Yemek Listem

KH SayımıYemek Listem

Diyetisyenim Nevin Hanım‘ın hem kilo almamam hem de kan şekerimin daha düzgün seyretmesi için hazırladığı diyet listemi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Ki sizlere çok katı bir diyet listemin olmadığını, sadece karbonhidrat sayım yöntemine göre yemek yediğimi belirtmiştim.

Sabah kahvaltısında 3 dilim ekmek alıyorum. Tartı ağırlığı 75 gr ve içerdiği karbonhidrat miktarı 45 gr. Yanında karbonhidrat ya da şeker içermeyen her şeyi sınırsız yemekteyim.

Sabah ile öğle arasında ara öğün almıyorum. Ara öğün alacağım zaman şirketimin yemekhanesinde öğle yemeği çıkmakta.

Öğle yemeğinde 4 dilim ekmek yemekteyim. Tartı ağırlığı 100 gr ve içerdiği karbonhidrat miktarı 60 gr. Et, tavuk, balık, sebze yemekleri, salata yemeklerinden ve beraberinde mutlaka 2-3 kaşık yoğurt yemekteyim.

Öğle ile akşam yemeği arasında 2 ara öğün alıyorum. Çünkü öğle yemeğini 12:00’da, akşam yemeğini ise 20:00’da yapıyorum.

Öğle yemeği sonrası ilk ara öğünümde 1 dilim ekmek ve genelde 1 elma, ikinci ara öğünümde ise canımın istediği bir bisküviden birkaç adet yiyiyorum.

Akşam yemeği öğle yemeğimin aynısı.

Akşam yemeğinden sora aldığım ara öğünümde ise 30 gr karbonhidrat alma hakkım var. 1 porsiyon meyve ile beraber 1 bardak süt içiyorum.

Aslında bu saydığım liste bir diyet listesi. Ama normal diyet listelerden önemli farkı sadece alacağınız karbonhidrat miktarına göre insülin dozunu belirlemek. Mesela 1 dilim ekmek yemek istemediğimde yerine yiyebileceğim şeyleri biliyorum.

Yani karbonhidrat değişimlerini bilmek gerekiyor. Bunu bildiğim için yemek listemi daha iyi kontrol ediyorum.

 

 

 

 

 

4 YORUMLAR

  1. mrb esra hanım size öğün planlama ile ilgili bir sorum olacak.Öğle ve akşam yemeklerinde menümde mutlaka sebze ve yanında et olmasına dikkat ediyorum bazen et tüketimi konusunda çok mu aşırıya kaçıyorum diye düşünüyorum.İlk kontrolümde trigriserit ve kolestrol seviyem normal değerlerde çıktı iyi huylu kolestrolum düşüktü ama .Siz et tüketimi konusunda az yemeliyim diye dikkat ediyor musunuz.
    TEŞEKÜRLER…..

    • Serat Bey Merhaba,

      Et yemeğini seven bir eşim var. Et yemeyi pek sevmesem de eşim sebebiyle yiyiyorum.

      Diyestisyenim Nevin Hanım eşime bu kadar fazla yemeyin demişti. Sebebini ise karaciğer yağlanması, kolestrol vb. gibi oluşabilecek durumlara bağlamıştı.

      Kırmızı eti biraz azalttık.Beyaz et ve balık biraz daha arttı öğünlerimizde. Salatayı eksik etmiyorum öğünlerimizde.

      Özellikle kırmızı eti haftada 2-3 kez yiyebileceğimiz, söylemişti Nevin Hanım. Bir ana öğünde tüketilecek etin 2 küçük köfteyi referans alarak geçmemesini söyler.

      sevgiler

  2. peki kahvaltıda diyabetlilere diye satılan sarallelerden tüketiyormusunuz.Malum kahvaltıda zeytın peynır yumurta harıcındekı hersey yasak.

    • Serat Bey,

      Diyabetik ürün tüketmiyorum açıkçası. Siz karbonhidrat sayım yöntemini biliyordunuz yanlış hatırlamıyorsam. Karbonhidrat değişimi yaparak yiyebilirsiniz bence. Emel Özer’in Diyabetlilerin Hayatını Kolaylaştırma Kılavuzu kitabını edinin bence. Tüm ürünlerin karbonhidrat miktarları yazıyor.

      Bu arada diyabetik ürünlerin çoğundaki karbonhidrat miktarı normal ürünlere göre daha fazla.

      Zaten canım çok çekerse bal ya da sarelle tüketiyorum. Ama bir tatlı kaşığını bile geçmiyor miktarı.

      İskenderunlu olduğum için bizim oranın kahvaltıları meşhurdur. Mezelerle zengin bir kahvaltı hazırlarız her zaman. Bal, reçel ya da sarelle aklıma bile gelmiyor.

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: