Türkiye’deki Şeker Ölçüm Sensörleri ve Maliyetleri / Kasım 2021
Geçtiğimiz seneki maliyetlerle kıyaslama yapabilmek için Türkiye’deki Şeker Ölçüm Sensörleri ve Maliyetleri / Mayıs 2020 başlığına tıklayabilirsiniz.
Sizlerle Kasım 2021‘e ait güncel sensör marka ve modelleri ile maliyetlerini paylaşıyorum.
Bu arada ben şu anda Dexcom G6 kullanıyorum. Dünya genelinde sensörlerdeki altın standart Dexcom’a ait. Benim için sensörlerde birinci sırada Dexcom gelir. İkinci sırada da Medtronic Guardian Connect‘i söyleyebilirim.
Dexcom G6
Dexcom G6 bilindiği üzere bir CGMs’tir. Yani sürekli glikoz ölçüm sistemidir. Ve yapay pankreas çalışmalarında kullanılır. Hatta Omnipod ve Dexcom G6’nın entegre çalışacağı sistem FDA onayında 🙂
Dexcom G6 Türkiye’de Medsalus firması tarafından satılıyor.
Dexcom G6 2 ana aparattan oluşur. Transmitter ve sensör.
- Sensör 10 günde 1 kez değiştirilir.
- Bazı kullanıcılar bu süre bitmeden sensörü mobil uygulamadan durdurup transmitteri çıkarıp bir süre bekleyip sensör tekrar ve kodlu olarak başlatarak 10 günden daha fazla süre tek sensörü kullanabilmekte. Ben dahil 🙂
- 3’lü 1 kutu sensörün maliyeti 2.800 TL.
- Transmitterin kullanım ömrü ise ortalama olarak 3-4 aydır. Siz transmitterı Dexcom’un mobil uygulamasına tanımladıktan sonra ömründen yemeye başlar. Maliyeti ise 2.200 TL’dir. Ömrü bitince yenisini almak gerekir.
- Şeker takibini, akıllı telefonla, Dexcom’un mobil uygulaması üzerinden yapabilmekteyiz.
- Sadece kişi değil yakınları da uzaktan takip edebilmektedir.
Medtronic
Medtronic’in sensörleri bilindiği üzere bir CGMs’tir. Yani sürekli glikoz ölçüm sistemidir.
Medtronic’in sensörlü pompalarla çalışan Enlite G2 link sensörü varken yakın bir zamanda Guardian Connect olarak pompa olmadan da kullanılabilecek bir sensör sistemi de bulunmaktadır.
Enlite G3 Link Sensör Medtronic’in sensörlü pompası olan Veo, 640G ve 780G modellerinde de kullanılmaktadır.
Guardian Connect ise sensör ve transmitterden oluşuyor. Ve pompaya bağlı olmadan tek başına kullanabilen bir sensör.
Sensörden alınan şeker değerleri transmitter ile iPhone veya Android’deki Guardian Connect uygulamasına gidiyor ve sonuçları telefonda uygulamadan görüyorsunuz. Ve Dünya’nın neresinde olursanız olun ve sonuçları kiminle paylaşmak istiyorsanız gösterebiliyorsunuz.
Guardian Connect kullanırken sensör ömrü 7 gün. 7 günde sensörün değişmesi öneriliyor. Ama Dexcom’da da bahsettiğim gibi kullanıcılar 7 günün sonunda sensörü tekrar tanıtıyor ve aynı sensörle devam edebiliyorlar.
Bunun nasıl yapıldığını bir ara anlatmıştım.
- Sensör 7 günde 1 değiştirilir.
- Dexcom gibi uzatma şansı vardır.
- 5’li 1 kutu sensör 1.200 TL’dir.
- Transmitter 3.024TL’dir. Medtronic’in transmitter ömürleri genellikle daha uzun. Benim 2-3 yıl kadar kullandığım transmitter vardı.
- Takma aparatı 236 TL
Abbott
Libre, bilindiği üzere bir FGM’dir. Yani rakamsal olarak anlık ölçüm yapan bir sistemdir.
Libre iki ana aparattan oluşur. Biri receiver yani kumanda, diğeri ise sensördür. Kumanda sensöre yaklaşınca şeker değeri okunur ve kumanda üzerinden şekerinizin kaç çıktığını görürsünüz. Ya da kumanda kullanmak istenmiyorsa Libre’nin mobil uygulamaları da kullanılabilir.
Bazı kişiler Blucon gibi alternatif aparatları, çözümleri kullanarak Libre’nin CGMs gibi çalışmasını sağlıyorlar.
Libre’yi alırken başlangıç paketi olarak satın alırsanız 900 Türk Lirası maliyeti bulunmaktadır. Başlangıç paketinde 2 adet sensör bulunmaktadır. Normalde başlangıç paketinde okutucu da oluyordu ama Libre’nin mobil uygulamalar daha aktif kullanılınca kumanda şu anda satılmıyor.
Her sensör 14 gün kullanım ömrüne sahip. Kullanım süresi uzatılıyor. Bunun çözümünü bulan kişiler var ama uzatmalarda şeker sonuçları parmak ölçümüne göre dramatik olarak farklı olduğunda uzatma önerilmiyor.
Sadece sensörün 1 adedi: 450 TL
Medtrum S7
Türkiye’de Best Sağlık firması satmakta. Güncel maliyetleri bilinmemektedir.
Şunu da belirtmem gerekir; ülkemiz ekonomik konjonktürünün değişkenliğini hep birlikte görüyoruz. Sensör maliyetleri de döviz kuruna göre değişiklik gösterdiğini belirteyim.
Test
Ümit ediyorum bu cihazlara ihtiyacımız kalmaz da, bu kapitalist kurtlar sofrasından kurtuluruz.. 🙏 Hepimize geçmiş olsun.. 🥰
Amaç insan sağlığı değil;hastalık üzerinden ticari gelir elde etmek. Inşallah tüm hastalar şifa bulur. Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim ayrıca.
Dexcom g6 iki aylık süre ile test ettim. Kendimde ve oğlumda ciddi problemler yaşadım. Bu sebeple dexcom g6 nın takdir edilecek tek yanı pazarlama faaliyetleri ve bütçesidir.
Doktorlar en iyisi dexcom g6 diyor siz de mecburen alıyorsunuz. Umarım severek izlediğimiz ve samimiyetinize inandığımız bir kişi olarak siz de bu pazarlama faaliyetleri içerisinde değilsinizdir. Ancak devamlı medsalus ürünlerini öne çıkararak tavsiye etmeniz ve libre freestyle ın dexcom g6 gibi kullanılmasını sağlayan ve birkaç sene ücret ödemeden kullanılabilen vericisini tanıtmamanız öyle olduğunu düşündürüyor. Bu arada yaşadığım problemleri dexcom yetkilisi Mete bey e anlattığımda anlamsız verileri grafikleri hepsini incelemeye gönderdik tabii ki sonuç yok. En son libre freestyle ile dexcom g6 aynı kola takarak aradı saçmalığı göstermem gerekti.
Problemle ilgili daha fazla detay vermem gerekirse, 10 günlük sensör kullanımı 1-2 gün değerlerin oturmasını bekliyorsunuz, 2-3 günde bir 80-100 e varan parmakla farklılıklar(trend yatayken), uzatmadan sonra da 2-3 gün oturmasını bekle, 3. uzatmadan sonra her gün 2-3 kere parmak ölçümü olmadan kullanmak çok zor. Yani net olarak bir sensör 2 haftalık gibi bir kullanım süresi sağlıyor. Bu 2 hafta da devamlı acaba sensör doğru mu değil mi soru işareti ile geçiyor.
Ek olarak son olarak yapılan zamla birlikte aylık maliyet hesabı yaparsanız dexcom g6 2 değil 3 uzatmalı sıkıntısız kullanacağınızı varsayarsanız bile libre freestyle 1.5 katı daha pahalı. Ki her yeni sensör takmada ve her uzatmada 1-2 gün değerlerin oturmasını beklemek zorundasınız. Bu sebeple ben maksimum net 2 hafta kullanılır diyorum, bu şekilde hesap yapınca da librenin 3 katı maliyet ortaya çıkıyor.
Bu arada dexcom g6 ile libre freestyle arasında ciddi bir teknoloji farkı var. O da dexcom g6 telefonla okutmaya gerek kalmadan 5 dk da bir otomatik şeker ölçümü yapıyor. Libre nin 3. versiyonun da bu özelliğin olacağını okudum. Bence özellikle çocuk kullanımında 5dk da bir bluetoothla veri aktarımı çok sağlıklı değil. Ancak libre de mevcut versiyonda bile nightrider blucon diye bir aparatı yurtdışından sipariş ederek uzun süre kullanabilirsiniz. Dexcom vericisi gibi de aylık yeni ücret ödemenize gerek yok, pili değiştirip 2-3 sene kullanırsınız.
Sonuç olarak hamd olsun sağlığım için dexcom g6 pahalı ama değer diyip almıştım ancak paranla rezil olmanın karşılığı dexcom g6 dır. İnternette güzelleme yapanlara inanmayın deneyin ve görün! Allah tüm şeker hastalarının yardımcısı olsun. Şeker hastalarını sağılacak inek gibi gören tüm ilaç ve teknoloji şirketlerini de Allah a havale edelim!
Burhan Bey Merhaba,
Öncelikle yorumunuz ve deneyiminizi paylaştığınız için teşekkürler.
Açıkçası ben de size şu yorumu yapsam doğru olur mu? “Blog ve Youtube’taki, Dexcom G6 ile ilgili 2 video altına da yorum yapmışsınız. Demekki siz iyi niyetli değilsiniz! Siz de mi bu konunun bir parçasısınız Libre güzellemesi yaptığınız için?”
Öncelikle konuya odaklanmak lazım. Konu birbirimizi yargılamak olmamalı.
Şimdi diyabetimben.com’da yıllardır söylediğim gibi sensör teknolojisinde performans açısından bence 1. sırada Dexcom gelir. 2. sırada ise Medtronic Guardian Connect. Libre ise bir CGMs değildir. FGM’dir. Ve Libre’yi farklı kategoride değerlendirmek lazım. Libre’yi de kullanan biri olarak performansından memnun olmadığımı ama her kullanıcının da sensörden beklentisinin ve sensör performansının kendisine özel olduğunu da söylemekteyim/z.
Mesela ben yıllardır sensörlü insülin pompası olan 640G’yi kullanıyordum. Çoğu kişi Medtronic sensörlerinden mutsuz. Ama ben hiç sorun yaşamadım. Birkaç kez yaşamış olabilirim ama yüksek oranda memnuniyetim var. Dolayısıyla sensör performansı kişiden kişiye değişebilmekte. Kişinin taktığı yere göre de değişmekte. Kişinin şeker seyrine göre de değişmekte. Bazı sensörlerin performansından kişi çok memnun olamıyor ama hiç umulmadık bir sensörden performans alabiliyor.
Aynı zamanda kişinin her açıdan diyabet eğitimini iyi almış olması lazım. Sensör teknolojisini de çok iyi bilmesi gerekiyor. Bir sensör hakkında kaliteli yorum yapabilmesi için her detayı bildiğinden emin olmak lazım.
Maliyet açısından bakıp CGMs ve FGMleri ayırmadan bakarsak da en uygun maliyetli Libre. Ama Libre tek başına (Blucon gibi aparatlar olmadan.) bir CGMs gibi çalışmıyor. Bu noktada da Medtronic Guardian Connect bir alternatif oluyor.
Sonuç olarak; her teknolojiden herkes Max performansı alamayabilir. Bu sebeple her zaman söylediğim gibi bizler için maliyetli olan bu teknolojileri tam olarak satın almadan kiralama yapılmalı veya ilk alınacak paketten sonra karar verilmeli. Siz bu konudaki yazılarımda bu detayı dikkate almayarak yorum yapmışsınız anlaşılan. Ve özellikle sensör almadan önce konu her açıdan değerlendirilmeli. Zira evimize dahi ufacık bir şey almadan her yerden kontrol eden biri olarak herkese de bunu öneririm.
Tekrar katkınız için teşekkürler.
sevgiler
–Sensör 7 günde 1 değiştirilir.
–5’li 1 kutu sensör 1.200 TL’dir.
++sensör 6 günde bir değiştirilir.
++ 5li 1 kutu sensör 1.000 TL’dir
Merhaba,
Doğru-yanlış bilgi olarak mı yazdınız anlamadım ama doğru bilgiye sahip olmadığını belirteyim.
sevgiler
esra hanım merhaba, medtronic guardian connect kullanıyorum. bir kutu sensörü geçen hafta aldım 1.000 TL. bir kutu sensörden 5 adet sensör çıkıyor ve her bir sensörün ömrü 6 gün. 6K medikal firması sensörleri sağlıyor.
Merhaba,
6 günlük ve 7 günlük sensörleri var. Bilginiz olsun.
sevgiler,
Merhaba Esra hanım ,
Aşağıda bir soru sormuştum sanırım gözden kaçtı. Yardımcı olabilir misiniz ?
Merhaba,
Non-invasiv şeker ölçümleri halen tam olarak oturmuş sistemler değil. Üretim ve satış var elbette ama güvenilirlikleri halen tartışmalı.
sevgiler
Merhaba ,
Şu non-invaziv ölçüm cihazı hakkında bilginiz var mı acaba ?
https://www.amazon.com/ETM-G01-Worlds-Noninvasive-Glucose-Monitor/dp/B096GR9NX9?fbclid=IwAR0gHMp20zSCnHmcXZ3Z5L7jXy0w0sFtbH3riHCkzcLszv52Ac6FY5dVaTk
https://www.youtube.com/watch?v=gf2r9FjuXCI
adres ve telefon varmı benimde kızım için sensör almam söylendi
Ben aldım çocuğuma
Sensör için kim ile irtibata gecmeliyiz
Merhaba kızım 1 yaşında tip 1 diyabet teşhisi koydular şuan minicik parmakları dayanmaz hale geldi nasıl bir sensör kullanmamızı tavsiye edersiniz
Merhaba,
https://www.diyabetimben.com/dexcom-g7-g6-guardian-connect-ve-libre2-seker-olcum-sensor-kiyaslamasi/ linkinden sensörlere bakabilirsiniz.
sevgiler