Kadınların diyabetten ölme riskinin erkeklerden daha fazla olduğu belirlendi.
Avustralyalı bilim adamlarının araştırması, kadınların tip 1 diyabetten ölme riskinin yaklaşık yüzde 40 fazla olduğunu, bunun da kadınların bedeninin kan şekeri dengesini sağlamakta ve insülini düzenlemekte zorlanmasından kaynaklandığını ortaya koydu.
Bilim adamları, 200 binden fazla tip-1 diyabet hastasının katılımıyla yapılan araştırmaların verilerini inceledi. Kadınların birçok hastalıktan ölüm riskinin erkeklerden az olmasına karşın, tip-1 diyabette “bu koruma kalkanının” düştüğü görüldü.
Queensland Üniversitesi’nden Prof. Rachel Huxley, tip-1 diyabet hastalarının yaşam süresinin toplum genelinden az olduğunun bilindiğini ancak araştırmanın kadın ve erkeklerin hayatta kalma şansı arasında da fark olduğunu gösterdiğini vurguladı.
Araştırma ayrıca tip 1 diyabet hastası kadınların felç geçirme riskinin yüzde 37, böbrek hastalığından ölme riskinin ise erkeklerden yüzde 44 fazla olduğunu da gösterdi. Kadın ve erkek hastaların kanserden ölüm riskinin arttığına ilişkin ise bağlantı bulunmadı.
Araştırmanın sonuçları “The Lancet Diabetes and Endocrinology” dergisinde yayımlandı.
Tip-1 diyabette insülin pankreasta hiç üretilmiyor ya da çok az üretiliyor. Hastalık ancak insülin iğnesiyle tedavi edilebiliyor.
Tip-2 diyabetli kişilerde ise insülin üretimi az oluyor ya da bu hastalar insülini yeterince kullanamıyor. Bu hastalar genellikle insülin iğnesine ihtiyaç duymuyor, diyet ya da ağızdan alınan ilaçlarla tedavi edilebiliyor. (Kaynak: cumhuriyet.com.tr)