Türkiye’de Diyabetli Sayısı ve Kan Şekeri Ölçümü
Türkiye’de yaklaşık olarak 6,5 milyon bilinen ve 3,5 milyon da bilinmeyen diyabetli (şeker hastalığı) sayısı olduğunu biliyor muyduk?
Peki özellikle tip-1 diyabetli sayısının halen tam olarak bilinemediğini biliyor musunuz? O kadar teknolojik bir sistemi varmış ki ilgili bakanlığın. Her şey tıkır tıkır çalışıyormuş. Ama nedense sayı net değil 🙂
Peki diyabetli sayısı bu kadar yüksekken devletin diyabetlilere yaklaşımı neden bu şekilde? Sosyal güvencesi olmayan diyabetliler insülin almada, iğne ucu almada sıkıntı yaşamakta. Bizler gibi orta sınıf aileler ve/veya çocukları kan şekeri ölçüm aleti ve stribi alabilmekte. Hatta kendi aile ekonomilerini biraz zorlayarak insülin pompası dahi alabilmekte.
Ama dediğim gibi diyabetli hayatlarımızı daha kolay yaşayabildiğimiz araçlara bizler belki öyle ya da böyle ulaşabiliyorken, bu araçlara hiç ulaşamayan ailelerin ne durumda olduğunun farkında mıyız?
İnsüline, iğne uçlarına, kan şekeri ölçüm aleti ve striplerine ulaşamayan diyabetli bireyler eminim bu araçlara ulaşırlarsa kan şekerlerini bizden daha iyi takip ederler. Çünkü biz elimizde bu araçlar olsa bile kan şekerimizi ya hiç takip etmiyoruz ya da ara sıra bakmanın ötesine gidemiyoruz.
Bunu neden mi söylüyorum? 22 Haziran’da düzenlenen yeni SUT’da tip-1 diyabetli yetişkin bireyler SGK kapsamında günde 5 kez kan şekeri ölçümü yapabilmekte. Bu da 3 ayda 9 kutu demek. 22 Haziran öncesinde ben 3 ayda 18 kutu civarında alıyordum. Peki ben 18 kutu ile kan şekerimi daha yakından takip ederken 22 Haziran’dan sonra ne yapıyorum? SGK’nın ödemediği 9 kutunun parası benim cebimden çıkıyor. Bu para cebimden bence çıkmak zorunda. Çünkü ben kan şekerimi bu şekilde daha yakından takip edip oluşan ani değişikliklere göre anında da müdahale edebiliyorum.
Ben günde yaklaşık 10 kez ölçüm yapıyorum. Ama eğer ki kan şekerimde bir düzensizlik varsa bu ölçüm sayısı 20 lere kadar çıkabiliyor. Her saat başı 1 kez kan şekeri ölçümü demek bu.
Normal bir günde diyabetliler kaç kez ölçüm yapabilir? Sabah açlık-tokluk, öğle açlık-tokluk, akşam açlık-tokluk ve gece 03:30. Toplamda 7 kez ölçüm.
Cümleleri çok uzattım. Birçok konuya da değinmiş oldum 🙂 Dilekçe gönderimini de unutmayalım. Ocak 2014’te çıkacak SUT’da taleplerimizin yerine gelmesi GSS İlaç ve Eczacılık Daire Başkanlığı’na DİLEKÇE GÖNDERİYORUZ linkindeki dilekçeyi en azından maille gönderin.
Peki sizler günde kaç kez ölçüm yapıyorsunuz?
Unutmadan da söylemek isterim. Türkiye’de diyabetli bireylerin çoğu kan şekerini evinde hiç ölçmüyor. Doktoru reçetesine strip yazsa dahi gidip eczaneden almıyor. Ya da stripleri alıp evin bir köşesine koyuyor. Son kullanma tarihleri geçiyor.
Bu durum tip-2 diyabetlilerde daha kötü. Kendilerini kötü hissedince ancak ölçüm yapan bireyler var maalesef (Ölçüm yapan tip-2 diyabetlileri tenzih ederim.)
Buyrun. Şimdi söz sizde. Kendi istatistiğimizi çıkaralım. Günde kaç kez kan şekerinizi ölçüyorsunuz?
her ay cebimden 2 kutu strip almak zorunda kalacak kadar sık ölçüm yapıyorum. SGK nın insafa gelip sensörlerde ödeme başlatması için de dua ediyorum açıkcası hepsini ödemese bile sensörlü pompa alıp sensörü sürekli taşıyamama rrezaleti yüzünden bu durumu yaşadığım gibi bir izlenimim var maalesef
Esra Hanım,
Sorduklarım biraz konuyla alakasız oldu isterseniz yayınlamayın, mail adresini verirseniz ordan yazabilirim size.
Doktorum isteği üzerine günde bir ana öğünde açlık-tokluk ölçüyorum. Şöyle ki ;
bugün sabah açlık-tokluk ölçüysem, ertesi gün öğlen açlık-tokluk, daha ertesi gün akşam açlık-tokluk şeklinde ölçüm yapıp 15 günlük tablo şeklinde doktoruma bildiyorum, doz da değişime buna göre karar veriyoruz.Ağzımda kuruma, aşırı su içme isteği, grip, değişiklik bir yiyecek yeme v.b durumlarda kendim ayrıca ölçüyorum, Bu ölçümler sizce yeterli mi, fikrinizi alabilir miyim?
Ayrıca resimde görünen insülin taşıma kutusu(çantası) gibi bir kutuya ihtiyacım var lantusum için, nerden temin edebilirim acaba?
Cansu Hanım,
Doktorlar biz diyabetlileri sıkmamak ve süreklî kan şekeri ölçümü yaptırmamak için bir gün sabah açlık-tokluk ölç diyorlarsa diğer gün öğlen, sonraki gün akşam istiyorlar. Sizin ölçüm durumunuz normal.
Bir de gece 03:30 ölçümünü yapmak lazım. Kendinizi iyî hissetmediğiniz ya da hastalık gibi durumlarda ek ölçüm yapmalısınız.
Resimdeki insülin kaleminin orijinal kutusu. Humalog için. Diabstore diye bir site var. İnsülin kalemlerinîzi taşıyabileceğiniz bir cüzdanı oradan alabilirsiniz. İnternette bunu satan çok yer var. Araştırın bence.
Sevgiler
Esra Hanımcım,
Tavsiyenize uyup gece 03:30 olan ölçümü de yapacağım. Cüzdanları da araştıracağım, çok teşekkürler..
Bu arada sitenin kurulmasından bu yana olan tüm yazılarınızı okumaya başladım ve bağımlılık yaptınız, akşamları bilgisayar başından kalkamıyorum 🙂 o kadar güzel anlatmışssınız diyabetle olan yaşamınızı.. Pozitif enerjinize ve hayata bakış açınıza hayran olmamamak elde değil, sizlerden öğrenecek çok şeyim var.. Sizinle tanışıp görüşmek için sabırsızlanıyorum ki daha tanışmadan ailemden biri gibi oldunuz tanışınca neler olacak bakalım 😉
İyi ki varsınız, iyi ki bu güzel siteyi kurmuşsunuz.. Binlerce kere teşekkürler
Cansu Hanım Merhaba,
Güzel yorumunuz için teşekkürler.
Bloğumuzu kurduğumuz günden bu yana sizlerden gelen olumlu geri dönüşler motivasyonumuzu arttırmakta 🙂 . Ve gün geçtikçe ailemiz büyüyor.
Umarım görüşme fırsatımız olur.
sevgiler
Esracım Karbonhidrat saymaya başlayalı daha çok ölçyorum.Şekerime göre hareket etmem gerektiği için,ve bu hareketten sonra gidişatın ne durumda olduğunu görmek için sık ölçüm şart…
EEE konu sağlık olunca şartları zorluyoruz.Artık sesimizi duysalar cok iyi olcak..
sevgilerr canım
Merhaba Esracım. (Ben Mehmet Ali’nin Annesiyim) Bizde bu strip konusunda çok dertliyiz. Devlet ayda üç kutu yerine 4yada 5 kutu verse daha iyi olmazmıydı?
SEVGİLER.
Merhaba,
Biliyorsunuz. Hepimiz bu konuda oldukça dertliyiz. Keşke eskisi gibi en azından 3 ayda 16-18 kutu alabilsek.
Sesimizi duyurmaya çalıştık ama duyuluyor mu bilmiyorum. Umarım yakında zamanda yeni bir düzenleme yapılır.
sevgiler
Cansu hanım merhaba, taşıma kutusu için eczancınızla bir görüşün isterseniz, onlar da bu konuda yardımcı olabilirler.
merhaba bende 2,5 yaşındaki kızım için 3ayda bir 18 kutu accu chek performa alıyorum eczacımla anlastım kutu başı 5tl ödüyorum.ama diger eczaneler kutusunu 14tl ye veriyor.
Merhaba Sedef abla şu eczaneyle nasıl anlaştınız ben bugün kendim paramla 30 liraya aldım yetmediği için bu anlaşmayı nasıl yaptınız? Teşekürler.
mehmet ali merhaba,önce hastaneden raporumu 10*1 seklinde çıkarttım ki buda 3aylık 18 kutu oluyor birçok eczane gezdim hepsi farklı fiyat söyledi en son buldugum eczanede accu chek satan mümessille anlaşmış ve kutu başı 5liraya verdiginde zarar veya kar etmeden verebileceklerini söylediler bende ordan almaya başladım diger ilaçları insülinleride ordan alıyorum.malatya yakınlarındaysan yardımcı olabilirim.hatta adıyamanda falan hastaların hiç para bile ödemediklerini biliyorum.
Teşekür ederim sedef abla yok biz balıkesirdeyiz
ben dokuz kutuyu iki ay zor dayanıyor iki ay dolmadan bitiyor bir günde sekiz kere ölçüyorum eşimde imd c kullanıyor. eskiden dört beş kez ölçerdim ama gebelikten dolayı şimdi daha sık ölçüyorum ve yetişmiyor 9 kutuya 135 milyon verdik ve iki ay dolmadan bitiyor kutu başı 15 milyon bu konuda çok dertliyiz
dokuz kutu malesef banada yetmiyo her ay mutlaka en az 2kutu cebimden almak zorunda kalıyorum cebimden almak zorunda kalıyorum bazen öyle durum oluyoki günde 9 kez ölçüm yapmak gerekiyo pompa rezervuarları deseniz ayrı bi sorun 3 günde bir değiştiryordum sonra 5 günde bir değiştirmeye başladım ama 5 günde değişim yerinde ufak enfesiyon türü şeyler yaşadım ve pompa yerinde izler kaldı pompayı lüks kullanım diye tanımlayan sgk umarım sesimize kulak verir bu çabalarımız boşuna gitmez Esra hanım çok teşekkürler ayrıca bu çabalarınız için
daha bir ay önce aldığım performa nano dokuz kutu ölçüm çubuğu bir hafta önce bitti şimdide eşimin makinesi imdcyi kullanıyoruz o da yetmiycek inşallah sgk sesimizi duyar yine mail yollamaya devam
Esra hanım merhaba; SGK 18 yaş altı çocuklara strpleri sınırsız veriyormuş eczacımdan öğrendim. Banada 9 kutu yazmışlardı kağıt reçeteydi eczacım düzelttisağolsun. 15 kutu aldık. Geçen gün 3 aylık kontrolümüzde doktorumuz sanki ilk defa görmüş gibi neden bukadar çok ölçüyorsun şekerini dedi. Şaşırdım. 8 defa ölçüyorum her öğününden önce gecede bazen 1 bazen 2 defa. Çocuğun psikolojisini bozarmışım. Günde 4 defa ölçeceksin hadi seninki 5 olsun dedi. Eşimle birbirimize baktık şaşkın şaşkın. Nasıl olur yani Şimdi gece yatmadan önce verdiğimiz öğünden önce şekerine bakmayacağız ya çok yüksekse bu çocuk balayında hala. Ne olacağı belli olmuyor. Bazen aynı şeyleri yediği halde aynı saatlerde düşebiliyor yada yükselebiliyor. Daha 2,5 yaşında ne başım ağrıyor diyebiliyor ne karnım. 45 lerde gülüp oynadığını biliyorum ben. Keza humalog. Araya girmek için kullandığımdan dozunu düşük yazmışlar ben şimdi bunu 2015 e kadar alamıyorum. En son yine paramla almıştım. Doktor hemşireye söyle novorapid yazsın dedi. Hemşire hanım gerek yok sen zaten sen böyle yaparak ziyan ediyorsun 0,5 kullan koy dolaba 2-2,5 ay gider dedi. Eczacıma sordum böyle böyle diye. Oda şaşırdı bu duruma. Normal şartlarda açtığımız insülin 25-30 gün arası gidiyor ki ben etkisinin azaldığına şahit oldum. “Sağlığın tasarrufu mu olurmuş” dedi eczacım. Anlamıyorum çok sinirlerim bozuldu. Gerçekten 2,5 ay gidermi 1 tüp insülin açıldığı halde buzdolabında? Şu anda maddi durumumuz başka bir doktora gidecek durumda değil. Aslında bakarsanız çokta olumlu bahsediyorlar şuanki doktorumuz hakkında. Ama her gittiğimde farklı birşey söylüyor. Ben daha önce Mix kullanıyordum. NPH a geçirdi. sabah akşam. Bu sefer neden sabah nph veriyorsun dedi. E siz söylediniz dedim. Kafam allak bullak oldu. Tamamen olabildiği kadarki bilgimle düzende tutmaya çalışıyorum kızımın şekerini. Allaha emanetiz.
Ebru Hanım Merhaba,
Özellikle hamile ve 18 yaşına kadar tüm tip-1 diyabetlilerin kan şekeri ölçüm çubuğu alımında sınır olmadığını bloğumuzda birçok yazıda belirtmiştik. Çünkü maalesef birçok kişi bunu bilmiyor.
Maalesef hem bazı doktorlar hem de eczacıların ‘bu kadar da kan şekeri ölçümü mü yapılırmış’ diye sormaları bence doğru değil. Kan şekerini ölçümünün mü farkında değiller acaba? Ya da tip-1 diyabetteki öneminin?
İnsülin konusunu bu vesile ile tekrar yazmak istiyorum. 1 adet kalem insülin çocuklarda daha uzun sürede bitiyor. Çünkü az dozlarla yapılıyor. İnsülin açıldıktan sonra eğer kısa sürede yani ortalama 1-1,5 ay içerisinde bitmiyorsa bu süre gelmeden atmak lazım. Her insülin yaptığımızda iğne ucu derimizin içindeyken deri altı sıvısı aynı zamanda insülin kalemimizin içerisine sızıyor. Eğer sürekli yani ortalama 1-1,5 ay kalemdeki insülin bitmezse kalemde aslında insülin kadar deri altı sıvısı da bulunmakta. Dolayısıyla her enjeksiyonda insülinle karışık deri altı sıvısı vücudumuza enjekte ediyoruz. Bunu bilmeyene hem doktor, hem hemşire, hem de eczacılar var. Anlatın. Öğrensinler. Bilmiyorlarsa bizim bloğa girip öğrensinler. Biz biliyoruz. Ama onlar nasıl bilmiyor inanın anlamıyorum.
sevgiler
Esra Hanım;
Cevabınız için çok teşekkür ederim. İnanın bende çok şaşkınım. Sinirlerim de bir o kadar da bozuldu. Eczacım sağolsun her konuda çok yardımcı oluyor bana. Accu check sayesinde tanışmıştık 1,5 ay önce. Eğer kurum adı vermek sakıncalı değilse, beylikdüzünde oturan ve bilmeyenler için öneririm. Poyraz eczanesi, delta plazasının sokağında. Accu check stripleri için fark almıyor.
İnsülini henüz hazır kalem olarak kullanmıyoruz. 5 li kartüş olarak alıyoruz. Yinede sizin anlattığınız gibi deri altı sıvısı karışıyor. Üzerinde bile kocaman yazmışlar açıldıktan sonra şu kadar süreye kadar kullanınız diye. Diyabet eğitim hemşiresinin bana “2,5 ay kullan, ziyan etme” demesi hem güvenimi zedeledi hemde kendimi bir anda çok yanlız hissettim. Hatta şöyle bir şeyde oldu. Bana tek kalem vermişlerdi yeşil olandan. Normal şartlarda kaç insülin kullanıyorsam o kadar vermeleri gerekiyormuş. Lilly firmasını aradığımda öğrenmiştim onuda. İstedim hemşireden, bir kalem verdi o anda kontrol etme fırsatım olmadı. Eve geldiğimde bir baktım buçuklu değilmiş. Şimdi onuda kullanamıyorum. Halbuki görüyor 0,5 ünite yapıyorum.
Biraz fazla dolmuşum galiba kusurabakmayın. Ama beni anlayan insanlarla paylaşmak beni çok rahatlatıyor.
Merhaba. Bende bu strip konusunda baya bir sıkıntıdayız. Devlet ayda üç kutu yerine daha fazla kutu ilaç verse çok daha iyi olur diye düşünüyorum. İşim gereği her dakika nikah şekeri yapmak zorundayım. Tabi her konuda hastalığım sıkıntı oluyor.
Teşekkür ederim.