Yaz Döneminde Sensör Teknolojilerini Nasıl Koruyabiliriz?

CGMsYaz Döneminde Sensör Teknolojilerini Nasıl Koruyabiliriz?

Yaz Döneminde Sensör Teknolojilerini Nasıl Koruyabiliriz?

Tip-1 diyabet yönetiminde sensör teknolojisi bizlerin baya işine yarıyor. Ancak bu teknolojiler pahalı teknolojiler. Başka bir yazıda bu teknolojileri kullananların maliyet azaltıcı neler yaptığını sizlere aktarıyor olacağım. Ama bu yazıda bu pahalı teknolojileri özellikle yaz aylarında nasıl koruyacağımızı anlatacağım.

Önemli Not: Sensörü koruyacağım diye bant üstüne bant takmayın. Kendini ya da çocuğunuzu yaralı gibi göstermeyin. Hem kendinizi hem de çocuğunuzu sıkmamış, aynı zamanda kötü bir psikoloji de oluşturmamış olursunuz.

Türkiye’de 12 Temmuz 2017 İtibarıyla Hangi Sensörlerin Satışı Var?

  • Abbott – FreeStyle Libre
  • Medsalus – Dexcom
  • Medtronic
    • Enlite G2 Link
    • Guardiand Connect

Sensörler ile ilgili CGMs İçerikleri linkinden tüm detaylara ulaşabilirsiniz.

Yaz Aylarında Deniz ve/veya Havuza Sık Giriyorum, Duş/Banyo Sık Yapıyorum. Sensörün Çıkmaması İçin Ne Yapabilirim?

Özellikle su geçirmez bantlar sensör teknolojisini koruyan en temel çözüm. Ama bunun yanında çoğu kişi sporcu kol bantlarını da koruma adına kullanmakta.

1- Tegaderm 1624W Su Geçirmez Bant

Bu bant su geçirmez ve pedsiz olup benim tek kullandığım banttır. Türkiye’de tanesi 4 TL civarında olunca Amerika’dan bir arkadaşımdan rica etmiştim. 100 adetlik 1 kutu Tegaderm 1624W bandını 23 Dolar’a almıştı 🙂

Bu bandı Dexcom kullanıyorsam çerçeve gibi kesip Dexcom’un kar beyazı gibi olan bandını kuvvetlendiriyorum. Çünkü Dexcom’un vericisi yani transmitteri kolay kolay çıkabilen bir aparat değil.

Medtronic’in sensörlerini kullanıyorsam da tüm takma işlemini yaptıktan sonra 1 adet Tegaderm bantla sensör ve transmitterin üstünü kaplıyorum.

Normalde Medtronic bu kaplama işlemini pek onaylamıyor. Çünkü sensörün az da olsa oynaması gerekiyor ki cilt altı sıvısı değişsin ve sensör ölçüm sonuçları doğru olsun. Ama ben dediğim gibi tümünü bantla kapatıyorum.

Libre kullanıyorsanız da özellikle Libre’nin orta kısmındaki delik kısmı kapatmadan bandı ortasına bir delik ya da küçük bir pencere açın. Yapıştırırken de bandın açık olan kısmı o delik kısma gelsin. Çünkü Libre’nin o deliği buharlaşmaya yardımcı oluyor ve kapatılmaması lazım.

Konuyla ilgili videoyu izlemek için : Dexcom ve Benzer Sensör Bantları Nasıl Kuvvetlendirilir? başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

    

2 – Sporcu Ter Bandı

Bileklik gibi takıp çıkarabileceğiniz bie aksesuar.

Kola ya da bacağa Medtronic, Dexcom ya da Libre gibi sensörlerden hangisini taktıysanız bu bandı sensörün üzerine kadar çorap gibi çekiyorsunuz.

3- Kas Bandı

Kendinden yapışkanlı olduğu için sensörünüzü nereye taktıysanız bant gibi üzerini bantlayabilirsiniz. Bu arada kas bantları rengarenk.

Ama Libre’nin üzerini kapatacaksanız yukarıda da bahsettiğim gibi lütfen Libre’nin üzerindeki deliği kapatmayın. O kısım için küçük bir delik ya da pencere açın.

Bu arada kas bantlarında en çok Kinesio markası Google’da dikkat çekiyor. Bu marka bandın delikli formu da var.

 

4- Yapışkanlı Bandaj

Bu bandajların standart renkli olanları olduğu gibi eğlenceli görselli olanları da var.

Kendinden bantlı olması sebebiyle sensörünüzü korumak adına kullanabilirsiniz.

 

 

11 YORUMLAR

  1. Esra hanım tegaderm bant tavsiyeniz için çok teşekkür ederim.Nasıl kullanışlı çıkarması bir o kadar rahat.Allah razı olsun sizden🥰

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: