Türk Araştırmacıdan Şeker Hastalığı İle İlgili Önemli Keşif

Genel BilgilerTürk Araştırmacıdan Şeker Hastalığı İle İlgili Önemli Keşif

Türk Araştırmacıdan Şeker Hastalığı İle İlgili Önemli Keşif

Joslin Merkezinde görevli Dr. Dirice, bazı bağışıklık hücrelerinin insülin salgılayan beta hücrelerinin gelişmesine yardımcı olduğunu keşfetti.

seker-tip1

ABD’deki Joslin Diyabet Merkezi’nde görevli Türk bilim adamı Dr. Ercüment Dirice, Tip 1 diyabet hastalarında insülin salgılayan beta hücrelerinin gelişmesini sağlayan bağışıklık hücrelerini belirledi.

Joslin Diyabet Merkezi Adacık Biyolojisi ve Yenileyici Tıp Bölümü araştırmacılarından Dr. Dirice, “Tip 1 diyabette bağışıklık sistemi pankreastaki adacıklara saldırır ve insülin üreten beta hücrelerini yok eder. Daha önce pankreastaki adacıklara saldıran bağışıklık hücrelerinin, beta hücrelerini olumsuz etkilediği varsayılıyordu. Oysa laboratuvar ortamında obez olmayan diyabet hastası fareler üzerinde yapılan son araştırmalar, bağışıklık hücrelerinin aynı zamanda beta hücrelerinin gelişmesine yardımcı olduğunu da gösterdi” dedi.

Joslin Merkezi’nin 50 Yıl Madalyası Araştırması’na katılan, 50 yıl ya da daha uzun zamandır Tip 1 diyabet hastası olan bazı kişilerde hala beta hücrelerinin bulunduğunu ve insülin salgılamaya devam ettiklerini belirlediklerini söyleyen Dr. Dirici, bağışıklık hücrelerinin beta hücrelerinin gelişmesini tam olarak nasıl sağladığını, hangi hücrenin bu süreçte rol oynadığını bulmak için bir dizi araştırma yaptıklarını söyledi.

Araştırma sırasında obez olmayan diyabetik farelerin pankreas adacıklarından alınan bağışıklık hücreleri, diğer bir grup obez olmayan diyabetik farelere enjekte edildi ve beta hücreleri üzerindeki etkileri değerlendirildi.

Bağışıklık hücreleri arasında B ya da T hücrelerinin alt türlerinin bulunduğu belirlendi.

Dr. Dirice, beta hücrelerinin çoğalmasına B hücrelerinin değil de T hücrelerinin yol açtığını keşfetti.

B hücreleri verilen farelerde beta hücresi gelişiminde herhangi bir fark gözlenmezken T hücresi alt türlerinden CD4+ ve CD8+ verilen farelerdeki beta hücrelerinin sayısında kayda değer artış kaydedildiğine işaret eden Dr. Dirice, beta hücresi gelişiminin bağışıklık hücrelerinin adacıklara saldırması ve glikoz ile insülin etkisinden bağımsız olmaları durumunda görüldüğünü belirtti.

Hücre kültürleri ile yapılan deneylerde CD4+ ve CD8+ hücrelerinin inflamatuvar sitokinler ve kemokinler (Interleukin 2, Interleukin 6, Interleukin 10, MIP-1? ve RANTES) salgıladığını ve bunların da bir araya gelerek beta hücrelerinin artışına neden olduğu belirlendi.

Tip 1 diyabette patolojisinde bağışıklık hücrelerinin oynadığı rolün değiştiğini gösteren araştırma, beta hücreleri gelişiminde bu tür “çözünür faktörlerin” rol oynadığını ilk kez ortaya çıkarıyor.

Araştırmayı yöneten Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Doç. Dr. Rohit N. Kulkarni şunları kaydetti:

“Bağışıklık sisteminin tüm beta hücrelerini yok ettiği varsayıldığı için Tip 1 diyabet hastalarının ömür boyu insülin alması gerektiğini sanılıyordu. Ancak yaptığımız araştırma 50 yıldan uzun süredir Tip 1 diyabet hastası olan kişilerde bile bazı beta hücrelerinin hayatta kaldığını ve insülin salgılamaya devam ettiğini ortaya çıkardı. Belirlediğimiz bağışıklık hücreleri, beta hücrelerini koruyan ve geliştiren sinyaller gönderiyor. Elde ettiğimiz bulgular, bize yepyeni bir yol açtı. Bundan sonra bağışıklık hücrelerinin, insanlardaki beta hücreleri gelişimine etkilerini araştıracağız. CD4+ ve CD8+ hücreleri tarafından salgılanan kimyasallar, Tip 1 diyabetin önlenmesi için beta hücreleri gelişimini sağlayarak yeni bir tedavi seçeneği sunabilir.”

“Diabetes” dergisinin Ocak sayısında yayımlanacak araştırmaya Çocuk Diyabeti Araştırma Vakfı’nın (JDRF) yanı sıra Türk Diyabet ve Obezite Vakfı da destek verdi.

Akdeniz Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden mezun olduktan sonra Tıbbı Biyoloji ve Genetik Bölümü’nde master ve doktorasını tamamlayan Dr. Dirice, halen Joslin Merkezi’nin Adacık Biyoloji ve Yenileyici Tıp Bölümü’nde araştırmacı olarak görev yapıyor.

Dr. Dirice, 11. Avrupa Endokrinoloji Kongresi’nde Genç Araştırmacı Ödülü, Altan Günalp Tıbbi Araştırma Ödülü ve merkezi ABD’de bulunan JDRF Araştırma Ödülü’ne layık görüldü. (Kaynak: haberler.com, taylankabalak.com.tr)

 

25 YORUMLAR

  1. Ercüment Bey’e mail gönderdim. Aldığım yanıtları sizinle paylaşıyorum.

    Sayin Esra Avci,

    Mailinizi alir almaz hemen gondediginiz linkleri incelemeye basladim. Emekleriniz icin bende bircok kisi gibi tesekkur ederim. Bence harika isler cikariyorsunuz. Ben elimden geldigince yardimci olmak corbaya bir tutam tuz atmak isterim. Bildiginiz gibi biz isin mutfak kismindayiz. Bizim klinik oncesi yaptigimiz calismalar ve urunler son kullaniciya ulasmak icin uzun bir yol katedecekktir. Kisacasi henuz tam olarak mekanizmasi aydinlatilmamis Tip1 Diyabet mekanizmasi icin 1 tugla da biz koymus olduk. Benim cevaplayacagim sorular varsa lutfen yazin.

    Skype’tan tabiki de görüşebiliriz. Bu isin arastirma kisminda uzerimize dusup yaptigimiz islerden ve projelerimizden insanlarin anlayabilecegi duzeyde bir konusma yapariz. Ancak gunun buyuk bolumunu laboratuvarda (hafta sonlari dahil) gecirdigim icin uygun bir tarih icin bana birazcik zaman taniyin. Burasi kalabalik oluyor genelde.

    Teşekkürler.

    • SAYIN ERCÜMENT BEY BULUŞUNUZ BENİ ÇOK SEVİNDİRDİ İNŞALLAH TİP 1 DİABETİN ÇARESİNİDE YAKIN ZAMANDA GÖRECEGİZ SİZ TÜRK DOKTORLARIMIZIN ÇABASIDA BİZLERİ AYRICA MUTLU EDİYOR. BENİM OGLUM DİABET BÜTÜN HERKES İÇİN DUALAR EDİYORUM ŞU HASTALIGA SON VER YARABBİM DİYORUM. SONUÇLARI YAKINDAN TAKİP EDECEGİZ BAŞARILAR.

  2. merhabalar Esra hanım yani şunumu anlamalıyız aslında tip1 diyabete sebep olan beta hücrelerinin yok olması durdurulabilir yada yenilenebilir dolayısıyla insüline ihtiyaç ortadan kalkar mı? bu bir umut diyebilirmiyiz?

  3. Esra Hanım,

    Bize bu bilgileri ulaştırdığınız için öncelikle çok teşekkürler..ben bir gün hastalığımıza çare bulunacağını biliyorum..inşallah yakın zamanda olur..

    Bu arada, bu kadar önemli işlere imza atan, belki de bir devrim açacak bir doktor ne kadar da mütevazı bir kişiymiş değil mi?

    • Damla Hanım,

      Aynı fikirdeyim. Gönlümüzü Eda Hanım aldı. Mütevazılık ve yakın olma çabası bizi bizden aldı.

      Keza Ercüment Bey’in de böyle olması inanın harika bir şey.

      Bir mailimize bu kadar yoğunluğu arasında hızlıca yanıt veren doktorlar; Eda Hanım ve Ercüment Bey. Ancak maalesef Türkiye’de para kazanma endişesi ile muayenehanesi dolup taşan doktorlar ne bir mailinize ne de bir aramanıza yanıt veriyor. Çoook doluyum çoook 🙂

      sevgiler

  4. ilk önce sizlere çok teşekkür ederim hepine bu haberi duyar duymaz gözlerim doldu bi umut ışıgı varya bu beni çok mutlu etti umarım binlerce kardeşime faydası olur çok utluyum tekrardan teşekkür ederim 🙂

  5. İçimdeki his önce çare olarak bağışıklık sisteminin saldırıyı durdurmasına yönelik olacak…sonra insülin oranları azalacak sonra pankreas doğal bir süreç olarak kendini yenileyecek…yani bence sır bağışıklık sisteminde saklı…gibi geliyor bana 🙁

  6. arkadaşlar ekmek tatlı şeyler yemezsenız ara ögüm-nlerde tam bugday ı bır dılım ve peynır yada yumurte yersenız baklıyetle bulgurla yada esmer makarnayla beslenırsenız insülın kolay kolay kullanmazsınız ceviz fındık fıstık her ögünüze koyun meyveden uzak durun

    • Erdal Bey Merhaba,

      İnsülin kullanmamayı başarmak sizce büyük bir başarı mı? Yani tip-1 diyabetli bir birey insülin kullanmamayo başarmışsa her şey yolunda mı gider sizce?

      Ceviz ve fındık tüketimi sık olursa bireyin kilo alacağını ve insülin ihtiyacının artacağını biliyor musunuz peki?

      Yorumunuzda önerdiğiniz beslenme şekilleri oldukça yanlış. Özellikle ara öğünde kesinlikle meyve yemeyin demek daha da yanlış. Eğer tip-1 diyabetliyseniz ve doktor ve diyetisyeniniz size bunları önermişse doğru yolda değilsiniz.

      Sevgiler

  7. merhaba benim kızım tip1 diyabetli.diyet çok önemli ara öğünlerde mutlaka meyve yenmeli.diyetisyenlerin hepsi bu konuda yeterli değil

  8. merhaba haberlerde diyabet için yeni umut başlığında haber gözüme çarptı haberde kahve rengi yağ dokusu ile ilgili acaba bunun hakkında yeterli bilgisi olan varmı ?

  9. Öncelikle bütün diyabet hastlarına ve ailelerine geçmiş olsun diliyorum. Ben de Tip 1 diyabetim. Değerli arkadaşlar.Ben tıp dünyasının samimiyetine inanmıyorum.İlaç şirketlerinde Ar-Ge de üst düzeyde yöneticilik yapan dostlarımla sık sık bu konuları konuşuyoruz.Bu alan müthiş bir ticari saha.Bir insülin üreticisinin yıllık cirosu milyar dolarlarla ifade ediliyor.Böbrek nakli yapan,göz nakli hatta kalp nakli yapan tıp dünyası diyabete çözüm bulamıyor. Hiç inandırıcı değil. Dünya genelince artık insanların sağlığı hayatı üzerinden kazanç kapıları yaratılmasına engel olacak bir örgüt kurulmalı. Ve yaptırım gücü oluşturulmalı. Mars’ta bitki yetiştiren ve tarımı hatta insan hayatını oraya taşımaya çalışan bir dünya diyabette naçare. Siz inanıyormusunuz?

    • Arkadaslar İnsulun Kalkarsa Bazı Para BabalarınıN Sonu Olur Bu Yuzden bır Çare Bulundugu An O Çare Ureten Kişi Ya Ortadan Kayboluyor Yada Öldürülüyor İlaç mafyaları Bu Olayın Ustunde cok Duruyo Kımsede Buna Bir dur demıyor SanKi OrtaKlasıyolarmıs gibi Bir arkadasımız Yorum Yapmıs demişki Marsa Adam Cıkıyoda Kalp NakLı Bobrek NaKLı Ve guunumuzde Yuz NakLıde cıktı Bunları Yapan Turk Bılım Adamları Yada DunyadaKı Bılım AdamLArı Diyer deyımlerle Prof doktorLar Bunun Neden Oldugunu bılıyorlarda Onlarda Korkuyolar Lutfen Bu duruma Bır Care BulsuNLar saYın Cumhur baskanımıza seslenıyorum AllaH Rızası Icın Kızım Daha 5 YAsında Diyabet hastası Ne Yerse Seker 500 den Asagı dusmuyor Allah Rızası ıcın Buna bir care…Saygılarımla

  10. bize de zamanında beş seneye çıkacak demişlerdi çaresi kaç beş seneler geçti bence diyabet ilaçlarının pahalılığı diyabete çare bulunmasını engelliyor açıkçası

  11. Değerli Özlem Hanım,
    Şunu ayırmakta fayda var. Çaresinin bulunamaması diye bir şey asla söz konusu değil.Kesinlikle çaresi var.Bunun yerini tutacak yani Diyabetten gelen parayı başka bir hastalıktan tedarik edilecek sürece gelindiğinde emin olun piyasaya sürülecek çaresi. Hiv virüsünün yayılımını durduran Tıp dünyası ve bunlarla birlikte kalp nakli yapabile bir Tıp dünyası böylesi küçük bir metabolizma hastalığını bulamaması kesinlikle imkansız. Biraz araştırın ve sektörde diyabetten gelen parayı duyunca şok olacaksınız.

    • Murat Bey Merhaba,

      Sizinle aynı fikirde değilim. Diyabetle uğraşan koskoca bir bilim ve tıp dünyası var. Ve çareyi bulacak kişinin kazancı ve zincirleme sektörün kazancı daha da büyük olacak.

      Sizin kadar sektörü de bildiğimi düşünüyorum. Ancak bu kadar uzman araştırmalar yapıp devrim yapmak için çabalarken ilaç sektörünün buna engel olması imkansız gibi geliyor. Zira hadi bir kişiyi ya da binlerce kişiyi engellediler. Bir başka kişiyi nasıl engelleyecekler?

      sevgiler

  12. benim demek istediğim ilaçlarımız pahalı ve ilaç firmaları bunu fırsat bilerek çare bulunmuyor, kaç defa diyabete çare diye haber çıktı ama uygulamada bir gelişme yok

  13. kaç defa hadi inşallah diye umutlandık bize doktorlar beş seneye çıkacak çaresi diye söylendi kaç beş seneler geçti ama yinede umudum var inşallah çaresi çıkacak

  14. 9 yaşımdan beri tip-1 diabetim, şuan yaşım 32! gezmediğim doktor (prof. doç. uz. vs..) kalmadı bu hastalık yüzünden. kontrollü birisiyimdir! herkes gibi bende şu yapay pankreasın ülkemize teşrif ettirilmesini bekliyorum. belki ”sağlık bakanımız” bu hassas konuyla ilgili olarak yapılan çalışmalara hız kazandırır!!

  15. fransada da doktorlar bazı hastalıkları bitirici ve önleyici bir yöntem bulmuşlar şeker hastalığının nedenini ve kaynağını bulmuşlar inşallah devamı gelir

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: