Tip-1 Diyabetli ‘Ben’ ve Tip-1 Diyabetli Kedim ‘Badem’
Ben 12 yaşımdan beri tip diyabetliyim (Şeker Hastalığı) ve şu an üniversite öğrencisiyim. Ailemden ayrılalı 2 sene oluyor. 3 senedir de insülin pompası kullanmaktayım.
Üniversite için İzmir’e taşındığımdan beri HbA1c değerim biraz yükseldi 🙂 Düzensiz yaşamdan olsa gerek. Bir gün eve 3 aylık kedi getirdim. Okulumuzun kampüsünde bulmuştum. Yarı yıl tatili için Bursa’ya kedimi de alıp gitmiştim, yaklaşık 1 ay kadar ailemleydim. Gün geçtikçe annemle bir şey fark ettik, daha doğrusu burada annemin katkısı çok büyük. Kedim aynı 12 yaşımdaki halim gibi çok fazla su içiyor (günde 3 kap su koyuyordum) ve çok fazla idrar yapıyordu. Normalde ayda bir değiştirilen kedi kumunu ben 3 günde bir değiştirir olmuştum. Sürekli yorgun, halsiz ve oyunlara karşı isteksizleşmişti. Kilo kaybı ve iştah artışı da bunu iyice ortaya koydu.
Veterinere götürdük ve açlık kan şekerini bizzat kendi cihazımla ölçtüm ve 480 çıktı. Diğer testlerle beraber karaciğer yağlanması ortaya çıktı ve artık diyabetik kedi maması kullanıyoruz.
İlk şoku atlattıktan sonra aslında ne kadar şanslı bir kedi olduğunu fark ettim. Ben yanındaydım ve ona yapılması gereken tüm iğneler, ölçüm çubukları hepsi fazlasıyla bende vardı 🙂
Şuan kedim Badem’in şekerini halen regüle etmeye çalışıyoruz. Bazen onun kulağından kan şekeri ölçümü yaparken kendi parmağımda deliniyor ve bari ben de ölçeyim delinmişken diyorum. İyi bi ikili olduk bence 🙂 Bazen yüksek çıktığında şekerimiz siz yine dolaptan bir şeyler mi aşırdınız diye takılıyor veterinerimiz bize 🙂 Kediler sahiplerine çekermiş ama bu kadarını da beklemiyordum 🙂 Veterinerimizle ortak çalışmamız sonucu halen regüle etmeye uğraşmaktayız. Badem’de olanların farkında ki çok sakin bir kedi ve hiç sorun çıkarmıyor bize. İnsanın hem kendisinin hem çocuğunun diyabetli olmasının ne kadar özveri gerektirdiğini tecrübe ettim. Okula gittiğimde, acaba hipoglisemiye girdi mi, girecek mi, iğne vakti geçti mi diye endişeleniyorum ama her şeye rağmen ona iğne yapınca ne kadar rahatladığını görmek tüm zorlukları unutturuyor. Bana bağımlı bir canla ilgilenmek için önce kendi sıhhatimin yerinde olması gerektiğini farkına vardım.
Ve annemin ben küçükken benimle nasıl ilgilendiğini, yıllarca HbA1c’mi 6 civarlarında tutmayı başardığını farkına varıp, ona olan borcumu ödeyemeyeceğimi anladım. Bu iş desteksiz yürümez, sevdiklerimiz yanımızdayken moralimiz ve kan şekerlerimiz daha iyi gidiyor. Buradan ev arkadaşımızın bize olan desteğini de yadsıyamayacağım 🙂 Veterinerimiz kedimize artık Balküpü, Balbadem lakaplarını yakıştırıyor 🙂 Biz iki diyabetli artık birbirimize destek oluyoruz.
Okuduğunuz için teşekkür ederim, iyi günler dilerim..
Esen GÖK
Esen yazıyı baştan sona okudum 🙂 Gelicem bademin ziyaretine yine :))
Teşekkür ederiiim 😀 Gel Alper bekliyoruz 🙂
Esen Hanım Merhaba,
Diyabetikkedi.com sitesini bilirsiniz. Bloğu kurduğumuz ilk zamanlar denk gelmiştim bu siteye. Ve inanın çok şaşırmıştım ama amannnn deyip kapamıştım. Nedense benim tip-1 diyabetim daha önemli gelmişti.
Ama bu yazınız beni etkiledi. Yargımı değiştirdi. Bunda Bal Küpü’nün fotosu da etkili olmuş olabilir 🙂
Hipoglisemi anları nasıl oluyor? Asıl ben onu merak ediyorum 🙂 Bizdeki gibi mi? Bu arada haftaya İzmir’deyiz. Buluşalım 🙂 Yarın blogtan duyuru yapacağım bu konuyu.
sevgiler
Benim kedim de cok su içiyor ayrıca şekerli şeyleri kaçırıyoum ondan tatlıya karşı düşkün ancak iştahı yerinde ve süper hareketli bazen şüpheleniyorum acaba mi diye ama onlarada bizim glikometreyle ölçüm yapilabildigini bilmiyordum evdeki herkesin kanlarını arasıra kontrol ediyordum Şimdi Kartopuma da delicem
Esra Hanım,
Ben de daha önce bakmıştım ve başıma geleceğini hiç tahmin etmezdim 😀 şimdi bakıyorum sık sık o siteye.
Teşekkür ederiz 😀 Badem’de daha hiç hipoglisemiye girmedi, çünkü şekerini düşürmek epey zorladı bizi. Daha insülin kullanmaya başlayalı 5 gün oldu, öyle bi durumla karşılaşırsam deneyimlerimi paylaşırım.
Görüşürsek çok sevinirim Esra Hanım, bekliyorum haberlerinizi. 🙂
Elif Demirel,
Internette aratırsanız ”blood sugar” ”cat” etiketleriyle, ölçüm hakkında bir çok yararlı video bulabilirsiniz. evde rahatlıkta Kartopu’nun şekerini ölçebilirsiniz. Şüphe kalmamış olur aklınızda. Geçmiş olsun 🙂
ben tip 1im ve kedilerin tip 1 olabildiğinin söylenmesi bende şok etkisi yaratmıştı.
benim de kedim var ve Allah korusun, kendimi zor idare ederken birde onu düşünemedim…
allah sabır versin
Merhabalar, blogunuzu yeni gordum. Gecmis olsun. Muhtemelen kan sekerini regule etmissinizdir. Ancak baskalarinin da isine yaramasi icin yaziyorum.
Kedilerde, daha cok uzun etkili Lantus kullaniyoruz ve iyi sonuc aliyoruz. Fakat insnlarin aksine, Lantus’u 12 saatte bir yapiyoruz. Aklinizda bulunsun, sevgiler
Merhaba esen, bende tip 1liyim ve tam bir kedi aşığıyım. Ben de bir gün O sevimli şeyle tanışmak isterim tabii onun gibi tatlı sahibiyle de.
Sevgilerle:)
Tabii Elif Hanım ancak biz İzmir’deyiz.. Buradaysanız görüşürüz veya geldiğinizde haber veriniz.
Fatoş Hanım, bizde aynı o şekilde yapıyorduk, humalog hiç bir işe yaramıyordu, lantusu 12 saatte bir yaptığımızda sorun yaşamadık.
Madem tarihi güncellendi, ben de güncel bir haber vereyim 🙂 Kedilerde diyabet insülin tedavisi ile tedavi olabiliyor.. Badem’in şekeri insülinsiz regüle halde son 5 aydır. 🙂 Darısı bizlerin başına tabii 🙂 🙂
Esen Hanım Merhaba,
Ben bir soru sorayım bu vesile ile 🙂
Kan şekeri regülasyonu bizdeki gibi mi? İdeal kan şekeri aralığı ya da 1 ünite insülinin etkisi gibi.
sevgiler,
gerçekten çok üzüldüm benimde bi kedim var ve onun başına gelmesini istemezdim :/ allah kolaylık versin
Esra Hanım, biz humalogla hiç sonuç alamadık, lantus sonuç verdiğiden bir ünite insülin ne kadar düşürüyor bunu bilemiyoruz. Deneme yanılma yöntemiyle uygun doz bulunuyor. Hedef kan şekeri aralığı ise daha geniş, 60’larda düşük hissetmiyor mesela kediler, 230’a kadar normal kabul ediliyor neredeyse..
Esen Hanım Merhaba,
Bizden baya farklıymış 🙂
sevgiler,
çok geçmiş olsun .
[…] tip-1 diyabeti biliyordum ama köpeklerde olabileceğini yeni öğrendim Tip-1 Diyabetli Kedim ‘Badem’ yazısını […]