İnsülin enjektörü ya da insülin kalemi kullandığım zamanlar havaalanları benim için sıkıntılı yerlerdi.
Uçağa binerken insülin kalemlerimi ya da enjektörleri bagaja teslim etmek zorunda kalıyordum.
İnsülin pompası kullanmaya başladığımda ise konu iyi yönde farklılaştı. Artık havalimanlarında X-rayden geçmeden, insülin pompamı gören güvenlik görevlileri yardımcı olmakta. Hatta bu nedir diye sormuyorlar bile. ” İnsülin pompanız mı var, buyrun şuradan geçin.” şeklinde yönlendirme bile yapıyorlar.
Yani artık insülin pompası biliniyor.
Ama hafta sonu YGS’ye girmeye çalışan ve insülin pompası kullanan Rüya Çıralı sınava giremedi. Sınava girerken gerekli prosedüleri izleyip izlemediğini bilmiyorum ama yaşadıklarımı göz önünde bulundurarak sizlere biraz nelere dikkat etmek gerekir anlatmaya çalışacağım.
Uçak ile seyahat edeceğim zaman yanımda mutlaka diyabet ve insülin pompası raporlarımın asıllarını bulunduruyorum. İş güzar biri çıkarsa seyahatimi sıkıntıya sokmak istemem. Başında önlem almalıyım.
Özellikle doğuya giderken daha da dikkatli oluyorum. Yollarda askerler çevirme, arama ve kimlik kontrolleri yapıyorlar. Problem oluşmaması için tüm rapolarım yine yanımda oluyor.
ÖSYM’nin yaptığı bir sınava gireceksem, sınav başvurusu yapılan ÖSYM tesmsilciliğinde başvuruyu alan kişiye insülin pompası kullanan bir diyabeli olduğumu söylüyorum. Ve ona göre sınav başvuru formunda kullanılan tıbbi cihaz kısmına not düştürüyorum. Ki bu tarz sınavlarda bu çok önemli. ÖMSS sınavında “İnsülin Pompası Kullanıyor” şeklinde bir satır bile var. İşaretli olması lazım.
Şöyle bir ihtimal de var. Siz başvuru formuna ilgili yere bu notu düştürdünüz. Sınav yerinde Rüya’nın yaşadığı bu durumu yaşayıp yaşamama ihtimalimiz yine bir olsalığa bağlı. Sınav gözetmenlerinin bu tarz konularda özellikle bilgilendirilmeleri gerektiğine inanıyorum.
Bu sene ALES’e girmeyi planlıyorum. Bakalım benim başıma neler gelecek 🙂 .