Tip-1 Diyabet ve Kök Hücre Tedavisi

Haberler&GelişmelerTip-1 Diyabet ve Kök Hücre Tedavisi

Tip-1 Diyabet ve Kök Hücre Tedavisi ile ilgili Son Gelişme

Aslında diyabetimben.com’u takip eden diyabetliler (şeker hastalığı) Dr Douglas Melton’ı tanıyor olmaları gerekiyor. 2012 ve 2013 yıllarında Dr Douglas Melton ile ilgili iki haberi yayınlamıştık.

Birisi Tuna’nın annesi Avukat Melek Yener’in Douglas Melton’a gönderdiği mail ve aldığı yanıt diğeri ise yine Douglas Melton’ın üzerinde çalıştığı Betatopin hormonu ile ilgili haberimiz.

Dr. Douglas Melton’a Melek Hanım’dan Bir Mail Gitmiş ve Diyabetle İlgili Bir Gelişme ‘Betatropin’  linklerindeki yazılar size bu konuları hatırlatacaktır.

Bugünlerde ise Türk basınında yine dikkat çekici başlıklar var. Önemli Bir Buluşa İmza Attılar, Kök Hücre Çalışmalarında Devrim gibi başlıkları bugünlerde hem sosyal medyada hem de basında görmemeniz imkansız.

Biz de sizlerle bu haberi paylaşacağız. Ama şu an için çeviriye zaman ayıramadığım için konunun ana kaynağına ulaşıp en doğru bir şekilde sizleri bilgilendirmenin daha iyi olacağını düşünüyorum. Sizlerden 1-2 gün zaman rica edeceğim.

Ama şunu da unutmamak gerekiyor; insülin üreten hücreler eklense ya da pankreas nakli olsak bile biz tip-1 diyabetlilerin bağışıklık sistemi saldırısı maalesef durmuyor. Ve bu saldırıyı önleyecek ilaçların kullanılması gerekiyor. Bu sebeple bu tarz haberler çıktığında kesin çözümmüş gibi bakmak pek doğru değil.

Son olarak basında haberi çıkan Ülker, Harvard’a 24 Milyon Dolar bağış yaptı haberini hatırlarsınız. Acaba bu bağışın meyvelerini mi alıyoruz 🙂 🙂 🙂 O haberi de size kısaca yazalım: ‘Koç Holding Yönetim Kurulu Ali Koç’un ‘Sosyal sorumluluğun oscar’ı diye tanımladığı bu büyük bağış sonrası Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil’in başında bulunduğu Genetik ve Kompleks Hastalıklar Laboratuvarı, 10 yıl boyunca Sabri Ülker Center adıyla anılacak. Akademik camiaya uzak çevre Gökhan Hotamışlıgil ismini ilk kez 2013’teki Vehbi Koç Vakfı Ödül töreninde duymuştu.’

Şimdilik Türk basınında çıkan bu haberi aşağıda sizlerle paylaşıyorum.

Kök hücre çalışmalarında devrim

ABD’deki Harvard Üniversitesi’nin, kök hücredeki yeni buluşu, birinci tip diyabet hastalarının tedavisinde umut ışığı oldu

Araştırmacılar, organ nakli için ihtiyaç duyulan insülin hücrelerini büyük miktarlarda üretmeyi başardı. Harvard Üniversitesi, birinci tip diyabetin tedavisiyle ilgili önemli bir buluşa imza attı.

Harvard’daki araştırmacılar ilk kez insülin üreten milyonlarca beta hücresi geliştirdi. Araştırmacıların buluşu, diyabet hastalarının tedavisinde umut ışığı oldu. Bu gelişme, birinci tip diyabet hastası olanların her gün insülin iğnesi yapmalarının sona ermesi anlamına geliyor.

Harvard’daki ekip, insülin üreten beta hücreleri geliştirebilmek için kök hücre kullandı. Gelişmemiş kök hücreden elde edilen beta hücreleri halen hayvanlarda test edilip deneniyor.

Antibiyotiğin keşfi kadar önemli olarak görülen bu buluş, bebekken oğluna diyabet teşhis konulan Harvard Üniversitesi profesörü Doug Melton’ın eseri. Profesör Melton 23 yıldır bunun üzerinde çalışıyordu. (Haberin kaynağı: mylife.com.tr)

 

1 Yorum

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: