Aşı tedavisi
Şimdi diyabetli (şeker hastalığı) arkadaşlar bu haberin başlığını okurken orfan neymiş diye soracaksınız. Haberin tamamını okumadan önce hemen size bunun ne demek olduğunu anladığım kadarıyla açıklayayım.
*Orfan İlaç: Nadir görülen bir tıbbi durumun tedavisinde özel olarak geliştirilen bir ilaç maddesi.
DV-0100, tedavisi. Pankreas adacık hücrelerine karşı vücudun bağışıklık reaksiyonu durduruyor.
Amerikan DiaVacs Inc. şirketi FDA Orfan Ürün Geliştirme Ofisinden Tip 1 Diabetes Mellitus (T1DM) tedavisi için orfan ilaç gösterilme izni aldığını duyurdu. DV-0100 tescilli, yeni ve güvenlidir. Tedavi, insülin üretmek için sorumlu olan pankreas adacık hücrelerine karşı olan vücudun bağışıklık reaksiyonu durdururarak, normal insülin üretmesini sağlıyor. Orfan tanımlaması DV-0100’e ABD’de yedi yıl boyunca pazarında imtiyaz sağlamaktadır. Eğer şirket T1DM için bu ürünün pazarda ilk onayını alırsa aynı zamanda reçeteli ilaç kullanım ücretleri için belirli bir vergi indirimi de alacak.
DiaVacs CEO’su Dr Haro Hartounian, “Bu orfan ilaç atama yetkisi verilmesi, şirket için önemli bir kilometre taşını temsil etmektedir. Biz DV-0100 Faz 1 klinik denemelerinin gösterdiği umut ile heyecanlıyız ve bunun devamı olan Faz 2 klinik çalışmalarının endikasyonları için tedavi edici potansiyelini değerlendirmek için sabırsızlanıyoruz.” şeklinde yorum yaptı.
DV-0100 tedavisi, hastanın kendi kanından dendritik hücreleri (DC) alıp, küçük oligonükleotitlerin müdahale yolunu kullanarak hücreleri değiştirek ve daha sonra deri altına, bu değiştirilmiş hücrelerin enjeksiyonu ile hastanın aşılanmasını içerir. Aşı ile hücreler emilir, pankreatik lenf düğümlerine geçişleri olur, ve böylece tolerans başlar.
Bu tedavi, T1DM hayvan modellerinde etkili ve güvenli olduğu gösterilmiştir. Beş yıl veya daha uzun süredir Tip 1 şeker hastalığı olan hastalar üzerinde yapılan Faz 1 insan çalışmalarda ise güvenlik riski olmadığı kanıtlanmıştır. Faz 1 insan deneylerinde bazı hastalarda, hastalığın üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen endojen insülin üretimi ölçüldü. FDA onayı ile şirket, Faz 2 insan deneylerini başlattı.
- DV-0100 tedavisi pankreas adacık hücrelerine karşı vücudun bağışıklık reaksiyonu durdurur.
- İşlem, hastanın kendi kanındaki dendritik hücreleri (DC) alarak onları değiştirmeyi ve daha sonra hastaya aşılamayı içerir.
- FDA onayı ile şirket, 2. faz olan insan deneylerini başlattı.
Daha fazla bilgi için şirketin web sitesini www.diavacs.com ziyaret ediniz.
Esra Hanım günaydın..
Açıkçası böyle bir çalışmadan haberim bile yoktu..umarım en kısa sürede hayata geçer..düşüncesi bile pazartesi sendromuma iyi geldi:)
Sabah sabah bu haber çok iyi geldi
İnşallah en kısa zamanda sonuçlanır..
Faz 2 aşamasına yeni geçilmiş. Sürelerin uzun olduğunu artık biliyoruz , gene de acaba kök hücre naklini ya da adacık transferini mümkün kılar mı acaba ? Çünkü zaten insülin üreten hücreler harap olmuş olmuyor mu? Yani saldırıyı durdurdukları zaman vücut tekrar beta hücresi üretebilecek mi?
Beta hücreleri harap olmuyor sadece insülin üretmesi engelleniyor eger buna engel olan hücrelere karsi bir antikor üretilirse , ki bu da su an mevcut (hymecromon)
Saldiran hücrelere karsi en etkili çözüm ve iyi sonuclar vermis fareler üzerinde denendikten sonra. Yani cok kisa zamanda diyabet tarih olacak
Çok güzel bir bilgi, inşallah doğrudur ve uzun sürmeden çaresi bulunur.
Çok çok zor bir tedavi gibi durmuyor ama neden yıllardır tip 1 ve tip 2’nin kesin tedavisi bulunmuyor şaşırıyor insan. Bu kadar mı zor ki hep teknolojik yönden cihaz vs üzerine odaklanıyor firmalar.
bence süper acaba aşının belli bir süresi varmıdır yani 6 ayda veya yılda yada sürekli çok merak ettim
Beş yıl veya daha uzun süredir Tip 1 şeker hastalığı olan hastalar üzerinde yapılan Faz 1 insan çalışmalarda ise güvenlik riski olmadığı kanıtlanmıştır. deniliyor yani 5 yıldan fazla tip1 olanlar bundan faydalanamaz demek mi bu ????
Merhaba,
Yeni bir ilacın veya cihazın çıkması yıllar süren araştırmalar gerektiriyor. Örneğin; bir insülin pompasının onayı 3 yıl kadar sürebiliyormuş. Keza test edilen ilaç olduğunda bu süre daha da uzun oluyor, çünkü yan etkileri uzun zamanda çıkabiliyor.
Nurgül hanım, Burada uzun zamandır (5 yıl ve üzerinde) T1DM olanlarda yapılan testlerde herhangi bir ciddi etkiye raslanmadığını anlatmak istemiş.
Asena hanım, Deneye göre 10 yıl üzerindeki hastalarda endojen insülin artışı görülmüş. Bağışıklık sisteminin bastırılması ile belkide adacık hücrelerin içindeki Beta hücreleri yeniden kendileri çogalmaya başlayabilir ve önümüzdeki 4-5 yıl içinde sadece hap veya 1 doz insülin ile hipo ve hiper görmeden günlük yaşantımızı devam ettirebiliriz.
Insaallah umutla bekliyoruz
Hadi inşallah
Şimdi bu haberin başlığını okurken orfan neymiş diye “sizde” soracaksınız. tırnak içerisindeki “de” ayrı olacak sanırım.
Aslında dikkatlice yazarım hata olmasın diye Engin.e ama gözümden kaçmış galiba 🙂 4 yıldır yazdıklarımı incelersek kimbilir daha neler buluruz 🙂
Sevgiler
bu yorumu yayınlamazsınız diye düşünmüştüm, hatta öyle ummuştum. amacım hata aramak değil elbette. af ola.
Engin e Bey Merhaba,
Yo yo. Yorumumu negatif algılamayın lütfen. Ben de sohbet ediyormuş gibi yazdım 🙂
sevgiler,
Yeni haberleri bekliyoruz, iki yıl geçmiş aradan…
Çalışmayla ilgili yeni haberler var mı?
Büyük ümitle bekliyoruz.
Son adımdan yaklaşık 4 yıl geçmiş. Bu süre zarfında insan deneyleri bitmeye yakın olması lazım değil mi? Hadi 1 yıl da ek süre benden 🙂 2019 ocak ayında aşı ile tip 1 diyabet çözüldü haberini duyalım isterim.
Buradan bu aşı konusunda çalışan bilim insanlarına sesleniyorum
Size 1 yıl mühlet, En geç 2019 ocak ayında o aşı gelecek, o kadar 🙂
İlaç, diyabetik otoimmün ataklardan kaynaklanan pankreatik beta hücre kaybını azaltmada plasebo atarak bir Faz III çalışmasını tamamladı
https://www.fiercebiotech.com/financials/hyperion-bets-up-to-570m-on-diabetes-biotech-andromeda