Tip-1 Diyabetin Çözümüne Bir Adım Daha Yaklaşıldı

Haberler&GelişmelerTip-1 Diyabetin Çözümüne Bir Adım Daha Yaklaşıldı

Tip-1 diyabetle ilgili gelişmeler hız kesmeden devam ediyor. Özellikle Doug Melton’ın içerisinde olduğu araştırmalar benim oldukça ilgimi çekmekte. Çünkü Doug Melton’ın da oğlu Sam tip-1 diyabetli.  Diyabete Karşı Çok Büyük Bir Adım başlıklı yazısı sizlere konuyu biraz daha hatırlatacaktır.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ve Harvard Üniversitesi bilim insanları tarafından tip-1 diyabetin olası tedavisi için harika bir adım daha geldi.

Bu çalışma Pazartesi günü Nature Medicine ve Nature Biotechnology dergilerinde yayınlandı. Ana işlevi insülin üreten beta hücrelerini yaratmak ve saklamak, yani bağışıklık sisteminin saldırısından korumak ve aynı zamanda insülin salgılanmasını sorunsuz bir şekilde salgılatmak için bir teknoloji geliştirildi. Harvard Üniversitesi Kök Hücre Araştırma Merkezi’nde inşaa edilen bu çalışmanın birinci fazında fareler üzerinde başarılı olduğu görüldü. İlerleyen zamanlarda tip-1 diyabetli bireyler üzerinde de denenmesi hedefleniyor.

MIT (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) ve Harvard Üniversitesi’ndeki bilim insanları ve araştırmacılar diğer üniversitelerdeki uzmanlar ile ortalama altı ay boyunca hız kesmeden çalıştı. Altı ay süresince; implante edilen ve insülin üretme görevi olan beta hücrelerinin bağışıklık sisteminin saldırısına karşı dayanabilmeleri için bir cihaz geliştirildi. Doğal yöntemlerle üretilen bu cihaz içerisine yerleştirilen beta hücreleri bağışıklık sisteminin saldırısından korundu.

Bu çalışmada oldukça önemli bilim insanları bulunmakta. Douglas Melton Harvard Xander Üniversitesi Profesörü ve Howard Hughes Medikal Araştırma Enstitüsü Kurucusu. Dan Anderson ve Bob Langer MIT’den, Gordon Weir Joslin Diyabet Merkezi ve Harvard Üniversitesi Kök Hücre Araştırma Merkezi’nden ve Dale Greiner ise Massachusetts Üniversitesi’nden.

Son zamanlarda özellikle bağışıklık sistemi saldırısını önleyebilmek adına alterantaif metodlar geliştiriliyor. Beta hücrelerini bir çeper içerisinde korumaya almak ve insülin salgısını da hayata geçirmek adına yapılan çalışmalar ise oldukça ilgi çekici. Eminimki bu ekipten de güzel sonuçlar çıkacaktır.

Unutmayın; halen hayvan deneylerinde. İnsan deneylerine geçmeden kesin oldu ve bitti diyemiyoruz.

10 YORUMLAR

  1. Merhaba. Ben 10 senedir diyabet hastasıyım yaşım 17 çok fazla üzüntü sinir yaptıgım icin şekerlerim sürekli yüksek ve çok kilo alıyorum 63 kiloyum 1:65 boyum var saglıklı zayıflamak icin ne yapmalıyım ve kac ünite insulin yapmam lazım günde?

    • Gamze kilo problemini kafana takma o en son adım bügün alır yarın verirsin. Öncelikle diyabeti sana tam olarak öğretebilecek ve düzenli takip edecek hoca ve diyetisyen edin. Elinde olmayan düzeltemeyeceğin sorunlarında üzerine kafa yorma çünkü değişen bir şey olmayacak. Sen biraz hastalığı kendine uydurur çokca da sen ona uyarsan sorun kalmaz

    • Gamze Merhaba,

      Kilo vermen için ya da doğru doz insülin için bizim seni yönlendirmemiz oldukça yanlış olur. Yaşadığın ili bilmiyorum ama gitme imkanın varsa diyabeti bilen bir diyetisyene gitmene öneririm.

      Kilona ve yaşam şekline göre beslenmen ve insülin miktarların ayarlanabiliyor.

      sevgiler,

  2. Esra hanım daha önce bu tip bir cihaz George Canyon adlı Kanadalı tip 1 diyabetli şarkıcıya implante edilmişti galiba . Eğer öyleyse sonuçları nasıl oldu acaba ?
    Ayrıca anladığım kadarıyla gelecekte bir gün mutlaka insan üzerinde uygulamalar yapılacak . Çünkü gidişat oraya doğru gösteriyor.

    • Oğuz Bey Merhaba,

      George Canyon’un bu süreci hakkında bir bilgim maalesef yok. Araştırmadan bir cevap veremiyorum maalesef.

      İmplant teknolojiler elbette kısa sürede hayatımızda olacak. Eminim ki bizler de tip-1 diyabet yönetimimizi daha iyi sağlayacağız.

      sevgiler

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: