Ben 30 yaşında bir diyabetliyim. Çocukluk dönemi geldi de geçti bile. Ki diyabetle de galiba 19 yaşında tanışmıştım.
Eskiden özellikle bayramlarda ve diyabetle tanıştıktan sonraki şeker bayramlarında şeker yiyememek zor geliyor muydu? Pek de zor gelmiyordu. Çikolata ya da şeker torbalarına elimi daldırır, yedikçe yer ve insülini basardım 🙂 . Benim o zamanlarda ailem de yoktu başımda. Hollanda’da yaşıyorlardı. Özgürlük hat safhadaydı yani 🙂 .
O zaman şimdiki kadar bilgili de değildim. Daha doğrusu şimdiki kadar doğru tanımıyordum diyabetimi. Ki o zamanlar yağlı bir yiyecek yedikten sonra kan şekerinin 2. saat değil 3.-4. saat yükseldiğini de bilmiyordum.
Zaman geçti. Tıp ilerledi. Tıpta birçok bilgi ortaya çıktı. Artık her şeyi yiyebilirsiniz ama yediklerinizin glisemik indeksi, karbonhidrat miktarı ve yağ oranı önemli dediler. Bir de yeme zamanı da önemli diye söylediler.
Bu bilgilerle diyabetimizin iyi bir koçu olmaya başladık. Eskiden bayramlarda şeker, çikolata yemek bir suç sayılırken, artık yukarıda bahsettiğim detaylara hakimseniz yiyebileceğinizi görüyorsunuz. Ama her zamanki atasözümüzü atlamamak lazım; ‘her şeyin azı karar, çoğu zarar.’
Yarın Şeker Bayramı. Diyabetli çocukları olan aileler şeker torbalarını ya da çikolata kutularını ya saklayacak ya da çocuklarına tadımlık verecekler. Eğer kardeşi olan diyabetli bir çocuk varsa onun için daha da zor olacak şeker ya da çikolata yemek. Diyabetli olmayan kardeşin içi sızlayacak belki de çikolata ve şeker yerken.
Burada anne ve babalara oldukça büyük bir görev düşüyor. Çocuğunuzu kısıtlamayın. Çikolata ve şeker onlar için öcü değil. Yesinler. Ama hareketli oldukları saatlerde yesinler. Biraz daha bol su içsinler normal zamanlara oranla. İdrar ve ter yolu ile kanda başı boş gezen fazla şekeri atma yollarında biridir bu yol.
Ama insülinimizi unutmayalım. Eğer çocuğunuzun İDF değeri ve karbonhidrat/insülin oranını biliyorsanız işiniz daha kolay olacak.
Madlen çikolataların 1 tanesi 3 gr karbonhidrat içeriyor. Cam şekerler ise ağırlıkları kadar karbonhidrat içerir. Madlen çikolatalardaki 3 gr karbonhidrat kan şekerini darmadığın etmez bence. Ama 1 adeti geçen çikolata yemelerinde lütfen daha dikkatli olun. Ek doz insülini kaç ünite yapacağınızı belirleyin ve önleminizi alın. Çikolata yemelerinden sonra kan şekerlerini 3.-4. saat kontrol edin bayramın ilk günü. En azından ilk gün kan şekeri düzenini öğrenmiş olursunuz. Bayramın diğer günleri nasıl bir yol izleyeceğinizi belirlersiniz.
Anne ve babalara daha çok bilgi vermek isterdim ama bildiğiniz gibi ben bir doktor ya da diyetisyen değil ‘diyabetliyim’.
Umarım bu bayram birçok aile için önemli deneyimler kazanarak geçer. Bir önceki bayramlardan deneyim kazananlar içinse bilgileri pekiştirmekle devam eder.
Hepimize iyi bayramlar 🙂 . (Görsel sozlukanlaminedir.com’dan alınmıştır.)
NOT: Yazıyı Facebook ya da Twitter gibi sosyal medya kanallarında paylaşabilirsiniz. Alttaki Facebook, Twitter, Google+ ya da Pinterest butonlarına tıklamanız yeterlidir.