Bu aralar daha az karbonhidrat alma çabasıyla füzyon mutfağımda efsaneler yaratmaya çalışıyorum 🙂 Tip-1 diyabetli Dr Bernstein’ın da önerilerini mutlaka okuyorum. Okuduğum ve ilgimi çeken bir tarifi dün akşam tecrübe ettim. Sizlerle de paylaşmak istedim 🙂
Unsuz Ekmek
- Dört yumurta
- Altı çorba kaşığı zeytinyağı
- Bir silme çay kaşığı toz himalaya tuzu
- İki su bardağı badem tozu
- Bir su bardağı hindistan cevizi tozu
- Bir çay kaşığı kabartma tozu
- Bir silme çorba kaşığı çörek otu
- İki silme çorba kaşığı keten tohumu tozu
- Yarım su bardağı su
Önce sıvı olan yumurta ve zeytinyağını himalaya tuzu ile mikserde çırptım. Ardından badem, hindistan cevizi, kabartma tozu, çörek otu, keten tohumu tozunu ve yarım su bardağı suyu ekleyerek çırpma işlemine devam ettim. Kek hamuru kıvamında bir hamur oluştu. Bu hamuru kare bir borcama serdiğim yağı kağıdın üzerine döktüm ve önceden ısıttığım fırına koydum. Fırının sıcaklığını 180-200 dereceye ayarladım.
Ortalama 30-40 dakikada pişiyor. Zaten kek pişirir gibi bıçağı ortasına batırdım ve bıçağın temiz çıkıp çıkmamasına bağlı olarak pişip pişmediğine karar verdim.
Ekmek oldukça yumuşak çıktı. Hafif soğuduktan sonra kağıt havluya sardım. Ve poşetledim. Sabah da yumuşaklığını koruyordu.
Bu arada bir sonraki denememde su ile değil süt ile yapacağım. Aynı zamanda keten tohumunu robotta çekememiştim. Kahve değirmeninde toz haline getirip eklemeyi planlıyorum.
Unsuz ekmeğin içerisine oldukça doğal içerikler girdiği için sağlıklı bir unsuz ekmek elde etmiş oluyoruz.
Önemli bir not; karbonhidrat içermiyor ama yağ oranı oldukça fazla. Bu sabah 09:45’te bir ince dilim unsuz ekmekle, üç adet küçük domates, iki adet salatalık ve peynir yedim. İnsülin yapmadım. Kan şekerim ortalama iki saat sonra 176 mg/dL çıktı. Bir ünite insülin yapsaydım bu küçük yükseliş olmayacaktı. Aynı zamanda üçüncü saat kan şekerim ise 209 mg/dL oldu. Bu da demek oluyor ki yağın etkisi bu saatlerde daha net kendini belli etmiş oldu.
test
Merhaba esra hanım.Acaba un kullanmama amacınız nedir? Yani tam buğday kepek ya da çavdar kullanıyorum ben glisemik indeksi düşük olduğu için ama siz kilo alımı ya da insülini azaltma gibi nedenlerden mi böyle bir şey denediniz acaba merak ettim 🙂
Özge Hanım Merhaba,
İnsülin alımını azaltmak ve daha yararlı bir besin kaynağı oluşturmak için denedim.
sevgiler,
konuyla biraz alakasiz amayagli besinlerden kaymak kahvaltida yenilen kaymakta insulini yayarak gondermek dahami mantikli bu sabah yedim ve yayma yapmamistim iki saat sonra 399 ve bu iskender yedigimdede ayni oluyo bir turlu dogru yolu bulamadim bu yiyeceklerde
Fatma cım Selam,
Kaymak, yağ gibi besinlerden kahvaltıda varsa yayma yapmak lazım.
Örneğin kahvaltın için 5 ünite insülin yapacaksın ve bu kahvaltıda kaymak da var. 5 ünite pompadan hemen göndereceksin. 5 ünitenin % 20’si olan 1 üniteyi yayacaksın. % 20’nin yetip yetmediğini ise deneme yanılmayla karar vereceksin.
sevgiler,
Arzu Arzu Eren Çok güzel bir görüntü var Tebrikler
Naz Aydın Malzemelerı aldım sımdı yapıcam.
Naz Aydın Teşekkür ederız.
Diyabetim Ben Deneyenler için şimdiden afiyet olsun. sevgiler, esra
Anladim ablacim aslinda kaymak icin ekstra yayma gondermis olucam bu butun yagli yiyeceklerde gecerlimi yani ekstra ornek verdigin yuzde 20 cunku ben mesela yagli yedigimde o gun icin 5 unite insulun gonderceksem 4 unitesini hemen 1 unitesinide yayarak gonderiyorum genelde yayma icin yapicamiz insulinden ekstra bi insulin yapmakmi dogru olan biraz karisik anlattim ama anlayabildiysen fikrini almak cok isterim ablacim:)))
Yoğun yağlı ve proteinli öğünlerde yapıyor olmak lazım.
Yaymayı benim yazdığım gibi dene. Ben sana anlattığım gibi yapıyorum. Yani 5 üniteyi hemen % 20’i olan 1 üniteyi de 3 saate yayıyorum. 5 ünite örek biliyorsun 🙂 O öğünde ne kadar insülin yapacağına bağlı değişir.
sevgiler,
anladim ablacim birde bu sekilde denerim ben iki saate yayiyordum hep aslinda saat daha mantikli dusunuldugunde cunku yaglar 2. saatten sonra yukseltiyosa yaymanin 2 . saati amasi gerekir deneyip paylasirim saol ablacim
Esra hanım merhaba ben de insülin ihtiyacını azaltmak için mümkün olduğunca buğday tüketiminde n kaçınıyorum. Karbonhidrat ı başka besinlerden alıyorum, zaten çok az olan insülin dozum iyice azaldı. Eğer ekmek yapacaksanız Karbonhidratı çok düşük olan karabuğday greçka unu kullanablrsnz. Bundan pilav salata, dolma vb yiyeceklerde pişiriliyor. Glisemk indeksi oldykça düşük.
Merhaba Ayşegül Hanım,
Karabuğdayı yani greçkayı bir kez denemiştim. Pilavını yapmıştım. Un olarak düşünmedim. Deneyebilirim elbette.
Öneriniz için de ayrıca teşekkürler.
Sevgiler
Esra Hanım merhaba,
Kahvaltıdan sonra ki şeker yüksekliğine ayrıca yediğiniz peynir de etki etmiş olabilir mi?
Damla Hanım Merhaba,
Peynirleri bu ara yağsız seçiyorum. Tamamıyla ekmeğin yağından kaynaklı.
sevgiler,
Esra hanım merhaba,
Başlık yeterince çarpıcı “UNSUZ EKMEK” 😮 slogan gibi olmuş resmen 😀
Aklıma şunu getirdi etsiz çiğ köfte.
Etsiz çiğ köfte olduğuna göre unsuz ekmek hımmm neden olmasın?
İçeriğine de bakılırsa sağlıklı yaşam deposu hissi veriyor insana.
Ah bir de bi dilim gönderen olsa, tadına bakardım ama üşenmeyip mutfağa girmek gerekiyor sanırım.
Merhaba Hatice Hanım,
Unsuz ekmek candır 🙂
Yarın göndereyim o zaman. Adresinizi ayrıca alırım.
sevgiler,