Belki bir çoğunuz ‘hayır. öyle şey olmaz’ diyeceksiniz ama madem deneyimlerin paylaşıldığı bir bloğumuz var. O halde yazmak lazım.
Ben uzun zamandır paketli ürünler (çikolata, dondurma, bisküvi, kraker vb.), pastane ürünleri ya da glisemik indeksi yüksek besinler tüketmiyorum. Bunları tüketmeme sebebim artık tip-1 diyabetimi yönetmemdeki bakış açımın daha da farklılaşması. Besinlere de bakış açım değişti elbette. En doğalına ulaşmak, vücuda en yarar sağlayana ulaşmak ana amacım oldu.
Bu durumu lütfen şöyle anlamayın. Bir pastane önünden geçerken ya da birileri dondurma yediğini görürken ağzımın suları akmıyor. Ya da gözüm kalmıyor. Eskiye oranla daha rahat bu benim vücuduma yarardan çok zarar sağlayacak diyebilmekteyim. Ama şu sokak simidi yok mu? İnanın geçtiğimiz gün hem iç geçirdim hem de elimdeki mini mini, 15 gr KH içeren sandiviçime tamah ettim 🙂 Boynum tip-1 diyabetim yüzünden yiyememek sebebiyle bükülmedi. Tercihlerime olan inancım yüzünden büküldü galiba 🙂
Ama bazen öyle anlar oluyor ki! Can bir şeyi çok çekiyor. Tamam yiyeyim diyorsun. KH’nı sayıyorsun. Glisemik indeksini de kontrol ediyorsun. Ve yiyiyorsun. Vücudu ve beyni o kadar uzak tutmuşsun ki bu tarz besinlerden. Çorak bir toprağa az biraz su verildiğindeki o kırılmaları yaşıyor, öbek öbek oluyor vücut ve kan şekeri. Daha da su istiyor. Kendini telkin ediyorsun. Olmuyor. Biraz daha biraz daha yiyiyorsun ve uzun zamandır kurduğun düzen yerle bir oluyor. Sonra gel ki o kan şekerini adam edebilesin.
Birkaç kez başıma geldi. Canım dondurma istiyor. Yiyiyorum. Normalde kan şekerimin yükselmemesi ve her şeyin iyi gitmesi gerekirken birden işte ne oluyorsa o dondurmadan sonra uçan kan şekerini yere indirmeye çalışıyorum. Olmuyor. Ve bu durum bana göre sırf bu sebeple birkaç gün devam ediyor. Bunun açıklayabilecek bir literatür bilgisi var mıdır bilmiyorum ama aramızda yaşayanlar vardır diye düşünüyorum.
O halde buyrun sohbete ve beyin fırtınasına da. Sebepleri ne olabilir bu önlenemez kan şekerinin yükselişini sebeplendirmeye çalışalım.
Bu arada hayatınızda bir şeyleri ya da daha doğrusu bir yeme alışkanlığını, sigaradan vazgeçişi, şekerden de vazgeçişi becerebilmek istiyorsanız 21 Gün Kuralı’nı denemenizi öneririm 🙂 Yeni bir alışkanlığı yerleştirmek için 21 gün boyunca hiç ara vermeden tekrar gerekir. Çünkü yeni alışkanlığın zihinde ve hücresel bellekte kalıcı olarak yerleşmesi 21 gün sürer. Alışkanlıklar tekrarlana tekrarlana kazanılır. Yeni alışkanlığın da zihinde kalıcı sinir ağı “otoyolu” yaratması 21 gün tekrar edilerek oluşur. Zihniniz ve kaslarınız tekrar edilen bir şeyi otomatiğe bağlar. Belki bu kural tip-1 diyabetinizde oturtamadığınız zorunlulukları alışkanlık haline getirebilirsiniz (Esra Avcı’nın kendi deneyimidir.).
Dinimizdedede 40 gün kuralı vardır derler.Mesela yediğimiz bir besinin etkisi 40 günde anca geçermiş.Yada bir alışkanlık kazanmak istiyorsak 40 defa yada 40 gün yapmak gerekirmiş.Yada birine 40 defa bişey telkin edersen olur falan derler.Bilmiyorum biliyormusunuz?
esra hanım çok güzel ,doğru şeyler yazmışsınızda ,minik şekerlerimiz bu 21 den ,40 dan anlamıyorlar maalesef.Yaz geldi.Artık hafta sonları evde durulmuyor.Haliyle dışarı çıkılıyor.Her çocuğun elinde birer dondurma,simit,pamuk şekeri.Tamam o an yemeyeceğini biliyor çocuk ama yiyemediği için üzüldüğünde şekeri tavan yapıyor.Sanki yemedi sonuç aynı yani.Dört gözle kızımın büyümesini bekliyorum.Kızımda pompasını taktırsın sizin gibi blog açıp pompa ile diyabet ile ilgili bilgiler vereceğini söylüyor.Sizler bizlere ve çocuklarımıza çok güzel örneksiniz Esra Hanım. SAYGILAR…..
Kim demiş yoldan çıkmayacağımızı. 😀 ben işte beeen çıkıyorum arada yoldan hele de memlekette bizimkilerin yanındaysam deyme keyfime.. 😀 artık onlara olan güvenimden mi yoksa yine benim sıkılmışlığımdan mı bilemem ama ben çook güzel çıkıyorum yoldan 😀
Taha bey;
aferin diyorum size sadece 😛
Taha evladım kendine iyi bak doğru bildiğin yoldan sapma,o yol seni zaten istediğine kavuşturacaktır, sana sadece tebessüm etmek istiyorum ama gülemiyorum.
Neyse işin latife yönü bunlar, Yaşamında mutlu olmak istiyorsan mutsuzluğu da yaşamak zorundasın. Can boğazdan geldiği gibi de oradan çıkıyor. Ne olur kendine dikkat et şimdi mutsuz ol ki yarın mutlu olabilesin cancağızım.
sağlıklı beslenmek gerekiyor kesinlikle. bende malesef bir türlü glisemik indeksli besinlerden vazgeçemiyorum. insüline güvenip yiyoruz sonrada istemediğimiz şeker yükselmeleri, hipolar yaşıyoruz. Oysa en sağlıklı beslenmesi gerekenler bizleriz. blogta glisemik indeksli besinlere hayır, sağlıklı beslenmeye evet diye bir kampanya yapsak, bu blog aracılığıyla belki biraz alışkanlıklarımız değişir. kampanya işin şakasıda doğru beslenme üzerine gerçekten hepimizin eksikleri var, burda bu konu üzerine daha fazla yazı yazmak iyi olabilir.
sağlıklı beslenmeler.
ben bazen (bu bazen bikaç gün sürüyor) moda tabirle bir “TÜKENMİŞLİK SENDROMU”na giriyorum.Çünkü çoğumuzun dm.dışındada problemleri var.İşte o dönemlerde gelsin çikolatalı yaş pastalar profiteroller ,ekler , pötibörler….Tülayı tutabilene aşkolsun.Allahtan kendime geliyorum kısa sürede ve yine aynen eski düzene dönüyorum.Evde sizin dışınızda dm li olmayan ve tatlı seven bir canavar varsa o zaman daha zor oluyor tabii…Valla Allah sonumuzu hayıretsin …sevgiler
Herkese Merhaba,
Galiba yazıda anlatmak istediğimi anlatamadım.
Düzenli beslenirken ve kan şekerleri de düzgün giderken bir yoldan çıktığımızda kan şekerimizi tekrar yoluna sokmak sanki oldukça zorlu oluyor. Ben böyle deneyimliyorum. Ama sizlerde de böyle oluyor mu diye merak ettim 🙂
Konu nerelere geldi 🙂
Kenan Bey,
Eşref ile bu konu için bir şeyler düşünelim.
sevgiler
Merhaba esra hnm,
Evet buğün üçüncü kez akşam öğününde cornetto dondurma yedik gerekli insülin dozlarını uygulayark.ilk ikisinde güzel kşr değerleriyle karşılaştık fakat buğün 300mg yi gördük , herşeyimiz bize göre normal iken bu sonuç çok kafa karıştırıcı …:(((
Estetisyen arkadaşımız arabasını servise götürdüğünde,servis çalışanı kendisine İlker bey ikimizde aynı işi yapıyoruz aslında sen insanları ben arabaları yeniliyorum.İlker hocam gülmüş öe değil o iş sen motor kapalı ben motor açıkken çalışıyorum demiş.
Bizdebaynı şekilde kanımızda başıboş dolasan kşr imizi dengede tutmay çlışıyoruz, kan şekeri bizim dışarıdan yönetmeye çlıştığımız mevzu,acaba içeride neler oluyor bilemiyoruz o bilemediklerimizden değilmi bu dengesizlikler.(yorumuma inşallah yine çok gülmezsiniz Esra hnm:) ).
Dilek Hanım,
Gülmedim. Ama estetisyen ve servis çalışanı arasındaki diyalog güzelmiş.
Bence 3 günün akşamını kağıda dökerek değerlendirin. Akşam açlığına kaç ile girdi Arda? Neler yedi? Tokluğu kaç çıktı? İsterseniz buraya da yazabilirsiniz. Beraber düşünürüz. Vardır bir sebebi ama sebepsiz olma ihtimali de vardır.
3 gün üst üste Cornetto yiyen Arda’yı tebrik ediyorum. Sizi de 🙂
Sevgiler
Esra hnm merhaba,
Arda dün akşam 19:00 da 180mg ile girdi(ac)
Akşam yemeğinde:2köfte,5 kaşık kabak yahni 10 cho,100gr makarna 20 cho,200gr yoğurt 15cho menüsünü yedi. insülin oranları ise;kşr indeki fazlalığa 0.6 ünite,yiyeceklerine 2.6 ünite (dondurma ile birlikte )+dengeyi tutturmak içinde 1 ünite ekliyoruz =4 ünite insülin uyguladık.
Akşam 21:30 da 236mg idi. 1adet elma yedi.
Akşam 22:00 de yine 236mg idi.
22:30 da banyo yaptı.
23:00 da nph uygulanacak iken 260 mg olmuştu.
Gece 00:00 da 315mg olmuştu.
1.5 ünite araya girildi.
Gece 03:00 de 237mg idi,
Sabah 09:00 da 325 mg ile uyandi.
Esra hnm daha önceki dondurmalı akşam öğünündeki ölçümleri normaldi
1.gün 160 mg
2.gün 125 mg ölçmüştük ama sanırım dünkü sonuç sadece dondurmadan kaynaklımıdır bilemiyorum.sizin yorumlarınızı bekliyorum.
Selamlar
Dilek Hanım Merhaba,
Öncelikle şunu söylemek lazım. Yemek yedik. 2. saat kan şekeri yüksek gidiyorsa o halde KH/İnsülin oranımızda sıkıntı var. Yemek için yaptığımız insülin yetersiz demek ki. Ki sizin de 21:30’daki kan şekeri yüksek çıkmış. Akşam yemeğinde KH oranı sizce fazla değil mi?
Bir de nph insülini günden kaç kez yapıyorsunuz? 1 sefer ve gece ise nph insülin zaten vücutta artık kalmamış. Yükselmeyi de etkiliyor olabilir.
Diğer günlerdeki dondurma harici beslenme nasıldı ve hangi tür dondurmayı yedi Arda bilmiyorum ama kan şekerinin yüksek gittiği günün akşamı baya baya KH alınmış ve glisemik indeksi de yüksekmiş. Bir de yemeğe başlamadan açlık 180 mg/dL. O da yüksek.
2 köftenin boyutu da önemli. Ki geç kana karıştığı için proteinler kan şekerinin yükseklmesinde rol alacaktır.
Son olarak insülinlerinizde bozulma var mı? Göz kontrolü yapın lütfen.
Ev değişikliğini tip-1 diyabet yüzünden yapmak sizce mantıklı mı? Burada önemli olan tip-1 diyabeti her ortamda ve şartlarda yönetebilmek. Bence doğru bir karar vermezsiniz ve Arda’nın da taşınma sebebi olarak kendini ve tip-1 diyabetini görmesi doğru olmaz.
sevgiler
Esra hnm,
Akşam dondurma hariç normal şartlarda 45 cho alıyor.bu oran bize verilen bu diyeti ömür boyu yapacaksınız diyen sevgili diyetisyen arkadasın listesinde 67 cho falandı.baktık cocuk yıyemiyor midesi kaldırmıyor kendimiz düşürdük cho oranını.
Nph bir kere uyguluyoruz gece yatmadan,aynı fikirdeyim gün içinde uygulansa snki iyi olur,bunu doktorumuzda söyledi 3ay sonra başlarız şimdilik günlük değerler normal desede bazen böle sapmalar oluyor.
Diğer öğünlerimizdeki beslenmemizde aynıydı,her öğünde muhakkak etli yada etsiz sebze,bulgur yada makarna, kesinlikle yoğurt oluyor öyle düşünün hiç sapmaz.mc donalds yese bile sebze yemegimizi yanımızda götürüyoruz.
Evet akşam öğününde 19:00 da 180mg daha öncesi saat 17:00 de 86 idi bir elma iki kaşık yoğurt bu kadar yapmaz.doktorumuza mail atacağim bu konuda!
2adet köfte çiğ olarak tartıda 75 gr geliyordu özellikle tartıyoruz.bir kaç kez tartınca besinleri kaşık hesabına yada bardak hesabına uyarladık herseyi heryerde bulabilecegimiz ölçü araçları olduğu için.
Ev konusunda en önemlisi bu çevrenin duyarsız bilgisiz çok kalabalık olması dezavantaj.
Fikirlerinizi soruyorum tek karar vermek sağlıklı olmaz biliyorum.
Esra hnm az evvel bi sitede okudum;diyorki diyabeti olanlar sıcak havalarda vücut ısılarını aynı düzeyde tutmaya çalışın sık sık duş alın serin yerleri tercih edin bende arda güneşden faydalansın die birkaç gündür çok dışarı çıkarmıştım buda etkili olur mu acaba?
Zaman ayırdığınız kafa yorduğunuz için teşekkürler.
Dilek Hanım,
Nesil Hanım ile hiç mailleştiniz mi? Mailleşmediyseniz bence maille Arda’nın tüm verilerini ve birkaç günlük yemek, kan şekeri ve insülin dozlarını gönderin. Eminim size daha iyi destek olacaktır. maili: nesilgoren@hotmail.com
Yazın su kaybı takdir edersiniz ki fazla oluyor. Vücuttaki su az olunca kandaki şeker mecburen yükselebiliyor. Bu sebeple bol su içmek en doğrusu. Duş konusuna bir şey diyemeyeceğim ama zaten yazın hemen hemen günübirlik duş alıyoruz.
Taşınma konusunda ben olsam taşınmazdım. Her ortamda rahatsız edici faktörler olacaktır. Gereksiz bir örnek olabilir ama bizim sese tahammülümüz yok. İlk evimizden ses sebebiyle taşındık. Şu anki evimize de taşınırken sessiz olacağı söylenmişti bize. Ama eskiyi arar olduk. Ve planlarımızda yine ses sebebiyle taşınma planlarımız var. Ömrümüz boyunca mı olacak bu bilmiyorum ama beklentimize uygun ortalama bir yaşam alanı bulduktan sonra galiba duracağız 🙂
sevgiler
Esra ablası ,
Arda 3 gün üst üste yemedi dondurmayı,1hafada 3 kez yedi yine çok tabi ama diğer çocukların ellerinde sağolsunlar ne cips,ne cola,ne çikolata,ne dondurma eksik olmuyor.hatta maç yaparken enerji içecegi içenler bile var ve aileler çok duyarsız ilgisiz ver eline harçlığı sal sitenin parkına akşama kadar.
Çocuk bunları görünce dayanamıyor normal şartlarda hatırlamadığı tadını bilmediği hüpürükmüş,cipsmiş,renki enerji içecekleriymiş ilgisini çekiyor, sadece bu sebepten evimizden tasınmayı düşünüyoruz her dışarı çoktığımızda bişeylet yiyen çocuklar öfff.
Doğrumu yanlışmı?
Açıkcası insülin dozlarından şüphelendim Esracım, çünkü böyle olmamalı. Açıkcası buna benzer durumlar yaşamıyorum ama doğru yayma, doğru bazal, doğru glisemik indeks, doğru zaman, doğru yiyeceklerle eşleme kurallarından birinde sıkıntı olmadan böyle olmaz, tercih ettiğin dondurmanın yağ-krema-şeker oranları farklı mı acaba?
Öyküm cüm,
Dondurma sadece bir örnek. Aklıma o geldi diye onu örnek verdim. Genelde yaş pasta ya da bol meyveli zamanlardan sonra olan bir durum 🙂
sevgiler
Herkese merhaba;
İnsan vücudunun programlanabilir bir makine olduğunu var sayalım -ki bence öyle zaten-
Bir saati kurar gibi kuruyorsunuz ve çalışmaya başlıyor.ama program dışına çıkınca tüm düzeni bozuluyor. Örneğin hafta içi genellikle hep aynı saatte yaptığınız tuvalet ihtiyacınızın saatleri bile hafta sonu değişiyor, niye program aksadı da ondan. Yada yeni bir ilaca başlıyorsunuz ve doktorunuz diyor ki bir süre bazı yan etkileri yaşayacaksın buda sıkıntılar verecektir sonra bünye alışacaktır diyor.
Yani kısacası bir diyabetli uzun zaman kendisine yasak edilmiş besinleri arada bile almış olsa vücut buna tepki gösterip bunu yabancı olarak algıladığı içinde savaşmaya başlıyor bu savaşın ilk galibi olan zararlı besin mağlup edilene kadar geçen süreçte amacına ulaşıyor ve şekere dönüşüyor,bu olay karşısında tüm savunma sistemlerini kullanan vücut maalesef programı aksatıyor ve diğer görevlerini aksattığı içinde sıkıntılar oluyor.Tamam vücut galip geliyor ama yıpranma ve yorulma da cabası.Asla içinizdeki anıların oyununa gelmeyin onlar beyninizi ele geçirip o eski günleri tekrar yaşatmak istiyor.
Demek ki olay tamamen beyinde bitiyor irade gücü ise tamamen yaşla alakalı şu an benim sahip olduğum irade ye örneğin on yıl önce asla sahip değildim.
Diyabet tedavisini öğrenmenin yanında insanın iradesini de eğitme terapisi alması uygundur bence.
Aksi vukuunda sürekli bozulan dengeler vücut üzerinde zaman içerisinde arızalara yol açıyor ve bazı zararlıları unutmamızı da engelliyor. İleride zorluk çekmemek için şimdi zorlanın başka çaresi yok bence.
Herkese sağlıklı bir yaşam
Dondurma lafi gecince paylasmak istedim. benim 6 yasinda oglum tip 1 diyabetli. genelde bolulu hasan ustanin 50gr lik kutularda sattigi dondurmayi aliyorum ve sekeri hic dalgalanmiyor. gecenlerde mado nun diabetik oldugnu idda ettikleri dondurmadan iki top yedirdim sekeri tavan yapti. soylediklerine gore yuzde altmis daha az seker kullaniyorlarmis. bide normal dondurmasini yedirsek kimbilir nolcak.
Servet bey merhaba,
Madonun isanbul üniversitesinden sertifikalı diyabetik dondurmasından bir top da biz oğluma yedirdik sizinle aynı durumu yaşadık.
Merak ettim siz dondurma öncesi gerekli insülin dozunu uygulamışmıydınız?
Selamlar
Bhu nun dondurmasini insulin dozunda herhangibir artis yapmadan oğün icersinde verebiliyordum. Hatta ara ogunlerde dahi problemsiz kullanabiliyorduk.mado nunki Diabetik oldugu icinde insulin dozunda rutinin disina cikmadik.
Servet bey
Bizde aynı şekilde yaptık yani diyabetik olduğunu okuyunca ek doz yapmadan ara öğününde vermiştik,maalesef ek doz yapmadan diyabetik de olsa veremiyoruz.şimdi cornetto kaymak yada cornetto fıstık çikolatalı 75 gr= 28 cho içeriyor ana öğünlerinden hemen sonra verebiliyoruz uygun dozu ilave ederek.tecrübe ederek öğreniyoruz bazen.
Selamlar
Bhu nun 50 gr lik kutu dondurmalari diabetik degil ve cesidine gore 13 ile 16 gr cho iceriyor. ek doz yapmadan rahatca kullanabiliyoruz.
Esra Hanım,
Sanırım bu 21 gün kuralını farkında olmadan uygulamaya koymuşum ben 🙂
İzmir buluşmasından beridir hiç hazır paket ürünler, abur cubur, çikolata ki en zoru buydu 😀
almadım desem yalan olmaz herhalde.Gelenler var tabi hediye bağlamında açık söyliyeyim bi ısırık aldım, paket arkasına bakıyordum ki aklımda ses “bunu yiyeceğine git bi paket margarin al hem daha ucuz, hem daha çok :D” ve “yahu oraya gözüm gidemedi bile”:D
bıraktım bende bıraktım çikolatayı ki, eski ben olsaydı?????????????????????????
Bu 21 gün kuralı bu konuda işime yaradı acaba başka konularda da,
olumlu sonuç verir mi dersiniz?
Sevgiyle.
Hatice Hanım,
Bu 21 gün kuralı hem Türkçe hem de yabancı kaynaklarda oldukça konuşulan ve uygulandığında da işe yarayan bir yöntem. Yarar diye düşünüyorum. Ben dün ciddi bir kırılma noktası yaşadım. Canım her haltı istedi. Ama zor da olsa yememeyi başardım 🙂 Dünden bu yana da canım bir şey çekmiyor 🙂
Eşref’in sesi kulaklarınızdan gitmesin. Çikolataya yani 1 paket margarine ‘hayır’ 🙂
sevgiler
kızım daha 8 yaşında,iki yıldır doz olarak max. 4,5 ünite R yaptığımı biliyorum,şu an 2 ile 4 arasında gidip geliyoruz.KH sayımına göre doz yapıyorum..Sıkıntım ise tatlı yiyeceklerden bir türlü kurtaramadım,ama doz ihtiyacım artması gerekirken azalıyor,kendisi hareketli bir çocuk,şekerleride aman aman yüksek değil,hatta şekerli bir ürün yediğinde aksine düşüyor şekeri..anladığım tek şey ise eğer dozu yüksek tutmazsam +hareket varsa ne yerse yesin şekeri çok yükseltemiyor..bu KH sayımı kafamı çok karıştırıyor,işin içine Gİ de girince,,haliyle bide çocuk???Merak ettiğim şey ise 2 yılda 8 yaşında ve 23 kilo,118 cm boy olan bir çocuk için 2 ile 4 arası R normal mi?toplam dozum 17 -lantus 7…bu değerle normal mi…?
bende tip1 ,dondurmayı sadece cumartesi ve pazar yiyebiliyorum fakat basketbol oynuyorum yedikten yarım saat sonra antrenmana başlıyorum çok yorulduğum için şekerim yükseltmiyor inşallah hep böyle gider sporun faydası çoooooooooooook gördüm