıydı şuan 1,3 civarında.
26 yaşındaydım
Esra hanım ben esma hanıma sormuştum ama ;))
Esma’yı Esra şeklinde okuyunca ben cevap vermiş oldum Mehmet Bey 🙂
sevgiler,
Mehmet ATEŞ’bey
bende sizin şartlarınızın bir benzerini 2008 yılında yaşadım.500 şekerle yakalandım insüline başladım. ilk haftasında sık sık hipo glisemi yaşadım.çok iyibir endekronolog olan iyibir hocadan randevu aldım ve obana tuttuğum çizelgeden tip 1.5 diyabet olabileceğimi ve insülin kullanmadan karbonhidrat sayımı vasıtasıyla yaklaşık 5 yıl kontrol altında tutabildim.evet söylediğiniz gibi bu süre balayı süresi.fakat sigara alkol ve beyaz ekmekten uzak durursanız ve stresinizi azaltırsanız bu süreyi çok uzatırsınız. geçmiş olsun
Nejat bey merhaba. Rica etsem doktorunuzun adını verebilir misiniz
Necat bey yazınız için tşkr ederim bi kaç şey daha sorsam kaç yaşında tanı aldınız ve bu dönem yavaş yavaş mı bozuldu yoksa birden mi bozuldu süreçte şeker düzeyleriniz nasıl dı?
Mehmet hocam iyi günler umarım iyisinizdir son durumunu merak ettim benim de sizin durumunuza benzer ilerliyor iki ay oldu tanı alalı ama tip 1 veya tip 2 diyemiyorlar siz şu anda nasılsınız
Merhaba,
30 yaşındayım ,bana da 2 ay önce belirtilere bakarak bir doktor tarafından Tip 1 diyabet teşhisi konuldu. Akş: 312 H1abc: 13.3 şeklinde sonuçlarım çıkmıştı. Doktorum 3*4 Humalog 1*10 Lantus başlatıı devam eden günlerde 1-2 azaltıp artırdı bu miktarları. 1-2 hafta sonrasında Bazı sonuçlara bakarak (Gad, C peptit sanırım ) Tip1 mi yoksa Tip 2 mi olduğuma karar veremedi. 3 ay sonra yapacağımız tahlillerde daha net çıkar demişti. Gelecek ay tekrar gideceğim. Araştırma yaparken rastladığım ve yukarıda Serkan beyin yorumunda da rastladığım konu hakkında yazmak istedim.
Ben yaklaşık 15 yıldır Alopesi Universalis hastasıyım (Saç Dökülmesi- Halk arasında Saçkıran 🙂 ) Bu hastalık bağışıklık sistemi bozukluğu hastalığıdır, yani, şimdiye kadar tedavisi bulunamayan bu rahatsızlıkta Bağışıklık sistemi sebebi (şimdiye kadar)tespit edilemeyen bir şekilde saç çıkmasına sebep olan hücreleri metabolik olarak düşman görüp bu hücrelere saldırarak onları yok ediyor. Ben bunu insanlara anlatırken “Bir ülkenin istihbarat teşkilatı sınırdaki kendi askerlerine saldırması için ajan gönderiyor olarak anlatıyorum” 🙂 daha kolay anlaşılıyor. Doktorum ve bazı araştırmalarım(Araştırmayı yapan 9 Eylül üniversitesi olması lazımdı sanırım) Bu gibi Otoimmün hastalığı(Bağışıklık sistemi bozukluğu) yaşayanların bağışıklık sistemi kalkıp pankreasa saldırması ile Diyabet olunma ihtimalinin yüksek olduğunu ortaya koydu. Benim diyabet ne ailemde var nede bende tek bir belirti var. 57 kiloyum.Bu konu hakkında bir bilgi sitenizde bulamadım. Bir gün Alopesi ve sonrasında diyabet olmuş benim gibi insanların faydalanması içinde bir yazı paylaşırsanız memnun olurum. Kolay Gelsin
Aykut Bey Merhaba,
Bilgilendirici paylaşımınız için teşekkürler.
Alopesi Universalis sonrasında diyabet gibi bir konuda bugüne kadar diyabetimben.com’da bilgi bulamamanız çok normal. Çünkü ziyaretçilerimizden kimsenin bu tarz bir tecrübesi olmadığını biliyorum. Diyabet ailenizde olmasa dahi sizde de çıkabileceğini bilmeniz isterim. Benim de yakın ve uzak akrabalarımdan kimsede yoktu.
Bahsettiğiniz konuyu ingilizce diliniz varsa yabancı kaynaklardan araştırmanızı öneririm. Ama ben de merakımdan araştıracağım 🙂 Bir bilgi bulursam sizinle paylaşırım.
sevgiler
Merhabalar .. benım kızım 11 yaşında tıp 1 dıyabet teşhısı kondu 1ay once sabah novarapıt gecede lantus 10 unıte vuruyorum gunde 4 defa ınsulın .. aılede şeker yok bana ıstanbulda en ıyı doktora yonlendırırmısımız
Merhaba,
Koç Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrin ekibini gözü kapalı öneririm. Prof Dr Şükrü Hatun ve Doç Dr Rahime Gül Yeşiltepe Mutlu var.
Sevgiler
Selam,
Aprazol mide koruyucu kullanıyorum. Şeker içerdiği, İçeriğinde 201,77 mg sukroz, 12,46 mg kristalize laktoz bulunmakta ve her gün 1 adet kullanmaktayım. Diyabet hastaları için bu ilaç uygunmudur. 3-4 senedir kullanmaktayım. Teşekkür ederim.
Gürkan Bey Merhaba,
İlacın diyabetli bir bireye uygun olup olmadığına bizim karar vermemiz doğru olmaz. Doktorunuzu dinlemenizi öneririm. Ki zaten 3-4 yıldır kullandığınız bir ilaç.
sevgiler,
Merhaba, Bana 2 ay önce tip 1 teşhisi koyuldu, şuanda balayı dönemindeymişim henüz yok edilmemiş hücreler insülin üretiyormuş, sorum peki bu yok edilmemiş hücreleri korumaya yönelik bir tedavi varmı ? yoksada bu yok edilmemiş hücreleri bankaya filan koydura biliyormuyuz ?
Faruk Bey Merhaba,
Türkiye’de varolan ve insülin üreten hücreleri korumak için bir çalışma yok ama yurt dışında araştırma çalışması olarak var.
Bu hücreler bir bankaya vs bildiğim kadarıyla koyulamıyor.
Türkiye’de sadece beslenme düzenine dikkat edilirse varolan hücrelerşn ömürlerinin uzaması konusunda çaba veriliyor. Ama şansa kalan bir konu 🙁
Sevgiler
Teşekkürler Esra Hanım bilgilendirdiğiniz için, inşallah yakın zamanda tarihe karışır diyabet hastalığı.
Oglum 10 yaşında bir buçuk ay kadar oldu tip1 diabet tanişi konuldu çok kötü durumdayim
Merhabalar ben de bi görüş almak istiyorum 2sene önce 16.4 3aylik şekerle keten +++hastanede yatış yaptım apidra ve lantus kullandım 6 ay daha sonra doktorum ğlucopage ilacına başlattı değerler 3 aylık 6.3 açlık 105 bir buçuk sene geçti ve 3 aylık 6.9 açlık 130 kontrole gittim ve tekrar insülin kullanmamı önerdiler başka bir doktora danışım o da ilaç mg yükseltmek yeterli dedi kararsızım lütfen yardımcı olurmusunuz,şimdiden teşekkür ederim
Merhabalar ben de bi görüş almak istiyorum 2sene önce 16.4 3aylik şekerle keten +++hastanede yatış yaptım apidra ve lantus kullandım 6 ay daha sonra doktorum ğlucopage ilacına başlattı değerler 3 aylık 6.3 açlık 105 bir buçuk sene geçti ve 3 aylık 6.9 açlık 130 kontrole gittim ve tekrar insülin kullanmamı önerdiler başka bir doktora danışım o da ilaç mg yükseltmek yeterli dedi kararsızım lütfen yardımcı
çerez (tuzlu fıstık , kavrulmuş badem, leblebi vs) yemek şekeri yükseltir mi?
Ali Bey Merhaba,
Leblebi yoğun karbonhidrat içerir. Diğerleri ise yağ kaynağı. Kan şekerini dolaylı olarak etkiler ve yükseltir.
sevgiler
lada ile tip-1 in cok da farklı oldugu kanısında değilim… yetişkinlerde tip 1 in daha yavas bir seyri var bu da literatürde bir karışıklık yaratıyor.. linkteki araştırmada c-peptide in teşhis yaşına göre nasıl farklılık gösterdiği konusunda bir araştırma var.. tablo 3 teki grafiğe bakmanızı öneririm.. http://diabetes.diabetesjournals.org/content/61/8/2066
Burak Bey Merhaba,
Lada diyabet hem tip-1 hem de tip-2 diyabet yönetimi gibi yönetiliyor. Ben arafta kalanlar diyorum. Ama diyabetin 50-60 çeşit alt kırılımı olduğu için de lada tip-1 diyabet ana başlığı altında değerlendiriliyor.
Paylaşımınız ve katkının için de ayrıca teşekkürler.
sevgiler
Arkadaşlar iyi akşamlar bende de yaklaşık 1 sene önce diyabet tespit edildi 9.4 çıkmıştı hba1c en son tahlil sonuçları 5.81 çıktı glifix plus kullanıyordum doktor glifor verdi yani ilacı değişti ağustos sonları yapılan tahlilde insülin 9.81 c peptit 3.36 anti GAD ANTİKORU 0.01 adacık hücre antikoru negatif çıktı durumum nasıl sizce tip 2 mi yoksa lada mi acaba durum nasıl bu sonuçlara göre
Merhabalar şu ana kadar ki araştırmalarım neticesinde bana en yakın durumua sahip olan kişi sizsiniz Mehmet Bey. 1,5 ay önce 590 akşam tokluk, sabah 275 açlık şekeriyle tetkiklere başladım. 5 günün sonunda insülin kullanmaya başladım. şu an düşük dozlarla insülin ile hba1c yi dengelemeye çalışıyorum. Fakat benzer noktaların başında anti-GAD pozitif 1600. Bu değer çok yüksek. Görüştüğüm bir çok kişi anti-GAD ın var olması önemli değeri değil diyorlar. okuduğum diğer tanılarda bu değerleri göremedim sizin 1000 değeriniz gözüme çarptı. Bu değerler sizin de bildiğiniz üzere farklı hastalıklarda karşılaşılan değerler. Bana da sizin dediğinize paralel bir tedavi yöntemi söylendi. Bol miktarda antioksidan ve özellikle devit-3 ve magnezyum vs… Fakat bu konuda çok fazla yayınlanmış makale ve yazı yok maalesef. Bu durumun ortaya çıkış nedenlerini ve anti GAD ın bu kadar fazla olma nedenlerini elemeye çalışıyorum. Bir kaç durum söz konusu ama hepsi şu anda bulanık. Şu andaki durumunuzu merak ediyorum cidden. Eğer hala bu başlığa göz atıyorsanız ve bilgi alışverişi yapmak isterseniz yardımcı olmak isterseniz görüşmek isterim. İyi günler diliyorum.
ercansadik@hotmail.com
Bir yakınım 40 yıldır diyabet aranızda bu kadar uzun süre diyabet olan var mı?