Bu aralar yine sosyal medya paylaşımlarına acayip bir şekilde kafayı takmış durumdayım 🙂
En önemli konu tip-1 diyabetliler olarak hem haklarımızı hem de doğru tedavi yöntemlerini bilmemek.
Daha da önemlisi kan şekeri ölçüm çubukları konusu. Şimdi artık hepiniz biliyorsunuzdur diye düşünüyorum. 18 yaş altı tip-1 diyabetliler ve gestasyonel diyabeti olan kadınlar (hamilelik diyabeti) 3 ay süresince kan şekeri ölçüm çubuklarını doktorlarının reçete ettiği kadar alabiliyor. Yani doktor isterse 3 aylık 20 kutu bile yazabilir. Doktor yazamam dese bile yazdırmalısınız. Çünkü bu hakkınız.
18 yaş ve üstü tip-1 diyabetliler ise 3 aylık 50’lik kan şekeri ölçüm çubuklarından maksimum 9 kutu alabiliyor. Yani doktora gittiğinizde bana 12 kutu yaz derseniz hayatta yazamaz.
Ama sosyal medyada yapılan yorumlarda birçok tip-1 diyabetli ve yakını bu bilgiyi bence bilmiyor. Birisi soruyor: Kan şekeri ölçüm çubuklarını daha fazla alabilmek için ne yapabilirim diye. Yorum yapanların çoğu kişinin yaşını bile sormadan; bence alabilirsin, yok alamazsın, doktora söyle mutlaka yazar, eczaneler problem yaratıyor ama fazladan alabilirsin diyorlar. İnanın ağzım açık okuyorum.
Ya da bir tip-1 diyabetli yetişkin 3 aylık 9 kutu kan şekeri ölçüm çubuğunun kendisine yetmediğini söylüyor. Diğer tip-1 diyabetli yetişkin diyor ki; o kadar ölçüm yapmana gerek yok. Bana 3 ayda 3-4 kutu yetiyor. Yine şaşkın şaşkın bakıyorum bilgisayarım ekranına. Nasıl yani diyorum. 3 ayda 3-4 kutu kan şekeri ölçüm çubuğu iyi bir tip-1 diyabet takibi için gerçekten yetiyor muymuş? 🙂
Geçtiğimiz haftalarda ise yüksek kan şekeri yaşayan bir tip-1 diyabetli yorum yapmış Facebook’ta. Kan şekerim yüksek, ne yapmalıyım diye. Şimdi kan şekerimiz yüksek ise İnsülin Duyarlılık Faktörümüz yanı İDF değerimiz neyse ona göre insülin yapıyoruz. Amacımız kan şekerimizi ortalama 110-120 mg/dL’ye getirmek. Bazı tip-1 diyabetli yetişkinlerin yorumları ise insanın olduğu yerde hop oturtup hop kaldıran türden. Birisi karbonatlı su yap iç diyor. Diğeri çubuk tarçınlı su iç düzelir, ben öyle yapıyorum diyor. Bir diğeri spor yap ya da dışarı çık yürü diyor. Peki bu yorumları yapan arkadaşlarımız tip-1 diyabette doğru beslenme nedir, insülin ne işe yara, spor yapmadan önce kan şekeri ortalama ne kadar olmalıdır ve kan şekeri 180 mg/dL üzerindeyse spor yapılmayacağını nasıl bilmezler??? Offfff diyorum. İnanın offfff.
Bir de bilmem ne karışımı var. Ondan içince kan şekerim daha iyi gidiyor diyenler grubu var 🙂 Ama keşke insülin yerine kullanılabilecek bir bitki ya da karışım olsaydı. Ama yok. Sadece insülin ile birlikte sadece destek olsun diye kullanılabilecek destekler var. Diyabet Tedavisinde Kullanılan Bitkisel Ürünler ve Gıda Destekleri yazımızda sizlere biraz bahsetmiştik hatırlarsanız.
Benim gözüme takılanlar bunlar. Ama sizin gördüğünüz ve ‘inanamıyorum ama bunları da yazıyorlar’ diyebileceğiniz konular varsa bize yazabilirsiniz. (Görsel kaynak: sosyalmedyaodulleri.com)
benim derdim de hipoglisemide çikolata yiyenler 🙂
Onu unuttum Öyküm 🙂 Çikolata yedim ama şekerim yükselmedi denir bir de 🙂 Ama 3-4 saat sonra aniden şeker yükselince de bir şaşırılır 🙂
Az yemek sık yemek en doğru seçim ve ne kadar az insülin kullanırsak tabii bu şekerin düzende olursa az insülin kullanmak az insülin kullanıyım derken şeker yüksek seyrederse buda yanlış şeker düzenli bol hareket az insülin işte şekerin çaresi 😀
Aynen bu gunlerde bende yazilanlari esime okuyup hayret diyorum.Egitim vermeden zaten hast.den cikarmiyorlar.Bencede offfffffff.Cunku ne kadar az bilgi varsa cocuklarimiza o kadar yazik yani
arkadaşlar 18 yaş altı contour ts 50 lık uçlar 1 kutusunu ssk lılara eczaneler kaç liradan veriyor 2 gün evvel aldık ve zamlı dediler fiatı nedir bilen varmı.
Esra Hanım,
Bir de kekik suyunu deneyin, 😉 tadıda fena değilmiş hani, belki işe yarar. 😀
Esra ,
Rapora bakmadan mı ölçüm çubuklarını istediğimiz kadar alabiliyoruz anlamadım? Raporda ne yazarsa eczacı onu veriyor ki ? Rapora mı istediğimizi yazdırabiliyoruz ?
Asena Selam,
Raporda eğer günlük ölçüm sayısı belirtilmiş ise rapor değiştirilmeli. Ve böylece doktor ne kadar reçete ederse alabiliyor 18 yaşına kadar tüm çocuklar. Ama eğer günlük ölçüm sayısı belirtilmemişse raporu değiştirmene gerek yok.
sevgiler