Tip-1 Diyabetle Hafta Sonu Geç Kalkmak
Tip-1 diyabetle tanıştıktan sonra; sabah geç kalkmak, esnek yemek saatleri vs imkansız gibi geliyordu.
Tip-1 diyabetimin ilk yıllarında da sabah saati kurup; kalkıp, şekerimi ölçüp, insülinimi yapıp, biraz bir şeyler yer geri yatardım. Ya da yatamazdım😔🙈Bu durum elbette canımı fazlasıyla sıkardı.
Tip-1 diyabet kıdemi arttıkça bazı şeyler de değişti. Tip-1 diyabetimi, vücudumu, günün herhangi bir saat aralığında, yemek yemediğim zaman şekerimin nasıl bir seyri olduğunu tecrübe etmeye başladım. Ve bunları öğrendikçe sabah kalkış saatlerim ve yemek saatlerimi esnetmeye, gündelik hayatı da kendime zorlaştırmamaya başladım☺️
👉Malum hafta içi çalışıyoruz. Benim için gün 7:30’da başlıyor. Evden götürdüğüm basit kahvaltılıklarla kahvaltımı ofiste en geç 9:30’da yapmış oluyorum. Gün içindeki yoğun tempom, toplantılar sebebiyle de öğlen yemek saatleri hep öteleniyor. 13:00’da, 14’te ya da 15’te bile öğlen yemeği yapabiliyorum. Yemek saatinin ileri saatlere atılmasındaki en büyük risk şekerimin düşme riski. Sensörlü insülin pompam olduğu için şekerim düşmeden insülin gönderimi kesildiğinden hipoglisemi riskim azalıyor. Ya da ola ki şekerim düşmeye başlıyor; ofiste meyve varsa hızla 1-2 ısırık alıyorum☺️ Akşam yemeklerim ise en geç 20:00’da olduğundan akşam yemeği saatiyle çok esnekliğim yok.
👉Hafta sonu ise 11:00 gibi kalkıyorum. Ve güne kahvaltı ile başlıyorum. Saat öğlene yaklaştığından ve sabah çok az şey yesem, doğru dozda insülin yapsam da şekerim yükselişe geçiyor. Uzun süreli açlıklardan sonra vücudun bir oyunu bu ☺️ Bunu da o saatlerdeki bazal dozu, geçici bazalla arttırarak çözebiliyorum.
Aynı zamanda hafta sonu öğlen yemeği yapmıyorum. Geç kalkmanın faydası ☺️ Sadece akşam yemeğim var. Yani hafta için günde 3, hafta sonu ise 2 ana öğünüm bulunuyor.
Dolayısıyla hayat ritmime göre tip-1 diyabet yönetimimi yapıyorum. Aman yemek saati geçti, aman insülin yapmadım gibi telaşlarım olmuyor.
Bu arada yetişkin bir tip-1 diyabetli olduğumdan öğün atlamanın bana bir sıkıntısı bulunmuyor. Ama gelişme yaşındaki diyabetli çocuklarımızın beslenmesi önemli. Onların öğünleriyle bendeki gibi çok esneme yapmayın. Belki ara ara esnersiniz☺️✌️
test