Her zaman Türkiye’deki Sosyal Güvenlik Sistemi’ni eleştiriyoruz. Özellikle kan şekeri ölçüm çubukları ve insülin pompası geri ödemeleriyle ilgili.
Mevcutta Türkiye’de tip-1 diyabetli olduğunuza dair rapor çıkardığınızda raporunuzun geçerli olduğu süre boyunca insülinlerinizi, insülin kalemlerinizi ve iğne uçlarınızı fark ödemeden eczaneden alabiliyorsunuz.
İnsülin pompası kullanıcısı iseniz insülin pompası için SGK 2,700-3,500 TL arasında destek veriyor ve tip-1 diyabetlinin cebinden 1,800-4,800 TL arası fark çıkıyor.
İnsülin pompası sensörü için de SUT’da ayda 2 adet ücretsiz alınabilir dense de halen ücret karşılığında alınmakta.
İnsülin pompası ve setleri için de 3 ayda 1 kez ortalama 150 TL fark ödeniyor.
Kan şekeri ölçüm cihazı ve çubukları için de bizlerin cebinden farklar çıkmakta.
Ayrıca son olarak her 2 yılda 1 sağlık raporumuzu yenilemek zorundayız. Yenilemezsek tip-1 diyabetimize dair kullandığımız insülin, iğne ucu gibi raporla ücretsiz aldığımız her ne varsa ücretli almak zorunda kalıyoruz.
İnsülin pompası ekipmanlarının da geri ödemesini almak için evraklarla beraber bulunduğumuz ilin SGK İl Müdürlüğü’ne gitmemiz gerekiyor. Yoksa ödemeyi alamıyoruz.
Peki yurt dışında yaşayan takipçilerimiz bize yaşadıkları ülkeyi ve mevzuatları anlatabilir mi? Yani yukarıda benim yazdığım gibi devletin politikası hakkında bizlere bilgi verebilirler mi?
Merhaba,
2005 yilinin Temmuz ayinda tip 1 diyabet teshisi kondu. Ekim ayinda ise Amerika`ya yerlestik. Turkiye`den giderken nerdeyse 4-5 aylik bir insulin stogum vardi. Esimden dolayi saglik sigortamiz da bulunmaktaydi. Ama inanin Amerika`da saglik sigortanizin olmasinin pek fazla bir degisiklik yaratmadigini soylemek zorundayim. Neyse once elbette olcum cubuklarim bitti. Ilk seferinde eczane marketlerden striplerimi ucret odeyerek edindik. Insulinlerimin bitmesine yakin bir dahiliye doktorundan randevu almaya calistik ve inanin yaklasik bir ay kadar surdu. O sirada insulinlerimde cok azaldi. Bir ayin sonunda bir hastanenin aciline gidip insulinlerimi yazdirmayi denedik. Epey yuklu miktarda bir fatura karsiliginda insulinlerimi recete ettirebildik. Orada Refill sistemi va.r Simdi cok net hatirlamiyorum ama galiba 5 sefer doktora gitmeden recetenizi alabiliyorsunuz. Tabii buradaki gibi degil. Sigortanizin ilac teminati ne kadarsa o kadar oduyor sigorta. Ve epey yuklu bir miktar odedigimizi hatirliyorum. Bunlar ilk acemiliklerdi. Sonradan ogrendigimize gore o kadar cok para odememizin sebebi Amerikadaki sigortalarin insulin kalemlerini ya hic karsilamamasi ya da cok az bir miktarini karsilamasiymis megerse. Gercekten de orada hic kimse kalem kullanmiyor. Kucuk ince enjektorler ve karisim insulinler kullaniliyor. Biz de oyle yaptik. Ama yine bir dunya para odeyerek aldik insulinlerimi. Karisimi kendiniz hazirlayip enjektore cekiyorsunuz her seferinde. Alismam bir hayli zor oldu. Hatta ilk seferlerinde aglayip duruyordum. Alistiktan sonra pek bir sorunu yok. Disari cikacagim zaman biraz problem yasiyordum. Ince ayar yapiyorsunuz sonucta. Once birini cekiyor sonra onun bir kismini bosaltiyor diger insulinin dozunu ona gore ayarliyorsunuz gibi islemleri vardi. Olcum cihazinizi da yine istediginiz marka tabii parasiyla alabiliyorsunuz!
Tekrar Merhaba,
Bir kac ekleme yapmamda fayda var. 1 kutu 10ml`lik insulin vial`e (HumilinN kullaniyordum o zamanlar) sigortamiz kapsadigi halde yaklasik 90-100 $ oduyorduk. Insulin kalemleri de bir kutusu yaklasik 300$ di. Varin gerisini siz dusunun!
Almanya’da yasiyorum,Seker ölcüm cihazim icin ücret ödemedim,test cubuklari icin 3 aylik pakete 5 Euro ödedim (500 adet cubuk ) Insulinlerim icin recete basi 10 euro ödüyorum,Ignelerim icinde recete basina 3 euro ödüyorum, ha bir de insulin kalemlerim icin bi defalik 20 Euro ödedim, sonrasinda 0,5 lik doz icin kalem istedim onu doktorum verdi ücret ödemedim, parmak ucunu delmek icin lanzetler’e de 3 euro gibi bir fiyat ödedim 250 lanzet var icinde…
merhaba fransada yasiyorum ..3o yildir diabetim var once tip 2 son 10 yildir tip 1….inannin su gune kadar hiç bir ucret odemedim ne tip 2 ilaclara, simdide insulin, cubuk,ingeler ,lancing device de ,insulin pompasi da ucretsiz ..seker olcumu cihazi da .ve her 2yilda yeni model sece biliyoruz galiba fransanin sosyal guvenlik sistemi avrupanin en iyilerin den biri tekrar merhaba bu ara doktoralara da hiç ucret verrmiyoruz tabii diabetle ilgili olanlarla…
….sansim var
Merhaba Esra;
Almanya Hessen eyaletinde yaşayan tip 1 diyabet hastası oğlum için (9 yaşında;1yıldır diyabet) bu güne kadar hiç bir ücret ödemedim.Buna insülin pompası da dahil.Bir reçete karşılığında eczaneden her ihtiyacımı alıyorum.Tip 2 ler için durumlar biraz farklı bunu da söyleyim.Tip 2 lerde bazı ödemeler gerekli.
Sevgiler;
Hepinize Teşekkürler.
Bölyece Almanya, Amerika ve Fransa hakkında bilgi sahibi olmuş olduk.
Sevgili Sipsi,
Her şeyin para olmasına inanın çok şaşırdım. Amerika sağlık politikasında ciddi sıkıntılar olduğunu biliyordum ama en azından kronik hastalıklarda yoktur bu kısıt diye düşünüyordum. İnsülin kalemi kullanmak bile galiba orada lüks.
Sakis Hanım ve Yıldız Hanım,
Almaya da tip-1 diyabetli olmak daha kolay anladığım. Sayenizde hem yetişkin hem de çocuk tip-1 diyabetlilerdeki durumu öğrenmiş olduk. Yetişkinler ve çocuklar arasında anladığım kadarıyla da fark var.
Cemal Bey Merhaba,
Fransa bence de sağlık politikası anlamında örnek ülkelerden biri. Beslenme şekillerine göre sanki diyabetli sayısı fazla bir ülke gibi geliyor. Biliyorsunuz yılbaşında Fransa’daydık. Gördüğümüz yemek yeme şekli sebebiyle insanların diyabetli adayı olmamaları mucize olur diye düşünüyorum.
Hepinizden aldığım bu verilerle Türkiye’de Sağlık Bakanlığı ve SGK’ya iletmek üzere bir proje dosyası hazırlayacağım. Diğer ülkelerdeki durumları da anlatıyor olacağım. Bu sebeple verdiğiniz detayla oldukça işime yarayacak.
Diğer bir konum rapor. Sürekli ilaç raporu gibi raporlarla uğraşıyor musunuz? Türkiye’de raporları 2 yılda 1 kez yenilemek lazım. Oralarda bu rapor konusu nasıl işliyor? Engelli ya da özürlü raporu var mı? Varsa tip-1 diyabetliler için süreç nasıl oluyor?
sevgiler
Esra hanim evet Cocuk ve yetiskiler arasinda fark var, ki cocuklar icin genelde hicbir zaman ücret ödemiyoruz öksürük surubu icin bile, ve insulin pompasi burda maalesef hemen verilmiyor cocuklara ve sekeri cok zor dengelenen kisilere veriliyor,tabii kendim cebimden ödersem alabilirim , Daha yeni oldugum icin raporlar konusunda bir bilgim yok,Sali günü 3 aylik kontrolüm var Doktoruma sorayim bu detaylari…
Merhaba ,
Ben cidden merak ettim şimdi , Amerikada pompa parası ödenmiyorsa Omnipod neden Avrupada daha aktif değil. Türkiye de bile pompa için bir miktar para ödeniyor . Allah allahhhh