TrialNet araştırma grubunun çalışmaları oldukça heyecan verici. Sizlerle de yeni başladıkları bir araştırmayı paylaşmak istedim.
Tip-1 Diyabet Gelişme Riski Olanlar İçin Oral İnsülin Çalışması
Tip-1 diyabetli misiniz ? Eğer öyleyseniz yakınlarınızda diyabet gelişmesinin önlenebilir olup olmadığını bulabilmek için oluşturulan araştırma grubu TrialNet’in araştırma çalışması ilginizi çekebilir.
“TrialNet” tip-1 diyabetin ilerlemesini önlemek, gecikmesini sağlamak ve tip-1 diyabeti tersine çevirmek için yollar keşfetmeye çalışan uluslararası araştırmacılar ağıdır.
Tip 1 diyabet otoimmün bir hastalıktır. Bağışıklık sisteminin ürettiği proteinlerle vücutta insülin üreten hücrelere saldırı olur ve beta hücrelerinin yok olmasını sağlar. Diyabet tanısı konmadan 10 yıl önce otoantikor denilen bu proteinlere kanda bakılarak bireyin ilerde diyabetli olup olmayacağı tesbit edilebilir. TrialNet’in çalışmalarının en önemli hedefi insanlarda diyabeti geciktirme ya da önlemektir.
Ailenizde biri tip 1 şeker hastalığı varsa siz ve diğer aile üyeleri risk altında olabilir. TrialNet tip-1 diyabet gelişme riski insanlarda diyabeti geciktirmek veya önlemek için çalışıyor.
Ağız yoluyla alınan oral insülin ile tip-1 diyabetin gelişmesinin önlenebilir olup olmadığını belirlemek için araştırmacılar tip-1 diyabetli ve yaşları 3 ila 45 olan erkek kardeş, kızkardeş, çocuk veya ebeveyn, yaşları 3 ila 20 yıl olan kuzen, teyze, amca, yeğen ya da büyükbaba gibi yakınlarını bir araştırmaya dahil ettiler.
TrialNet şimdi oral insülini (insülin enjeksiyonu ile değil ağızdan alınan kapsül.) test ediyor. Oral insülinin tip-1 diyabeti önlemeye yardımcı olup olmayacağını göreceğiz. Bir süre önce tamamlanan çalışmanın sonuçları (DPT -1 olarak adlandırılan) oral insülinin risk altında bulunan bazı kişilerde tip-1 diyabeti önleyebileceğini ya da geciktirebileceğini düşündürtmektedir.
Çalışma Nasıl Yapılacak?
- Projeye dahil olan kişi her gün bir kapsül alacaktır .
- İnsanların yarısı insülin ile doldurulmuş kapsüller alacak.
- İnsanların diğer yarısı ise (etkin olmayan madde içeren bir kapsül ) bir plasebo alacak .
- Araştırmaya katılanlar aldıkları kapsülün insülin veya plasebo içerip içermediğini bilmeyecek.
Her 6 ayda bir çalışma merkezi gelip kan testleri yapılacak. Ama bu sürenin dışında da gereklilik varsa kan testi yapılabilecek. (Kaynak: diabetestrialnet.org, diabetesselfmanagement.com, diabetesnews.com)
Esra Hanım günaydın,
Yazıda şöyle bir cümle geçiyor:”Diyabet tanısı konmadan 10 yıl önce otoantikor denilen bu proteinlere kanda bakılarak bireyin ilerde diyabetli olup olmayacağı tesbit edilebilir. ”
Benim de 4 yaşında bir oğlum var ve en büyük korkum onun da benim gibi tip 1 e yakalanması. Yukarıdaki açıklamaya istinaden bizim ülkemizde de bu test yapılıyor mu merak ettim? bilginiz var mı?
Teşekkürler, sevgiler..
Damla Hanım Merhaba,
TrialNet bir araştırma grubu ve söz konusunun da bir araştırma çalışması olduğunu düşünürsek sadece otoantikorlara bakarak gerçekten tam olarak tahmin edilebilir mi inanın bilmiyorum.
Otoantikorlar: GADA, IA-2 antikoru , IAA ve ICA’dır. Bu otoantikorlara rutinde bakılarak ve iyi bir şekilde sonuçları yorumlanarak belki çözüm üretilebilir. Ki bu testler Türkiye’de yapılıyor ve zaten tip-1 diyabet tanısında da kullanılan otoantikorlardır. Bir de ben anne olsam D Vitamini testi yaparım çocuğuma. Ve eksiklik varsa D vitamini takviyesini ihmal etmeden veririm.
http://www.turkjem.org/sayilar/70/buyuk/8-12.pdf linkinde ilgimi çeken bir çalışma var. Bu çalışmayı okumanızı da öneririm.
sevgiler
Merhaba ,
Ben Çağla için bir genetik test yaptırdım. antikorları negatifti bu yüzden doktorumuz bakalım dedi. Başkent Üniversitesinde bu doku uyum testini yapıyorlar. Çağla’nın çok yüksek risk grubunda olduğu çıktı . Yani genlerinde doğuştan beri tespit edilen olgular varmış. Lakin biz bunu önceden öğrenseydik ne olacaktı ??? Belki bu bahsedilen çalışma işte burada devreye giriyordur. Ben sizin yerinizde olsam çocuğuma bu testi yaptırırım . Sonra da önleyici ne tür önlemler alınabileceğinin peşine düşerim. Bence bu konuyu Türkiyede de takip eden doktorlar var.
Esra Hanım, Asena Hanım,
Bilgilendirdiğiniz için çok çok teşekkür ederim. Bu konunun üzerinde mutlaka duracağım..
Sevgiler..