Tip-1 Diyabet Yönetiminde Herkesin Rolü Belirlenmeli
Hayatta bazen ne yapacağınızı bilemezsiniz?
Tip-1 diyabetle ilk tanışıldığında, bebeklikte, çocuklukta ya da ergenlikte ya da yetişkinken farklı konularla karşılaşırsınız. Çünkü her yeni yaş yeni konulara gebedir.
Tip-1 diyabet yönetiminde anne, baba ve varsa kardeşlerinin durumu, yaptıkları da çok önemli. Ya da yetişkin ve evliyseniz eşinizin desteği de önem arz ediyor.
Özellikle anneler ve babalar ya da diyabetli yakını çocuğunun tip-1 diyabetinin kendisi tarafından iyi yönetilmediğini düşünüyorlarsa bu oyuna çocuğunu daha doğru ve iyi yöntemlerle dahil edebilirler.
Bu sebeple de bence ilk adım yargılamanın olmadığı, empati kurulmaya çalışılan bir sohbet gerçekleştirmek. Ve özellikle herkes birbirine aşağıdaki soruları sorarak yanıtlar alıp, bu yanıtları da bir not defterine yazarsa daha sistematik ilerlenebilir.
👉Tip-1 diyabet deyince aklına ne geliyor? Kendisine ve size ne hissettiriyor?
👉Siz ve çocuğunuzun iyi yaptıkları ve başarıları neler?
👉Ne olursa mutlu oluyorsun/oluyorsunuz?
👉Tip-1 diyabetin yarattığı kötü bir his varsa bunu ne yaparsak daha iyi çözebiliriz ya da yarattığı kötü duyguyu azaltabiliriz?
👉HbA1c’si hep yüksek çıkıyorsa bunun sebeplerini masaya yatırıp yine ne yapılırsa bu oranı düşürebiliriz sorusunun yanıtını hep birlikte verebilirsiniz.
👉Mesela çocuk anne ya da babasından artık; Kan şekerin kaç çıktı? İnsülinini yaptın mı? gibi soruların sorulmasını istemeyecek. Ve artık o söz verildikten sonra anne ve baba buna dikkat edecek.
👉Anne ve baba da çocuğundan bilgi akışını sağlamasını isteyebilir. Beslenmesine, yapması gereken temel şeyleri yapmasının sözünü alabilir.
👉Bu tarz karşılıklı hedef ve sözlerden sonra bir sonraki sohbeti ve değerlendirmeyi ne zaman yapacaklarına yine hep birlikte yapmaya karar verip yola çıkmalılar.
👉Ve özellikle tahlil sonuçları gelince ya da herkesi mutlu etmeyen sonuçlar alınca birbirlerini yargılamadan yeni hedefler koymalılar.
👉Ama ufak da olsa bir gelişme varsa birbirlerine teşekkür ve takdir etmeliler.
👉Ara sohbetler de yapmak önemli. Neler konuşulmuştu, ne sözler verilmişti ve bu süreçte neler olduğunu konuşmak gerekiyor.
👉Bu tarz gündem maddeleri oluşturup konuşarak herkesin birbirine ödev ve hedef vermesini sağlayabiliriz.
Ve yukarıda da bahsettiğim gibi bence bu konuşulanları bir yere not etmek lazım. Birbirinize söz verdiğiniz bir manifesto gibi düşünün bunu.
Bu satırları bir tip-1 diyabetli olarak yazıyorum sizlere. Benim tip-1 diyabetle tanıştığım dönemde ve sonrasında ailem yanımda yoktu. Bu sebeple her sözü kendime verdim ve her hedefi kendime koydum.
Bu sebeple de bu tarz bir yol izlenerek tip-1 diyabet yönetiminde herkesin rolü belirlenirse hem anne ve babalar hem de tip-1 diyabetli kişi kendini daha rahat hissedebilir😊👊
Harekete geçmek lazım. Bugün değilse ne zaman?
#diyabetimben #tip1diyabet #günlerdenpazar
test