Yapay Pankreas Çalışmaları

DiyabetTVYapay Pankreas Çalışmaları

http://youtu.be/02WiAfRIEyA

Geçtiğimiz günlerde okuduğum bir haber ve  bu vesile ile bugün Buket Hanım’ın da bizimle paylaştığı televizyon haberi inanın çok heyecan verici. Eminim kısa sürede en azından yapay pankreası kullanabileceğiz.

Ben uzun zamandır şu yapay pankreas ile ilgili gelişmeleri inanın merakla izliyorum. Youtube’a Artificial Pankreas yazıp, İngilizce bilmeseniz bile, çıkan videoları izleyin. Az çok ne olduğunu anlayabilirsiniz. Videoları izlerken inanın ağzım açık kalıyor.

İzlediğim birkaç videonun linkini sizinle paylaşıyorum.

http://www.youtube.com/watch?v=0Fqh96x1IbM

http://www.youtube.com/watch?v=9HMx8yy2nVw

 

Yapay Pankreasla Diyabete Kalıcı Darbe

Tıp tarihinde çığır açacak yapay pankreası geliştiren ekipte bir Türk bilimadamı var… Yard. Doç. Dr. Eda Cengiz, mucize cihazı anlattı: Şeker hastaları istediğini yiyebilecek. Vücuda yerleştirilen alet, kan şekerini sürekli ölçerek gerekli insülini enjekte edecek
Her yıl dünya genelinde 4 milyon kişinin ölümüne sebep olan diyabet hastalığıyla, yapay pankreas savaşacak. Projeyi yürüten ekipte yer alan Yale Üniversitesi Pediatrik Endokrinoloji Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Eda Cengiz, geliştirdikleri ‘insülin hızını arttırma metodu’nu anlattı:
Bu sistemle insülin kullanan tüm şeker hastaları, ideal kontrolü sağlayabilecek. Hasta kol saati gibi bir elektronik alet takacak. Bu alet, otomatik olarak ne kadar insülin gerektiğini hesaplıyor ve pompaya gerekli dozu vermesi için sinyal gönderiyor. Mekanizma gece gündüz çalışıyor. Cihaz şu an cilt üstünde ama ileride tamamen cilt altında görünmeyen şekilleri de olabilecek. Yapay pankreasla hayatı kolaylaşan diyabetliler, sağlıklı insanlar gibi beslenecek, istediklerini yiyebilecek. Hayvanlar üzerinde yapılan deneyler tamamlandı. Şu an insanlarda da çok başarılı sonuçlar alıyoruz. (Kaynak: http://www.aksam.com.tr/yapay-pankreasla-diyabete-kalici-darbe–159856h.html, http://discoverysedge.mayo.edu/artificial-pancreas/)

 

68 YORUMLAR

  1. peki bu uygulama ne zaman faaliyete geçer? Memlekette toplam 4-5 milyon kadar tatlı insanın tamamına nasıl uygulanacak acaba merak ediyorum ve sabırsızlıkla bekliyorum

    • Buket Hanım,

      Paylaşımınız için teşekkürler. Hemen yazımıza ekledim videoyu.

      İnsan heyecan yapmaz mı? 🙂 Bence de kısa sürede en azından yapay pankreas elimizde olacak.

      Eşref ve benim gözlerim doldu izlerken. En azından göreceğiz bu teknolojiyi ve kullanacağız.

      Sevgiler

    • Mehmet Bey
      Ben bir anne olarak çok heyecanlandım ve acaip umutlandım.Videoda bu yaz bir çocuk kampında katılan çocuklarda deneyeceklerini söyledi Eda Hanım.Ben bu kamptan sonra hızla
      -çıkarsa- eksikliklerini giderip kullanıma çıkartırlar; bu süreç de 2 yılı geçmez diye düşünüyorum.Ve öyle olması için dua ediyorum!
      Olacak olacak!Az kaldı!Tüm şekerler rahat bir nefes alacak!:)))

  2. Allah’ım inşallah yaa.şu tatil gününde bile çocuğumu sabahın 6 sında kaldırıyorum.yavrum yarı uyur yarı uyanık kahvaltısını yapıyor.geri uyuyor.Biraz özgürlüğü olsa birazcık kontrolsüz zamansız yaşayabilse o bile yeter bize.Hepimize…

  3. yusuf bey inşallah kurtulur çocuklarımız.kahvaltıya gelince bende sizin gibi diyabetle ilk tanıştıgımızda kızımı zorla 6da kaldırıyor yemegini yedirip geri yatırıyordum.ama artık 8-9gibi kendisi kalktıgı zamaan rahar rahat kahvaltısını yapıyor.sizde doktorunuza danışarak böyle yapabilirsiniz

    • Sedef hanım merhaba,
      Daha öncede benzer şekilde öğün düzeni konusunda söyleminiz olmuştu, bizde 6,45 de kalkıp,7 de kahvaltı ve her 3 saatte bir öğünlerimizi yiyoruz. Bu arada Eren 22.15 te uyuduğu ve gündüzde ikibuçuk saat uyuduğu için onun açısından çok sıkıntımız yok ama sizin düzeni merak ettim doğrusu. Sizden ricam uyku,insülin, öğün düzenini yazabilirmisiniz lütfen,birde CHO sayıyormusunuz ?
      mutluluklarrr 🙂

      • İlker Bey Merhaba,

        Müdahale ediyorum 🙂 Yapay pankreas yazısının altına başka bir konudaki yorum oldu mu şimdi??? 🙂

        Blog kurallarına uyalım, uymayanları uyaralım 🙂

        Sevgiler

      • merhaba ilker bey,

        sabahları kalkma konusunda oldukça fazla sıkıntı çektigimiz için her fırsatta belirtmek istiyorumki sanırım küçük yaştaki birçok çocugun sorunuda erken kalkmak.kızımın sabah 8de sekeri 100 cıvarı oluyor 5ünite nph yapıyorum 8:30gibi kalkıp kahvaltısını yaptıktan sonra 1,5ünt humolog yapıyorum.saat 10gibi 2ceviz yiyor.saat 12:00de şekeri 100 200 arası oluyor duruma göre humolog yapıyorum.öglen yemegi yiyip yatıyor 15:00da kalkıp ara ögün yiyor biraz hareket ettirmeye koşturmaya çalışıyorum aksi halde şekeri yükseliyor.18:00de tekrar şeker ölçümü100 200 arası duruma göre humolog yapıp yemek yediriyorum.20:00 da seker ölçüp duruma göre 2ünt nph yapıyorum 20:30civarı ara ögün yiyor ve 22:00da yatıyor.CHO uygulamıyoruz kalori hesabına yemek yediriyorum.ilker bey bir günümüzü kaba taslak anlatmaya çalıştım.

        esra hanım biliyorum bu konunun altına uygun bir yorum olmadı ama hangi yazının altına yazacagıma karar veremedim siz uygun bir yazının altına kaydedebilirseniz sevinirim

  4. Merhaba ,
    İnsülin pompası 7 ılda Türkiye’ye gelmemiş , yapay pankreas ne kadar zaman da gelir :((( Çok umut verici de hiç bir Türk Araşatırma Üniversitesi konunun peşinde değil. Bunu anlamakta acayip zorlanıyorum .

  5. esra hanım ağlıyorum ya.en azından böyle bır çaba olduğuna sevındım.düşünsenize cep telefonu ılk cıktıgında kı haliyle şuanki halini.emınım buyuk gelişmeler olacak.yanı ben bunun heyecanıyla yaşayacağım artık.biz eşimle böyle bir teknolojı düşünmüstuk:) neden böyle birşey yokdiye düşünmüstük

  6. Asena Hanım,

    Bence bu tarz bir cihaz çok çabuk yayılacak. Ki umarım böyle olur 🙂 Ama benim tahminimce 2 yılda piyasada olsa ve insanlar kullanmaya başlasa ancak 2 yıl da Türkiye’ye getirmek için yasal mevzuatlarla uğraşılacaktır.

    Umarım kısa sürede herşey sonuçlanır ama bu sürecin çok kısa olmayacağı gerçeğini gözardı etmememiz lazım.

    Nehir Hanım,

    Emin olun tüm diyabetliler ve yakınları da hayal ediyor bu tarz cihazı 🙂 Ki insan bir de diyabetli olunca ve bu videoyu izleyince inanılmaz oluyor. Ben ve Eşref gözlerimiz dolarak izledik ve yakında çok derdimizin kalmayacağını hayal ettik 🙂

    Sevgiler

  7. Merhaba,
    okuma yazma bilmeyen, zaman kavramını tam anlamamış çocuklar öncelikli olmak üzere mümkün olduğunca çocuklara söylenmemesi gereken bir çalışma olarak düşünüyorum bu projeyi. Yapay pankreas olacak-gelecek ama çocuklarımızın gelene kadar aklından çıkmayacak ,her iğnede belkide bunu sorabilecekler. iki gün mutluluk yaşatmayalım çocuklarımıza lütfen… saygılarımla 🙂
    Mutluluklarr 🙂

    • İlker Bey Merhaba,

      Harikasınız. Tam da bunu söylemek istemiştim. Ki biz büyükler bile umut ediyorken çocuklarımız ne durumda olurlar düşünmek lazım.

      Bu çalışma oldukça önemli. Kısa zamanda elimizde olacakmış gibi yaşamak pek doğru değil. Biz mevcut tedavi sürecimize dikkat etmeye devam edelim 🙂

      Yapay pankreas elbette Türkiye’ye gelecek ama çok kısa zamanda da olmayacağı bir gerçek.

      Sevgiler

      • inşallah bir an önce yapay pankreas çıkar ancak abd den ülkemize ne zaman gelir? Adamlar daha Omnıod pompasını bile ülkemize vermedi

  8. Esra Hanım, Ali Bey ve diğer arkadaşlar merhaba..Uzun bir süredir sınavlara çalışma, hazırlık, kurslar ve özel problemler nedeniyle hiç internete giremedim..Şimdi yeni giriyorum ve bu güzel haberle karşılaştım..

    Öncelikle şunu belirtmeliyimki bu araştırma hiçbir suretle Prof.Dr.Denise Fraustman’ın araştırmasıyla mukayese edilemez..Çünkü Dr.Fraustman’ın yürüttüğü ve maddi yardım bulamadığı için yer yer kesintilere uğrayan araştırma, Tip-1 Diyabeti tamamen ortadan kaldırmaya yönelik bir araştırma..Tamamen ortadan kaldırmaya ! Yani tedavi etmeye..Hiçbirşekilde insülin kullanmadan, alet,ekipman vs kullanmadan sağlıklı bir insan gibi yaşayabilmeyi mümkün kılan bir araştırma..Ama birkaç hayırsever kuruluş dışında kimseden destek görmeyen bir araştırma..Ki ABD’deki Tip-1 Diyabetlilerin bir bölümü Obama’ya bile mektup yazmışlar..

    Bu araştırma da hastalara daha konforlu bir insülin infüzyon imkanı sağlayacak..Bu manada bu araştırma da takdire şayan..Ama tabiiki ömürboyu bir cihaza, insülin hormonuna ve diğer aparatlara abone olmak zorunda kalacaksınız..Umarım yanılırım ama cihazın 10,000 dolardan aşağı satılmayacağını tahmin ediyorum..İnşallah yanılırım..Bunun yanı sıra senede 3,000-4,000 dolarlık aparat ücreti ödenecektir..Tıpkı OmniPod’da olduğu gibi..Çünkü işin içinde patent hakları, üstün teknoloji vs var..Fiyatın normalleşmesi ancak rakip firmaların ortaya çıkması ile olur o da yıllar alır..Yani ilk yıllar ürün pahalı olacaktır muhtemelen..İnşallah yanılırım ama öyle tahmin ediyorum..

    Bir de şöyle bir sorun var..Bunu sağlık sigortaları karşılar mı ? Eğer karşılarsa bir müddet sonra sigorta sistemi büyük zarara uğrayabilir..Çünkü diyabet epidemik bir salgına dönmüş vaziyette..

    OGTT testi ile 75 milyonluk nüfusu tarama imkanımız olsa en az 20 milyonu Diyabetik çıkar..Ancak 20 milyon insanın yarısı Diyabetik olduğunu bilmiyor..Tip-2 Diyabet genelde pek belirti vermediğinden ve çok sinsi seyrettiğinden hasta olduklarını anlayamıyorlar..Genelde hastalığın ilerlemesi, hipergliseminin aşikar hale gelmesi yada ani kalp krizi, felç, göz problemi vb hastalıklarla yapılan ayrıntılı taramalarda anlıyorlar Tip-2 Diyabet olduklarını..Hastalık teşhis edildiğinde en iyi ihtimalle en az 5 senelik oluyor..

    Tabii insanların diyabetli olduklarını anlayamamalarının en önemli nedeni devlet hastanelerinin yanlış politikalarıdır..OGTT testinin baştan aşağı yanlış uygulanması, diyabet kriterlerinin yanlış yorumlanması, devlet hastanelerinin hastayla ilgilenmeyişi ve defansif tıp anlayışını uygulamayışı esas nedendir..

    Bunları şunun için söylüyorum..Ülkemizde teşhis almamış diyabetlilerle beraber toplam 20 milyon diyabetli var..Diyabetin Latent formlarında 15-20 sene içinde klinik diyabette ise 10 sene içinde metabolik denge ciddi şekilde bozulmakta ve eksojen insülin gereksinimi doğmaktadır..Yani ”Tip-2 diyabetliler insülin kullanmazlar” diye düşünmeyin..Onların da zamanla beta hücre rezervi azalmakta ve insüline muhtaç hale gelmekteler..Genelde 10-15 senede insülin kullanmak zorunda kalıyorlar..

    Tüm bu durumlar dikkate alındığında yapay pankreas çalışmasını takdir etsem ve sabırsızlıkla beklesem de, bunun asla çözüm olmayacağını ve insanların Diyabet konusunda bilinçlendirilmesinin şart olduğunu belirtmek istiyorum..

    Özellikle Tip-2 Diyabet basit önlemlerle önlenebilecek bir hastalıkken insanların göz göre göre bu hastalığın pençesine düşmesi düpedüz intihardır..Okullara Sağlık ve Beslenme Bilgisi dersi konmalı, insanlar Diyabet konusunda bilinçlendirilmelidir..Sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam şekli alışkanlık haline gelmelidir..Un ve şeker paketlerinin üzerine sigaradaki gibi uyarı yazıları yazılmalıdır..Fiyatları zamlanmalıdır..

    Son yıllarda çok popüler hale gelen Güneydoğu Mutfağı konusunda da vatandaşlar uyarılmalıdır..Pek yakında fırsat bulursam buradan paylaşmak istiyorum..Fast Food deyince insanların aklına hamburger,çizburger, patates kızartması falan geliyor ama güneydoğu mutfağı, hamburgeri çırak çıkartır..Güneydoğu mutfağındaki yemeklerin karbonhidrat ve yağ değerlerine ulaştım da..Maaşallahı var..En hafifi 80 gram hızlı emilen karbonhidrattan ve bir dünya doymuş yağdan oluşuyor..Güneydoğu’da Kanser ve Diyabet’in neden salgına döndüğü ortada..16 yaşındaki çocukların bile Tip-2 Diyabet teşhisi alması boşuna değil..

    Konu biraz dallandı budaklandı..Kusura bakmayın..Yani şunu demek istiyorum..Bu gelişme eğer çok pahalı olmazsa ve uygun bir fiyattan satılırsa, takdire değer bir gelişmedir..Alkışı ve ödülü haketmektedir..Tip-1 Diyabetlilere pek lafım yok..Çünkü çok karmaşık ve kompleks bir immun sistem hastalığıdır Tip-1 Diyabet..

    Ama Tip-2 Diyabetlilere lafım var..Çünkü Tip-2 Diyabet nadir formları hariç yüzde 100 önlenebilir bir hastalıktır..Tip-2 Diyabet bu denli salgın hızınla dünyaya yayıldığı ve insanlar bilinçlendirilmediği sürece buna ne Pancreum yetişebilir ne de başka bir teknoloji…

    • mrb bende tip-2 yim hamilelikten sonra insüline başladım şuanda 26 yaşındayım bana asla kurtulamazsın bununla yaşacaksın demişti dr ben üstesinden gelebilecekken beni yanlış yönlendirmişler üstünden 6 sene geçti gittikçe dozlar yükseliyo bir ara insülin yapmicam diye inat ettim. dayanamıyodum acısına iğnenin bir hafta sonra tekrar başladığımda o doz çok geliyodu bana neyapacağımı bilmiyorum dr azaltmamı söylüyo demek istediğim bu siteyle tanışalı 2 gün oldu bilmediğim ne çok şey varmış teşekkür ediyorum hepinize

  9. Spikerin sorusuna da şaştım kaldım doğrusu..Galiba bu konulara vakıf değil..Pankreas Kanseri ile Diyabet uzaktan yakından alakası olmayan iki hastalıktır..Pankreas birçok bölümü olan endokrin bir organdır..Aynı zamanda sindirim salgıları da salgılayan ve santral işlevleri henüz tam açıklanamamış gizemli bir organdır..Dolayısı ile hiçbir cihazın pankreas organına alternatif olması mümkün değildir..Yani kanserli pankreası cerrahi müdahale ile çıkarıp oluşan boşluğu bu cihaz ile kompanse etmek gibi bir durum sözkonusu değildir..Pancreum cihazı sadece beta hücrelerinin işlevini yerine getirmektedir şu anda..Alfa hücrelerinin işlevini yapması için de geliştirilmektedir..Oysa pankreasın sadece çok az bir bölümü, beta ve alfa hücrelerinden ibarettir..

    Birde pankreas kanserini, pankreas kanserinin 1 numaralı sebebi olan İnsülin ile tedavi etmeye çalışmak ayrı bir paradoks olsa gerek..

    Daha önce de söyledim..İnsülin melek değildir..Fazla salgılandığında en az şeker kadar zararlıdır..İnsülin, her hormon gibi gerektiği kadar salgılanmaldıır..Gerektiği kadar salgılanırsa faydalıdır..Yani herşeyin normal düzeyinin faydalı olması gibi insülin hormonunun da normal düzeyleri faydaları..Fazla düzeyleri son derece zararlıdır..Son derece !

    Yani ”İnsülin pompasını yada Pancreum cihazını tak dilediğini ye, kilolalarca baklava ye vs” gibisinden saçma sapan bir mantık hastaları öldürmek demektir..Bu sebeple diyabetli olsun olmasın her insanın unlu ve şekerli gıdalardan olabildiğince uzak durması, hareketli bir yaşam sürmesi ve karın ölçüsünü 90 cm’in altına indirmesi gerekmektedir..

    İnsülin’in kendisinin aterosklerozu başlattığı, damar sertliğine yol açtığını, retinopati varsa retinopatiyi azdırdığı, damarlanma faktörlerini arttırdığı, IGF-1 ve IGF-2 gibi büyüme hormonlarını arttırıp kansere yol açtığını unutmamak gerek..Tabii insülin normalden fazla olursa bunları yapar..Gerektiği kadar salgılanırsa hayat kurtarır ! O da ayrı bir konu..

    Bakın mesela bugün kanser tedavisinde Metformin kullanılması gündemde..Neden Metformin kullanılıyor ?

    Çünkü metformin hem kanser riskini ciddi şekilde azaltıyor, hemde var olan kanserin ilerlemesini durduruyor yada yavaşlatıyor..

    Bunu nasıl yapıyor Metformin ??

    İNSÜLİNİ AZALTARAK yapıyor..İnsülin gereksinimi azaltıyor..Periferik dokularda, kasta, karaciğerde ve yağ dokusunda insülin direncini kırınca vücut minimum insülinle maksimum sonuç almaya başlıyor..Tıpkı çok sağlıklı insanlar gibi..

    İnsülin direnci azalınca, insülin gereksinimi de azalıyor..İNSÜLİN AZALINCA KANSER DE AZALIYOR..

    Aşağıdaki araştırma linklerine bir göz atın derim..Metformin, kanseri nasıl önlüyormuş görün bence:

    http://www.lef.org/magazine/mag2012/feb2012_Can-Diabetes-Drug-Prevent-Cancer-Death_01.htm

    http://www.sciencedaily.com/releases/2012/06/120625152308.htm

    http://www.cbsnews.com/8301-504763_162-57410467-10391704/cheap-diabetes-drug-metformin-may-fight-cancer-studies-show/

    http://www.myhealthnewsdaily.com/2199-diabetes-drug-metformin-pancreatic-cancer-women.html

    Böyle düzinelerce araştırma sayabilirim size..Metformin’in kanser riskini dramatik bir biçimde nasıl azalttığını ve kemoterapi tedavisine neden ilave edileceğini iyi düşünmeniz gerek..

    İNSÜLİN MELEK DEĞİLDİR…Bunu herkesin anlaması gerek..Bu konuda bilinçlendirmemiz gerek diyabetli insanları..İnsülin esasında bir stres hormonudur ve günümüzde salgına dönen kalp-damar hastalıkları ve kanserin bir numaralı sorumlusudur..İnsülin hormonundaki artışın nedeni giderek artan karbonhidrat ağırlıklı beslenme alışkanlığıdır…Ana neden budur..

    Bu konunun üzerinde durmalıyız çünkü insülin tedavisi istismar edilebiliyor..İnsanların kansere veya genç yaşta kalp-damar hastalıklarına yakalanmasını istemiyorum..Üstelik analog insülinlerin mitojenik etkisi normal insüline göre daha fazlayken !

    • Eyüp Bey Merhaba,

      Uzun bir aradan sonra hoşgeldiniz 🙂

      Yorumlarınızı bir doktor olarak bizimle paylaşmanız ve buna zaman ayırmanız bizim için oldukça önemli. Ama sizden bir ricam olacak. İnsülin melek değil diyerek yazdığınız büyük harfler birçok kişi tarafından yanlış anlaşılabilir. İnsülin biz diyabetliler için şu andaki en iyi tedavi yöntemi. Ki tüm doktorlar gereksiz yere insülin yapmayın uyarısı zaten yapıyor bizlere ama insülin melek diyerek insülini bırakabilecek insanlar olduğunu da unutmayalım. Yazdığınız cümleler oldukça riskli cümleler. Elbette siz de standart tıp dünyasının düşüncelerine karşı gelebilirsiniz ama kanun niteliğinde olan tedavi yöntemleri varken ne olursa olsun hastaların o tedavi yönteminin peşinden gitmeleri lazım. Yani soğru dozda insülin yapmak, karbonhidrat sayarak ve dengeli beslenmek, spor yapmak gibi diyabetin başlıca sistemini yerine getirmek lazım.

      Bununla beraber metforminin bir formu Matofin i ben de kullanıyorum. Ama tek başına ve özellikle tip-1 diyabette işe yarayamayacağını belirtmek lazım. İnsülin yerine metformin içeren ilaçlar kullanabilecek insanlar olduğunu da unutmamak lazım.

      Yeri gelmişken belirtmek isterim. Bloğumuzda her türlü farklı düşünceye yerimiz var. Ki tıp dünyası da kendi içerisinde birçok konuyu tartışmakta. Ama tartışılan konular üzerine siz çok olumlu ve kesin yorumlar yaptığınıza birçok insanı yanıltırız. Sizden ricam doktorların kendi içerisinde tartıştığı konular halen kanunlaşmadığı için bu tarz konularda yorum yaparken ‘bu konu halen çalışma aşamasındadır.’ demeniz. Sizin de inandığınız konular olabilir bu konular ama unutmayalım ki insan hayatının önemli olduğu bir blogta bıçak sırtı cümleler nereye çekilirse oraya gidebilecektir.

      Faustman’ın çalışmalarıyla ilgili Eda Hanım bazı önemli açıklamalarda bulundu. Çalışmaların iyi gitmediğini belirtti. Bazı aksaklıklar varmış. Bu çalışmayı aynı koşullarda ve aynı araçlarla yapan başka bir ekip sonuca varamamış. Ben bu çalışmalar hakkında sizin gibi süreci dışarıdan takip eden bir doktorun değil, sürecin içinde olan bir doktorun sözüne güvenirim. Bu cümlem çok keskin bir cümle ama lütfen darılmayın.

      Skype üzerinden görüştüğümüz için o videoyu 17 Şubat’ta blogta yayınlayacağım. Faustman çalışmaları hakkındaki kısmı ve aklınıza takılan diğer konuları izlemenizi rica edeceğim.

      Ayrıca yapay pankreas gibi piyasaya çıkan her ürünün ilk başlarda pahalı olması gayet normal. Ama unutmayalım ki siz diyabetli değil biz diyabetliyiz. Biz tüm sıkıntılarını çekiyoruz. Bu diyabet sonlandırılamayacaksa bile en azında kapitalist sistemin dönmesine yarayacak yapay pankreas çıksın da biz de rahatlayalım diyoruz. Sistem ister dönsün, ister dönmesin. Benim inanın umrumda bile olmaz.

      Eda Hanım’a soru soran habercinin ben o sorusunu eleştirmiyorum. Çünkü diyabet herkes tarafından kısıtlmalı bir hayat olarak görünüyor. Herşeyi yiyemeyiz diye bakılıyor. Bu sebeple de ağzından o tarz bir soru çıkmış olabilir ama eğer yapay pankreas hayata geçerse kısa zamanda ben ilk olarak büyük bir masada sağlıklı olmasa da kan şekerimi düşünmeden rahatça yemek yemenin keyfini yaşayacağım 🙂 Sağlıklı beslenmek bence herkesin yapması gereken önemli bir yaşam şekli. Ama ben uzun zamandır aman kan şekerime ne olur demediğim bir gün geçirmedim.

      Sizden rica ediyorum, hastalar sizin tıp dünyasında halen tartışmalı olan yorumlarınızı okur ve o çözüm yollarını hayatlarında denerlerse sonları pek iyi olmayabilir. Ama bu durum şu an için geçerli. Çünkü tıp dünyası bir önceki günün bilgisini aniden hayır bu yanlışmış diyerek çöpe atabiliyor.

      Sevgiler

  10. Hiçbir şey için olmasa bile, ”Sağlıklı beslenmek bence herkesin yapması gereken önemli bir yaşam şekli. Ama ben uzun zamandır aman kan şekerime ne olur demediğim bir gün geçirmedim.” cümlesi için bile her umuda sarılmalı ve peşinden koşmalıyız.

  11. Merhaba,

    ben ilk kez yazıyorum. Tip 1 diyabete 27 aylıkken yakalanan bir bebeğin annesiyim. Şu an 4 ay oldu, alışmaya çalışıyoruz halen.

    Uzun zamandır siteyi takip ediyorum, hem de çok beğenerek…Az önce haberi seyrettim, ağladım. çünkü yaşayan bilir, dışarıdan bakıldığı gibi “Aaaa ne olacak canım ufacık bi iğne” lik bir hastalık değil yani, yaşam şekli…Bazen ben de umutsuzluğa kapılıyorum, halen ağlamadığım bir gün yok, oğlumun hastalığından haberi bile yok, yani bu para muhabbetlerini hiç anlayamıyorum açıkçası, kapitalist düzen filan yani bunlar kaçınılmaz…Ben bir devlet üniversitesinin iktisat fakültesinde öğretim görevlisiyim. Kapitalist düzeni ayrıntısıyla bilirim, her düzenin iyi ve kötü yanı vardır, eleştiri kaçınılmazdır ama işin içinde hastalık olunca ve bu hastalar gencecik insanlar ve evlatlarımız olunca düzen akla bile gelmiyor açıkçası kim balı tutup da hangi parmağını yalarsa yalasın önemli değil. yeterki evlatlarımız acaba kan şekerim kaç, ne kadar karbonhidrat aldım, ya hipoglisemiye girersem, bayılırsam, ya da ilerde kör olur muyum, böbreğim çalışmaz mı gibi endişeler taşımasın, bu endişe bile kan şekerinin dengesini bozmaya yetmez mi sizce….
    Sevgiler…

    • Dilek Hanım Merhaba,

      Siz benim düşüncelerimi daha iyi anlarsınız bu durumda 🙂

      Her zaman dediğim gibi bu düzeni bozacak herşey arka planda kalmaya devam edecekse en azından hayatımızı kolaylaştıracak bu tarz araçlara sahip olmak bana yeter. Ölene kadar kullansam da olur yapay pankreası. Ha çözülmüş ha çözülmemiş pek önemli değil.

      Bir önceki yorumumda da bahsettiğim üzere insülin pompası, insülin ve glükometre kullanımı yapay pankreasın olmazsa olmazları.

      Fiyatı ilk başlarda elbette pahalı olacak ama bizim hep beraber Türkiye’ye gelir gelmez hastalar olarak bir platform oluşturmamız gerekecek.

      Çocuğunuz kız mı erkek mi? Siz nasıl tanıştınız çocuğunuzun diyabeti ile?

      sevgiler

      • Esta hnm ,
        Bu ve tüm hastLıklar içibn tüm dileğim allahım kimseye tasıyamayacagı yuk vermesin ve bir an evvel çaresini nasip etsin.tabiki diyabet için gerceklesen her olumlu gelışme hepimizin hayTını kolaylastıracak.fakat yetişkinler çocuklardan daha iradeli ve farkında yasadıkları için onlara sadece yasamlarını kolaylastıracak yenilikler yeterli olabilirken,bizim gibi küçük çocukları diyabet olan anne babalar için inanın hayat 2kat daha zor .ben çocuğumun markette cebine gizlice kek koyarken görünce allahım yardım etki kesin bir caresini bulsunlar diyorum.yani bazen fazlasını istemek hakkımız kesin birseyler beklemek…

  12. Merhaba Dilek Hanım.Geçmiş olsun.İlk aylar zor geçer bilirim:)) Ben de Eren’in annesiyim; Eren de 37 aylıktı teşhis konduğunda.Hep aynı şeyi söylüyorum ama alışmak imkansız bence.Sadece diyabeti ve onla yaşamayı öğreniyoruz; bir düzen kuruyoruz onla hepsi bu.Bu düzeni en kısa sürede kurabilmenizi diliyorum.Buradaki herkes, hepimiz ihtiyaç duyduğunuzda elimizden geldiğince size yardıma hazırız.Bu arada ana sayfada sağ tarafta konu başlıkları arasındaki ”diyabetli çocuklar ve aileleri”ne de baktınız mı?Yaşantılarınızı ya da sorularınızı orada paylaşabilirsiniz.Bebişinizi kocaman öpüyorum:))
    Sevgilerimle..

    • Buket hnm selamlar
      Arda eren de 30 aylık iken diyabetteshisi konuldu.parmagı arabanın kapısına sıkıştı bu olaydan sonra birdaha kendine gelemedi.dikiş atılmıştı parmagına bakteri ve enfeksiyona karsı sanosef die bir surup kullandık.kullandıkça su içmeye basladı yemek yememeye.anlayamadık taki prospektüste yazan geçici diyabet gözlenir yAzısını görünceye kadar.669 kN skr değeriyle yattık hadtaneye.ilaç tek basına diyabeteyol acmaz var olan hastalığın sürecini hızlandırır acıklamasından sonraki 10gün kabustu.ama alıştık bir düzen kurduk ara sıra kaçamak yapıoruz 100 ile 200 arası degerlerimiz var.her haber heyecN ve gözyası biz anne babalar için bazen isyan.inşallah çocuklarımız için allah yRdım eder ve tıp çaresine bakar.tesekkürler yazınız için.
      Sevgiler

  13. Esra Hanım merhaba..

    Ne söylediğimi yanlış anlıyorsunuz..Bence tekrar okuyun..O zaman doğru anlarsınız..Ben diyabetli kişilere ”insülini bırakın” mı diyorum ? Tip-1 Diyabetli kişiler zaten insülin kullanmak zorundalar çünkü pankreasları hiç insülin üretmiyor..Ancak ”nasıl olsa insülin vuruyorum” diyerek kimse dikkat etmiyor bu konulara..Bu sitedeki üyeleri tenzih ederim ama hastanelerde gördüğüm diyabetli hastalar çok cahil..İstediğini yiyip içip istediği gibi insülin kullanıyorlar sizin bahsettiğiniz gibi..Ondan sonra genç yaşta başta kanser olmak üzere bir dünya hastalıkla yüzyüze geliyor..Obezite, kalp-damar hastalığı vb bunlardan bazıları..

    Benim bahsettiğim şeyler teori değil bilimsel olarak ispatlanmış gerçekler..Eğer bahsettiğim şeyler teori olsaydı düzinelerce plasebo kontrollü bilimsel araştırma olmazdı..Eğer bahsettiğim şeyler teori olsaydı karbonhidrat ağırlıklı bir beslenme biçiminin hüküm sürdüğü ülkemizde hastaneler dolup taşmaz, kanser ve kalp-damar hastalıkları salgına dönüşmezdi..Bazı şeyler gözümüzün önünde oluyor..

    O cümleleri büyük harf ile yazdım çünkü yaşamsal öneme sahip..Bahsettiğim şeyler teori falan değil..

    Benim gördüğüm olay şu : Türkiye’deki diyabetli insanlar diyet yapmıyorlar..İnsüline güvenip dilediklerini yiyorlar..Bu durumda ortaya ciddi sağlık sorunları çıkıyor..Çünkü diyet ve spor ihmal edildiği zaman fazla insülin sadece yaşam süresini kısaltıyor, oksidatif stresi arttırıyor, obeziteye yol açıyor, yaşlanma hızını arttırıyor, damar endotel fonksiyonunu bozup kardiyovasküler hastalıklara yol açıyor ve kanser riskini arttırıyor..

    Pancreum isimli cihaz çok faydalı ve yararlı bir cihaz olacaktır şüphesiz..2025’den sonra birçok hasta bu cihazdan faydalanacaktır..Ciddi hayat kolaylığı sağlayacaktır..Ancak Tip-2 Diyabetin gittikçe yaygınlaşması neticesinde sigorta şirketleri zamanla zora girecek ve muhtemelen cihazı karşılamayacaktır..Daha şimdiden Novo Nordisk, Merck vb firmalarla problem yaşanmaya başlandı..Yani önlem alınmadığı sürece hiçbirşey çözüm olmayacaktır..Diyet ve spora dikkat eden bir diyabetlide ise benzer oranda ”yaşam kurtarıcı ve hayatı kolaylaştırıcı” olacaktır..

    Bilmem anlatabildim mi ? Aslında yukarıda da aynı şeyleri anlatmıştım ama yanlış anlamışsınız beni..Ayrıca mesajınızda kullandığınız koyu harflerin ne anlama geldiğini çözemedim..Açıkça belirtirseniz daha iyi olur..

    • Eyüp Bey Merhaba,

      Sizin büyük harflerle yazdığınız yazılara karşılık ben de koyu harflerle söylediklerimi dile getirmek istedim.

      Bizler diyabetliler olarak çözüme ve hayatı kolaylaştırmaya yönelik bu tarz çalışmaları büyük bir heyecan ve gözyaşlarıyla takip ediyoruz. Sizin bu süreçte olayı çok da ümitlenmeyin tarzındaki yaklaşımınız kafamda bu kadar diyabet ile ilgilenen ve insanlara bilgilendirici yazılar yazarak yardımcı olmaya çalışan bir insanın bizim duygu dünyamıza neden yabancıymış gibi davranır soruları oluşmuştur. Bu durum beni fazlasıyla üzmüştür..

      Ayrıca İnsülin ile ilgili büyük harflerle fazlası zararlıdır yorumlarınızın bana cevaben verdiğiniz yazıdan da görebildiğimiz üzere insanların yanlış anlayabileceği ve tamamıyla insülünlerini bırakmaya yönelik bir çaba içerisine girerek yaşamlarını tehlikeye atabileceği risk’i aklıma geldi ve bu bilgiyi blogumuzda okuduktan sonra eyleme geçecek olması beni fazlasıyla vicdani olarak sıkıntıya sokmuştur. Ve bu sebeple sizden ricam bu tarz cümleler yazarken insülin tedavisinin gerekli olduğunu ama bilinçsizce fazlaca yapılan insülinlerin insanı zarara sokabileceğini söylemeniz gereklidir. Bu konuda oluşabilecek her türlü yanlış anlaşılabilecek cümleler karşısında bloğun sorumlulukları gereği durmam kaçınılmaz olacaktır.

      Zira bloğumuzda ne olursa olsun teori, kh sayımı, doğru dozda insülin ve gelişmelerle ilgili yazıları ya da videoları ya da diyabet kamplarını paylaşırken ve üzerine yorum yaparken kimse farklı yorumlama yapmasın diye önemle üzerinde duruyoruz. Siz her ne kadar profesyonel tarafta olsanız da söylediğiniz cümleler hasta tarafında yanlış yorumlanabilir. Ki siz bir tedavi yöntemi hastaya önerirken eminim 100 kez düşünüyorsunuzdur.

      Ben yazdığım yorumun hem sizde hem de herkeste rahatsızlık vermesini zaten istiyordum. Yorumun amacına ulaşmış olması güzel 🙂 Önemli noktalara temas etmek istiyordum çünkü 🙂

      Bloğumuza zaman ayırıp katkı sağlamaya çalıştığınız için de tekrar teşekkür ederim.

      sevgiler

    • Doktor beyin verdiği bilgiler son derece yararlı bence.İlaç kullanımında kar zarar hesabı yapılarak tabiki en az zararlı olanı seçiyoruz.Ölecek değiliz ya insülin yapıyoruz.Ancak insülin kemikte zayıflama en basiti olmak üzere bir sürü yan etkisi var.Tip 2 iken beslenme fazla dikkat edilirse ilerlemesi durdurulmuş olur belki ilaca yada insüline gerek kalmaz.İnsanlar ilaca , iğneye mahkum yaşamaz.Dr beyin demek istediği bu sanırım.

  14. merhaba Esra hanım,
    dr. Eyüp beye sormak istiyorum… Evet kendileri haklılar insülinin ve diger her seyin fazlası herzaman zararlıdır… bu konuda bi itirazımız yok. Peki ne yapmamız gerek??? İnsülini bırakıp 2-3 günde ölelim mi??? ne yapalım yani??? Ayrıca 2 kelimesinden birisi kanser… Bu blogdaki insanların hepsi diyabet hastası ve ben dr. beyi böyle konuşmalar yaptıgı için kınıyorum… lütfen insanların içindeki umutları köreltmeyin… sonuna kadar haklı olsanız bile…SAYGILAR…

  15. mrb, ben sitenizi düzenli takip ediyorum ama ilk kez yazıyorum.Yapay pankreasla ilgili video için teşekkürler.Benim de 4 yaşında t1dm hastası bir oğluşum var. 3 yıldır diyabet hastası.Omnipod firması, curedm,osiris,faustman ve aklıma daha gelmeyen pek çok araştırmayla yazıştım.Ama bunların içinde en yakını yapay pankreas görünüyor; en azından tam bir cure bulunana kadar hayatımızı kolaylaştıracaktır.Yapay pankreasın insanlar üzerinde, hastane dışında kullanımına fda’nın onay vermesi aşamasında başlatılan dilekçe kampanyasında onlarca dilekçe sağlamıştım.Okuduğum kadarıyla 2017’de Amerika’da satışa sunulması bekleniyor.Yani biraz daha sabretmemiz lazım.

  16. Esra Hanım Merhaba..

    Siz koyu harflerle yazdınız çünkü beni yanlış anladınız..Olabilir..İnsanlık halidir..Uykusuz olursunuz okuduğunuz konunun anafikrini anlamazsınız, yada hızlı okursunuz falan..

    Bir defa şunu belirtmemde fayda var :

    1-) Ben ülkemizdeki ”genel diyabetli insan profilinden” bahsediyorum..Sizden ve bu forumdaki diyabetik kişilerden bahsetmiyorum..Çünkü diyabet ülkemizi ve dünyayı ilgilendiren bir sorun..Özeli değil geneli değerlendiriyorum..

    2-) Ben Tip-1 Diyabetlilerden ziyade Tip-2 Diyabetlilerden bahsediyorum..Çünkü Tip-1 Diyabet insanın pek de elinde olmadan gelişen çok karmaşık mekanizmalara dayalı immun bir hastalıktır..Tip-2 Diyabet ise nadir formları hariç tamamen ”bile bile lades olma durumu”dur..Boğazını tutamamanın ve nefsine hakim olamamanın ve ayrıca sedantif yaşamın getirdiği kaçınılmaz sondur..10 sene öncesinden yani klinik diyabet ortaya çıkmadan yıllar önce ilk sinyallerini verir..Eğer kişi radikal önlemler alırsa diyabetten kurtulur..Yoksa aynı yanlışlara devam ederse, unlu ve şekerli gıdaları tüketme alışkanlığından kurtulamazsa, işte o zaman Diyabet’in pençesinden kurtulamaz..

    Benim eleştirdiğim Tip-2 Diyabet konusunda vatandaşını eğitmeyen, unlu ve şekerli mamüller üzerine uyarı yazıları yazmayan devlet ile bile bile lades olan vatandaşlardır..

    3-) Eğer Pancreum cihazını ulaşılabilir ve makul bir ücretten piyasaya sunarlarsa bu cihazı geliştiren kişilerin heykelini dikmek gerekir..Dünya genelinde milyonlarca insan ve çocuk bu hastalığın pençesindeyken, böyle bir gelişmeye sevinmeyecek kadar vicdansız mıyım ben Esra Hanım ? Hipokrat yemini etmiş bir doktorun bu kadar sadist bir yapıya sahip olabileceğine ihtimal veriyormusunuz siz ?

    4-) Tip-2 Diyabetliler yüzünden Tip-1 Diyabetliler mağdur oluyor..Çünkü Tip-2 Diyabet ”tamamen ama tamamen önlenebilir bir hastalık”tır…Lada Diyabet, MODY Diyabet, Sekonder Diyabet ve Genetik Diyabet türlerini Tip-2 Diyabet olarak saymıyorum..Nadir görülen bu Diyabet türlerini dışladığımız zaman Tip-2 Diyabetin, tüm diyabet türleri arasındaki yaygınlık oranı yüzde 75’dir…

    Hal böyleyken Tip-2 Diyabete sahip olan insanlar OAD Terapisi ve diğer önlemler işe yaramayınca ortalama olarak 10-15 sene zarfında insülin kullanmak zorunda kalırlar..Bu insanların yarattığı talep fazlası, insülin fiyatlarını hem arttırmakta hemde Tip-1 Diyabetlilerin olası tedavilerden maksimum dozda faydalanmasını engellemektedir..

    Şimdi Pancreum isimli cihaz piyasaya çıkınca da Tip-2 Diyabetlilerin yaratacağı aşırı talep yüzünden fiyat şişecektir..Ekonomik durumu iyi olanlar alacak olmayanlar alamayacaktır..İnşallah fiyatları düşük olur ama hesaplıyorum ve mevcut teknolojide sistemin satın alınması 10,000 dolardan aşağı düşmüyor..Yıllık yada aylık masraflarını bilemiyorum..Halbuki Tip-2 Diyabet konusunda insanlar biraz bilinçli olsa, dikkatli olsa, devlet de vatandaşı bilinçlendirse Tip-1 Diyabetliler çok daha iyi ve ucuz bir biçimde bu cihazdan faydalanabilirler..

    Dİkkatinizi çekerim cihazı geliştirenlerin bu durumda hiçbir kabahati yok..Onları takdir etmek lazım..Fiyatı ne olursa olsun..Benim eleştirdiğim insanların bilinçsizliği ve yanlış sağlık politikalarıdır..

    5-) Ben ”İnsülin kullanmayın” falan demedim..İnsülini kullanmamak mümkün mü Esra Hanım ?

    İnsülin, kan şekeri 70-140 mg/dl arasında tutulacak şekilde kullanılacak ama insüline güvenip de diyet ve egzersizden vazgeçilmeyecek..Aşırı insülin gereksinimi yaratacak unlu ve şekerli gıdaların tüketimi minimize edilecek..Olay bu..Ki bunu daha önce de bu forumda söylemiştim..Yeni birşey söylemiyorum yani..

    6-) Dr.Fraustman’ın çalışmaları çok daha önem arz eden çalışmalar..Son durumdan haberdar değilim..Plato çizmesine üzüldüm..Bu konuyu araştıracağım..Umarım Dr.Fraustman başarır da Tip-1 Diyabet tarih olur..

    Yani bunları söylüyorum ben..Eğer kafanıza takılan bir husus varsa lütfen belirtin..

    Benim tek derdim insanların sağlığı..İnsanlar, diyabetten kaçarken başka hastalıklara yakalansın istemiyorum..

    Metformin örneğini vermemin nedeni ”Alın metformin kullanın” demek değildi..Metformin’in mekanizmasından yola çıkarak ”insülin-kanser ilişkisini” göz önüne koymaktı..

    Ki İnsülin Glargine ile yapılmış araştırmalar da var bu konuda..İnsanlar kan şekerini dengede tutacaklar elbette ama kan şekerini bozacak ve aşırı insülin gerkesinimi doğuracak durumlardan da uzak duracaklar..Ben bunu söylüyorum..Hastaları düşünüyorum..Hayat kurtarmak istiyorum ama nasıl oluyorsa yanlış anlaşılıyorum..

  17. Aşkın;

    Ben ”İnsülini bırakın” dedim mi ? Nereden çıkardınız bunu ?

    Benim söylediğim şu..Defalarca söyledim ama gene söyleyeceğim..

    İnsülin elbette kullanılacak..Kan şekeri 70-140 mg/dl arasında tutulacak..

    İnsülin hayat kurtaran bir hormon..Yeterki gerektiği kadar var olsun..Ama herşeyin fazlası gibi insülinin fazlası da zararlıdır..Hemde çok zararlı..Sürekli olarak insülinin fazla olmasınna ”Hiperinsülinemi” diyoruz tıp dilinde..

    Hiperinsülinemi; kanser, kalp-damar hastalıkları, obezite ve Tip-2 Diyabet’in bir numaralı nedenidir..

    Bunlar yıllardır bilinen gerçekler..

    Dünya genelinde kanser ve kalp-damar hastalıklarının salgına dönmesinin sebebi de budur..Çünkü aşırı insülin salgılatan gıdalarla besleniyor insanlar..Karbonhidrat ağırlıklı beslenmenin insanları getirdiği kaçınılmaz sondur..

    • merhaba eyüp bey,

      yazdıklarınızda çok haklısınız etrafımdaki tip 2diyabetliler tabiri caizse yiyip yiyip insülin gönderiyorlar hatta tip 1diyabetli 2,5yaşındaki kızımada böyle yapmamı söylüyorlar nedeni ise dediginiz gibi aşırı insülinin zarar verecegini bilmiyorlar.sadece merak ettigim ve eger cevaplaya bilirseniz en ideal insülin orani nedir?tamam seker seviyesi 180 mg aşmamalı ama kızımın insülin direncinin yüksek olmasından dolayı fazla insülin yapabiliyoruz insülin direncini düşüremeyecegimizi 5 yaşından sonra düzene girecegini doktor söylemişti bu konu hakkındaki bilgilerinizide paylaşırsanız aklımdaki şüpheler ortadan kalkacaktır.
      ayrıca kilo başına 0,7diye duymuştum ama dogrulugu nedir bilemiyorum.
      Şimdiden çok teşekkürler…

      • Slmlar esra hanım,
        Evet bende eyüp bey e katılıyorım paylaştığı bilgilerden dolayı.10 sene evvel diyabet tip 2tezhisi konulan anem yediğine içtiğine dikkat etmediğinden simdi açlık kan şkr 250 mg ile uyanıyor yani tip 1 olmamış mı sizce zamanla.ve doktora gitmemek için direniyor insülin kullanmamak için.eyüp bey e katılıyorum herseyin fazlası zararlı,insülin kullanıyorum deyipde tıkabasa yemek daha da zararlı.banada arda için nasıl olsa iğnesini oluo çocuk ver gitsin yedir gitsin diyen ben yiyorum diyen çok.fakat diyabet bilgisizliğe,boşverciliğe,plansızlığa şakaya gelmez.

        • Dilek Hanım Merhaba,

          Eyüp Bey’in fazla yiyen ve gereksiz ek doz yapan hasta profiline bakış açısına desteğim sonsuz,

          Ama uzunca yazdığı yorumları okuyan ve diyabetle yeni tanışan bireylerin yanlış yönlendirilme ihtimali olan yorumları olmakta. Biz neyi doğru neyi yanlış yazıyor görüyoruz Eyüp Bey’in. ‘İnsülin Melek Değildir’ cümlesini okuyan yeni diyabetli yazının devamını okumaz. Okusa bile aklında kalmaz. Özellikle diyabet oldukça bıçak sıryı bir hastalık. Doktorların özellikle daha dikkatli yaklaşımları olması gerektiğini düşünüyorum.

          Sevgiler

  18. Esra hanım ve diğer üyelerle tanıştığıma çok memnun oldum. yorumum yayınlanmaz diye endişelendim şükür ki nasipmiş tanışmak 🙂 biz 15 Eylülde tip 1 tanısı aldık. Mustafa 27 aylıktı. inanılması güç miktarda idrar ve ağız kokusu şüphesi ile doktora gittim. 2-3 gün böyleydi..diyabet ilk aklıma gelen ama yakıştıramadım ne yalan söyleyeyim. Fakültede oda arkadaşımın oğlu da tip 1 diyabetti zaten yakınen duyduğum ve arkadaşımın halini gördüğüm bir hastalıktı. doğumdan itibaren takibini yapan doktorumuz bir açlık şekerini ölçtürelim dedi ve ertesi sabah erkenden akş nin 474 olduğunu gördüm raporda :((( Aman Allahım dedim…Hemen üniversite hastanesine gittik, Mustafa Ketoasidozdaydı. Ben o günü hatırlamıyorum yaşıyor muydum acaba…sonrası hepimizin aynı..hastane günleri eğitimler, insülin, kan şekeri ölçüm cihazları….offf…yani kim isterki çocuğuna iğne yapsın, anne acıyo yapma lütfen diyi gözünün içne bakarken…ben ilk günler iğne yaparken kendimi cani gibi hissediyordum sonrasında defalarca kendime batırıyordum, Allahım keşke ben olsaydım diyordum, saçma sapan şeyler işte…Ama bir taraftan da mecbursun,yaşayan bilir..Tabi herkes moral vermeye çalışıyor, abuk subuk konuşandan, bilgiçlik taslayandan, çocuk şeker diyince çocuğunu yanından uzaklaştıran cehaletin son noktası annelerden fenalık geliyor…böyle işte. Bunlar işin moral bozucu tarafları ama şu an gelinen noktadan çok umutluyum. Umutlu ve mutlu..şimdilik kökten çözüm bulunmasa da daha az endişeli bir hayat bizleri bekliyor eminim bundan. Genç kardeşlerim ve yavrularımızın Allah yollarını hep açık etsin, hastalıklarının farkında bile olmadıkları kadar güvenli ve rahat bir tedavi ve en güzeli bu hastalığın biteceği günleri en yakın zamanda hepimizin göreceği mutluluktan ağladığımız günleri dilerim. Sevgilerimle…

    • Dilek Hanım Merhaba,

      Yazınızı ana sayfada yazı formatında paylaşıyorum.

      Önemli birkaç detay var yazınızda. Yayınlanacak yazının altında düşüncelerimizi paylaşırız.

      Sevgiler

  19. Diyabete alışmak br anne açısından imkansız sanırım, ama bir diyabetli için değil. Diyabeti yaşam biçimi olarak benimsemek hatta sevmek mümkün. Ama bu yaşam biçimi sadece insülin yapmak ve sağlıklı beslenmektebn ibaret olmamalı. Diyabetli arkadaşlar, etkinlikler vs . Kendinizi bunlarla yoğurur hatta tüm yaşamınızı böyle kurarsanız başkalarına garip geln şeyler sizin için normalleşiyo bi süre sonra. Bu yolu seçmeyen diyabetli ise maalesef yanlızlık hissiyle yaşamaya alışmak zorunda. Sizi rahatlatır mı bilmem ama durum bu, yaşadığım ve bu paylaşımları yaptığım için çok rahat yazabiliyorum. Çocuklarınızı bu şekilde yönlendirmeniz naçizane önerim, öpüyorum onları 🙂

  20. Herkese merhaba .Ben bir anneyim once onu belirtiyorum ismimden anlaşılmadığı için .Kızım 13 yaşında ve 1.5 yıldır Tip 1 diyabetliyiz. Bu güzel haberi bize ulaştıran Esra hanıma çok teşekkür ediyorum .çok sevindim bu işle uğraşan diyabete çozüm bulmak işin çalışan herkesin Allah yardımcısı olsun .Allah onlara sağlık bol enerji istedikleri her şeyi versin onlarda bir an once kurtarsınlar bizi .Onlar için dua ediyorum .keşke elimden daha fazlası gelse … Herkese şifalar ve sevgilrer

    • Natevan Hanım Merhaba,

      Umarım kısa sürede en azından yapay pankreas elimizde olur. Şu andaki en iyi tedavi yöntemi olacağına inancım sonsuz. Diyabet yok edilene kadar yapay pankreas ile daha konforlu bir hayat yaşayabiliriz diye düşünüyorum. Eda Hanım ve ekibi gece gündüz demeden çalışıyorlar.

      Tekrar kendilerine sevgilerimi iletiyorum 🙂

      Kızınızı da parmaklarından bolca öpüyorum 🙂

      sevgiler

  21. Mrh esra hanım eyüp beyin yazdıklarını daha yeni okuyabildim ve çok üzüldüm.Kanser-insülin deniliyor.Ne kadar doğru,nedir.Korktum hem de çook.Sizin yazdıklarınız biraz daha rahatlatıcı.Ve doğru şeyler yazmışsınız.Ne yapalım yani,ben bilmiyorum.Dua edelim eda hanım güzel haberler versin

    • Necla Hanım Merhaba,

      Bloğumuza katkısı olan doktorlarımıza inanın teşekkürlerimi sunuyorum. Zaman ayırıp bizleri bilgilendirmeye çalışıyorlar. Ancak bu bilgilendirme esnasında bazı önemli bilgileri çok keskin bir dille dile getiriyorlar. Bu durum bazı yorum yapan arkadaşlarımız için de geçerli elbette.

      Eyüp Bey de bize oldukça zaman ayıran bir doktor. Ancak eğer Eyüp Bey bizden bir geri bildirim almak istiyorsa ben şöyle verebilirim kendisine; ‘eğer bir bilgiyi vermek istiyorsanız olumlu olumsuz tüm detaylarını en olumlu halinizle vermelisiniz.’

      Arka planda bana mail gönderen birkaç kişi; ‘insülin kanser yapıyormuş. insülin yapmaya korkuyoruz.’ diyorlar. Bir doktor olarak bence bu kadar keskin cümeleler kurmamalı. Örneğin bir tip-1 diyabetli insülini bıraksa ve ketaosidoza girse ne olacak?

      Şu bir gerçek. Bizler insülini kullanan insanlarız. Ve aslında tıp dünyası bizle beraber görmekte insülinin diyabetlilerdeki olumsuz ya da olumlu etkilerini. İnsülin kanser yapıyor demek çok doğru bir cümle değil. Özellikle bu konuyu 16 Şubat’ta Oğuzhan Bey’e soracağım. Ve sizi daha doğru bilgilendireceğim.

      Endişe yapmayın.

      sevgiler

  22. Merhaba Esra Hanım,
    dr. bey bana çok güzel hitap etmiş ve çok güzel bi açıklamada bulunmuş 🙂 kendisini çok takdir ettim bu konuda… ben bu gibi durumlara bakıp heycanımı yitirmek istemiyorum 🙂 Esra hanım size bi sorum olucak… bi arkadaşımız bloga yazmıs yapay pankreas 2017 yılında Amerika’da kullanıma baslanacak diye… bu konuda beni bilgilendirebilir misiniz??? zamanınızı aldıgım için çok özür diliyorum… herkese iyi günler diliyorum…

  23. Öyküm Hanım yorumunuzu okuyunca ilk fırsatta hastaneye gidip Derneğe üye olmaya karar verdim. Antalya’da kızımın akranı tip1 diyabetli çocuklar ve aileleriyle tanışmak görüşmek iyi gelecek bize diye düşünüyorum. Çünkü derdimiz ortak. Hayatımız değişti birden ailece. Ama anladım ki insan en çok istediği şeyle imtihan oluyormuş. Kızımın hep iştahlı bi çocuk olmasını istedim doğduğundan beri hep çok yesin istedim sanki sağlıklı bişeymiş gibi. Şimdi kızım hastanede kek görüyor birinin elinde . Anne bende kek yemek istiyorum diyor, yutkunuyorum boğazımda bir düğüm yüreğimde bir ağırlık , şu anda yiyemeyiz annecim diyorum. Tamam diyor olgunlukla ama o daha 4,5 yaşında dayanamıyorum.Herşeyin hayırlısını istemek önemliymiş bence.Herkesin çocukların eline sevinsin diye şeker tutuşturdukları bi ülkede yaşıyoruz. Tanımadığın bi insan bile sokakta yürürken durdurup şeker çıkarıyor cebinden. Bu konuda daha bilinçli bi toplum oluruz inş.
    Ve Esra Hanım dediğiniz gibi karbonhidrat saymadan şekeri kaç acaba derdine düşmeden yaşamasını istiyorum kızımın. Yapay pankreas inş. en kısa zamanda bizlere ulaşır .
    Sevgiler.

  24. Esra hanım merhaba,yarın samsunda bi doktorla randevum var,muhtemelen lada diyabet diycek oda bundan öncekiler gibi,biraz moralim bozuk biraz da meraklıyım,moralim bozuk çünkü günde 4 defa insülin tedavisine başlıycak muhtemelen ..meraklı olmamın sebebi ise yarın eda hanımla skype üzerinden yaptığınız konuşmanızı yayınlayacak olmanız..Belki duyacağım bi takım gelişmeler az da olsa teselli olabilir,yarın yine etkinlikten güzel haberler bilgiler bekliyoruz sizden ve katılımcılardan ..umarım çocuklarımız başta olmak üzere bi takım yenilikler ,eski yaşantımızda olduğumuz gibi bizi tekrar özgürleştirir..Böyle yaşamak zor gibi geliyo bana alışabilirmiyim alışamazmıyım hepten mi dibe vururum bilemiyorum.iyki sizler varsınız iyki bu platform var ,yoksa tek başına çok zor bu hastalıkla mücadele etmek..sevgiyle kalın

    • Alp Eren Bey Merhaba,

      İnsülinle çözüm olacaksa o çözüm yolunu takip etmeniz lazım. Diyabetli olduysanız bunları yaşamaktan korkmayacaksınız.

      Yapay pankreas devreye girerse çooook özgür olacağız 🙂 Biraz daha dayanacağız.

      Sevgiler

  25. Esra hanim selam simdi doktordan geldim ,prof dr akademik unvani yalniz can havliyle yasadigim soku anlatmak istedim ,doktor sonuclarima bakti ve bana tip 1 sin dedi tamam itiraz etmedim,sonra sordum doktor bey baska bi prof lada diyabetsin dedi dedim,doktor bana lada diyabette antikor olmaz dedi ..ben sok oldum bu bir,ikinci bomba aslinda dedi tip 1 ler komayla gelir buraya dedi sen erken tanisin dedi dedim hocam ben 2 senedir tip 2 yim diye dolastim komanin k si olmadi sekerimde birakin insulini ilac bile almadigim zaman 300 u gecmedi dedim ,sasirdi ve ne kullandin dedi dedim metformin hemen birak onu o sadece tip 2 diyabetliler icin dedi dedim tamam hocam ama napiyim,dediki gunde 4 defa novorapid kullanacaksin ona da eyvallah dedim sonra hocam dedim insulin pompasi hakkinda ne dusunuyosunuz dediki yahu onu hamileler falan kullaniyo hem cok pahali o ignede aynen oyle zaten ne isin var pompayla,ben sok neyse beni hastaneye cagirdi yatirmak icin simdi cok kararsizim bu bey beni ne kadar tedavi edebilir acikcasi bana cok bastansagar ve bilgisiz geldi napicami bilmiyorum napmam lazim sizce..hala hayretler icindeyim

  26. Ben kızım 6 senedir diyabet 3 yaşında tanı konuldu tanı konulmadan 6 ay öncesinden diyabeti varmış kızımın doğumundan itibaren hep o doktora götürdük ama doktor ben diyabetin belirtilerini söylerken benim ne kadar takıntılı bir anne olduğumu söylemekten yetindi en sonunda başka bir doktora götürdük her türlü tahlil yapıldı ertesi gün biz sonucları almaya gidecekken kızım sabah bilincini kaybetti 2 gün yoğun bakımda kaldık……orada yaşadıklarımızı anlatmak istemiyorum ama ben böyle bir acının kelimelerle ifadesi olamayacağını biliyorum umudumu hiç kaybetmiyorum bir gün kızım iğnelerden kurtulacak şimdi 3.sınifta okulundaki hemşire ilgileniyor evde ben herşeyine çok dikkat ediyoruz bu zamana kadar olumsuz bir şey olmadı ama şunu çok rahat söyleye bildirim ki kızım yerine keşke ben olsaydım parmaklarının delinmesi kollarının,bacaklarının vs morarması bir anne için çok zor bu nedenle onun artık normal bir hayat sürmesini istiyorum bu konudaki her türlü gelişmeyi takip ediyorum iğnesiz şeker ölçümü ülkemizde yapılıyormu bu konuda bana yardımcı olusanız sevinirim
    Sevgiler

    • Yeşim hnm merhaba,
      Bende oğlumun parmakları kabuklanmaya başlayınca merak etmiştim iğnesiz bir ölçüm cihazı varmı die.evet var iğne yok alette lazer ile delme işlemi yapılıor fakat yine azda olsa acı hissi oluyormuş.iyi yanı ise parmak uclarının kabuklanıp yara olmaması.ayrıca bunların lansetlerini saglık bakanlığı karsılamıyormuş.inanın marka isimlerini hatırlayamıyorum ama bu konuyla ilgili bir haber vardı bloğda esra hnm dan haberin detayını öğrenebilirsiniz.benim oğlum 2,5yasında biz gece yatarken parmak uclarına bepanten plus kullanıyoruz iyi geliyor.
      İnşallah bir gün çocuklarımız bu hastalık demiyorum ben bu sorumluluktan kurtulurlar,inanın 3aydır geceleri ağlamadığm gün yok.
      Bu arad çocuğunuz hangi okulda eğitim alıyor.bizde çocuğumuzu seneye anaokuluna kayıt ettirmek istiyoruz ve aynı okulda eğitimini devam ettirmesini istiyoruz bu konuda en duyarlı kurumu bulmak gerekir.
      Sevgiler

  27. Ben bu vidyolari izlerken cok heycamlandim ve insallah bu biran önce uygulanir ve türkyeye gilir ben ve 6 yasindaki kardesim ve butun diyabetliler kurtulur

    • Orhan Bey Merhaba,

      Bizler de dört gözle tüm diyabetliler üzerinde kullanılabilir bir hale gelmesini bekliyoruz. Umarım kısa sürede olur.

      sevgiler

  28. Yesim hanim lansetleri herseferde degistirirseniz kizinizin parmaklari daha az acir birde o parmak delme aletinin ayarlari var en dusuge getirin cani acimaz o zaman

  29. merhaba ben adanaz ın annesiyim adanaza ilk tip1 teşhisi 25 aylıkken kondu şimdi 7 yaşında 1yıldan beri insülin pompası kullanıyoruz daha rahatız paylaşmak isdedim

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: