Yazzz Geliyor

Genel BilgilerYazzz Geliyor

Yaza yaklaştığımız bu günlerde tatil planlarımız yavaştan başlamıştır. Eşim ve ben İzmir’deki arkadaşlarımızla Ege’den Akdeniz’e bir tur yapmayı planlıyoruz Temmuz gibi. Eminim keyifli bir tatil geçireceğiz.

Biliyorsunuz  ben insülin pompası kullanıyorum. Ve tatile çıkarken ya da kısa seyahatler yaparken Tip-1’li olarak yanıma birçok yedek malzeme alıyorum.

İl dışında kalacağım gün sayısına kadar alacağım yedek malzemeler değişkenlik gösteriyor.

Yanıma mutlaka yedek bir insülin kartuşu ya da insülin flakonu alıyorum. Bunla beraber pompam için yedek infüzyon seti, rezervuar, Quick-serter ve yedek birer pil alıyorum. İnsülin pompasına sadece Energizer ya da Duracell’in 3A’lı pilleri uyumlu.

Ayrıca ne olur ne olmaz eskilerden kalma insülin kalemimi ve iğne uçları ile beraber mutlaka şeker ölçüm aletimi ve yedek stript alıyorum.

Dolayısı ile çantamda mutlaka tüm malzemeler bulunuyor.

Yolculuğa çıksam da çıkmasam da çantamda meyve suyu hipoglisemi risklerine karşı mutlaka bulunur.

Cüzdanımdaysa diyabetli olduğuma dair bir kart ve kime ulaşılabileceğiyle ilgili kartın üzerinde telefon numarası yazar.

Bir de insülin pompası kullanıcı olduğuma dair bir kart var. Acil bir durum olduğunda vücuduma takılı olan aletin ne olduğunun  ve kiminle irtibata geçilmesi gerektiğinin müdahale eden kişiler tarafından mutlaka bilinmesi gerekiyor.

Aman tatile çıkarken çantanızdan bunları ayırmayın.

Umarım herkes çok keyifli bir tatil geçirip, yıl boyunca yaşadığı tüm stresleri bir kenara bırakabilir 🙂 .

Şimdiden iyi tatiller 🙂 . (Görsel gulsunmuftugil.blogspot.com’dan alınmıştır.)

7 YORUMLAR

  1. Merhaba Esra Hanım, ben hala insülin kalemi kullanıyorum. bir süre daha kullanacağım. tabi pompayı da merak ediyorum 🙂 ileride olacak o da umarım. pompa ile ilgili bir sorum var:
    Denize girerken veya aktif sportif hareketler yaparken, insülin pompası veya pompanın vücuda bağlı olan kısmı bir sorun çıkarıyor mu? hani hareket kısıtlaması var mı?

    • Burhan Bey Merhaba,

      Cevap yazmayı unuttum 🙂 . Özür dilerim 🙂 .

      Dün akşam Türkiye’nin çoğu yerinde Ttnet rezaleti yaşandı. İnternet 2 saat yoktu. Telefondan bazı şeyler yapabildim.

      İnsülin pompası hareket kısıtlaması yapmıyor. Dün akşam spora gittik eşimle. Haftada 3 gün gidiyoruz. Ben sütyen arama takıyorum. Terden dolayı sıkıntı olmasın diye de peçete koyuyorum deri ile pompa arasına. Bir problem kalmıyor.

      Banyoya, denize gireceksem çıkarıyorum. Elektronik bir alet çünkü. Klipsi var. http://www.diyabetimben.com/insulin-pompasi-set-degisimi-2.html videoyu izleyin. Klipsten kastım ne anlayacaksınız. Çok kolay ayırıyorsunuz vücuttan ve rahatça yapacaklarınızı yapabiliyorsunuz. Ancak 1 saat ayrı kalabiliyorsunuz.

      Yatarken ara sıra yatağın içine atıyorum. Bir problem olmuyor. Genelde pijamamın bel kısmına takar yatarım. Ara sıra sıkıntı yapınca yatağın içine atıyorum.

      Aklınıza takılan bir konu olursa sorun lütfen.

      sevgiler

  2. Size de tekrar merhaba Esra Hanım,

    Önemli değil 🙂 sitenizle yeterince sıkı ilgileniyorsunuz bence, sağolun gerçekten.

    Benim asıl merak ettiğim kartuşları taktığımız kısımdan ziyade, ismini tam bilemediğimden direk yazamıyorum 🙂 vücudumuza giren iğneli kısım. hani sonuçta 0,8mm veya 1,0cm arası bir iğne sürekli vücudumuzda, öyle değil mi? hareket konusunda bu bir kısıtlama oluşturuyo mu merak ediyorum. mesela yüz üstü yatma konusunda, spordayken o karnımıza takılıyken mekik çekebilecek miyiz 🙂 bir de 1 saat ayrı kalma konusunu tam anlayamadım.

    Bu arada benim de diyetisyenim Nevin Hanım. Kendisiyle son konuşmamızda daha yeni olduğumdan dolayı, bir sene civarında bir süreyi böyle geçirdikten sonra pompaya geçmeyi daha doğru buldu. karbonhidrat sayımına da yeni yeni geçiyoruz.

    • Burhan Bey,

      O halde detaylı anlatayım.

      İnsülin pompasının vücuda takılması için infüzyon seti, rezervuar, Quick-serter = zımba gibi bir alete ihtiyacımız var. İnfüzyon setinin ucunda metalik bir iğne ve onu saran bir silikon kısım var. Rezervuar enjektör gibi bir malzeme. İnsülin flakonundan insülin çekildikten sonra içine insülin kartuşu gibi bir hale dönüşüyor.

      İnsülin yapılan her yere pompanın seti zımbalanabiliyor. Ben göbek ya da kalça kısmını kullanıyorum. Zımbaladığınızdan metalik iğne vücuda girip delik açıyor. O metalik iğneyi çıkarmak zorundayız. Çıkardığımızda metalik iğneyi saran silikon kısım kalıyor içerisinde. Yani vücutta esnek yapılı silikon bir kısım kalıyor. Pompadan çıkan insülin bu silikondan geçerek deri altına yerleşiyor.

      Spora giderken ben genelde kalça kısmına takıyorum. Çünkü o kısmımı daha az çalıştırıyorum sporda. Eğer çok çalıştıracağım bir yere takarsam insülin emilimi fazla olur ve aniden hipoglisemiye girerim. Bu evrensel bir bilgidir.

      Yüz üstü, sırt üstü ne olursa olsun yatış şekliniz bir engel olmuyor. Sporda da sorun çıkmıyor. Ama dediğim gibi az çalıştıracağınız yere takmanız lazım seti.

      Pompa sürekli insülin veriyor vücuda. Sürekli verdiği dozlar bazal dozlar. Eğer pompadan 1 saatten fazla ayrı kalınırsa o zaman şeker yükselmeye başlıyor. Çünkü vücuda bazal olarak giden insülin gitmiyor. Bu arada pompada tek tip insülin yani kısa etkili insülin kullanılıyor. Ben Humalog kullanıyorum. 24 saat boyunca kısa aralıklarla, doktorlarımın ayarladığı şekilde bazal insülin gidiyor. İnsülin dozlarım pompamdan kaçar ünite şeklinde gidiyor http://www.diyabetimben.com/karbonhidrat-sayim-yontemi-devam.html linkinden okuyabilirsiniz.

      sevgiler

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: